Hoe krijg ik mijn hond van de bank af?
24 juni 2022 
6 min. leestijd

Hoe krijg ik mijn hond van de bank af?

Je wilt niet dat je hond op de bank komt. Dat kan. Soms is het gewoon niet handig omdat het simpelweg niet zo goed past. Met een tweetal leonbergers is je bank gewoon echt vol.

Misschien heb je net een nieuwe, prachtige, maar ook erg dure bank gekocht. Maar ja... je hond gaat er elke keer op. Hoe los je dit op?

Je puppy aanleren om niet op de bank te komen

Heb je een pup die nog niet heeft geleerd om op de bank te liggen, dan wordt dit hele verhaal een stuk makkelijker! Wat je niet aanleert, hoef je namelijk ook niet af te leren.

Je zorgt er gewoon vanaf het begin voor dat je pup niet op de bank kan, maar wel een heerlijke ligplek heeft vóór of naast de bank... een plek waar JIJ ook vaak met hem kunt chillen.

Ja, als je zelf iets minder gaat bankhangen, gaat je hond dat ook minder doen. En je mag het liggen op zijn eigen plaats ook vaak belonen met wat lekkers, met aandacht, met een kluifje of met een speeltje.

hoe leer ik mijn pup om niet op de bank te gaan


Wat als mijn puppy toch op de bank klimt?

Puppy's zijn nieuwsgierig en willen alles verkennen. Dat je pup dan op een bepaald moment toch op de bank gaat klimmen, is te verwachten. Probeer je pup er zo snel mogelijk, maar rustig af te tillen, en maak er verder geen issue van.

Zet je pup op zijn eigen ligplaats, en beloon hem daar. Ondertussen ga je bedenken hoe je kunt voorkomen dat je pup nog een keer op de bank klimt. Hoe vaker hij het doet, hoe meer het een gewoonte wordt.


Je hond leren om van de bank af te gaan

Dit kan handig zijn, ook al mogen je honden op de bank. Als je er dan toch zelf op wilt gaan zitten met je vriend, dan is het wel handig als je viervoeter plaats maakt voor jullie. Ja, je kunt ook op het hondenkussen gaan zitten, maar dat is toch een beetje de omgekeerde wereld.

Stuur eerst je hond op de bank. Beloon hem met 'braaf'. Zeg nu 'er af' (of welke cue je er ook aan wilt koppelen) en nodig je hond uit om van de bank af te gaan met een handgebaar en door eventueel een koekje te laten zien.

Je hond springt van de bank af, en je geeft hem het koekje op zijn eigen kussen. Zo leert je hond dat 'er af' betekent dat hij een koekje op zijn kussen krijgt!

hond van bank afsturen


Maar mijn hond komt niet van de bank af voor een koekje

Ja, er zijn honden die een lekkere ligplek (op dat moment) belangrijker vinden dan een koekje. Vraag jezelf even af of de eigen plek van je hond net zo lekker ligt als de bank. Is dat ook dicht bij jullie? En... is dat koekje wel lekker genoeg? Misschien komt je hond wel van de bank af voor een stukje worst of een gevulde Kong.

Lukt het echt niet? Wat gebeurt er als je de riem pakt en je hond denkt 'jippie, we gaan wandelen!'. Komt hij dan van de bank af, lijn hem dan aan, maak een heel klein wandelingetje en als je weer thuis komt, houd hem aan de lijn. Anders hupt hij zo weer op de bank.

Omdat jij hem aan de lijn hebt, kun je dat nu dus voorkomen. Je kunt binnenshuis een sleeplijn aan je hond laten, dat is een dun lijntje zonder handvat van ongeveer 1-1,5 meter. Daarmee kun je je hond beter sturen als hij niet reageert op een commando of op lokken.


Ga NOOIT je hond duwen of aan zijn halsband trekken, vooral niet als je hond verstart of gromt, of op een andere manier spanning laat zien!


Voorkomen dat je hond op de bank gaat liggen

Als je niet op je hond kunt letten om ervoor te zorgen dat hij niet tóch op de bank gaat klauteren, leg je bijvoorbeeld lege dozen op de bank. Ja, dat is niet heel mooi, maar wel effectief. En dat kun je op een bepaald moment afbouwen.

Het is niet de bedoeling dat je spullen op de bank zet om je hond te laten schrikken als hij er toch op springt, maar om echt te voorkomen dat hij springt. Let wel op hoe je hond er op reageert. Sommige honden vinden het dan juist extra leuk om er op te springen en alle dozen vliegles te geven.

op de bank springen voorkomen hond


Wat levert het op om niet op de bank te liggen?

Als je hond ervoor kiest om op zijn kussen of in zijn mand te liggen, of eigenlijk overal behalve op de bank, beloon je hond dan met een snoepje of een vriendelijk woord. Heb je een fanatieke bankhanger, ga dan vooral voor het lekkere snoepje!

Vindt je hond bijvoorbeeld een massage heerlijk? Masseer hem dan op zijn eigen plaats. Vindt je hond het heerlijk om tegen je aan te liggen op de bank? Ga dan bij zijn kussen zitten zodat hij wel dat fysieke contact kan hebben.

Bij honden die juist grommen als ze op de bank liggen en jij erbij gaat zitten, is dit niet zo'n goed idee. In principe laat je je hond altijd met rust op zijn eigen plek, behalve als je hond juist op de bank komt voor fysiek contact maar jij hem daar niet op wilt hebben.


Kan ik hem niet gewoon straffen?

Ja, natuurlijk kan dat. Maar je hond heeft echt geen idee dat hij iets fout doet.

Stel, je hond ligt op de bank, en opeens kom jij binnen, begint boos te praten, pakt hem bij zijn halsband en sleurt hem van de bank af. Dit gebeurt vijf keer. De zesde keer heb je drie opties:

- Je hond druipt van de bank af als hij hoort of ziet dat jij er aan komt
- Je hond begint tegen je te grommen als je richting hem gaat
- Je hond doet onderdanig en laat bijvoorbeeld een plasje lopen

hond afleren op de bank liggen


Wat leert je hond van straffen?

In geen van de gevallen heeft je hond geleerd dat op de bank liggen verkeerd is. Hij heeft geleerd dat als hij op de bank ligt, zijn baas agressief afwijkend gedrag gaat laten zien. Daarom wil hij de combinatie bank/baas vermijden... of tóch er voor kiezen om agressie in te zetten uit zelfverdediging.

Een ding is wel zeker. Je relatie met je hond wordt er niet beter op! En thuis is juist de plek waar je hond zich veilig moet kunnen voelen. Strafmiddelen zoals een stroommat op de bank of een blik met stenen naar je hond gooien, zijn gewoon een no-go. Je wilt ze echt nergens gebruiken, maar al helemaal niet in huis.



Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen