Heerlijk, de feestdagen staan voor de deur. De kerstboom opzetten, je huis versieren, lange avonden met kaarsjes aan en warme chocomelk na een frisse wandeling. Wat kan daar nou nog mis gaan... puur genieten toch! Kerst vieren met je hond is inderdaad gezellig, mits je even stil staat bij een paar dingen...
Opletten in huis
Vooral met jonge honden kan kerst nogal wat veiligheidsrisico's met zich meebrengen. Puppy's en jonge honden pakken van alles in hun bek, kauwen graag op dingen en vooral opgroeiende honden van grotere rassen kunnen nogal lomp zijn...
Wil je je cadeaus op tijd onder de kerstboom leggen, dan moet je wel opletten met jonge honden of honden die graag slopen.
Kerstversieringen
Lametta slierten knisperen lekker als je er op gaat kauwen. Als je hond vervolgens zo'n schitterend sliertje doorslikt, kan dat zorgen voor problemen. Dit materiaal verteert uiteraard niet, en omdat het zo dun is, kan het zich om de darmen heen draaien.
Kerstballen zien er voor sommige honden uit als ballen om mee te spelen. Als ze er in happen, en je kerstbal is van glas.... nou, dan kan dat hele lelijke verwondingen geven. Uiteraard kan je hond ook sneetjes aan zijn poten krijgen als de glazen bal op de grond kapot valt en je hond er overheen loopt.
Voor een 'ballen-gekke' hond kun je dus beter kiezen voor plastic ballen. En dan uiteraard wel opletten en je hond uitleggen dat deze speeltjes niet voor hem zijn.
Kerstboom
Zo mooi, die lichtjes in de kerstboom. Maar probeer het snoer wel goed weg te stoppen, bijvoorbeeld door juist hoger in de boom te eindigen en de draad zo te plaatsen dat je hond er niet tegenaan kan lopen (of je pup er aan kan kauwen). Als je hond verstrikt raakt in het snoer en weg wil rennen, dan kan je hele kerstboom omvallen.
Heb je een echte boom? Zorg dan dat je hond niet gaat drinken uit de waterbak waar de boom in staat. Omdat daar veel naalden in een kleine hoeveelheid water in kunnen vallen, wordt het water besmet door de naalden die een giftige stof afgeven. Zorg ook voor genoeg ruimte tussen de kerstboom en de waterbak van je hond.
Binnentoilet!
Een risico van een echte kerstboom is dat sommige reuen dat zien als een leuke binnen-wc. Buiten mag je uiteraard wel je poot optillen tegen een boom... dus tja, dezelfde boom binnen moet toch dezelfde functie hebben?
Daarnaast zijn er mensen die in een tuincentrum hun hond tegen de kerstbomen aan laten plassen. Vervolgens komt deze 'pisboom' terecht in jouw woonkamer... en je hond ruikt natuurlijk direct dat er al een 'bericht' op de boom zit en gaat zijn antwoord er overheen plassen.
Bloemen en planten
Mooi hè, zo'n kerstster, in het rood of wit? Maar helaas wel hartstikke giftig voor dieren. Wil je alsnog een kerstster in huis, zet deze dan op een plek waar je hond er niet bij kan.
Hulst en maretak zijn ook erg giftig, vooral de besjes. Deze dus absoluut buiten bereik van je hond houden!
Heeft je hond een hapje van een amaryllis geproefd? Grote kans dat hij diarree krijgt en overgeeft. In een kerstroos gehapt? Dan gaat hij waarschijnlijk speekselen en braken. Met taxus komen er ook nog hartritmestoornissen bij...
Kaarsjes
Kaarslicht is gezellig, maar sommige honden vinden de geurkaarsen ook verdacht veel op lekkere snacks lijken. Kaarsen opeten is natuurlijk niet heel slim. Dat kan zorgen voor een verstopping en soms gaat het metalen bakje van een theelicht ook mee de maag in. Dat is echt niet ok!
Kaarsen zijn uiteraard ook brandgevaarlijk. Zet je kaarsen op je salontafel, let dan op dat je hond er met zijn kwispelstaart niet bij kan komen.
Tafelkleedjes
Eh... hallo? Er is toch niks gevaarlijks aan tafelkleedjes? Nee, niet aan het tafelkleed zelf.
Maar je pup, die een hoekje van je feestelijke tafelloper vastpakt en daarmee brandende kaarsen en houten kerstversieringen naar beneden trekt, zorgt daarmee wel voor een hele nare situatie. Heb je dus een kleine ondeugd in huis, zorg dan dat er geen flapjes over de rand van je tafel hangen.
Hapjes en drankjes
Dat je hond je feestelijke hapjes van de tafel af kan pakken en jij blijft zitten met alleen kruimels, is niet het enige gevaar! Chocolade is iets dat heel bekend staat als gevaarlijk, maar dat ligt toch iets meer genuanceerd.
Cacao is gevaarlijk, dus je moet echt wel opletten met echte pure chocolade. Daarentegen zorgt hele goedkope witte chocolade er misschien wel voor dat je hond misselijk wordt, maar een vergiftiging zal daarmee niet zo snel gebeuren.
Resten van het kerstdiner
Lekker gegeten... en dan ga je nog even uitbuiken op de bank. Heerlijk! Maar wacht even... wat hoor je nou voor geluiden uit de keuken? Oh nee... je hond heeft geprobeerd om te helpen met de tafel afruimen.
De botten van je kerstkalkoen en het netje van de rollade, waar zijn die gebleven? Snel naar de dierenarts als dat gebeurt! Rolladenet kan vast komen te zitten aan de darmen en dan vier je dus kerst in de wachtkamer van de dierenarts, in plaats van thuis met je familie. De verhitte botten kunnen splinteren en zorgen voor een maagperforatie. Opruimen dus... en dan pas op de bank.
Druk druk druk...
Kerstshoppen, even op jacht naar een cadeau voor je moeder, boodschappen doen, je huis versieren... soms is er door de drukte wat minder aandacht voor je hond. En daardoor kan je hond wat vervelend gedrag laten zien.
Hij blaft wat meer, loopt voor je voeten, luistert wat minder, hij is druk... dit kun je dus voorkomen!
Minder tijd om te wandelen? In plaats van een uur wandelen, kun je een half uur wandelen met leuke oefeningen. Minder tijd in huis? Geef je hond leuke puzzels (supermakkelijk om zelf te maken!).
Vandaag visite, morgen visite...
Het is soms een komen en gaan van familie, vrienden en zelfs de buren komen soms langs. Niet altijd even makkelijk voor je hond wanneer hij bezoek spannend vindt, of niet zo goed alleen kan zijn.
Als je hond bezoek bij jullie thuis lastig vindt, maar juist prima alleen kan zijn, dan kun je daar rekening mee houden. Toch veel bezoek aan huis? Geef je hond dan ook een rustige plek waar hij zich terug kan trekken.
Haal op tijd heerlijke kauwsnacks in huis... en vergeet niet dat je hond thuis is, en je bezoek op bezoek is. Wees dus eerlijk tegen je bezoek over je regels, zoals je hond met rust laten.
Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming