Help! Mijn hond heeft geen aandacht voor mij
09 september 2022 
6 min. leestijd

Help! Mijn hond heeft geen aandacht voor mij

Je hebt het gevoel dat je niet eens bestaat voor je hond. Erg irritant! Je kunt roepen, smeken, leuke geluidjes maken, zwaaien met koekjes... hij kijkt niet naar jou, hij is alleen bezig met zijn eigen belang.

Je hebt alles al geprobeerd, lief doen, boos doen, niks helpt. Je hond heeft totaal geen aandacht voor jou, en jij voelt dat je totaal geen controle over hem hebt. Terecht, want aandacht is één van de 5 belangrijkste oefeningen voor elke hond.


Ik krijg geen contact met mijn hond

Dit kan iets zijn dat af en toe gebeurt, zoals wanneer je in een nieuwe omgeving komt. Dan is je hond zo bezig met alle geurtjes en prikkels in de omgeving dat jij tijdelijk niet op de eerste plaats staat, maar eerder op plaats 231.

Het is nog vervelender als je pogingen om aandacht te vragen van je hond eigenlijk overal mislukken. Andere honden, de buurvrouw, een kat, een geurtje in het gras... alles is belangrijker dan jij.

Misschien let je hond binnen wel prima op jou, maar buiten niet. Het kan ook zijn dat zelfs thuis contact krijgen met je hond bijna onmogelijk lijkt!

hond heeft geen aandacht voor de baas


Mijn hond let niet op mij!

Het belangrijkste is om te beginnen met uitzoeken waar, wanneer en waarom je hond niet op je let. Heb je je hond eigenlijk wel geleerd dat aandacht voor jou hem iets oplevert? Beloon je je hond wel vaak genoeg als hij wel naar je kijkt of naar je toe komt?

Of negeer je je hond vaak, of stuur je hem weg als hij bij je komt? Hoe goed ben je in hondentaal? Kun je zien of je hond geen aandacht voor je heeft omdat hij teveel spanning heeft, of is hij helemaal opgewonden door iets in de omgeving?

Een ding is zeker: je hond negeert jou niet om jou te pesten of te kwetsen!


Waarom negeert je hond jou?

Geen aandacht hebben voor jou als baas kan verschillende oorzaken hebben.

 • Een slechte socialisatie, waardoor je hond alle mensen ontwijkt
 • Je hond is een herplaatser, en vindt de verandering van thuis erg moeilijk
 • Hij heeft geen aandachtsoefeningen geleerd
 • De leeftijd van je hond (puberteit, hoogbejaard, puppy)
 • Aandacht naar mensen is niet beloond, of zelfs bestraft
 • Je doet erg je best, waardoor je hond jou juist gaat ontwijken
 • Je hond is erg gevoelig voor alle prikkels in de omgeving
 • Het type hond (ras, karakter)
 • Blindheid of doofheid

  waarom heb ik geen aandacht van mijn hond


Wat te doen als een hond zijn baas negeert?

Hoe meer je gaat smeken en vragen om aandacht, hoe groter de kans dat je hond juist meer het contact gaat vermijden. Dat komt omdat hij niet begrijpt wat je bedoelt, of omdat hij datgene wat je vraagt niet kan uitvoeren op dat moment in die omgeving.

Vaak raken wij mensen dan een beetje geïrriteerd omdat onze hond niet 'luistert'. Je hond voelt de irritatie en gaat het contact dus nog meer vermijden. Want vermijden is in hondentaal conflicten vermijden. Je hond probeert een ruzie met jou te voorkomen.


Aandacht van je hond krijgen

Wat de oorzaak ook mag zijn, hier zijn wat simpele tips om hier verandering in te brengen. Allereerst... kijk eens naar hoe je hond eet. Geef je hem 2 keer per dag een bak voer, of mag hij misschien eten wanneer hij er zin in heeft? Ga dat eens anders doen.

Kies voer dat je hond echt heel lekker vindt (zoals hondenworst, gekookte kip, gedroogd vlees, zalm...). Vul een beloningstasje met de dagelijkse hoeveelheid voor je hond. Misschien staat je hond al bij je en kijkt hij naar jou? Belonen.

Beloon door de dag elke keer als je hond naar jou kijkt. Je wordt dus een wandelende voerbak! Dit kun je ook toepassen met speelgoed, of met belangrijke gebeurtenissen zoals de deur open doen. Die gaat open als je hond naar jou kijkt!

oogcontact met je hond


Hoe houd je de aandacht van je hond vast?

Stop niet te snel met belonen, en geef niet op als je na drie dagen (of een week) het idee hebt dat er niet heel veel vooruitgang in zit.

Een voergerichte hond die gewoon nooit heeft geleerd dat aandacht hebben voor de baas iets oplevert, zal misschien binnen een paar dagen veel meer aandacht voor jou hebben, terwijl een niet zo voergerichte hond van het zelfstandige type daar wat langer over kan doen.

Je kunt ook in het begin belonen voor slechts een beetje richting jou kijken, en vanuit daar stapsgewijs opbouwen naar oogcontact.


Aandacht van je hond trainen

Begin uiteraard met zoveel mogelijk oefenen in huis, in de tuin, en op rustige plekken. Je hond moet wel de mogelijkheid hebben om aandacht voor jou te hebben. Stel dat hij heel bang is voor paarden, dan is oefenen bij een manege het laatste stapje in je training.

Als je hond dan heel goed is in zijn aandacht naar jou richten, dan kun je dit gedrag ook op commando zetten. Op het moment dat je zeker weet dat je hond naar je gaat kijken, geef je een cue zoals 'Let op' of 'Kijk eens'. En wanneer je hond naar je ogen kijkt, beloon je!

Let op aanleren hond


Heeft jouw hond buiten geen aandacht voor je?

Het kan natuurlijk ook zijn dat dit probleem alleen maar buiten plaats vindt. Dan ga je ook binnen belonen voor de aandacht, maar dan bijvoorbeeld met een brokje of een hondensnoepje, en buiten beloon je dan met hondenworst, een speeltje, een stukje kaas... waar je hond ook maar helemaal dol op is.

Het beste begin je in een 'saaie' omgeving, zoals een verlaten parkeerplaats. Vindt hij sowieso alle geuren op de grond mega afleidend, dan blijf je gewoon op die plek staan, net zolang tot hij is uitgesnuffeld. En bij de minste aandacht richting jou belonen.


Aandachtsoefeningen

Stel dat je hond echt niet naar je gezicht kijkt. Laat hem dan ruiken aan iets super lekkers in je vuist, zoals een stukje vlees, of een hapje leverworst. Breng nu langzaam je vuist onder je kin, en als je hond de hand volgt met zijn ogen, laat je er een stukje lekkers uit vallen. Deze handbeweging maak je steeds iets kleiner.

Als je hond met een kleine beweging van je hand naar je kin richting je gezicht al in je ogen kijkt, dan kun je daar de cue 'Kijk eens' of 'Let op' gaan toevoegen. Daarna kun je de tijdsduur van het kijken opbouwen!


Let op: je hond hoeft NIET te zitten, het gaat om het oogcontact!

aandacht voor de baas aanleren


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen