Hoe dromen honden?
18 november 2022 
5 min. leestijd

Hoe dromen honden?

Kunnen honden dromen, en zo ja, hoe dromen ze? Herbeleven ze gebeurtenissen uit het verleden, of zijn hun dromen ook abstract zoals bij mensen? Wat weten we eigenlijk over hondendromen? 

Je hebt je hond vast wel eens zien dromen... zijn ogen bewegen achter de oogleden, hij maakt geluidjes en zijn poten trappelen. Waar droomt hij dan over?


Wat zijn dromen?

Dromen zijn vaak herbelevenissen van nieuwe informatie en activiteiten die een individu heeft meegemaakt. Dromen vinden uiteraard altijd plaats tijdens de slaap, en slaap is extreem belangrijk voor het welzijn. Slaapgebrek kan ernstige fysieke en mentale problemen geven, zowel bij mensen als dieren. 

Veel van de belevenissen en informatie die je hond meemaakt als hij wakker is, worden verwerkt tijdens het dromen. En als je hond niet in slaap kan komen, wordt er dus veel informatie niet verwerkt. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor zijn gedrag. 

slaapfases bij een hond


Verschillende slaapfases 

Wanneer honden gaan slapen (en dat geldt ook voor mensen) komen ze eerst in een SWS slaap. Hierin zijn de hersenen niet zo actief meer, maar het lichaam is nog wel actief, nog niet alle spieren zijn in rust. In deze fase van slaap wordt je hond heel snel wakker. 

Later komt hij in de REM slaap. Nu is het lichaam meer uitgeschakeld, maar de activiteit in de hersenen neemt toe. Na ongeveer 20 minuten gaan zijn ogen snel heen en weer bewegen achter de oogleden, de ademhaling is oppervlakkig, hij kan piepen, en de poten bewegen snel heen en weer. 


Hond vs mens 

Door neurowetenschappelijk onderzoek bij mensen en honden tijdens hun slaap, weten we nu dat de slaapsystemen en hersengolven tijdens de slaap bij honden erg vergelijkbaar zijn met die bij mensen. Maar waar wij mensen beschikken over abstracte fantasie, heeft een hond deze niet. 

Het is dus aannemelijk dat je hond niet droomt van een leven op een tropisch paradijselijk eiland (mits hij daar natuurlijk al woont), of droomt over hoe zijn leven zou zijn als kasteelhond in de middeleeuwen. 

Hij droomt waarschijnlijk over de wandeling in het bos eerder op de dag, of over dat heerlijke kluifje dat hij in zijn mand oppeuzelde. 

kunnen honden dromen


Verschillende honden, verschillend dromen

Volgens onderzoeken dromen grote en kleine honden anders, en ook de leeftijd van je hond speelt mee in zijn slaapritme. Puppy's slapen uiteraard heel veel, en ze moeten ook veel dromen omdat alles wat ze meemaken tijdens het wakker zijn, nieuw voor ze is. Puppy's hebben dus enorm veel informatie te verwerken. 

Ook is gebleken dat een klein ras, zoals een toypoedel, misschien om de 10 minuten droomt, en een groter ras, zoals een labrador, misschien maar eens per uur, of anderhalf. 

Aan de andere kant duurt de droom van de toypoedel gemiddeld maar 1-5 minuten, terwijl de labrador wel 10 minuten aan een stuk droomt. 


Ongestoord slapen

Ongestoord slapen om in de REM slaap te komen en lang genoeg er in te zijn om te kunnen dromen, is dus erg belangrijk voor een hond. Zorg er dus voor dat je hond een rustige, prikkelarme slaapplaats heeft en dat niemand je hond onnodig gaat wakker maken! 

Als je een slapende hond toch wakker moet maken, doe dat dan door zijn naam te noemen. Er gebeuren enorm veel bijtincidenten bij het storen van een slapende hond, dus het is ook erg belangrijk dat kinderen leren om slapende honden met rust te laten. 

hond rustig laten slapen


Hebben honden nachtmerries? 

Niet zoals wij mensen die hebben. Wij hebben soms ook nachtmerries die puur fantasie zijn. Soms beleven we in onze nachtmerries ook traumatische gebeurtenissen van lange tijd geleden. Zoals een auto-ongeluk, een ruzie, een angstaanjagende situatie op straat.

Bij honden kan het dus wel zo zijn dat ze een enge gebeurtenis herbeleven, maar het is aannemelijk dat deze gebeurtenis wel recent moet zijn, of er moet iets in de omgeving zijn met een link naar de gebeurtenis. Bijvoorbeeld... je hond is aangevallen door een andere hond, hij slaapt, en hoort in de verte het geblaf van een andere hond.

Dit zijn aannames gebaseerd op het cognitieve vermogen van een hond, we kunnen onze helaas honden niet vragen hoe en waarover ze precies dromen! 


Onderzoek naar dromen

Onderzoek naar dromen van dieren werd eerst veel gedaan bij ratten. Maar er is ook onderzoek gedaan bij honden. Eerst even wat info: in de hersenen heb je een onderdeel, namelijk de pons, die ervoor zorgt dat je lichaam in de REM slaap wordt geremd. Als je dus droomt over hardlopen, zul je niet uit je bed springen en sprintjes gaan trekken. 

Bij honden werkt de pons precies hetzelfde. Puppy's en oudere honden bewegen dus meer in hun slaap omdat de pons bij puppy's nog in ontwikkeling is, en bij oudere honden kan deze zwakker worden. 

Tijdens het onderzoek werd de pons uitgeschakeld, zodat de honden (uiteraard in een veilige omgeving!) konden doen waar ze over droomden. 

onderzoek naar dromen hond


Rasgebonden dromen

De honden in het onderzoek deden hondendingen die ze ook deden als ze wakker waren. Honden lieten dus geen gedragingen zien die ze anders ook niet zouden laten zien. 

Opvallend was de uiting van ras-specifiek gedrag... een slapende pointer die in zijn dromen veel gaat voorstaan, een terriër die al slapend graaft, een retriever die een onzichtbare bal apporteert of een border collie die ook in zijn dromen bezig is met de schaapskudde. 

Dit geeft nog eens aan hoe belangrijk het is dat honden activiteiten mogen doen die bij hun ras passen! 


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen