Mijn hond is onzeker!
28 december 2021 
5 min. leestijd

Mijn hond is onzeker!

Mijn hond is zo onzeker, ik wil hem heel graag helpen... maar hoe doe ik dat? Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn hond net wat dapperder wordt? 


Waarom zijn sommige honden onzeker? 

Onzekerheid kan vele oorzaken hebben. Aangeboren karakter, slechte socialisatie, traumatische ervaringen... en dan is er nog een vorm van onzekerheid waarvan de oorzaak (bewust of onbewust) in de handen van het baasje ligt. Namelijk aangeleerde hulpeloosheid. 

Dit is een gevolg van trainingsmethodiek waarbij het eigen initiatief van je hond er niet toe doet. Je hond moet gewoon luisteren, of anders...


Tekenen van onzekerheid 

Onzekerheid kan zich uiten in het tonen van veel spanningssignalen, zoals het oogwit laten zien, de voorpoot omhoog houden, likken, tongelen, de haren omhoog zetten, een lage houding, de staart tussen de benen, grommen, uitvallen, piepen, plassen, en ga zo maar door. 

Maar onzekerheid kan ook vrij onzichtbaar zijn. Je hond is dan een beetje timide, zoekt vaak steun bij jou, en doet eigenlijk nooit iets dat je als ongewenst gedrag zou bestempelen. 

onzekere hond helpen


Hoe herken je een onzekere hond? 

Vaak herkennen we wel de onzekerheid bij honden die bijvoorbeeld in een lage houding in een hoek kruipen, met grote ogen en de staart tussen de benen. Maar een hond die met rechtopstaande haren op zijn rug woest staat te blaffen, of een hond die gromt of hapt wanneer iemand hem wil aaien, bestempelen we vaak maar al te graag als 'dominant', 'agressief', of 'vals'.


Hoe kalmeer je een bange hond? 

Dit is afhankelijk van je hond, en hoe je relatie ten opzichte van je hond is. Als vreemde een angstige hond benaderen en gaan knuffelen, kan eindigen met flinke bijtwonden. Aanraken en vasthouden kan wel werken als die bepaalde hond jou al kan vertrouwen.

Rustig praten kan een angstige hond ook kalmeren, maar dit is ook niet altijd waar. Honden die niet gesocialiseerd zijn met mensen kunnen de menselijke stem juist ervaren als een extra spannende prikkel.

Eten geven is eigenlijk altijd een goed idee, mits je hond in staat is om te eten. Haal sowieso je hond altijd (als het kan) weg uit de situatie waarin hij echt angst of paniek ervaart. 

angstige hond kalmeren


Wat te doen met een onzekere hond? 

Met onzekere honden is duidelijkheid extreem belangrijk. En juist met onzekere honden worden baasjes vaak ook een beetje onzeker. Daardoor wordt alles een beetje 'grijs' en verliest je hond de duidelijkheid over wat nu wel en niet goed gedrag is en wat wel en niet mag. 

Met duidelijkheid bedoelen we uiteraard niet 'streng zijn' of je hond onderdrukken en extra 'bazig' doen. Maar juist veel belonen als je hond het goed doet, en rustig begrenzen als hij iets doet dat echt geen goed idee is. 


Hoe maak ik mijn hond zelfverzekerd? 

Als je hond onzeker is op sociaal vlak, zorg er dan voor dat hij fijne, veilige sociale contacten kan opbouwen. Voorkom daarbij negatieve ervaringen. 

Is je hond onzeker met omgevingen en objecten? Dan is het verstandig om stapsgewijs je hond mee te nemen naar nieuwe plaatsen. Begin klein, dus niet in een keer van een wijk in Stampersgat naar de aankomsthal van Schiphol! 


je hond zekerder maken


Je onzekere hond trainen

Wat vaak gebeurt, is dat mensen met onzekere honden niet gaan trainen, want de hond 'vindt het niet leuk'. Of hij kan het niet, of hij durft het niet. Fout! Niet niks doen, want daar wordt je hond niet beter van...

Sporten zoals agility en speuren, zijn boosters voor het zelfvertrouwen! Maar ook met thuisonderwijs kun je veel bereiken met een onzekere hond. Body awareness, puzzelen en free shaping geven je hond ook een heleboel zelfvertrouwen.


Je onzekere hond socialiseren

Als je hond onzeker is met andere honden, wordt er vaak het advies gegeven om hem in een 'roedel' te zetten, want daar zou hij van leren. 

Allereerst, honden vormen geen roedels. Mensen vormen groepen van honden. En het is afhankelijk van die groep en van de begeleiding door de mensen, of het al dan niet goed uitpakt voor jouw hond.

Een onzekere hond kan veel hebben aan een kleine, stabiele, vriendelijke groep. Maar een onzekere hond in een groep zetten waar al flinke competitie aanwezig is, of in een groep waar iedereen zich netjes gedraagt, 'want anders...', doet meer kwaad dan goed...

hoe socialiseer je onzekere hond


Je hond is onzeker tegenover mensen

Wat voor advies krijg je dan? Overal mee naar toe nemen, iedereen je hond laten aaien, je hond aanmoedigen met 'ga maar kijken', vreemden je hond koekjes laten geven. Ja, soms helpt het. En soms wordt het probleem vele malen erger. 

Zoek manieren om te ontspannen in het bijzijn van andere mensen. Ga samen wandelen, en vraag mensen om geen aandacht aan je hond te schenken, dat is jouw taak. 


Je hond is bang voor zijn baasje

Soms is een hond ook angstig of onzeker tegenover zijn baas. Soms komt het door trainen of opvoeden met een 'harde hand', maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Door ziekte bij de eigenaar of een ongeluk met de hond waar de baas bij betrokken is geweest, kan dit ook mee spelen. 

Het is echt vreselijk als je hond jou niet meer vertrouwt. Ook bij herplaatsers zie je dat ze vaak toch een paar weken of zelfs maanden nodig hebben om te leren dat ze jou kunnen vertrouwen.

hond agnsgtig naar mensen


Je onzekere hond helpen

Even op een rijtje... hoe kun je je onzekere hond helpen? 

  • Verleg jullie grenzen in kleine stapjes met nieuwe omgevingen
  • Zorg voor fijne, rustige sociale contacten waarbij je hond niets 'moet'
  • Geef je hond een hobby, zoals agility of speuren
  • Train thuis met body awareness, puzzelen en shaping 
  • Wees duidelijk, maar altijd rustig en vriendelijk 
  • Geef je hond steun wanneer hij dat nodig heeft


Meer weten over dit onderwerp of heb je wat hulp nodig?

Sluit je gezellig aan bij onze online LOCA Club.
Dé plek om alles te leren over honden, om onbeperkt persoonlijke begeleiding te krijgen bij problemen/vragen/opvoeding van je hond, wandel/trainingsmaatjes te ontmoeten en nog véél meer!

Profiteer hier van onze super aanbieding; normaal 24,95 p/m maar hier slechts 9.95 p/m en maandelijks opzegbaar.


Heb je hulp nodig?

Wil je je hond beter leren begrijpen, hulp bij het opvoeden van je puppy, of met training van je puber of herplaatser?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of wil je leren hoe je samen met je hond veel meer plezier kunt hebben?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in online hondencursussen. Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.

Wij vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande buttons.

Kopiëren en plakken van deze blog of gedeeltes ervan mag niet zonder toestemming.

Over de schrijver
Minna is kynologisch instructeur en begeleidt wekelijks diverse mensen met hun honden. Geen probleem is haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles (van pakwerk tot "aaihond") Ze is daarnaast speur- en reddingshondengeleider, loopt op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van Van Maanen LOCA en geeft bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding. Ook kun je haar kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Hondentraining bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen