Een dikke hond... is mijn hond te dik?
11 juni 2021 
12 min. leestijd

Een dikke hond... is mijn hond te dik?

Een dikke hond, is het een uitzondering of zijn ze in de meerderheid? Wist je dat minstens 50% van alle honden in Nederland overgewicht heeft? En dat 35% van de honden zelfs obesitas heeft?

Wist je ook dat de baasjes zich vaak beledigd en aangesproken voelen wanneer iemand erop wijst dat zijn hond overgewicht heeft? En dat vaak wordt gezegd: ’het maakt niet uit hoe hij er uit ziet, hij is lief’, of ‘beter verwend dan verwaarloosd’.

Een te dikke hond

De meeste mensen hebben een te dikke hond, terwijl ze dit niet met opzet doen. Ze denken dat hun hond ‘prima op gewicht is’ omdat 99% van de mensen die ze tegenkomen er niets van zegt. Als iemand je er dan eens op aanspreekt, klinkt het als ongeloofwaardig. Waarom wordt er dan vaak niets over gezegd? Omdat ze bang zijn voor de reacties van de eigenaar.

Zelfs sommige professionals (dierenartsen, uitlaatservices, trimsters) durven de eigenaren niet aan te spreken op dit gezondheidsprobleem, uit angst dat de klant naar een ander gaat.

Sommige eigenaren weten wel dat hun hond te dik is, maar hebben geen idee wat de risico’s ervan zijn en vinden het dus niet zo erg. En sommigen (gelukkig maar een klein deel!) maken hun hond opzettelijk dik, zodat deze slomer is en ze niet zoveel hoeven te doen met hun hond. Dit is dus wel opzettelijke verwaarlozing!

te dikke hond

Hoe herken je overgewicht?

Om bij je hond te bepalen of hij te dik is, werk je niet zozeer met een weegschaal. Je moet leren kijken naar zijn figuur. Bij sommige langharige honden is dit best wel lastig.

Probeer dus te kijken wanneer je hond net heeft gezwommen of als hij in bad staat en alle haren plat en nat tegen zijn lijf aan liggen. Kijk of je zowel van boven als van opzij een duidelijke taille bij je hond ziet. Met andere woorden, is het stukje tussen de ribben en de achterhand duidelijk ingevallen? Of heb je toch een dikke hond? In dat geval heeft het lijf dus meer een rechte vorm.

Je hond heeft overgewicht

Het is soms erg confronterend om te horen ‘wat heb jij een dikke hond’. Het is niet leuk om het toe te geven. Maar… je moet. Je bent verantwoordelijk voor het welzijn van je hond, je wilt niet dat hij zich slecht voelt, pijn heeft, ziek wordt en sneller overlijdt.

Hoe moeilijk het ook is, het (h)erkennen van het overgewicht is wel de eerste stap. En je bent dus niet de enige met een te dikke hond.
Als je hond straks een gezond gewicht heeft en je merkt hoeveel meer energie hij heeft en hoe blij hij is… dan is het echt alle moeite waard geweest!

hond met overgewicht

Mijn hond is dik geworden na castratie

Met castratie vertraagt de spijsvertering en heeft je hond dus minder voeding nodig. Maar het formaat van de maag blijft hetzelfde, dus je hond zal met een halve portie voer wel genoeg voedingsstoffen binnen krijgen, maar voor zijn gevoel heeft hij bijna niets gegeten.

Soms is het in het begin lastig in te schatten hoeveel minder voer je moet geven en komen er wat castratiekilo’s bij. Geen zorgen, die kunnen er ook wel weer af! Castratie is geen excuus voor een te dikke hond.

Het hoort bij dit ras

Overgewicht is voor geen enkele hond gezond, ongeacht het ras. Een te dikke hond, zoals bijvoorbeeld een labrador of een bulldog met obesitas, heeft er net zoveel last van als een herder met overgewicht. Het is wel een feit dat bij sommige rassen de kilo’s er makkelijker aankomen omdat ze van nature graag eten en minder graag bewegen.

Rassen waarbij ik zelden honden zie met een gezond gewicht zijn beagles, bassets, labradors, bulldogs, bull terriërs en kleine gezelschapshonden. Ook teckels en jack russels hebben vaak een gewichtsprobleem.

overgewicht herkennen

Mijn hond wordt ineens dik

Als het een intacte teef betreft, bedenk dan eerst of ze misschien drachtig zou kunnen zijn. Bij twijfel bezoek je de dierenarts en laat je een echo maken. Want bij een drachtige teef is een streng dieet natuurlijk geen goed plan! Zoals al eerder gezegd, kunnen er bij je hond door castratie ook snel wat kilo’s bij komen.

Maar als dit allemaal niet meespeelt en je hond wordt opeens dikker terwijl er niks is veranderd in de voeding of beweging… ga dan snel naar de dierenarts. Sommige ziektes zoals Cushing en schildklierproblemen hebben gewichtstoename als symptoom.




Risico’s van overgewicht

Wist je dat overgewicht erg gevaarlijk is voor je te dikke hond en dat honden met overgewicht vaak chronisch pijn hebben en minder lang leven?

Gewrichtspijn geldt voor alle ‘dikkertjes’. Voor jack russels, teckels en bassets geldt dat het risico op ernstige rugproblemen toeneemt vanwege hun lange rug. Voor honden met korte snuiten geldt vaak dat ze nog sneller in ademnood kunnen komen.

Verder neemt bij alle honden het risico op hartproblemen toe. Kortademigheid (snel hijgen, snel moe zijn) maakt het zuurstoftransport naar alle cellen ook lastiger. Suikerziekte, nierproblemen… dit is allemaal vaak het gevolg van obesitas.

hond voer aanpassen

Andere nadelen van een te dikke hond

In de zomer, als het warm is, heeft een dikke hond het twee keer zo zwaar als een slanke hond. Het risico op oververhitting neemt enorm toe.
Wist je dat één kg. overgewicht bij je hond ongeveer gelijk staat aan zeven kg. overgewicht bij jou?

Is je hond twee tot drie kg. te zwaar en je denkt, ach… dat valt mee? Ga dan maar eens de hele dag met een rugzak van 15-20 kg. lopen. Dat valt dus niet mee.

Gedragsproblemen zoals agressie en angst kunnen ook het gevolg zijn van overgewicht. Dit kan onder andere komen door de gewrichtspijn die je hond ervaart, of door de vermoeidheid. Hier staan veel eigenaren niet bij stil!

Minder bewegen bij obesitas van je hond

Je komt ook snel in een neerwaartse spiraal terecht. Een te dikke hond die pijn heeft aan zijn gewrichten en sneller buiten adem is, zal zichzelf natuurlijk minder actief gaan bewegen. Je hond gaat dat misschien compenseren, in plaats van echt rennen, gaat hij in een wat energiezuiniger ‘arbeidsgalopje’ achter een speeltje aan dat je hebt gegooid.

Omdat hij zuiniger wordt in zijn bewegingen, wordt hij dus weer dikker, waardoor hij nog zuiniger omgaat met zijn energie. Het is dus belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen, het liefst op het moment dat je denkt ‘hmmm… ja, misschien mag hij wel een pondje minder wegen’.

gewicht van je hond

Wat te doen bij overgewicht van je hond?

Uiteraard je hond laten afvallen. En dat is soms heel erg moeilijk voor de baasjes. Want het lukt maar niet…. Weet je, het is echt zo dat elk pondje door het mondje gaat. Ook bij honden. Minder voeding en meer bewegen klinkt heel makkelijk… maar hij krijgt al zoooo weinig!

Het gaat niet alleen om de hoeveelheid, maar het gaat er ook om wat je hond eet. Misschien herken je het wel… een bord vol met groenten en een biefstukje is minder dikmakend dan een bord vol met gebak.

Afvalschema voor een hond

Zijn er dan schema’s voor het afvallen? Ja en nee. Honden kunnen snel afvallen, je hoeft dus niet een soort Noom/Weight Watchers schema te hebben waarbij je andere eetgewoontes gaat aanleren zodat je je na een dieet niet weer gaat volproppen met gebak en patat.

Voor honden is afvallen veel concreter en fysieker dan bij mensen. Bij mensen zie je ook veel meer andere oorzaken van het teveel of verkeerde dingen eten dan bij honden. De meeste eetstoornissen die mensen kunnen hebben, komen nagenoeg niet voor bij honden.

Je kunt dus bij een volwassen hond het eten echt drastisch verminderen en zijn beweging een flinke update geven, maar wel binnen de gezonde grenzen.

hond op dieet

Dieetvoeding?

Er is speciale dieetvoeding op de markt, maar hier zit vaak wel een behoorlijk prijskaartje aan. Maar als je aangewezen bent op droogvoer, dan is het wel een optie. Alhoewel de hoeveelheid ook iets is om over na te denken.

Stel, je hond weegt nu 50 kg. en hij zou 40 kg. moeten wegen. Als je je hond voert voor 50 kg. dan wordt hij waarschijnlijk steeds dikker. Voer je voor 40 kg. dan is de kans groot dat er niets gebeurt. Je moet dus iets onder het streefgewicht gaan zitten, bijvoorbeeld voeren voor 30 kg. En dan nog kan het zijn dat wat op de verpakking staat, teveel is voor je hond als hij al minder aktief is. Je moet dus een hoeveelheid vinden waarbij je wekelijks kunt zien dat je hond ervan afvalt.

Sperziebonen voor een te dikke hond?

Vaak wordt geroepen ‘geef je hond sperziebonen als hij moet afvallen’. Het probleem is dat er niet wordt bijverteld hoeveel, hoe en waarom? Sperziebonen die niet zijn gekookt/gepureerd geven geen voedingsstoffen aan je hond. Als je sperziebonen naast zijn gewone voer geeft en verder niets verandert… nou ja, dat is bij wijze van spreken hetzelfde als een bord vol met patat en donuts blijven eten, met daarnaast nog een kropje sla als extra. Hier val je dus niet van af!

Wat wel kan, is groentenprut maken voor je hond. Kook sperziebonen met pompoen, bladgroente zoals spinazie, worteltjes en een paar bieten. Stamp of pureer dit fijn. Het is handig om het in een grote pan klaar te maken zodat je er porties van kunt maken om in te vriezen. Hiermee kun je dus een deel van zijn voer, misschien wel de helft, vervangen.

Vezels zorgen voor darmwerking en je kunt uiteraard een goed supplement toevoegen, dit in overleg met een voedingsdeskundige als je denkt dat je hond misschien iets te kort komt.

hond laten afvallen

Je hond laten afvallen op vers vlees?

Afvallen op vers vlees gaat meestal makkelijker dan op brok, omdat brok meer meel en andere dikmakende bestanddelen bevat. Met vlees kun je ervoor zorgen dat je hond genoeg voedingsstoffen heeft om te gaan bewegen, zijn spieren kan opbouwen en het geeft een meer ‘vol’ gevoel omdat het volume van vlees groter is dan dat van brok.

Met vlees kies je dan uiteraard voor minder vette diersoorten als kalkoen, kip, parelhoen en konijn. Naast vlees kun je dan bovengenoemde ‘groentenprut’ geven om je hond een grotere hoeveelheid eten te kunnen geven en om zijn spijsvertering goed op gang te houden.

Je hond verantwoord laten afvallen

Bij een gezonde hond kun je dus zelf prima ingrijpen door zijn voeding en beweging aan te passen. Maar wat nou als je hond ziek is? Stel hij heeft een schildklierprobleem, Cushing, of hij zit langdurig aan medicatie die je hond dikker maakt?

Geef dan bij de dierenarts aan dat je je bewust bent van het probleem en dat je graag hulp wilt bij het afvallen. Er zijn ook voedingsdeskundigen door het hele land die je kunnen helpen, vaak werken ze samen met je dierenarts. En durf een second opinion te vragen als je dierenarts het probleem wegwuift. Een goede dierenarts zou dit probleem serieus moeten nemen!

hond afvallen beweging

Bewegen bij overgewicht

Een hondensport gaan doen met een te dikke hond is niet echt handig. De gewrichten van je hond hebben het al extra zwaar te verduren door zijn gewicht. Dus springen en zware belastingen zijn in eerste instantie iets voor later, wanneer je hond niet meer te zwaar is.

Flink stappen en rustig draven op een ondergrond die niet te hard is, kan prima. Bijvoorbeeld, samen rustig joggen op bospaden. Zwemmen is ook fantastisch, want het water draagt het gewicht van je hond. In het begin kun je je hond helpen met een goed zwemvest.

Het juiste gewicht; hoe herken je dat?

Omdat honden met overgewicht zo ‘gewoon’ zijn om te zien, vinden we een hond met een normaal, gezond gewicht vaak ‘dun’ of ‘mager’. Een dunne of magere hond herken je aan gebrek aan spieren. Een hond waarbij je een, twee, of meerdere ribben kunt zien, is niet per definitie mager.

Windhonden zijn bijvoorbeeld volgens sommige mensen te mager, terwijl deze vaak in een perfecte conditie zijn. Je ziet wel ribben, de buiklijn is echt hoog opgetrokken, maar wat vooral opvalt bij een gezonde windhond, zijn de spieren.

hoe zwaar moet mijn hond zijn


Op de weegschaal

Hier moet je een beetje voorzichtig mee omgaan. Mensen vragen vaak ‘hoe zwaar mag mijn hond dan zijn?’ of ‘ik heb gelezen dat het juiste gewicht voor een labrador reu 40 kg. is, die van ons is maar 38 kg. en toch vind je hem te dik? Belachelijk!’

Een voorbeeld: ik heb 2 Mechelse herder teven. Volgens het ‘boekje’ is het ideale gewicht ergens tussen 25 kg. en 30 kg. Eén van onze teven weegt 23 kg en de andere 32 kg. De dame die 32 kg weegt, is heel slank en zou misschien nog een kilo erbij kunnen hebben. En de dame van 23 kg. is perfect.

Je moet dus vooral kijken en voelen! Als je hond op een bepaald moment vet verliest en meer spieren kweekt,  dan kan het ook zo zijn dat zijn figuur veel slanker is, maar dat het gewicht hetzelfde blijft. Het gaat dus vooral om de verhouding tussen spieren en vet!

Een test om het gewicht te beoordelen

Een simpele test is de zogenaamde ‘knokkeltest’. Ga met je vinger over de knokkels van je hand waarmee je een vuist hebt gemaakt. Als dit hetzelfde aanvoelt als wanneer je over de ribben van je hond gaat, dan kan er wat gewicht bij. Ga nu met je vinger één-twee cm. van de knokkels richting je pols. Is dit hoe de zijkant voelt bij de ribben van je hond? Dan zit je goed!

Wanneer je bij je hond echt wat moet drukken om de ribben te kunnen voelen, dan mag hij wel wat afvallen! Kun je helemaal niet per rib voelen waar ze zitten… dan spreek je over gevaarlijke obesitas!

Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen