Heupdysplasie bij je hond
10 december 2021 
7 min. leestijd

Heupdysplasie bij je hond

Heupdysplasie is een vervelende aandoening die regelmatig voorkomt bij honden. Het kan echt schrikken zijn als je dierenarts je dit slechte nieuws geeft. Er zijn ook een heleboel honden die HD hebben zonder dat hun baasje dat weet. 


Wat is HD (Heupdysplasie)?

Heupdysplasie is een misvorming van de heupkom, heupkop of gewrichtscapsule (of een combinatie ervan) waardoor de heupkop niet mooi in de kom ligt. Doordat de heupkop dan alle kanten op kan bewegen, krijgt je hond snel vroegtijdig artrose en botwoekeringen. Dit veroorzaakt pijn

Soms is de heupkom zo ondiep dat de heupkop er gewoon uit gaat. Daardoor gaan banden en pezen weer uitrekken. In en om een slecht gewricht ontstaan ontstekingen en zo gaat de situatie van kwaad tot erger. 

wat is HD bij hond


Wat zijn de symptomen van HD?

Je kunt HD gaan vermoeden als je hond een beetje een apart loopje heeft, moeite met opstaan heeft, of als hij aanrakingen bij zijn onderrug en heupen vervelend vindt. Sommige honden nemen hele korte stapjes met hun achterpoten, andere honden lopen met een kromme rug. 

Soms gaat een hond vaak liggen tijdens het wandelen en heeft hij niet zoveel zin om te spelen met andere honden. Piepen en echt zichtbaar kreupel lopen zijn hele duidelijke signalen dat er iets mis is. 


Hoe weet je of je hond HD heeft?

HD kun je eigenlijk alleen goed diagnostiseren met een röntgenfoto. Als je dierenarts dus vertelt dat er 'niks aan de hand is' zonder een foto... ga dan voor een second opinion naar een andere dierenarts. De meeste mensen hebben geen röntgen-ogen. 

De symptomen die je ziet, kunnen ook komen door groeipijn, rugproblemen, buikpijn of andere problemen met het skelet, zoals een botbreuk. 

hoe weet je als je hond HD heeft


Welke honden kunnen HD hebben?

Verrassing: elke hond kan HD hebben. Een veel voorkomend misverstand is dat dit alleen maar voorkomt bij grote rashonden. Maar ook je middelgrote onherleidbare kruising kan HD hebben. 

Bij kleinere rassen komt HD minder vaak voor dan bij grote rassen. En kruisingen zijn dus net zo goed een risicogroep! Wil je dus een pup uit een kruising-nest omdat je denkt dat die altijd gezond zijn... helaas, ook dan zou je de HD uitslag van de ouders moeten hebben.


Hoe krijgt een hond HD?

HD is vaak erfelijk. maar kan ook komen door slechte voeding en verzorging bij de moederhond tijdens de dracht. HD kan ook ontstaan door een trauma zoals een auto-ongeluk waarbij de heup geraakt wordt.

Als de moeder of vader, of beide, dus HD hebben, dan is de kans groter dat de puppy's ook HD ontwikkelen. Daarom is het echt belangrijk om alle honden die worden gebruikt voor de fok, te testen op HD (en honden met HD uiteraard niet te gebruiken om mee te fokken). Dit met uitzondering van rassen waar het (bijna) nooit voorkomt. Eén voorbeeld hiervan is de greyhound. Terwijl dat juist grote honden zijn! 

hondenrassen met HD


Aansprakelijkheid van de fokker...

Heb je een puppy gekocht en deze blijkt HD te hebben? Dan is in veel gevallen de fokker aansprakelijk (hij heeft een 'defect product' geleverd) en dan heb je recht op het retourneren van het 'product' of een deel van de aankoopprijs terug te krijgen, of de fokker vergoed een deel van de kosten zoals bijvoorbeeld voor een operatie. 


Dit is een van de redenen waarom je eerst zorgvuldig het koopcontract moet lezen. En natuurlijk eerst kijken naar de HD uitslagen van vader, moeder en grootouders. Want als moeder bijvoorbeeld uitslag C heeft en vader uitslag D, dan kun jij er als koper vanuitgaan dat de puppy's ook HD hebben en dan koop je dus bewust een defect product. Hetzelfde geldt wanneer je een pup koopt van niet-geteste ouders.


Even voor de duidelijkheid: ik vind een hond niet een 'product' zoals een TV of een stoel, maar dat vindt de wetgeving wel.


Wat kan ik doen om HD te voorkomen?

In de eerste plaats zorg je ervoor dat als je een puppy aanschaft, je kijkt naar de HD uitslagen van de ouders. Als je je puppy dan thuis hebt, zorg dan voor goede, gezonde voeding en een gezond, slank gewicht. 

Vooral voor puppy's in de groei is overgewicht extreem gevaarlijk. Geef je hond voldoende beweging en voorkom gevaarlijke situaties. Een veelgehoorde bewering is dat traplopen HD veroorzaakt. Extreem veel traplopen is uiteraard niet aan te raden bij jonge honden, maar af en toe een trapje lopen is geen oorzaak van HD! 

hoe voorkom ik HD bij mijn hond


Wat kan ik doen als mijn hond HD heeft? 

Overleg met een goede orthopeed! Zij kunnen het beste inschatten hoe ernstig het is. Soms kan het genoeg zijn om je hond slank te houden, zorgen dat hij genoeg gepaste beweging krijgt en supplementen geven. 

Fysiotherapie kan ook heel behulpzaam zijn, net als passende medicatie in de vorm van pijnstilling en ontstekingsremmers. In andere gevallen is een operatie (bekkenkanteling) de enige oplossing. Maar de meeste honden kunnen met HD oud worden zonder al teveel problemen. 


HD opereren

Als je een operatie overweegt, doe dit dan met een specialist, dus bij een goede orthopedische dierenarts. Er zijn verschillende mogelijkheden voor operaties. Eén ervan is een complete kunstheup. Bij deze operatie is 85% van de honden binnen 3 maanden weer helemaal hersteld. 

Een andere optie is het verwijderen van de heupkop. Deze optie is geschikt voor de slankere honden tot max. 25 kilo. Bij jonge honden kan een zogenaamde JSD operatie uitgevoerd worden, waarbij de groei van de botten wordt beïnvloed. 

Bekkenkanteling is ook een optie. Bij tweezijdige bekkenkanteling is het succespercentage heel hoog. Maar bij elke operatie kan er natuurlijk iets mis gaan, en na een operatie heeft je hond extra zorg nodig. 



Supplementen en medicijnen

Met supplementen kun je de kwaliteit van de spieren en gewichten verbeteren en zorgen voor een betere aanmaak van gewrichtsvloeistof. Eigenlijk zijn supplementen voor spieren en gewrichten voor geen enkele hond een overbodige luxe!

Medicatie zoals pijnstillers en ontstekingsremmers zou je altijd in overleg met je dierenarts moeten gebruiken. Ga hoe dan ook nooit zelf experimenteren met pijnstillers voor mensen. Pijnstillers voor honden kunnen trouwens ook bijwerkingen hebben, zoals maag- en darmklachten. 


Beweging 

Rust roest. Dit geldt ook voor honden met HD. Als je hond niet beweegt, neemt de bespiering af. Daarnaast wordt er minder gewrichtsvloeistof aangemaakt als je hond alleen maar voor de kachel ligt. 

Zwemmen in warm water is een ideale vorm van beweging bij HD (en een hoop andere problemen met het skelet). Joggen en rustig fietsen en wandelen zijn ook prima. Oefeningen die specifiek gericht zijn op het versterken van de spieren om de heupen, krijg je bij een dierenfysiotherapeut! 

beweging voor hond met HD


Gewicht 

Overgewicht is funest bij heupdysplasie (en bij alle andere gewrichtsproblemen). Als je hond dus HD heeft, is het echt heel belangrijk dat hij een gezond gewicht heeft. Met andere woorden, hij is slank, liever zelfs iets te schraal dan te dik. 

Uiteraard wel gespierd, want die spieren zijn juist zo belangrijk! Vaak gaat je hond als gevolg van HD minder bewegen, wat weer nadelige effect heeft op zijn gewicht. En het minder bewegen zorgt er weer voor dat hij meer last krijgt van HD, waardoor hij weer minder beweegt...



Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen