Hondenkleding, is dat nodig?
03 juni 2022 
9 min. leestijd

Hondenkleding, is dat nodig?

Hondenkleding is een hot item. Er zijn speciale shops met oogverblindende jurkjes, kersttruien, kekke petjes en hippe T-shirts voor honden. 

Sommige baasjes worden er helemaal blij van, anderen vinden je hond aankleden onzin, of zelfs mishandeling. Ben je nou juist een fijne baas of een dierenbeul als je je hond een trui aantrekt? 


Waarom doe je je hond kleding aan?

Er zijn diverse redenen om je hond kleding aan te doen. Het kan functioneel zijn (je hebt een oudere hond met een slechte vacht die zichzelf niet meer warm kan houden), of puur voor de sier zijn (jouw hond een bruidsjurkje aantrekken en een foto maken voor je trouwkaart bijvoorbeeld). 

En het kan ook zomaar zijn dat de eigenaar het gewoon leuk vindt om zijn of haar hond aan te kleden. En daar schuilt dus een gevaar...

kleding aan doen bij honden


Waarom zou je je hond geen kleding aan moeten trekken?

Allereerst en meteen ook de belangrijkste reden: als je hond zich daar niet prettig bij voelt. En voordat iedereen roept 'geen enkele hond vindt dat leuk'... er zijn echt wel honden die ervan genieten. Ik heb een Mechelaar gehad die van kleding aantrekken en nagels lakken hield. 

Is je hond geopereerd en moet hij een T-shirt aan om de wond te beschermen, dan ga je dat uiteraard niet weglaten omdat je hond geen shirt aan wil. Maar als je mopsje met grote ogen en hijgend reageert op je leuke pakje... niet doen. 


Welke honden hebben kleding nodig? 

Soms hebben oudere honden met een slechte vacht echt wel baat bij een warme jas of trui. Honden met schildklierproblemen hebben het ook vaak koud. Honden die geen vacht hebben, of een hele dunne vacht, zoals windhonden en staffords, vinden een warme jas ook wel heel fijn. 

Maar ook voor sport- en werkhonden is, vooral na inspanning, een jas een vorm van blessurepreventie! Kleding is dus zeker niet altijd 'onzin' of onnodig! 

Welke honden hebben kleding nodig


Waar moet je op letten met hondenkleding? 

Net als met je eigen kleding is pasvorm heel erg belangrijk. Kleding die knelt en waar je niet vrij in kunt bewegen, is gewoon niet fijn. Zachte materialen zijn dus eigenlijk het beste. 

Pas op met versiersels zoals knopen en kettinkjes en lusjes. Misschien ziet je hond de leuke kluifvormige patch aan voor iets dat echt eetbaar is...

Nog een gevaar bij kleding is dat andere honden jouw hond misschien niet herkennen en zijn lichaamstaal niet kunnen lezen. Dat je hond verkleed is als Nijntje is dus misschien wel heel schattig, maar kan ook gevaarlijk zijn...


Kleding voor de sier

Hondenkleding voor de sier kan iets zijn wat je dagelijks doet (je hond heeft een hele kast vol met jurkjes en truitjes...) of alleen voor één keertje, zoals een kersttrui of een Halloween pakje. 

Is dat een keertje voor een foto, een feestje of evenement, dan kan dat niet zoveel kwaad. Vooral niet als je je hond er op tijd aan gaat wennen en het hem ook nog elke keer iets lekkers oplevert. 

Dagelijks in jurkjes en pakjes gestopt worden, is dan weer even anders. Een hond moet ook gewoon hond kunnen zijn, lekker rennen en spelen, door gras en modder huppelen. En dat gaat meestal niet samen met een designerjurkje...

jurk aan doen bij hond


Kleding met een functie 

Jassen tegen de kou zijn hier dus een voorbeeld van, maar ook jassen voor sporthonden (zoals Back On Track jassen) om de spieren warm te houden na de training hebben een functie. 

Voor een reddingshond die net urenlang in de kou heeft gelopen en ook in de kou moet pauzeren, is een jas ook geen overbodige luxe. Shirts zoals een medical pet shirt na een operatie, zijn ook puur functioneel. 


Jassen en truien

Hondenjassen heb je in alle soorten en maten. Tegen regen, tegen de kou, tegen hitte. Wat bij een jas tegen de kou belangrijk is, is dat hij lang genoeg is (van de bovenkant van de nek tot iets over de staartaanzet) en dat de voorborst en onderkant van de borstkas bedekt zijn. 

Een trui kan puur voor de sier zijn (zoals een kersttrui) maar het kan ook de functie hebben om je hond warm te houden. Ook dan is het belangrijk dat de trui vooral over de hele borstkas heen zit. Dan moet de trui uiteraard droog blijven, dat is binnen niet zo'n punt maar buiten wel. Een oplossing kan een trui met een regenjasje er overheen zijn. 

heeft een hond een jas nodig


Schoenen 

Voor reddingshonden en andere werkhonden die op zwaar terrein werken, met veel scherpe stukken, zijn schoenen fijn. Bij extreme hitte kunnen schoenen ook de poten beschermen tegen heet asfalt.

Een ander moment waar schoenen uitkomst kunnen bieden, is bij wonden in de voetzolen. Schoenen kunnen helpen bij de genezing omdat de wond dan schoon blijft en er minder beweging in de zool zelf komt.


Zonnebrillen

Hondenbrillen zijn er ook, en sommige brillen zijn natuurlijk voor de sier, maar er zijn ook brillen die functioneel zijn, zoals Rex-Specs. Deze zijn ontworpen om fijn stof en zand uit de ogen te houden. Ook beschermen deze brillen de ogen tegen UV straling, en dat is weer extreem belangrijk bij oogafwijkingen zoals Pannus. 

Ook bij het herstel van een oogoperatie kan een bril een fijn hulpmiddel zijn om de ogen schoon te houden, vooral buiten, als het waait. 

bril voor honden


Petjes en mutsen

Er zijn honden die in de winter een muts nodig hebben. Waarom? Omdat hun oren extreem dun en dun-behaard zijn, en de oorranden kunnen bevriezen. Dat is alles behalve fijn voor je hond, dus dan liever een muts op. 

Natuurlijk zijn er ook petjes, hoedjes en haarbandjes die alleen voor de sier zijn. Ook hier geldt: goed kijken wat je hond ervan vindt. En ervoor zorgen dat (als een muts niet wordt gedragen om de oren te beschermen tegen de kou) je hond niet wordt gehinderd wat zijn gehoor betreft. Honden kunnen er erg onzeker van worden als ze opeens niet zoveel meer horen. 


Meer weten over dit onderwerp of heb je wat hulp nodig?

Sluit je gezellig aan bij onze online LOCA Club.
Dé plek om alles te leren over honden, om onbeperkt persoonlijke begeleiding te krijgen bij problemen/vragen/opvoeding van je hond, wandel/trainingsmaatjes te ontmoeten en nog véél meer!

Profiteer hier van onze super aanbieding; normaal 24,95 p/m maar hier slechts 17,95 p/m en maandelijks opzegbaar.


Heb je hulp nodig?

Wil je je hond beter leren begrijpen, hulp bij het opvoeden van je puppy, of met training van je puber of herplaatser.
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of wil je leren hoe je samen met je hond veel meer plezier kunt hebben?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in online hondencursussen. Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.

Wij vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande buttons.

Kopiëren en plakken van deze blog of gedeeltes ervan mag niet zonder toestemming.

Over de schrijver
Minna is kynologisch instructeur en begeleidt wekelijks diverse mensen met hun honden. Geen probleem is haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles (van pakwerk tot "aaihond") Ze is daarnaast speur- en reddingshondengeleider, loopt op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van Van Maanen LOCA en geeft bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding. Ook kun je haar kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Hondentraining bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen