Kijk! Op commando je hond naar jou laten kijken, dus aandacht voor jou hebben, is een van de belangrijkste vaardigheden die jouw hond moet leren. Allereerst omdat je aandacht nodig hebt om te vertellen wat je wilt (anders gaan je verzoeken het ene oor van je hond in en het andere oor uit). En er zijn maar weinig dingen die voor jou als baasje zo frustrerend zijn dan dat je hond aandacht heeft voor alles in zijn omgeving... Behalve voor jou!
Wat is aandacht?
Aandacht betekent dat je hond volledig op jou let, bij voorkeur met oogcontact. Dus als je hond naar een koekje of speeltje in je hand kijkt, of staart naar je jaszak, is dat geen aandacht voor jou! Aandacht is echte focus waar niets of niemand tussen kan komen. Niet een andere hond aan de overkant van de straat, rennende kinderen, koekjes op de grond, of een voorbijvliegende voetbal.
Waarom is "aandacht" belangrijk?
Het is erg belangrijk omdat wanneer je hond naar jou kijkt, je hem een andere opdracht kunt geven en de kans groot is dat hij deze goed opvolgt. Maar "kijk" kan ook veel bijdragen aan de veiligheid. Stel je komt op straat een andere hond tegen, en deze tegenligger staart jouw hond aan. Als jouw hond dan terugstaart, kan de situatie escaleren. Maar als je hond naar jou blijft kijken, is de kans groot dat jullie elkaar rustig kunnen passeren.
Waarom let je hond niet op jou?
Vaak let een hond niet op jou omdat hij niet heeft geleerd dat dit veel oplevert. Daarbij zijn wij mensen erg visueel ingesteld, terwijl honden meer met hun neus en oren doen. Geurprikkels hebben dus vaak "voorrang", omdat geuren voor honden erg interessant zijn. Deze afleiding vinden wij mensen vaak lastig, omdat wij geen idee hebben wat de hond allemaal ruikt.
Hoe leer je jouw hond de aandachtsoefening aan 10 stappen?
Hier is een handig 10-stappenplan om jouw hond de aandachtsoefening aan te leren!
1. Ontdek wat voor jouw hond een geweldige beloning is.
2. Leer je hond een duidelijk, kort beloningssignaal.
3. Zoek een rustige omgeving zonder afleidingen, zoals je woonkamer of keuken.
4. Wacht totdat je hond naar jou kijkt en geef op dat moment het beloningssignaal, gevolgd door een beloning. Herhaal deze stap ongeveer 10 keer!
5. Verhoog de criteria. Beloon alleen wanneer je hond naar je gezicht kijkt, en uiteindelijk alleen voor oogcontact.
6. Als de oefening goed gaat in deze omgeving, doe deze dan ook in andere omgevingen, zoals in je achtertuin.
7. Wanneer je hond dit feilloos beheerst in 5 verschillende omgevingen, geef je het commando "kijk" op het moment dat je zeker weet dat je hond naar jou gaat kijken.
8. Wacht nu iets langer (1 seconde) voordat je beloont.
9. Breng variatie aan met afwisselend belonen na 1 tel kijken, 5 tellen kijken, 2 tellen kijken, enzovoort.
10. Oefen in verschillende omgevingen en met afleidingen (let op, neem wel kleine stapjes!).
Variaties op de aandachtsoefeningen:
Je kunt allerlei leuke variaties bedenken voor de aandachtsoefening! Kan je hond naar jou kijken als je je armen uitsteekt met lekkers erin? Kan hij naar je kijken als je op en neer springt? Lukt deze oefening als je in je handen klapt? Of als iemand rondjes om jullie heen loopt? Misschien vindt je hond het moeilijk wanneer je een petje opzet?
Op welke leeftijd kan je hond "kijk" aanleren?
Met deze oefening kan je al met een jonge pup beginnen! Daarom is dit een van de eerste oefeningen die we een pup leren. Maar wat als je hond al in de puberteit zit? Of hij is al volwassen, of zelfs een senior? Geen probleem; deze oefening kan je elke hond aanleren!
Veelvoorkomende problemen:
Wat als dit niet lukt met je hond? Soms vinden honden het moeilijk om je aan te kijken. Soms hebben honden slechte ervaringen met oogcontact, of voelen ze zich er onzeker over. In dat geval kan je je hond even helpen. Laat hem ruiken aan wat lekkers in je hand en beweeg je hand langzaam richting je gezicht. Als je hond de beweging van je hand volgt, beloon hem dan. Soms lukt het niet omdat de beloning niet interessant genoeg is. Test verschillende lekkere hapjes zoals hondenworst, stukjes gekookte kip, gedroogde long. Een andere reden waarom een oefening niet helemaal goed gaat kan zijn dat je beloningssignaal niet duidelijk genoeg is, of je timing iets te vroeg of te laat is.
Je hond het commando blijf aanleren?
Naast het commando kijk aanleren, is een andere handige oefening: blijf aanleren. Waarbij je jouw hond leert om tromgeroffel, op een plek te blijven op commando. Dat is wel zo veilig voor je hond. Want je wilt niet dat hij zomaar wegrent natuurlijk.
Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming