Mijn hond is ongehoorzaam
06 augustus 2021 
6 min. leestijd

Mijn hond is ongehoorzaam

Zit, zit, zit nou, ga nu eens zitten. Nee, niet doen, hou er mee op. NIET DOEN zeg ik. Nee! Kom hier. Nu! Kom nou eens hier. Naast. Nee, naast...

Komt dit je misschien bekend voor? Je hond let niet op wat je zegt, hij luistert niet. Dat kan heel erg frustrerend zijn. Je hond kijkt je aan met een kop die in jouw verbeelding zegt 'pfff... dacht het niet'. Of je hond negeert je gewoon en kijkt echt de andere kant op. Hoe beter jij je best doet om hem te laten luisteren, hoe minder hij op je let.


Waarom luistert je hond niet?

Heb je daar wel eens bij stil gestaan? Er zijn namelijk een heleboel verschillende redenen waarom je hond niet datgene doet wat jij graag zou willen. We gaan eerst maar even kijken naar de dingen die de meeste eigenaren als reden opgeven voor de ongehoorzaamheid van hun hond!

Verrassing! Dit zijn meestal niet de echte redenen waarom je hond niet goed naar jou luistert! Vaak heeft ongehoorzaamheid hele andere oorzaken... maar het goede nieuws is dat jij er als baas alles aan kunt doen om een goed luisterende hond te hebben!

ongehoorzame hond


Het ligt aan het ras

Ja, sommige rassen zijn van nature meer gericht op hun baas en zijn daardoor sneller geneigd om samen te werken met jou. Het is meer 'U vraagt, wij draaien'. Het samenwerken op zich (of het iets mogen doen) is al enorm zelfbelonend voor deze honden.

En andere rassen zijn juist gefokt voor heel andere doeleinden. Simpel gezegd vraagt het trainen van een chowchow dus iets meer kennis en kunde dan het trainen van een labrador. Waar je een labrador achteruit in een boom kunt laten klimmen voor een koekje, zal een chow eerder jou leren om in een boom te klimmen en het koekje op te eten....

Dat gezegd hebbende, elk dier kan leren. Je moet alleen juist dat dier kunnen trainen! Te vaak wordt het ras als 'excuus' gebruikt.


Hij is koppig of eigenwijs

Ja... leuke menselijke termen. En ik snap echt wel wat je daarmee wilt zeggen. Dat je hond gewoon niet doet wat jij vraagt. Hij heeft er geen zin in. Ik zal je een voorbeeld geven.

Een Amerikaanse bulldog, die een supersimpele 'zit' oefening echt niet deed. Ze keek de baas in de ogen, haar oren bewogen als ze 'zit' zei.... maar deze hond ging niet zitten. Pfff, de eigenaar probeerde echt van alles, op de kont drukken, een snoepje voor de neus houden, maar deze hond ging niet zitten. 'Wat een eigenwijze hond'. Denk je?

Deze hond bleek een afwijking te hebben aan haar rug en knieën die langzaam maar zeker het zitten best wel pijnlijk maakte.

hond is eigenwijs


Mijn hond is dominant!

Ok... denk je dat echt? Dat je hond er echt bewust voor kiest om niet te gaan zitten/liggen/komen wanneer jij dat zegt en daarvoor gecorrigeerd te worden en dat dat op de een of andere manier hem de baas over jou maakt? Waar zit de logica in dit verhaal?

Stel, je hebt een nieuwe baan. Je moet... weet ik veel... filters in een wasmachine monteren. En je hebt eigenlijk geen idee hoe je het moet doen. Dus je doet het niet (omdat je misschien wacht op uitleg, of je bent bang om het verkeerd te doen). Je baas komt langs om te kijken hoe het gaat. Zou hij nou meteen moeten denken dat jij uit bent op zijn functie omdat jij niet doet wat hij wil?Nou... deze hond is een beetje dom

Hmmmm... echt waar? Ja, er zijn verschillen in de snelheid waarmee honden leren. En waar de ene hond supersnel kan leren liggen, doet een andere hond daar een maand over. Of twee.

Maar misschien is dat bij een oefening met over een hindernis springen precies andersom. Waar de hond, die worstelt met liggen, binnen een minuut snapt dat 'hop' springen betekent, blijft de snelle lig-leerling voor de hindernis staan en duurt het echt weken voordat hij er overheen kan springen. Intelligentie is iets anders dan gehoorzaamheid!

hond leert niet


Waarom is je hond nou eigenlijk ongehoorzaam?

Meestal omdat je hond eigenlijk geen idee heeft van wat hij wel en niet moet doen. Vaak is het ongewenste gedrag heel effectief beloond en is het goede gedrag vaker genegeerd dan beloond. Oei... eigenlijk hebben we dat dus gedeeltelijk zelf in de hand.

In de puberteit zie je ook vaak een vorm van ongehoorzaamheid. Dan luistert je hond niet omdat andere prikkels uit de omgeving sterker binnenkomen, de hormonen zitten in de weg, en je hond kan bezig zijn met grensverleggend gedrag. Net als bij menselijke pubers dus.


Misschien is er iets anders aan de hand...

  • Heb je echt vaak genoeg op een juiste manier met je hond geoefend? Echt?
  • De oefening die nu niet lukt, heb je die al vaker in deze omgeving gedaan? Weet je nog; zitten in het park is een nieuwe oefening als je alleen de 'zit' in huis heb geoefend.
  • Zijn er misschien andere prikkels waardoor het niet lukt? Een loopse teef, katten, die patatkraam met die heerlijke geur? En nee, het is geen excuus, maar omgaan met afleidingen is wel iets dat je echt moet oefenen!
  • Is een lichamelijk oorzaak voor iets niet doen, uitgesloten? Weet je nog, die koppige bulldog met rug- en knieproblemen?
  • Heb je al een goede relatie met je hond? Heb je je hond net als herplaatser aangeschaft, dan ben je nog een vreemde. Je hond heeft dus nog geen reden om echt naar jou te luisteren. En hij heeft daar gelijk in.

    is mijnhond dominant


Welke trainer heb ik nodig voor mijn hond?

Nou... je moet vooral zelf bereid zijn om je hond te trainen en op te voeden. Natuurlijk is het juiste advies belangrijk, maar jij, als zijn baas, zou toch het werk moeten doen.

Net als met diëten; je kunt de allerbeste boeken lezen met de allerbeste saladerecepten... maar als je na 2 hoofdstukken gelezen te hebben een pizza bestelt met extra veel kaas, salami en bacon en als toetje een hele beker roomijs naar binnen werkt... nee, dan val je dus niet af.


Wat kun je doen om je hond naar jou te laten luisteren?

Simpel; ga trainen met je hond! Leer je hond kennen. Zoek uit wat hij leuk en lekker vindt. Ga met hem spelen. Begin met simpele oefeningen, zoals aandacht, hierkomen, plaats... (pssst... wij hebben de leukste online cursussen! Lekker oefenen in je eigen tijd, thuis of tijdens wandelingen).

Ga een stevige basis opbouwen met veel belonen. Voorkom ongewenst gedrag en al helemaal ongewenst gedrag dat beloond wordt. Je hond kan echt niet zelf gehoorzamer worden, hoe makkelijk dat ook zou zijn!

hond gehoorzaam maken


Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen