Met twee honden wandelen
31 mei 2024 
4 min. leestijd

Met twee honden wandelen

Met twee honden tegelijk wandelen, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De ene wil naar links, andere naar rechts. Een wil met andere honden spelen, de andere vindt ze spannend. Een is snel, andere traag. En als ze al met z'n tweetjes hetzelfde kant op willen, gaat dat met snelheid en kracht waardoor jij bijna er achteraan vliegt. Hoe laat je twee honden tegelijk uit zonder dat je eerst een volleerde bodybuilder moet zijn? 

Twee honden tegelijk trainen 

Twee honden tegelijk trainen is echt next level wat handigheid betreft. Vooral wanneer ze nog aan het begin van hun training zitten, of wanneer je zelf nog een beginnende trainer bent. Het beste is om bij beide honden een apart beloningssignaal in te zetten, zodat het gelijk duidelijk is wie nu een beloning heeft verdiend. Met twee honden trainen werk je meestal met 1 hond tegelijk, terwijl de andere op zijn beurt wacht. Maar met wandelen is dat anders...


Stappenplan twee honden tegelijk uitlaten

  1.  Oefen met beide honden eerst apart de basis skills (aandacht, name game, handtouch) 
  2.  Oefen met beide honden apart het wandelen zonder trekken 
  3.  Bepaal wat voor welke hond hun voorkeurspositie is (links, rechts, voor achter) 
  4.  Oefen het apart wandelen en belonen in het voorkeurspositie 
  5.  Oefen met beide honden samen de basis skills (vooral de name game) 
  6.  Oefen met beide honden tegelijk wandelen in prikkelarme omgeving en extra lange lijnen 
  7.  Oefen het wandelen met lijnvoering op verschillende lengtes 
  8.  Oefen in verschillende plaatsen 

Wanneer twee honden apart uitlaten? 

Wanneer moet je dan apart lopen met twee honden? Dit is sowieso iets wat je af en toe beter wel kan doen. Zo voorkom je problemen wals een van de honden bijvoorbeeld een operatie moet ondergaan, of om andere reden tijdelijk minder mobiel is.
Je moet natuurlijk niet twee honden tegelijk uitlaten wanneer je deze fysiek niet kan houden als ze gaan trekken. Een andere situatie wanneer het verstandiger is om je honden een voor een uit te laten is wanneer een van de twee agressie in zet tegen andere honden of mensen. 


Welke riem gebruiken met 2 honden tegelijk uitlaten? 

Welke riem moet je dan gebruiken? Er zijn allerlei fantastische uitvindingen om twee honden tegelijk aan een lijn te houden. Mijn advies is; gebruik gewoon twee normale, vaste lijnen. Deze kunnen in de lengte 2-5 meter zijn, afhankelijk van waar en hoe je wandelt. In centrum van Utrecht op een stoep is twee meter genoeg. In een parkje wil je ze meer ruimte geven. Dus twee normale vaste lijnen aan hun tuig of brede vaste halsband

Waarom geen koppelstuk of riem voor twee honden?

Waarom zou je dan geen gebruik maken van de koppelstukjes, of dubbele rollijnen? Nadeel van een koppelstuk is dat de honden daarmee gedwongen worden om hetzelfde tempo te lopen. Als de een wil snuffelen en andere doorlopen, kan dat leiden tot frustratie en zelfs agressie tussen de twee honden die anders elkaars vrienden zijn. Voor jou lijkt zo'n lijn met splitsing wel makkelijk, maar juist daardoor kan jij niet per hond het juiste lijnvoering realiseren. 


Handige tips voor wandelen met twee honden

  • Gebruik voor beide honden een andere kleur lijn
  • Beloon een hond altijd links, andere rechts
  • Neem het dubbele aan beloningen mee 
  • Vergeet niet ook 1 op 1 te wandelen
  • De name-game is onmisbaar met twee honden
  • Wanneer 1 hond wil snuffelen of is bezig met ontlasten, geef de andere hond een rustige taak. Dit kan snuffelen zijn, maar ook een af, zit, sta of pootjes ergens op. 

Grote groep honden tegelijk uitlaten 

Dat is tegenwoordig erg hip, een foto van een persoon met 5, of zelfs 10, of 20 honden aan de lijn. Voor veel mensen die moeite hebben om 1 hond in bedwang te houden met uitlaten kan dit erg indrukwekkend zijn. Is dat dan niet heel knap? Meestal niet, als je kijkt wat de honden om hun nek hebben, Vaak worden dit soort groeps-uitlaat sessies gedaan met wurgriemen die misschien onschuldiger lijken dan bijvoorbeeld dikke kettingen, maar dat zeker niet zijn!
Voordat je iemand dus bewondert, kijk eerst hoe degene die groep honden in bedwang houdt. Zijn de honden vrolijk en blij, of lopen ze gedwee mee naast het persoon? 
Sowieso is het onmogelijk om de veiligheid te waarborgen met enorme groepen honden. Zo'n groep kan ook erg intimiderend overkomen op een enkele hond die ze moet passeren. 


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen