Je hond op de loopband
30 augustus 2022 
6 min. leestijd

Je hond op de loopband

Je hond op een loopband laten lopen, waarom zou je er voor kiezen? Waarom niet gewoon lekker gaan wandelen, in de natuur lopen met je hond, lekker laten spelen met andere honden, dat is toch meer natuurlijk voor je hond dan op een loopband lopen...?


Waarom zou je je hond op de loopband leren lopen? 

Er zijn diverse redenen waarom je je hond op een loopband zou kunnen leren lopen! 

  • Je kunt tijdelijk zelf niet (of minder) bewegen
  • Je hond heeft een operatie gehad en moet revalideren
  • Je hebt een hond met gedragsproblemen die meer beweging nodig heeft
  • Je hond moet in een bepaald tempo rechtlijnig bewegen na een blessure
  • Je hond heeft een beetje overgewicht en loopband-training is een onderdeel van zijn afslankplan
  • Je hebt een sporthond en je gebruikt de loopband voor het opbouwen van extra conditie
  • Je hond kan ongeacht eventuele extreme hitte of extreme kou toch genoeg beweging krijgen

hond trainen op loopband


Wat mist je hond op de loopband?

Het verschil tussen lopen op een loopband en lopen naast een fiets is dat je hond tijdens het lopen op een loopband geen kennis maakt met verschillende prikkels. Hij ziet geen andere mensen en honden, er komt geen verkeer langs, hij loopt niet langs koeien of schapen en er komen ook geen geuren binnen in zijn neus. 

Een hond heeft dat toch nodig? Ja, meestal wel. Maar bij honden die er niet mee om kunnen gaan, kan het juist fijn zijn om tijdelijk minder prikkels te ervaren! 


De loopband inzetten bij gedragsproblemen

Stel, je hebt een grote, sterke hond die enorm aan de lijn trekt en ook uitvalt naar andere honden en mensen. Daardoor loop je eigenlijk te weinig met je hond, en heeft hij ook teveel overtollige energie.

Je hond op de loopband laten lopen voordat je gaat wandelen, kan het verschil maken tussen een fijne wandeling of een ramp. Ook honden die buiten angstig zijn en daarom erg langzaam en voorzichtig lopen, kunnen thuis in een veilige omgeving lekker vlot draven op de loopband! 

hond op loopband laten lopen


Je hond op de loopband laten lopen als revalidatie

Na operaties en na blessures kan het zijn dat je hond een tijdje lijnrust moet houden en dat hij dan rechtlijnig in een drafje mag gaan bewegen. Maar wat als je zelf niet echt een hardloper bent? Of je hond kan niet naast de fiets? 

Dan is een loopband een ideale oplossing. Je kunt samen met de fysiotherapeut een passend schema maken en zo thuis makkelijk je hond helpen om weer in conditie te komen! 


Een loopband voor je hond wanneer de baas niet kan lopen

Als baas kun je natuurlijk ook een blessure oplopen, of een operatie ondergaan of ziek worden, waardoor je je dagelijkse wandelingen niet kunt doen. Dan kun je er voor het stukje beweging voor kiezen om je hond lekker op de loopband zijn energie kwijt te laten raken. 

Daarnaast kun je met je hond naar buiten, en een snuffelsessie aan een lange lijn doen in het bos of in het park, waar je zelf (bijna) niet hoeft te lopen. 

hondenloopband bij gedragsproblemen


Je hond op de loopband leren lopen

Hoe start je dan met trainen? Stapje voor stapje! Laat je hond de loopband goed bekijken en besnuffelen. Beloon hem met je stem en wat lekkers. Moedig hem aan om er op te gaan staan, beloon dat. 

Laat hem van een afstandje kijken en luisteren wanneer de band aan staat. Is je hond oké met andere honden, dan kan hij ook kijken hoe een andere hond op de loopband loopt. 

Als hij graag op de band staat, zet je hem heel even aan, zodat hij een paar stapjes neemt, en weer uit, en belonen. Rustig aan opbouwen, nooit je hond dwingen door hem met een riem vast te zetten. 


Een loopband voor honden

Het is het beste om echt een honden-loopband te gebruiken vanwege het langere loopvlak. Je hebt twee soorten banden: de zogenaamde mills waarbij je hond zelf de band aandrijft, en je hebt elektrische loopbanden, waarbij jij de snelheid bepaalt. 

Met een mill kan een luie hond, waarbij je juist extra conditie wilt opbouwen, roet in het eten gooien door gewoon niet harder te gaan lopen. En honden die juist rustig aan zouden moeten doen vanwege een blessure kunnen juist proberen om vol gas te gaan rennen.

loopband voor hond revalidatie


Hoe hard loopt je hond op de loopband?

Met een elektrische loopband is de maximum snelheid vaak rond de 17 km/uur. Met een mill kan je hond zo hard gaan als hij kan. Waar je voor kiest en voor welke snelheid, ligt aan je doel. Als revalidatie-hulpmiddel ga je waarschijnlijk meer in stap en lichte draf lopen, met sporttraining zit je eerder op intervaltraining. 

Onze kleine terriër loopt op de band vanwege rug- en knieproblemen, en ze loopt 5-6 km/uur. Onze Mechelse herders lopen in lichte draf tussen de 7 en de 9 km/uur met een helling erbij voor een beetje extra krachttraining. 

Om een idee te geven van wat een normale snelheid is: het UV examen (uithoudingsvermogen) bestaat uit 20 km naast de fiets lopen met 12 km/uur. 


Vinden honden lopen op een loopband leuk?

Alle honden die wij hebben (gehad) en 90% van de honden die ik ken, vinden het echt leuk. Lopen veroorzaakt bij honden ook toenemende productie van gelukshormonen. Dit is bij mensen ook zo, denk aan de 'runners high' waarbij hardlopers een haast euforisch fijn gevoel hebben. 

Houdt je hond helemaal niet zo van bewegen, dan vindt hij de loopband waarschijnlijk ook niet zo leuk. Maar dan behoort jouw hond misschien juist wel tot de honden die daar baat bij hebben, vanwege hun gewicht. 

is loopband nuttig voor honden


Voordelen van je hond op de loopband leren lopen

Er zijn dus verschillende voordelen van je hond op de loopband leren lopen! Lopen op een loopband is veilig, je hond maakt geen onverwachtse bewegingen en draaiingen. Je hond kan ook niet ongewenst gedrag uitoefenen zoals met wandelen, hardlopen of fietsen. 

Door de rechtlijnigheid ontwikkelt hij zijn spieren ook synchroon links en rechts. Je hond krijgt een betere conditie, het hart en de longen blijven sterk en gezond. Zijn gewrichten worden niet overbelast en je hebt niet het risico dat hij onderweg in de berm in glas stapt. 


Meer weten over dit onderwerp of heb je wat hulp nodig?


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen