Wintertips voor je hond
03 december 2021 
9 min. leestijd

Wintertips voor je hond

De dagen worden korter en de temperatuur daalt. Straks vallen de eerste sneeuwvlokjes en is het tijd om een dikke winterjas aan te trekken. Maar hoe zit het nou met je hond? Want die heeft altijd hetzelfde jasje aan. 

Je wilt natuurlijk niet dat je hond het te koud heeft. Hoe zit het nu met het winterweer... kun je zorgeloos in de sneeuw spelen met je hond of zijn er toch dingen waar je op moet letten? 


Wanneer is het te koud voor je hond?

Op internet circuleren allerlei goedbedoelde grafieken over honden en temperaturen. Volgens sommigen is -5 al gevaarlijk voor je hond en volgens anderen kan een hond prima tot -20 buiten slapen. En geen van beide heeft eigenlijk ongelijk of gelijk. 

Stel, je hebt een Chinese naakthond van 10 jaar (of 10 weken)... dan kan -5 al behoorlijk gevaarlijk zijn. Heb je daarentegen een malamute of een husky van 5 jaar (met een gezonde vacht)... die vinden -5 een heerlijke, zomerse temperatuur. 

hond eet sneeuw


Waar moet je dus rekening mee houden?

  • De leeftijd van je hond
  • Het ras en daarbij behorende vachtstructuur
  • Kan je hond bewegen om zich warm te houden?
  • Heeft je hond gewrichtsproblemen zoals artrose?
  • Ondergewicht of overgewicht van je hond
  • Is je hond droog of is zijn vacht nat?
  • Heeft je hond beschutting tegen wind en regen?
  • Wat is je hond gewend (binnen/buiten/kennel/stal...) 


Wandelen in de winter

Met een gezonde hond, die geen puppy of senior is, kun je naar hartelust wandelen, ook in de winter. In Nederland zijn de winterse temperaturen namelijk niet al te extreem. 

Met puppy's moet je wel iets voorzichtiger zijn. Pups kunnen nog niet helemaal goed hun lichaamstemperatuur reguleren. De meeste pups vinden spelen in de sneeuw geweldig, waardoor ze niet zo goed merken dat ze moe worden en het koud krijgen. 

Senioren bewegen wat trager, hebben minder spiermassa en hebben daardoor meer moeite met warm blijven. Belangrijk is dat je er wel voor zorg dat je hond in beweging kan blijven!

wat is een goede hondenjas


Hebben honden een jas nodig?

Voor senioren en honden met een dunne vacht is een jas geen overbodige luxe. Daar wordt vaak een beetje lacherig over gedaan, want honden kunnen toch prima tegen de kou? 

Zoals al eerder gezegd, ja, sommige honden wel. Maar niet elke hondenvacht is gemaakt voor temperaturen onder nul. En een jas kan ook toegevoegde waarde hebben bij sport en werkhonden. 

Als je je hond na een inspanning een jas aan doet, koelen zijn spieren minder snel af. Hoe warmer de spieren blijven, hoe minder scheurtjes er ontstaan in de spieren. Zo voorkom je dus ook blessures! 


Wat zijn dan goede jassen?

Een goede jas is er uiteraard een met de juiste pasvorm en maat en materiaal dat waterafstotend is, met een isolerende voering. Een jasje dat alleen over de rug zit (en deze zie je best wel vaak...) heeft niet zoveel nut. 

Een goede jas bedekt de hele rug, tot en met de staartaanzet. Daarnaast houdt een goede jas ook de bovenbenen warm. Een stuk dat de borst bedekt, zowel voor als tussen de voorpoten, is een goede keuze. 

Sommige jassen hebben echt een kraag. En anderen zelfs een ingebouwde muts. Belachelijk? Hele dunne oren, zoals bij dwergpinchers, kunnen bevriezen, en veel sneller dan je denkt. 



Je hond in de auto in de winter

Een auto is een tochtvrije plaats, dus je hond zal het niet erg snel te koud krijgen in de auto. Een goede wollen deken of een vetbed zorgt voor een nog beter verblijf in de auto. Voor extra warmte kun je een fles (of een paar flessen) heet water, gewikkeld in een handdoek, op de plek bij je hond leggen. 

Ook een goede tip is om op de bodem van je kofferbak of autokennel piepschuim te leggen, mits je hond natuurlijk geen sloper en opvreter is. Heb je veel ruimte in je auto voor je hond, maak dan één kant warm met piepschuim en een kruikje, en leg aan de andere kant alleen een kleedje. Dan heeft je hond de keuze, want hoewel wij het heel koud vinden, vindt je hond het juist vaak heerlijk fris...


Is sneeuw eten gevaarlijk voor je hond?

Alles waar TE voor staat, is niet goed. Maar een paar hapjes uit de verse sneeuw, nee, dat is niet gevaarlijk voor een gezonde hond. Eet je hond meer dan een paar hapjes, dan kan hij daar diarree van krijgen. Als je hond al een gevoelige maag heeft, kan dit dus echt een probleem worden. 

Ga je dus lang wandelen, neem dan wel drinkwater mee voor je hond. Als je thuis lauw water in een thermoskannetje doet, voorkom je dat het water bevroren is voordat je hond dorst heeft. 

Let ook op als je op plekken loopt waar gestrooid wordt, want dan kan er best veel zout in de sneeuw zitten. En zout is wel gevaarlijk. Door zout kan je hond gaan overgeven. Zorg dus dat hij thuis niet de sneeuwballen uit zijn vacht gaat oppeuzelen! 

hond op ijs laten


Sneeuw en ijs aan zijn poten

De misschien wel meest voorkomende zorg, is sneeuw en ijs aan de poten van je hond. Je moet er zelf niet aan denken om blootsvoets buiten te lopen in de sneeuw met -5 graden... heeft je hond het dan niet heel koud aan zijn poten? 

Nee, voor de kou hoef je het niet te doen. Wel voor het zout/pekel. Je kunt de voetzolen insmeren met Paw Wax, met Purol (Vaseline zonder water) of met kokosolie (als je hond allergisch is voor kokos, dan deze laatste niet gebruiken uiteraard)! Als je dan weer thuiskomt, even de poten afspoelen met lauw water. 


Sneeuwklontjes aan zijn vacht

Sommige honden zien er na 5 minuten in de sneeuw wandelen uit als het verschrikkelijke sneeuwmonster. Zachte, lange vacht trekt sneeuw aan. Een manier om dat te voorkomen is een overall voor je hond, waarbij alleen de pootjes, kop en staart 'bloot' zijn, en natuurlijk ook de plekken om te plassen en te poepen.

De vacht kort knippen kan natuurlijk ook, sowieso is het verstandig om de haren tussen de tenen kort te houden, dan hoopt zich daar wat minder sneeuw en ijs op. Je kunt de vacht ook vet maken voordat je naar buiten gaat. Maak bijvoorbeeld kokosolie tussen je handen vloeibaar en ga met je handen over en door de vacht, of gebruik een speciale vachtspray. 


Zorg ervoor dat je hond in beweging kan blijven! Geen kletspraatjes met de buuv, etalages bewonderen of andere stilstandjes. 


Je hond op het ijs laten lopen

Elk jaar komen ze weer voorbij, de grappige video's waar de honden als Bambi uit de tekenfilm uitglijden op ijs, spagaatjes maken, proberen keihard te rennen maar geen meter vooruit komen. NIET grappig, NIET doen!

Naast het risico op door het ijs zakken, is glibberen en glijden op een gladde ondergrond een recept voor spier- en gewrichtstrauma's. Niks grappigs aan dus. Ga je schaatsen, laat dan je hond thuis, of train je hond om niet op het ijs te gaan! 


Sneeuwballen gooien!

Ja, het is leuk om een sneeuwballengevecht te doen met je hond. Of een sneeuwbal gooien waar je hond achteraan springt. Let wel op hoe je gooit... want als je hond de sneeuwbal te pakken krijgt en elke keer een hapje sneeuw doorslikt, kan het zijn dat jij de hele avond en nacht buiten staat met een hond die diarree heeft.

Hoog gooien bij honden die springen om de sneeuwbal te vangen, is niet slim, want ook al is het omhoogspringen niet het probleem, je hond moet ook nog landen. De ondergrond is gladder dan normaal, en onder de sneeuw kan van alles liggen. Gooi dus laag en voorwaarts, en pas op met teveel sneeuw doorslikken. 



Extra voer geven in de winter?

Moet je je hond iets anders of meer te eten geven als het koud is? Om te zorgen dat hij niet afvalt? Want vet zorgt voor warmte, toch? Verrassing: overgewicht is in de winter net zo gevaarlijk als in de andere jaargetijden. 

Als je hond voornamelijk buiten leeft (zoals in een kennel, of als erfhond), dan kun je wat extra vetten voeren. Dus met droogvoer tijdelijk overschakelen naar een variant met een hoger vetpercentage, of wat extra vet in de vorm van schapenvet/paardenvet toevoegen. 

Voer je vers, dan kun je kiezen voor vettere diersoorten, of extra vet zoals vette snijsels van een schaap toevoegen. Maar... wel opletten dat je hond niet dikker wordt. Extra voer om op het goede gewicht te blijven is natuurlijk wat anders dan je hond 'vetmesten'. 


Je hond zichtbaar in het verkeer 

Als je 's avonds je hond gaat uitlaten, is het wel zo handig dat je hond (en jij zelf natuurlijk ook!) opvalt voor andere weggegbruikers. Er zijn verschillende lichtgevende halsbanden en vesten op de markt, maar een paar fietslampjes van Action werken ook prima. 

Bevestig ze aan het tuig van je hond, aan de lijn, aan de halsband, en aan je eigen kleding. Heel makkelijk aan en uit te doen, en ze passen op elke riem, halsband of tuig. Let er op dat je zowel van voren als van achteren zichtbaar bent! 



Wat kan ik doen als mijn hond het echt koud heeft?

Een hond die het echt koud heeft, gaat trillen, wordt traag, reageert langzamer, wil niet bewegen, staat met een kromme rug. Zijn huid wordt wittig en later rood en is gevoelig. De meest gevoelige plekken zijn de oren, staart en poten. 

Een normale lichaamstemperatuur is 38,5-39 graden. Als je hond daaronder zit (rond 37,5) dan heeft hij al echt een probleem. Vermoed je dat je hond echt onderkoeld is? Breng hem dan naar een ruimte die niet extreem warm is, wacht 5 minuten, wikkel hem in een dekentje, wacht 5 minuten en breng hem dan in een warme ruimte. 

Geef eventueel lauw water of lauwe bouillon om te drinken. Niet echt warm/heet, want daar kunnen honden niet zo goed tegen en je wilt niet dat het lichaam te snel opwarmt. Een klein hondje kun je in je jas stoppen waarbij jouw lichaamswarmte zorgt voor geleidelijke opwarming. 


Antivries

In de winter ligt nog een gevaar op de loer voor een hond. Namelijk de antivries voor je auto! Deze ruikt en smaakt lekker voor je viervoeter. Ruim de antivries dus altijd extra goed op in je garage, in een afgesloten kast, ergens waar je hond echt niet bij kan komen. 

Antivries eten kan je hond zijn leven kosten... of sowieso zware behandelingen tegen de vergiftiging. Heb je ook maar een licht vermoeden dat je hond antivries heeft binnen gekregen? Neem dan direct contact op met de dierenarts en laat je niet afwimpelen! En zeker niet zelf gaan dokteren, je hond moet waarschijnlijk aan het infuus. 




Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Ciska
Door

Ciska

op 05 Dec 2021

Mooie, uitgebreide blog met goede tips. De meeste waren wel bekend en van sommige weer wat bijgeleerd. Mijn Old English bulldog Brownie is gek op rollebollen in de sneeuw en let dan extra op als er gestrooid is voor haar vacht dat ze niet gaat likken. De oren smeer ik in met kokosolie (op een doekje) om te beschermen en schoon te maken.

Shannen
Door

Shannen

op 04 Dec 2021

Hoii! Bedankt voor de leuke handige blog! Wij hebben een energieke aussie van 3 thuis die verzot is op de koude wintermaanden. Meestal eerst een stuk aan de lijn ( als een soort warming-up ) en als we bij het bos aankomen springt hij als een hertje door de sneeuw! Voor ons werkt het super om de vacht onder de pootjes kort te houden. Mocht hij toch lekker wezen sneeuwduiken, hebben wij altijd een handdoek op de verwarming in de gang hangen. Dit vind hij helemaal geweldig. Hij gaat dan met kont tegen je aan hangen. Als hij droog is kiest hij er dan toch meestal voor om mijn voeten op te warmen. Afhankelijk van de lengte of intensiteit van de wandeling krijgt hij wat extra's.

Nicole
Door

Nicole

op 04 Dec 2021

Wat een leuk blog om te lezen, toch nog een paar nieuwe dingen gelezen/geleerd! Na een koude regenachtige wandeling droog ik onze Spanjaard Paco altijd goed af. Hij geniet volop van deze 'afdroog-massage'. Daarna lekker warm in het mandje.

reonita
Door

reonita

op 04 Dec 2021

bedankt voor de tips, leuke blog, 2 van mijn honden ivm leeftijd en kwaaltjes, altijd een jas aan een andere van mij krijgt bij sneeuw sokjes aan ivm de sneeuwklonten, werkt perfect, haren aan de poten en tussen de voetzooltjes kort houden, en bij terugkomst vd wandeling altijd de huiskamer verwarmt, en voor die tijd ff afdrogen

Henny
Door

Henny

op 04 Dec 2021

Bedankt voor deze tips! Ik heb een australian Shepherd van 1 1/2 jaar Wat ik doe is de haren van zijn pootjes tussen de kussentjes kort houden en de pootjes bij thuiskomst even spoelen en afdrogen!

Daisy
Door

Daisy

op 04 Dec 2021

Zorg ervoor dat je de haren van je hond tussen de kussentjes onder de pootjes goed kort houdt. Dit voorkomt dat er sneeuwklonten of klonten bagger zich vasthechten. Als er veel gestrooid is en je moet toch stukken over de weg dan smeer ik de zooltjes in met poten balsem (ook bij de action te verkrijgen)

Gerda
Door

Gerda

op 04 Dec 2021

Hele goede wintertips voor de hond! Omdat er zoveel klonten sneeuw aan hun vacht hangen en vooral aan de pootjes bij onze hondjes, dan vooral bij Nala met haar hele lange haren, staat er bij thuis komen altijd een klein emmertje lauw water en daar zet ik dan een voor een hun pootjes in om dit af te spoelen en dan met warme handdoeken droog ik onze hondjes helemaal weer af.

Elike van de Kerkhof
Door

Elike van de Kerkhof

op 04 Dec 2021

Bedankt voor de goede tips. Mijn hond Sam is een boxer, dus heeft niet zo'n harige vacht. De meeste tips kende ik wel, maar "Wat kan ik doen als mijn hond het echt koud heeft?" was voor mij nieuw. Ik hoop het nooit nodig te hebben, maar goed om rekening mee te houden. Dank je wel.

Saskia & Maya
Door

Saskia & Maya

op 04 Dec 2021

Maya is een hondje met diva gedrag. In diepe sneeuw lopen, écht niét. Een klein probleempje aangezien we in het buitengebied in de Achterhoek wonen. Dus madam wordt naar de weggedragen. In een dun laagje sneeuw loopt ze gelukkig wel. Ondanks dat ze best wel een dikke vacht heeft, heeft ze toch een jasje. Eentje die bovenop met een rits dicht gaat, zodat haar hele romp erin zit. Ze houdt niet van nat worden en ze heeft gauw last van haar darmpjes door de kou. Hiervoor krijgt ze 's winters ook probiotica voor. Haar pootjes worden ook ingesmeerd met paw wax. Dit is minder vet dan nivea,. En binnen heb ik een potendoekje om haar pootjes aftevegen. Hier hebben we geen lantarenpalen, dus verlichting is belangrijk. Maya heeft een lichtjeshalsband (kan opgeladen worden via usb), verder verlichting aan de flexilijn. Zelf heb ik een hardloopvest met lichtjes en goede zaklamp. Veiligheid voor alles.

Marina
Door

Marina

op 04 Dec 2021

Dat honden dol zijn op anti vries wist ik niet. Dit staat bij mij sowieso altijd in een kast, maar ik hou dit nu wel in gedachten. De tip van het gebruik van piepschuim is zeer bruikbaar. Momenteel ligt er een hondenkussen in mijn auto, maar daaronder piepschuim leggen isoleert dus nog beter tegen de kou. Top tip :-).

Michelle
Door

Michelle

op 04 Dec 2021

Ga niet fietsen met je hond ongeluk zit in een klein hoekje...en was je hond niet te vaak want dat is slecht voor de verlaag en zo houden ze ook warmte vast en kijk uit met spelen buiten je weet nooit wat er onder de sneeuw ligt👍

Tamara Duijzings
Door

Tamara Duijzings

op 04 Dec 2021

bedankt voor de super handige tips! wij doen altijd de pootjes insmeren met vaseline of met speciaal spul voor de pootjes wat het beschermd tegen het strooizout. en als het te koud is gaan we niet te lang naar buiten of we doen ze een jas aan. als we thuiskomen doen we de pootjes ook meteen afvegen zodat er geen zout of sneeuw aan blijft zitten wat voor irritatie kan komen. en natuurlijk bij nat weer lekker meteen binnen afdrogen zodat ze het weer sneller warm hebben.

Betty van der Veen
Door

Betty van der Veen

op 04 Dec 2021

Bedankt voor de handige tips. Wij hebben een hond genaamd Lara en ze is een kruising tussen een jack russell en een teckel. Wat ik een gouden tip vindt is de hondenjas. Lara heeft alleen een jasje die haar rug bedekt. Maar deze blijkt dus niet te helpen. Dankzij deze tip zullen we voor Lara kijken voor een goede jas.

ellis bakker
Door

ellis bakker

op 04 Dec 2021

dit is een hele leerzame blog , toch weer even een geheugensteuntje , mason vind de sneeuw ook fijn om in te spelen of wandelen . maar vanwege zijn lange vacht bij de bevedering van zijn poten gaan er gouw sneeuwklontjes zitten en ook onder zijn pootjes ,vaseline helpt er wel tegen heb ook wel gehoord dat ze wel eens sokjes aan doen .

reonita
Door

reonita

op 04 Dec 2021

doe een van mijn hondjes ook sokken aan, werkt perfect

Nancy
Door

Nancy

op 04 Dec 2021

Minna wat een leuke en leerzame blog.Heel veel tips wist ik al maar dat antivries voor je lekker ruikt en smaakt dat wist ik niet,gelukkig is het bij ons goed opgeborgen.Onze mechelaar van 6 jaar speelt graag in de sneeuw en als ze dan binnen komt droog ik haar af en ook goed tussen haar pootjes,dit vindt ze geweldig en ze hapt dan ook in de handdoek.Als er gestrooid is smeer ik haar pootjes in met vaseline.

Anita Janssen
Door

Anita Janssen

op 04 Dec 2021

Mijn Dwergpincher heeft ‘winteroren. Aan de randen gaan ze helemaal stuk. Ik probeerde vaseline en vaseline met cetomacogrol, maar beide helpen niet. Hebben jullie hier tips voor? Mijn tip voor een lekker warm hondenjasje is er 1 van v-pet op Ali express. Kost weinig en is lekker warm

Anita Janssen
Door

Anita Janssen

op 04 Dec 2021

O, en ik droog bij vochtig weer, regen, sneeuw altijd de pootjes af, ook tussen de kussentjes, zodat de pootjes niet lang koud blijven

Soraya van esch
Door

Soraya van esch

op 04 Dec 2021

De tip van de kap aan de jas vond ik wel leuk. Ik heb een kruising tussen jack russel en dwerg pincher. Ze is nu 14 maanden maar heeft het snel koud en dan gaat ze beven. Ik heb wel jasjes en truitjes, maar de mensen lachte erom als ik de kap opzet. Maar eigenlijk is dit wel nuttig voor haar oortjes want deze voelen ook snel koud aan. Dus voor ons een Top Tip. Want ze is super actief en zo kan ze toch nog lekker buiten spelen in de koude.

Ellen
Door

Ellen

op 04 Dec 2021

Sneeuw in de vacht en bij de poten haal ik altijd weg met een garde. Die veeg je over de vacht en poten en de sneeuwklonten gaan er vrij makkelijk af.

Miranda van de Ven
Door

Miranda van de Ven

op 04 Dec 2021

Voor onze Lieke van nu bijna 14 maanden wordt dit de 2e winter. Ze was vorig jaar verzot op de sneeuw en moest haar gewoon dwingen om naar binnen te krijgen. Heel handig dus al deze tips. Had zelf zoiets van na het spelen in de sneeuw even lekker haar badjas haar om op temperatuur te komen. Pootjes wassen met lauw water en inderdaad insmeren. Als ze weer wat opgewarmd is de badjas uit en lekker op de bank op haar warme kleed of in haar eigen bench in een warme mand. Wat ze zelf prettig vind. Leuke blog en deze tips dus ook gedeeld.

Anja
Door

Anja

op 04 Dec 2021

Ik doe ipv sneeuwballen gooien gewoon sneeuw trappen. Even een hoopje schuiven met je voet en dat wegtrappen. Mijn honden vinden dat geweldig en hoeven niet omhoog te springen. Zodra er sneeuw ligt loopt er 1 bij die gelijk al naar mijn voeten loopt te kijken van, Ja gaan we spelen vrouw. en blaffen van nog een keer aub.

Saskia
Door

Saskia

op 04 Dec 2021

Wat een fijne blog! Heel helder en overzichtelijk geschreven. Een aanrader voor iedere hondenbezitter. Een aantal dingen waren mij bekend, maar de tip om de vacht in te smeren met kokosolie was voor mij nieuw. Dat ga ik bij onze Friese Stabij zeker proberen als er sneeuw ligt. Ook de tips over de hondenjasjes vind ik waardevol. We hebben ook een hondje uit het buitenland die niet van de kou houdt. Er zijn zoveel verschillende jasjes te koop dat het lastig kiezen is. Dankzij de tips in deze blog weet ik nu waar ik op moet letten. Bedankt voor de nuttige informatie!

Ragna
Door

Ragna

op 04 Dec 2021

Dank je wel voor de nuttige tips. Ik heb een senior hond (11 jaar) die ook herstellende is van een gescheurde kruisband en in die poot minder spiermassa heeft. Jullie schrijven: Senioren bewegen wat trager, hebben minder spiermassa en hebben daardoor meer moeite met warm blijven. ik ga daar zeker rekening mee houden, omdat hij nu dus in zijn achterpoot nog minder spiermassa heeft. Vooral ook als ik hem na de hydrotherapie nog wat nat (hij heeft een lange vacht en krijg ik hem nooit geheel droog en ze hebben geen blazer daar) in de auto mee voer zorg ik dat er dekens in liggen en de verwarming hoger staat. Tevens leen in van een vriendin een soort ochtendjas om hem dan in te vervoeren. (54 kilo is dan wel een uitdaging).

Cécile
Door

Cécile

op 04 Dec 2021

Dank voor de nuttige tips! Een lampje of lichtgevende halsband in de wintermaanden (ik heb een halsband met oplaadbare batterij, heel handig) is niet alleen veilig in het verkeer, maar ook heel fijn als je in een donker park loopt. Mijn Flatcoat is zwart en dus zie je hem niet zo snel. Het is een reu die helaas niet altijd vriendelijk is naar andere reuen. Dus is het heel fijn als anderen hem van afstand zien aankomen ((aangelijnd). Andersom vind ik het ook heel fijn als andere honden een lampje hebben, zodat ik als het nodig is een klein boogje eromheen kan maken.

Iris
Door

Iris

op 04 Dec 2021

Goede tips! Zeker met de lichtjes of fluo hesjes of reflecterende materialen! Ik kan niet duidelijk genoeg zeggen dat dit zo belangrijk is! Ik gebruik zelf altijd een lampje voor mijn honden, maar zou ook voor mezelf iets moeten gebruiken om zichtbaarder te zijn. :)

Yvonne
Door

Yvonne

op 04 Dec 2021

Mooie tips en duidelijke uitleg. Daar hebben we wat aan, hoewel ik hoop dat de sneeuw nog ff wegblijft.

Greet Vertessen
Door

Greet Vertessen

op 04 Dec 2021

Bedankt vr de goeie tips.de meeste zijn wel gekend en als je een hond in huis hebt eigenlijk evident, maar waar ik toch nog eens de nadruk wil op leggen,is de zichtbaarheid van hond en baasje verbeteren door lichtjes,lichtgevende halsbanden e.d. Het is echt belangrijk dat we daar als zwakke deelnemer aan het verkeer aan denken!!!

Trudy
Door

Trudy

op 04 Dec 2021

Goede tips hier worden de pootjes van het vlinderhondje en de langharige chihuahua ingesmeerd met vaseline. Voor de vacht wist ik niet dat je die ook met kokosolie kunt insmeren.. Ik heb altijd een grote handdoek over de verwarming hangen en dooi daarmee de ijsklonten uit hun vachten. Nu maak ik inde sneeuw nooit lange wandelingen glijgevaar voor mezelf ook haha. Ik knip de vachtjes aan de onderkant altijd korter in de herfst en winter. Het scheelt veel nattigheid en troep. Als je showt met honden kan dat niet natuurlijk maar de mijne zijn geen showhondjes dus. Jasjes hebben ze nooit aan omdat ze in beweging zijn en geen urenlange wandelingen in de kou doen.

Petra
Door

Petra

op 04 Dec 2021

Dank voor de goede tips,ik heb gelijk fietslampjes aangeschaft! Ik,heb een tien jarige Chihuhua ,dunne vacht,nu een jasje met borststuk onderdoor inderdaad en sluit goed aan,met een (nep) bont kraagje. Goed kijken in het label is wel mijn advies,omdat er soms echt bont wordt gebruikt 😬😱 En ik heb wegwerp schoentjes maat xs voor hem,ongelooflijk wat je soms bij de kringloop vindt qua hondenspullen,nieuw in verpakking,daar worden we blij van.. Dus dat is mijn tip o.a voor een kleine beurs,

Wendy Puijk
Door

Wendy Puijk

op 04 Dec 2021

Wat fijn deze tips je kan er namelijk uit halen wat voor jou belangrijk is dus daarvoor dank. En verder mensen moeten zelf ook nadenken wat zij zelf leuk zouden vinden zoals wijd beens op het ijs het is zo zielig dus fijn dat jullie dat hebben aangesneden.

Anne
Door

Anne

op 04 Dec 2021

Wat een goede tips. Ons blij ei vind het heerlijk om in de sneeuw te spelen. Ik let altijd wel goed op dat ze niet te veel sneeuw eet. Als we thuiskomen, dan is het altijd ff lekker opwarmen voor de kachel 😊

Jaimy
Door

Jaimy

op 04 Dec 2021

Super blogg Ik heb 2 Engelse staffords joop en beppie En allebij houden ze niet van de kou en regen en sneeuw, ik ga zeker voor allebij een jasje kopen. Bedankt voor alle tips Groetjes jaimy joop beppie

Roxanne
Door

Roxanne

op 04 Dec 2021

Wij hebben voor onze Charlie (bordercolliexAussie) verzorgende spray voor zijn voetzolen die we na het buitenspelen voor hem gebruiken! Dit houdt zijn pootjes (hij heeft er namelijk maar drie!) gezond en zacht en beschermd. Dit raad ik ook echt iedereen aan! En inderdaad is zichtbaarheid ook belangrijk, hij heeft een reflecterend hesje aan, evenals wijzelf en hij draagt een lichtgevende halsband. Zo kun je hem zelfs van veraf nog goed zien!! En echt extreme kou betekend voor ons gewoon, ietsje korter naar buiten en dan gewoon iets vaker, om tussendoor weer lekker opte warmen in een warm huis! Is voor de baas ook belangrijk ;)

Dinja
Door

Dinja

op 04 Dec 2021

Mooie overzichtelijke blog! Voor mij waren de tips om gewoon kokosolie voor pootjes en vacht te gebruiken en Action fietslampjes in het donker voor riem , tuig en jezelf aan te brengen een eye-openener, het hoeft niet altijd duur of ingewikkeld of "speciaal voor honden" te zijn!

Lucy van Lenning
Door

Lucy van Lenning

op 04 Dec 2021

We denken na over een jasje voor molly.Heeft het koud in de wintermaanden zodra we lang stil staan..Maar waar moet je allemaal op letten om zoiets aan te schaffen.Dankzij jullie blog ben ik nu op de hoogte waar ik op moet letten.Dank daarvoor.

Monica
Door

Monica

op 04 Dec 2021

Dankjewel voor deze tips in handig overzicht. Ik kende ze al, maar heb ze wel gedeeld in de hondengroepen waar ik in zit. Voor iedereen is er tenslotte ooit een eerste keer en dan is het handig als je goed voorbereid bent. :-)

Lisanne
Door

Lisanne

op 04 Dec 2021

Lekker veel spelen met mijn hond Doge, zo blijft hij lekker warm.

Nicolette kessens
Door

Nicolette kessens

op 04 Dec 2021

Geweldig die informatie! Ik heb met heel veel interesse en genoegen gelezen ! Dank jullie wel ! Sommige dingen denk je te weten maar het is altijd fijn om soort naslag te hebben !

Henriëtte
Door

Henriëtte

op 04 Dec 2021

Hoi Mina en Eline, dank voor deze tips! Mijn hond (Kayne, een Duitse Pincher) heeft een bloedhekel aan erge kou en nattigheid, behalve in de zomer dan springt hij zo de zee in :) Wij lopen iets kortere rondjes en voegen er 1 of 2 aan toe. Om hem toch van zijn energie af te helpen heb ik zijn snuffel moment, hij krijgt 's morgens altijd al iets te snuffelen, uitgebreid! Vaak zet ik 's middags een parcourtje uit door gang en huiskamer. Gebruik daar lege yoghurtbekers, pilonnen en een snuffelmat voor. Andere lege bakjes, soms zelfs een van zijn manden.....Daarna stapt hij op de bank en wikkelt zichzelf in een deken en valt in slaap.....

Wilma
Door

Wilma

op 04 Dec 2021

Ik heb 2 honden van hetzelfde ras, zelfs vader en zoon. Ze lijken echt heel veel op elkaar. Dus dan zullen ze ook hetzelfde reageren op temperaturen? Nee dus! De oudste heeft een, weliswaar niet heel dikke, ondervacht. Heeft het niet snel koud, raakt niet heel snel compleet doorweekt en hoeft dus niet zo snel een jasje aan. Z'n zoon daarentegen heeft het ongelooflijk snel koud. Maar zodra het harder of langer regent dan z'n bovenvacht tegen kan houden, wordt hij tot op de huid nat. Dus hij krijgt met regen en lagere temperaturen al snel een jasje aan, terwijl z'n vader dus nog zonder extra jas loopt. Mensen kijken daar nogal eens raar naar. Mijn tip: kijk naar wat comfortabel is voor je hond en trek je niet te veel aan van wat anderen ervan vinden. Zolang een jas functioneel gebruikt wordt, is daar niets op tegen! En maak niet de fout om met andere honden te vergelijken en daarop je beslissing voor wel of geen jas te baseren

Cissy
Door

Cissy

op 04 Dec 2021

Ik heb zelf een labradoodle van 4 jaar. Hij heeft een dikke kruiden vacht. Ik smeer als het gevroren heeft zijn voetzolen en haartjes er tussen en net op het voetje in met vaseline. Als ik terug kom van buiten zijn, zorg ik dat ik een emmer met lauw water klaar staat. En spoel ik alles eraf. En daarna Booster ik het droog en borstel de klitten eruit. In de winter aLs het kouder is dan -10 , of gevoelstempratuur. Dan doe ik hem een jasje aan, een regenjas met voering. Ik heb een overal model, met de poten 3/4 bedekt. Als er echt sneeuw is ga ik 2x perdag een speel rondje doen, stuk lopen en daarna gek doen in de sneeuw verder loop ik vaker kleinere rondjes.

Margaretha
Door

Margaretha

op 04 Dec 2021

De tips waren bekend bij mij. Het is niet alleen belangrijk dat je hond zichtbaar is in het donker, maar ook jijzelf en dat zie je vaak niet. Als je naar cursus gaat met je hond is het ook fijn als hij/zij een jas draagt. Vaak sta je stil en dan krijgen ze het juist koud.

Tonny Nikkelen
Door

Tonny Nikkelen

op 04 Dec 2021

Hoi hoi, Wat ontzettend veel goede tips weer!!! Heel fijn om te lezen 😊 wij hebben inderdaad 1 hond die in de winter het moeilijker vindt om op gewicht te blijven en dan wel wat meer mag hebben, we moeten hem echter zoveel bijvoeren dan om er wat bij te krijgen, ik ga dat zeker eens met schapenvet proberen 😊 bedankt ook namens Tess, Donar, Daan, Astra en Devin voor deze goede tips!

Mariska
Door

Mariska

op 04 Dec 2021

Hele handige tips. Ik heb 2 boomers en ik maak inderdaad ook de vacht wat vettig om sneeuwklonten te voorkomen. En doe ze een jas aan omdat hun buik anders in de sneeuw komt.

Nathalie s
Door

Nathalie s

op 04 Dec 2021

Ik smeer de pootjes in met pootjescrème en als we thuis zijn worden de pootjes gewassen, zodat er zeker geen sneeuw of strooizout tussen de teentjes blijft.

Joke
Door

Joke

op 04 Dec 2021

Super handig tips. Ik deed altijd bij mijn hondje altijd met dit weer zien jasje aan daar was hij altijd blij mee. Als het winter was had hij altijd optijd zijn jasje aan. Dit jaar niet meer. Mijn hondje was maar 10 jaar geworden. Maar hij vond sneew heel leuk

Janneke
Door

Janneke

op 04 Dec 2021

Fijn om eens een artikel te lezen wat over jassen gaat! Ik heb zelf een langharige Whippet (koukleum 1e klasse) en merk met temperaturen onder 10 graden dat ze toch af en toe al staat te bibberen. Dus lekker een jas aan! Ik loop ook niet in mijn korte broek met dit weer! Wat ik wel lastig vind, is de zin: ,,Kan je hond bewegen om zichzelf warm te houden?" Aan mijn hond merk ik dat bewegen niet altijd genoeg warmte kan genereren om zichzelf comfortabel te houden. Echter is bibberen als je loopt vrij lastig, dus daar kan je dan niet aan zien of ze het koud hebben. Maar dat betekent niet dat ze zich comfortabel warm voelen ondanks dat ze niet bibberen en bewegen.

E
Door

E

op 04 Dec 2021

Super handig! Nu weet ik ook waar ik op moet letten om te zien of mijn hondje het koud heeft!

Prinsen
Door

Prinsen

op 04 Dec 2021

Dank je wel voor alle tips. Mijn hondje is al 7 jaar en ook hij wil niet uit als het koud is of als het regent. In de winter goed beschermen en ook een reflecterend halsband om, zodat ook automobilisten zien dat er een hond in de buurt is. Verder zorgen voor een warm huis en bij thuiskomst de pootjes goed afdrogen. Mijn hondje rent daarna gelijk naar zijn mand, waarin zijn warme plaids liggen en hij gaat er dan lekker in liggen. Dan is hij zo weer warm.

Ester
Door

Ester

op 04 Dec 2021

Dank je wel voor alle tips! Wij hebben sinds kort onze eerste hond. Dus alles is nieuw voor ons. Echt heel leerzaam. Groet Ester, poot van Luna

Angelique
Door

Angelique

op 04 Dec 2021

Er zitten zeer goede tips tussen. Ik zou wel. ipv purol vaseline liever de paw wax gebruiken. Die is niet zo vet en laat geen vlekken achter op bv de vloer, bank of vloerkleed. En nog een aanvulling op jullie blog: Wat te doen als een hond onderkoeld is of zelfs bevriezingsverschijnselen heeft? Breng de hond z.s.m. naar een warme omgeving, Pak de hond warm in met dekens, Laat de hond iets warms drinken, Geef de hond eventueel iets met suiker om energie te krijgen, En bel je dierenarts

Miranda
Door

Miranda

op 04 Dec 2021

Ik gebruik zeker honden jasjes in de sneeuw en of met de kou En vooral omdat mijn honden bij mij op bed slapen en we vanaf puppy al dit altijd gedaan de hondjes bij me genomen die van mij zijn van eigen nest en erg verwend ze liggen altijd bij mij en haten kou Ook doe ik hun pootjes altijd goed insmeren met vaseline in de winter maar ook in de zomer .

Petra
Door

Petra

op 04 Dec 2021

Super leuke en informatieve blog...dank je wel minna en we kunnen veilig de winter door met kız...onze border collie van nu 17 maanden , fijne feestdagen groetjes Petra

Elly Greive
Door

Elly Greive

op 04 Dec 2021

Wat een leuke blog Minna. Ik heb gelijk ook wat andere adviezen door gelezen, geweldig. Ik heb een langharige Zwitserse witte herder van 20 maanden, die veel buiten kan spelen en vaak zwart naar binnen komt bij nat weer. Gelukkig is hij zo weer zand en modder vrij. Dus als vuil aantrekt dan sneeuw ook. De tip van de kokosolie ga ik zeker uitproberen en een extra rug massage vind Lima niet erg 😂

Renata
Door

Renata

op 04 Dec 2021

Bedankt voor de tips. Dat een jasje alleen over de rug niet voldoende was, wist ik niet. Je ziet inderdaad heel vaak alleen jasjes over de rug. Ik heb een hondje met artrose en spondylose die in augustus 7 is geworden. Hij heeft alleen een wat afwijkend figuur. Het is een mix uit Spanje. Weet u wellicht een, online, winkel waar ze aangepaste/ op maat gemaakte jasjes verkopen?

Margriet
Door

Margriet

op 04 Dec 2021

Onze Lola kent de sneeuw nog niet want ze is pas 6 maanden. Wat ik bij mij andere honden deed is de sneeuw omhoog schoppen waardoor ze gingen zoeken. Af en toe zat er dan een koekje bij. Na het spelen lekker warm afdrogen en naar binnen. Geweldig spel voor baasje en hond👍

Yvonne Raben
Door

Yvonne Raben

op 04 Dec 2021

Onze Skipper is een kruising tussen een Peruaanse naakthond en een Chinese. Ze kan helemaal niet tegen de kou. Ze heeft dan wel haar, maar ze vindt een fleece deken heerlijk op de bank en kruipt ze ook tegen onze andere hond Luna aan.. Een Calvaier King Charles Spaniel. Zo krijgt ze het niet koud.

Tineke
Door

Tineke

op 04 Dec 2021

Bedankt voor al deze nuttige informatie wij hebben een hond met een dikke vacht en eet alles wat zij denkt kekker te vinden. De haartjes tussen de pootjes en pas op met antivries izijn hele goede tips voor Kyra!!!

Sarina
Door

Sarina

op 04 Dec 2021

Als er sneeuw ligt (en ook gestrooid word) smeer ik de pootjes van mijn meisje in met vaseline. Ze is ook al 11 jaar, dus we hebben wel geïnvesteerd in een goede jas voor haar. Ook ‘s nachts heeft ze een dun truitje aan voor te slapen, ik merk dat ze dan rustiger slaapt en minder doolt door het huis. Voelt dan ook niet zo koud aan. Dus lijkt me wel goed voor haar (en mijn) nachtrust. Op het jasje zijn ook reflecterende stroken en onze wandelriem heeft die ook. Ik heb zelfs een band om rond mijn arm te slaan zodat ze mij ook zien lopen.

mevr thea
Door

mevr thea

op 04 Dec 2021

Hallo leuk dat ik mee mag doen voor kin .jory we hebben haar pas dus is nog weer even wennen .wil er nu al niet meer kwijt .ze is nog te klein voor hond jasje maar die moet er wel komen en ik bedank jullie voor tips

reonita
Door

reonita

op 04 Dec 2021

Mevr Thea, ik reageer even op ivm hondenjasje, heb u een trui die u toch niet meer aan doet, van een mouw kunt u een klein jasje maken, heb ook ook eens gedaan. stuk vd mouw afknippen, zolang als het jasje moet zijn voor die kleine pup van u , 2 openingetjes maken voor de voorpootjes, dat ging bij de mijne perfect

Petra kroonen
Door

Petra kroonen

op 04 Dec 2021

Wij hebben nu pas 1 jaar een hond. Hij heeft vorig jaar een beetje in de sneeuw gespeeld was toen nog erg klein. Dus deze tips zijn goed om te weten. Hij houd niet van kou dus ook hij krijgt een jasje aan, reflecterend zodat ook hij goed zichtbaar is in het donker. Dankjewel voor deze tips hier kunnen we zeker iets mee.

Chantal
Door

Chantal

op 04 Dec 2021

Hallo. Bedankt voor de handige tips ik heb een Amerikaanse bulldog/stafford hij is 9 jaar maar nog zo speels als een puppy. De koude dagen zitten er helaas aan te komen. Daarom krijgt onze hond een lekkere warme honden jasje aan. En zorgen gewoon als hij terug komt van het wandelen dat het lekker warm is in huis

paula
Door

paula

op 04 Dec 2021

Bedankt voor dit blog over kou een sneeuw e.d.. Ik heb 2 Labradoodles, dus veel haren en veel sneeuwballen aan hun poten.. Ik knip inderdaad goed de haartjes weg tussen de kussentjes, wat korte rond het pootje. Gebruik vaseline maar wrijf de haren van de poten ook in met Cowboy Magic om het sneeuwballeneffect te verminderen.

Reactie plaatsen