Angst en welzijn van honden
18 oktober 2024 
4 min. leestijd

Angst en welzijn van honden

Een belangrijk aspect van het welzijn van een hond is vrij zijn van angst. Maar wat als jouw hond dagelijks angst ervaart? Wat als hij niet herstelt van angst? Welke effecten heeft langdurige angst op zijn lichaam en levenskwaliteit?

Angst versus agressie bij euthanasie

Hoeveel angst is acceptabel in het leven van een hond, en wanneer is het punt bereikt dat je overweegt om voor euthanasie te kiezen? Vaak lijkt het makkelijker om een hond met extreme bijtincidenten in te laten slapen dan een hond die angstig is, maar nooit iemand gebeten heeft. Bij een bijtincident ondervindt de omgeving last van de hond, terwijl een angstige hond vooral zelf lijdt. Het is vaak meer geaccepteerd om een hond in te laten slapen als zijn gedrag anderen schaadt, dan wanneer de hond zelf het slachtoffer is.


Acute en chronische stress

Elke hond schrikt wel eens, of is ergens bang voor. Neem vuurwerk als voorbeeld. Veel honden schrikken van een knal, maar herstellen binnen enkele minuten. Andere honden gaan de hele maand december door een hel, omdat ze slecht herstellen en knallen elkaar opvolgen. Als er het hele jaar door vuurwerk zou zijn, zouden deze honden chronische stress ontwikkelen en dus langdurig angst ervaren.

Angst door medische oorzaken

Net als bij agressie kunnen medische problemen een oorzaak zijn van angst of angst verergeren. Denk aan honden die andere honden spannend vinden en vervolgens hun zicht verliezen. Dit maakt het moeilijker om de gedragingen van andere honden in te schatten. Ook pijn, zoals buikpijn, versterkt angst, omdat er al bepaalde stressstoffen in het systeem aanwezig zijn. Angstiger worden door een slechte gezondheid is in de natuur een nuttig mechanisme: als je pijn hebt, ben je kwetsbaarder en moet je eerder vluchten.


Angst voor bekende prikkels

Angst kan gericht zijn op iets wat de hond kent en als angstaanjagend ervaart. Denk aan de dierenarts, een baas die vaak straft, een bepaald trainingsmiddel of zelfs een vliegenmepper. Deze prikkels veroorzaken angst zodra ze aanwezig zijn, of wanneer de hond de voorspeller van deze prikkels herkent.

Wat kun je doen tegen angst voor bekende prikkels?

Angst voor de dierenarts speelt misschien eens in de drie jaar op bij een gezonde hond. Maar angst voor een riem die 4 of 5 keer per dag om moet, is veel erger. Het goede nieuws is dat je met consistente training vaak de angst kunt verminderen of zelfs elimineren. In sommige gevallen, zoals angst voor een specifieke riem of bench, kun je deze prikkel simpelweg uit het leven van de hond verwijderen.


Angst voor het onbekende

Angst voor onbekende prikkels is lastiger aan te pakken. Je weet vaak niet waar je hond bang voor is en waarom. Het lijkt alsof hij "spoken ziet". Zonder duidelijke aanleiding kan de hond verstijven, in paniek raken of proberen te vluchten. Deze vorm van angst heeft vaak een neurologische oorzaak, en trainen door conditionering werkt niet, omdat je de prikkels niet kunt identificeren.

Effect van angst op welzijn

Angst werkt als drijfzand: hoe langer het aanwezig is, hoe dieper de hond wegzakt. Angst is een van de sterkste emoties, omdat het essentieel is voor overleving in de natuur. Snel herstel en rationeel nadenken na angst zijn echter cruciaal voor het welzijn van de hond. Als angst langdurig aanwezig is en het herstel traag verloopt, heeft dit een enorme impact op zijn welzijn.


Wat doet langdurige angst lichamelijk?

Chronische stress kan maag- en darmklachten veroorzaken, wat voor buikpijn zorgt. Het kan ook hersenschade veroorzaken, omdat langdurige stress de verbindingen tussen hersencellen aantast. Slaapproblemen zijn bijna altijd aanwezig bij honden met chronische stress. Ze slapen minder en de slaapkwaliteit is slecht door hoge niveaus van stresshormonen. Hun hartslag stijgt, wat kan leiden tot hartproblemen, en hun hele hormoonsysteem raakt ontregeld.

Gedragseuthanasie vanwege angst

Aanhoudende angst is zowel mentaal als fysiek een aanslag op het welzijn van een hond. Door de schade die langdurige stress veroorzaakt in de hersenen, kan het dier onvoorspelbaar gedrag gaan vertonen. Als na gedragstherapie en medicatie geen verbetering optreedt, moet je je afvragen of het leven van de hond nog kwaliteit heeft. Ik begeleidde ooit een hond uit het buitenland die zijn dagen trillend onder de keukentafel doorbracht. 's Nachts kwam hij er alleen uit om snel te eten en naar de tuin te gaan. Dan moet je je afvragen: heeft deze hond nog een waardevol leven?


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen