Een andere hond passeren
05 augustus 2022 
6 min. leestijd

Een andere hond passeren

Je bent aan het wandelen met je hond, en je ziet dat iemand je tegemoet komt lopen met, jawel, ook een hond. Sommige hondenbaasjes denken nu 'nou, en?' en anderen bekruipt nu al een gevoel van ongemak. 

Misschien omdat je hond wel eens is aangevallen door een andere hond, of omdat jouw hond zeker weten gaat blaffen en aan de lijn trekken bij het passeren. Hoe kun je nou zo rustig en veilig mogelijk andere honden passeren? 


Wat kun je altijd doen?

Je kunt altijd je hond belonen op het moment dat hij de andere hond ziet. Dit helpt om eventuele problemen te voorkomen, of als je hond andere honden toch al niet zo leuk vindt, helpt het zijn emotie te veranderen bij het zien van een andere hond.

Je kunt ook altijd een andere route kiezen om een frontale benadering (die honden niet fijn vinden, het is namelijk 'bedreigend') te vermijden. Dit kan variëren van omdraaien en de situatie helemaal vermijden tot oversteken of op een open plein in een boog lopen. 

Geef je hond wat lekkers of speel met hem als dat hem helpt om de tegenliggers te negeren

afstand vergroten met wandelen


Wat moet je niet doen? 

  • De lijn extra kort houden en je hond ermee optillen
  • Doorlopen terwijl je weet of denkt dat het fout kan gaan
  • Je hond maar loslaten omdat hij anders trekt 
  • Ongevraagd je hond naar de andere hond toe laten gaan
  • Dichterbij komen als de baas je vraagt om afstand te houden
  • Je hond gaan corrigeren d.m.v. rukjes aan de lijn of anders


Ik ben bang voor andere honden

Het kan ook zijn dat jij als eigenaar angst hebt voor onbekende honden. Misschien ben je wel eens gebeten door een andere hond, of heb je de angst alleen bij bepaalde types honden. 

Je hoort soms dat er wordt geadviseerd om 'gewoon door te lopen, en te doen alsof je niet bang bent'. Dat werkt dus niet, want als je bang bent, heeft de vreemde hond dat door en je eigen hond merkt het ook. Neem gewoon wat extra afstand, dan kan er niets mis gaan! 

honden passeren als je bang bent


Mijn hond valt uit aan de lijn

Er zijn honden die uitvallen aan de lijn, en er zijn honden die vallen uit ongeacht of ze los of aangelijnd zijn. Heb je een hond die los alleen maar wil spelen maar aangelijnd uitvalt... helaas, dat is geen excuus om je hond dan maar los te laten. 

Heb je een klein hondje, dan kun je hem optillen en dan met een boog om de andere hond heen lopen. Hetzelfde geldt voor een pup die misschien het dichtbij passeren van een vreemde hond te spannend vindt. 

Heb je een grote hond, dan kun je het beste de afstand vergroten voordat je hond gaat uitvallen. 


Mijn hond is angstig naar andere honden

Heb je wel eens gehoord dat het aan jou als baas ligt? Dat het jouw schuld is dat je hond bang is voor andere honden? Dat is meestal je reinste flauwekul. 

Vaak zijn honden angstig naar andere honden door slechte ervaringen. Een slechte ervaring hoeft geen aanval te zijn, je hond hoeft niet gebeten te zijn. Als je hond achterna is gezeten door een andere hond onder het mom van 'spelen', kan dit al genoeg zijn om angst voor andere honden op te wekken. 

En aan de lijn is de optie 'vluchten' beperkt. Steun je hond, dwing hem niet zo dicht op de tegenligger dat hij angstig wordt. 

hond valt uit uit angst


Mijn hond wil naar de andere hond toe

Het kan natuurlijk zo zijn dat jouw hond erg speels en vriendelijk is en dat hij daarom even kennis wil maken. Dat mag! Mits de eigenaar van de tegemoetkomende hond (en nog belangrijker, de tegemoetkomende hond zelf) dat ook leuk vinden. 

En als dat niet een vast wandelmaatje is die je kent, kun je dat dus niet weten. Je kunt dus het beste je hond leren dat als hij naar een andere hond toe wil, hij daar toestemming voor mag vragen, net zoals hij kan leren om te vragen naar buiten te mogen, of vragen om een kluifje, of vragen om aandacht of spel bij jou. 


Wat als de hond los loopt?

Loopt de hond los, en blijft deze zichtbaar bij de eigenaar? Dan maakt dat geen verschil. Komt de loslopende hond voor de baas uit naar je toe? Dan moet je natuurlijk wel iets doen. 

Jij moet namelijk je hond beschermen. Anders is het vertrouwen weg en denkt je hond dat hij het maar zelf moet regelen... en dan heb je grote kans op een uitvallende hond

Allereerst kun je proberen de eigenaar duidelijk te maken dat hij zijn hond bij zich moet houden. Helaas wil de eigenaar dat niet altijd, of de hond luistert niet. Stuur de losloper dus op tijd rustig maar streng weg. Gaat hij niet naar zijn baas, probeer dan tussen hem en je eigen hond te blijven. 

loslopende hond komt naar je toe


Wat doe ik als mijn hond los loopt?

Dat is makkelijk: je hond direct bij je roepen! Komt hij niet meteen? Dan hoort je hond dus niet los te lopen. Als je hond los loopt, eerst dus aanlijnen (of als je hond echt heel goed luistert, bij je roepen en los naast je hebben) en rustig de andere hond passeren op gepaste afstand. 

Dit geldt dus als je een aangelijnde hond tegenkomt, maar ook wanneer je een loslopende hond tegenkomt. Ook in losloopgebieden, met uitzondering van speeltuinen en omheinde hondenparken waar het doel juist is om honden los bij elkaar te hebben. 


Honden op een erf passeren

Het passeren van honden die op een erf of in een tuin zitten, is iets waar heel veel hondenbaasjes niet over nadenken. En dat zou wel moeten! 

De belangrijkste regel: laat je hond niet naar het hek gaan, en ga zelf ook niet bij het hek of de schutting kletsen tegen de honden. Loop er gewoon rustig langs, en houd je hond aan de andere kant van jou, zodat jij tussen het hek en je hond loopt. Ga ook niet geruststellend praten tegen de honden in een tuin of op een erf. Dat werkt vaak averechts en je wilt geen losgebroken honden achter je aan hebben. 

Zijn er twee of meerdere honden op een erf, dan is het extra belangrijk dat je gewoon doorloopt en ervoor zorgt dat je hond ook niet bij het hek of de schutting komt. Door de opwinding die jouw hond veroorzaakt, kunnen de honden op het erf onderling in gevecht raken. 

hond agressief achter hek


Meer weten over dit onderwerp of heb je wat hulp nodig?


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen