Mag ik mijn bange hond troosten?
08 april 2022 
5 min. leestijd

Mag ik mijn bange hond troosten?

Je hond troosten als hij bang is, mag dat eigenlijk? Je hoort namelijk vaak dat je dan de angst beloont, je hond wordt dan nog banger. Nee, je moet hem eigenlijk gewoon negeren

Er wordt zelfs geadviseerd om angst te bestraffen. Niet zo gek dus, dat jij als baas niet altijd kan filteren wat nou wel of niet waar is. 


Je angstige hond troosten

Dat je iemand die bang is, wilt troosten, dat is een normale reactie. Zelfs honden troosten elkaar. Een puppy die ergens van schrikt en naar de moeder rent, wordt ook niet genegeerd, maar gelikt en hij mag dichtbij zijn moeder zijn. 

Wat je hierbij wel in acht mag nemen, is dat de moeder de pup troost, maar zonder zelf angstig te reageren. Troosten doe je dus niet door zelf te gaan huilen en gillen en druk te doen. 

Het is niet altijd makkelijk om je rust te bewaren, maar je hond heeft er het meeste aan als je zelf, als zijn steun en toeverlaat, rustig blijft. 

angstige hond steunen


Maar dan beloon je de angst! 

Dit is wat sommige mensen, zelfs hondentrainers, dan zeggen. Denk eens even na. Stel je bent extreem bang voor kippen (ja, dat is mijn 'fobie') en je ziet kippen scharrelen op een boerenerf waar jij net met je vriendin naar toe gaat voor een lesje paardrijden. 

Als je vriendin dan je hand vasthoudt en zegt 'kom, ik help je wel, we kunnen ook langs de andere kant lopen en dan blijf ik wel tussen jou en de kippen lopen. Oh, wil je trouwens nog een chocolaatje? '... zou dit er dan voor zorgen dat je nog banger wordt voor de kippen? Nee, natuurlijk niet. 


Je hond die angstig is, negeren

Dit is een prima idee als je in contact komt met een hond die bang is voor jou. Dan is inderdaad de hond negeren de beste optie. De hoeveelheid van troosten of steunen ligt ook aan je hond, de heftigheid van zijn angst en de situatie. 

Bijvoorbeeld, als ik met mijn puppy thuis ben en ik laat een pan met eten vallen en mijn pup schrikt, doe ik er niets aan, want ik weet dat mijn pup direct daarna op het eten af komt. Als er dus direct na de schrik een herstel plaats vindt zonder mij... helemaal prima. 

Zou ik een hond hebben die na het vallen van de pan in een hoekje blijft schuilen en laat hij angstige lichaamstaal zien, dan ga ik bij hem zitten en even knuffelen en als hij dat kan, spelen of snacken. 

bange hond troosten


Je hond steunen als hij bang is

Steunen wanneer je hond angstig is, mag dus gewoon! Angst is een emotie, en die wordt niet groter door jouw steun. Het gedrag dat je hond op dat moment vertoont, kan wel toenemen. 

Als je hond dus bijvoorbeeld bang is voor vuurwerk en hij gaat op het moment dat hij gerommel hoort je deuren kapot krabben, dan mag je uiteraard eerst je hond aanlijnen, in een andere ruimte nemen en dan pas gaan steunen, in plaats van hem masseren en tegen hem praten terwijl hij de deur stuk maakt. 


Hoe kalmeer je een angstige hond?

Zeker niet door hem op de grond te drukken en te dwingen plat te liggen! Zo wordt je hond niet kalm, maar gaat hij van actieve angst naar passieve angst. Maar je doet het ook niet door heel druk je hond schouderklopjes te geven en met een hoog stemmetje tegen hem te brabbelen. 

Allereerst, als het mogelijk is, probeer wat afstand te creëren naar datgene waar je hond bang voor is. Is hij bang voor de man met een pet, ga dan wat verder weg staan. Is hij bang voor onweer, ga dan naar een andere plek waar het geluid minder hard door komt. 

De meeste honden kalmeren als ze fysiek contact met jou mogen hebben, dus tegen je aan zitten of liggen. Hierbij mag je hem rustig aaien of masseren, en op een rustige, lage toon tegen hem praten. 

hond geruststellen


Invloed van troosten of negeren in de relatie baas-hond

Deze invloed is ook van belang bij relaties tussen moeder en kind of relaties tussen twee volwassenen. Als jij ergens bang voor bent als kind en je zoekt steun bij je moeder om vervolgens compleet genegeerd te worden, of als je moeder zelfs boos wordt en je gaat afsnauwen... nou, bedenk zelf maar hoe dat zou voelen. Juist bij je ouders verwacht je steun en troost. 

Wat als je 's nachts naast je partner ligt, je hoort glas breken en je denkt dat er een inbreker bezig is in jullie huis. Je maakt je partner wakker en hij draait zich gewoon om en doet niks. Of hij zegt zelfs tegen jou dat je je kop moet houden. Hmmmm... hierna moet je misschien naar relatietherapie of gewoon uit elkaar. 

Als jij je hond dus helemaal gaat negeren, is zijn vertrouwen in jou daarna stukken minder. En hij kan geen scheiding aanvragen...


Tips om je angstige hond te helpen: 

  • Herken de angst, en haal je hond indien mogelijk uit de situatie
  • Geef je hond steun door fysiek contact of activiteiten
  • Straf je hond nooit als hij angstig is 
  • Ga oefenen met datgene waar je hond bang voor is (bijvoorbeeld geluidstraining) 
  • Als het mogelijk is, voorkom je de angst door de oorzaak te vermijden 
  • Zorg dat je hond zich veilig voelt

hond troosten bij angst


Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen