De ontwikkeling van een puppy: van geboorte tot 12 weken, een korte periode met enorme verandering. Een puppy groeit in de eerste 12 weken van zijn leven razendsnel, zowel fysiek als mentaal. Van een piepklein, hulpeloos bolletje tot een ondeugende mini-hond met vaak een eigen willetje. Maar wat gebeurt er precies in die weken? En welke fases zijn cruciaal voor een goede start? Dat lees je hier!
Pasgeboren puppy's: de eerste twee weken
Direct na de geboorte zijn puppy’s nog behoorlijk beperkt in hun kunnen. Ze zijn doof, blind en kunnen nauwelijks bewegen. Maar hun neus doet het gelijk; ze vinden feilloos het melkbar van hun moeder, en kruipen naar haar toe ook voor warmte en fysieke contact. Hun dagen bestaan uit slapen, drinken en groeien. En uiteraard plassen en poepen, daar zorgt de moederhond voor. Maar er gebeurt wel het een en andere wat wij niet zien...
Ontwikkeling van de zintuigen van een puppy
Tast: Vanaf dag één kunnen puppy’s voelen. Dit helpt hen om de warmte van hun moeder en nestgenoten op te zoeken.
Geur: Deze zintuigen zijn vanaf de geboorte aanwezig en goed ontwikkeld. Puppy’s herkennen hun moeder en melkbron vooral op geur.
Smaak; Honden hebben in het algemeen geen geweldige gevoel voor smaak. En in deze periode maakt het ook niet uit, tijdens de eerste 4 weken is hun dieet behoorlijk eentonig. Melk, melk en melk.
Gehoor en zicht: De ogen en oren van een pup zijn bij de geboorte gesloten. Rond dag 10-16 openen ze hun ogen en kort daarna begint ook het gehoor te werken.
ENS en ESI: een boost voor de neurologische ontwikkeling
Tussen dag 3 en 16 zijn de hersenen van de pup volop in ontwikkeling. Dit is het moment om ENS (Early Neurological Stimulation) en ESI (Early Scent Introduction) toe te passen. ENS bestaat uit vijf korte oefeningen die milde stress veroorzaken en bijdragen aan een betere stressbestendigheid en gezondheid op latere leeftijd. ESI helpt pups om geuren te herkennen en beter te reageren op hun omgeving. Beide methodes geven de pup een voorsprong op latere leeftijd!
Overgangsfase (2-4 weken): de wereld gaat open
Rond de twee weken beginnen de oogjes open te gaan, al duurt het nog even voordat ze echt scherp kunnen zien. Ook de oren gaan open en puppy’s beginnen hun eerste piepjes, grommetjes en blafjes te ontdekken. Dit is de periode waarin ze leren lopen – of beter gezegd: waggelen, omvallen, verder waggelen, op hun billetjes zitten, overal in en onder kruipen. Ook worden de puppies bijgevoerd door de fokker. Hierbij is het belangrijk dat de pup nieuwe smaken en teksturen mag proeven, en niet elke maaltijd hetzelfde voorgeschoteld krijgt.
Eerste sociale interacties
Vanaf drie weken begint de pup spelenderwijs meer te leren over zijn omgeving, lichaamstaal en sociale interactie met nestgenoten. Dit is ook het moment dat de fokker zou moeten beginnen met zachte vormen van socialisatie en habituatie, zoals verschillende geluiden en ondergronden. Uiteraard kijk je goed naar de puppies, waar je bij een nest al keihard Rammstein kan afspelen en kokosmat, rubberen mat, metaal en hout kan neerzetten moet je het bij andere nest houden met lichte klassieke nummers en vetbed, fleece en rubber gebruiken. Nu is het ook van belang dat de puppies in de handen komen van andere mensen dan alleen de fokker.
Socialisatiefase (5-12 weken): de wereld ontdekken!
Dit is een cruciale periode voor de pup. Wat hij nu leert en ervaart, bepaalt grotendeels hoe hij als volwassen hond in het leven staat. Dit is de periode waarin socialisatie een hoofdrol speelt. Natuurlijk is habituatie (omgaan met dingen waar de pup geen sociale interactie mee hoeft te hebben, maar waar hij wel aan moet wennen) belangrijk. Denk hierbij aan verkeer, weidedieren, halsband en tuig. Meeste puppies vertrekken naar hun nieuwe baasjes tussen de 7 en 9 weken. Voor 7 weken mag wettelijk niet, na 9 weken krimpt de tijd dat jij als baasje mee kan werken aan de socialisatie van 4 naar maar 3 weken.
Wennen aan mensen en dieren
Vanaf vier weken is het belangrijk dat puppy’s gedoseerd wennen aan verschillende mensen en dieren. Alleen nestgenoten en moeder zijn niet genoeg! Een pup die opgroeit in een huiselijke omgeving, zou verschillende mensen moeten ontmoeten (mannen, vrouwen, kinderen) en in contact moeten komen met stabiele, sociale volwassen honden. Dit helpt hen om een evenwichtige en sociale hond te worden.
Verschillende omgevingen ervaren
Een fokker kan tussen de 5 en 8 weken veel bijdragen aan de weerbaarheid van een pup door hem verschillende omgevingen te laten ervaren. Denk aan:
- Het bos
- Een woonwijk
- Het platteland
- De stad
- Een winkel
- Auto
- Dierenartspraktijk
Dit is extra belangrijk als een pup van een plattelandsfokker later naar een stedelijke omgeving verhuist – of andersom. Pups die deze prikkels al in deze periode meekrijgen, passen zich later veel makkelijker aan.
Contact met stabiele volwassen honden
Naast het spelen met nestgenoten is het waardevol als pups tussen 5 en 12 weken contact hebben met sociale, stabiele volwassen honden, liefst van diverse rassen. Dit helpt hen belangrijke sociale vaardigheden te ontwikkelen en te leren hoe ze zich moeten gedragen tegenover andere honden.
Dit voorkomt ook "racisme", wat bij honden veel voorkomt als ze in de eerste 12 weken van hun leven alleen maar rasgenoten zien.
De basis voor een stabiele hond
In deze eerste 12 weken wordt de basis gelegd voor de rest van het leven van een hond. Veilige nest, goede socialisatie, uitgebreide habituatie ,ENS en ESI zorgen voor een zelfverzekerde en stabiele hond. Hoe beter de start, hoe soepeler de rest van het leven zal verlopen!
Stel dus ook kritische vragen over socialisatie en habituatie aan de fokker, meeste fokkers zijn enthousiast om foto's en video's te delen over hun nest en alles wat ze er mee doen. Laat jouw fokker niets zien, of vindt zij dat je na de 8 weken alles prima nog zelf kan doen? Ga dan naar een andere fokker. Een nest hebben is veel werk, maar daar kies je voor als je gaat fokken!
Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming