Mag mijn hond op de bank?
13 augustus 2021 
6 min. leestijd

Mag mijn hond op de bank?

Hoe zit het nou eigenlijk met je-hond-en-je-bank verhaal? Is het echt een probleem als je hond op de bank mag? Of maakt het helemaal niks uit? Wat als je hond niet op de bank wil, of als hij er eenmaal opzit, nooit eraf gaat? Misschien gaat hij wel grommen en happen als je zelf op de bank wilt gaan zitten... en wat moet je dan? 


Hogere plaatsing

Volgens bepaalde stromingen is het absoluut geen goed idee om je hond op de bank toe te laten. Het zou zo zijn dat honden hun onderlinge verhoudingen bepalen door op hogere plekken te klimmen. We zouden dus bij een groep honden dan ook moeten zien dat ze altijd dezelfde positie innemen in hoogte. 

Ik heb al dik 30 jaar meerdere honden tegelijk. Soms ligt er een op de bank, een op het kussen, een op de vloer. En op andere momenten is het andersom.
Bij hond-achtigen in de natuur hebben hoge plaatsen wel een functie; het is wel slim om een dier met goed zicht en gehoor op een hoge plaats te zetten, want zo kan deze op tijd de rest van de groep waarschuwen bij gevaar.

hond afleren op de bank te gaan


Jij bent de baas

Vroeger werd dus gedacht dat als je je hond op de bank laat springen, hij dan denkt dat hij de baas in huis is. Je hond op de bank zou gelijk staan aan rangordeproblemen, ongehoorzaamheid en een hele reeks aan gedragsproblemen, want je hond zit op dezelfde hoogte als jij! 

Hmmmm... hoe zit het dan met een auto? Je stoel zit ongeveer op dezelfde hoogte als de achterbank. Wordt je hond dan ook een gevaar voor je als hij mee mag in de auto? En wat gebeurt er dan als je hem bij de dierenarts of trimmer op de tafel zet... oeps, dan zit hij nog hoger. Deze redenering is dus grotendeels een 'broodje aap'.


Met toestemming op de bank

Een keuze die je kunt maken, is dat je hond gewoon op de bank mag (als dat geen probleem is en geen problemen geeft, niks mis mee, gezellig!), maar dat je om een bepaalde reden liever wilt dat je hond alleen op de bank komt als je hem toestemming geeft. 


Toestemming kan zijn dat je een bepaalde deken op de bank legt waar je hond op mag liggen. Is deze deken er niet, dan zal je hond ook niet op de bank liggen. Je kunt ook kiezen voor een woord zoals 'op' (en uiteraard ook 'eraf'). Sommige honden gaan dan toch nog zonder toestemming op de bank liggen. Niet omdat ze je gezag willen ondermijnen of stout zijn, maar omdat de bank nou eenmaal lekker ligt! 

hond op de bank is vies


Helemaal niet op de bank

Je hond helemaal niet op de bank willen, kan ook een keuze zijn. Misschien omdat je een superdure luxe bank hebt, of omdat je hond daar fysiek last van kan krijgen als hij op de bank en van de bank af springt. Ook prima, mits je hond een andere fijne ligplaats heeft binnen de groep. 

Wil je je hond niet op de bank? Dan is het heel belangrijk dat je in het begin voorkomt dat je hond op de bank kan komen. Wacht je totdat hij erop zit en ga je hem elke keer daarvoor corrigeren... nou ja, dat is niet zo handig. Hij heeft al ervaren hoe fijn het ligt en de correcties koppelt hij aan jou en niet aan de bank....


Heb jij onze super leuke online FunBundel al?


In onze online FunBundel zitten de allerleukste en favoriete fun oefeningen van Minna (en haar honden) om samen met je hond in het bos te doen zodat je hond een stuk meer op jouw gericht blijft. En ook zitten er de favoriete fun oefeningen in om thuis met je hond te kunnen doen.

Maak gebruik van deze tijdelijke aanbieding en schaf hem nu hier aan voor 9,95 ipv 49 euro.


Mijn hond gromt op de bank

Dit is een probleem dat sommige baasjes tegenkomen; je wilt zelf op de bank gaan zitten en je hond gromt tegen je. Of, erger nog, je hond hapt of bijt. Of hij doet het niet tegen jou, maar wel tegen het bezoek. Of tegen je kinderen. Dit is een serieus probleem! 

Je hond heeft dan namelijk last van bezitsagressie. Hij verdedigt een lekkere ligplaats, zoals hij ook een kluif of zijn voerbak zou verdedigen. De meeste honden die bezitsagressie laten zien met een bank, laten ook andere vormen van dit gedrag zien, zoals baknijd, of speeltjes en kluifjes verdedigen. 

hond is de baas op de bank


Wat moet ik doen als mijn hond gromt of hapt op de bank?

Sowieso ervoor zorgen dat je hond voorlopig niet op de bank kan komen. Voorkomen dus dat je hond dit ongewenste gedrag kan uitoefenen. Met een klein hondje kan een puppyren langs de voorkant van de bank helpen, met een grote hond kan aangelijnd houden of de bank barricaderen, helpen, of je hond tijdelijk alleen onder toezicht in de kamer laten. 

Een lange lijn aan een gewone halsband is een prima hulpmiddel, zodat als het toch per ongeluk gebeurt dat je bezitterige hond op de bank zit, je hem veilig eraf kunt begeleiden. 


Zoek deskundige hulp bij bezitsagressie! 'Gewoon aanpakken' of 'flink straffen' is geen goed advies...



Mijn hond gaat niet van de bank af

Je hebt ook honden die niet gaan grommen of happen (gelukkig maar!) maar gewoon niet aan de kant willen als je zelf op de bank gaat zitten. Vooral met hele grote, zware honden is dit natuurlijk een lastige situatie.

Op commando van de bank af, is gelukkig iets dat je kunt oefenen. Je kunt dat doen met lekkere beloninkjes, een voerbak met eten, of met speeltjes. Ga met het lekkers, de voerbak of speeltjes in het zicht van je hond staan. Als je hond van de bank af stapt, belonen. Stuur hem daarna weer op de bank. Daarna wacht je weer totdat hij eraf komt, belonen.

Lukt dit heel goed en gaat het met gemak, dan kun je er de commando's 'op' en 'eraf' aan koppelen. 


Is dat niet vies, een hond op de bank?

Ja, sommige mensen vinden het vies. En je hond weet niet het verschil tussen 'nu ben ik droog en schoon, dus mag ik wel op de bank, maar niet als ik modderpoten heb'. Aan een stoffen bank blijven ook haren vastplakken.

Ik vind de gezelligheid van mijn hond tegen mij aan op de bank ruimschoots opwegen tegen de nadelen, maar dat is persoonlijk. Een heerlijk zacht kussen, een mand met een dik kleed of een eigen klein bankje kunnen prima opties zijn als je je hond niet op de bank wilt hebben. 



Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen