Je hond als bloeddonor?
24 december 2021 
6 min. leestijd

Je hond als bloeddonor?

Je hond als bloeddonor. Deze oproep zag ik voorbij komen op Facebook. Ik had daar al eerder over gehoord, alleen toen werden er allerlei voorwaarden genoemd, zoals niet vers mogen voeren en elk jaar een enting geven, dus haakte ik af. Maar nu viel mij op dat in de reacties werd verteld dat vers voeren geen probleem meer was.


Aanmelden

Dus, ik dacht, het is toch fijn als mijn grote, gezonde hond het leven van een andere hond kan redden. Aanmelden ging heel makkelijk via een online aanmeldingsformulier. Daarin zat de vraag 'is uw hond naar het buitenland geweest'. Ja dus. Zou dat nog iets uitmaken?

Het formulier dus ingevuld en opgestuurd. En heel snel kwam er een hele leuke email in mijn inbox, met nog de vraag naar welke landen Naksu dan was geweest. Nou, België. Verder werd in de email uitgelegd hoe een bloedafname dan gaat!

bloeddonor hond


Een afspraak maken

De volgende stap was dus het maken van een afspraak. Het hele email-verkeer verliep echt soepeltjes en snel, en de toon was heel vriendelijk. Ook hondvriendelijk, er was echt aandacht voor het feit dat ze het heel belangrijk vinden dat je hond zich er prettig bij moet voelen.

Tijdens de eerste afspraak zou er dus naast een bloedtest, ook gewoon veel aandacht zijn voor hoe mijn hond de afname zou ervaren. Heel fijn!


Welke honden kunnen bloeddonor zijn?

Voor honden geldt een minimum leeftijd van 1 jaar... en een minimum gewicht van 22 kilo, omdat een hond van dat formaat makkelijk een zakje bloed kan missen. Natuurlijk moet je hond verder gezond zijn, maar ja, je kunt natuurlijk niet alles aan de buitenkant zien.

In het bloed zit heel erg veel informatie over de gezondheid van je hond. Daarom is de hemoglobine-waarde het eerste dat wordt bekeken. Deze moet minimaal een 8 zijn om bloed te mogen doneren.

Daarna wordt er ook een uitgebreid bloedonderzoek gedaan. Als dat ook allemaal perfect is, wordt je hond dus opgenomen als donor!

bloedtransfusie hond


Voorbereidingen voor de bloeddonatie

Naksu is echt heel makkelijk bij de dierenarts, maar ze komt er niet heel vaak. Bloedafname uit haar voorpoot kent ze wel van de titerbepaling en van het progesteron prikken (om het juiste tijdstip voor dekking te bepalen).

Alleen zou deze afname van de hals zijn. Als voorbereiding dus 'plat' geoefend met wat gefrunnik aan haar hals. Ach, voor de click-bal mag je in mijn hals knijpen en met een pen er tegenaan prikken, dacht Naksu...


De eerste afspraak... spannend!

Dan is het zover, onze eerste bloeddonatie-afspraak. Omdat je hond gewoon wakker is, mag ze gewoon eten en drinken. Dus lekkere worst in stukjes gesneden, clicker mee, bal mee, en op naar de bloedbank.

We werden echt heel vriendelijk ontvangen, Naksu mocht nog even op de weegschaal. En uiteraard poseren voor een foto! De dames van de praktijk waren echt ontzettend leuk, en moesten lachen om Naksu haar trucjes. Naksu kreeg van hen ook lekkere snacks te eten.

hebben honden bleodgroep


Bloedonderzoek

Voor de hemoglobine-prik moest Naksu even zitten. Een van de assistentes tilde haar lip op en de ander prikte aan de binnenkant van de bovenlip voor een drupje bloed. Dat ging probleemloos. Daarna mocht ze uiteraard weer haar bal als beloning voor het zo mooi stil zitten.

Haar hemoglobinewaarde was helemaal perfect, dus mocht ze op tafel getild worden. Tillen? Nee, Naksu kon zelf wel behendig op de tafel springen, en dan plat liggen...


Bloed afnemen

Er werd een heel klein stukje haar weggeschoren uit haar hals (echt een héél klein beetje, dat zie je dus echt niet), en toen werd er een naald in de halsader gezet met een slangetje naar een zakje. Het zakje zit op een bewegend plaatje, om stolsels te voorkomen.

Het hele zakje vullen, duurde ongeveer 7 minuten en daarna wordt er nog een extra buisje gevuld om de uitgebreide bloedtest te kunnen doen. Naksu moest dus een minuut of 8 helemaal stil liggen op haar zij.



Hebben honden ook bloedgroepen?

Ja, honden zijn of negatief, of positief. Het is dus iets minder ingewikkeld dan bij mensen! Negatief is ideaal, omdat je negatief bloed kunt toedienen bij zowel honden die positief als negatief zijn. Positief bloed kan eigenlijk alleen gegeven worden aan honden die positief zijn.

Het grappige is dat de meeste Mechelse herders negatief zijn, dat vertelde een van de assistentes. Naksu was inderdaad ook negatief! Daarover kregen we zelfs een verklaring mee, die bij haar dierenpaspoort kan.


Wat gebeurt er met het bloed?

Na het afnemen van het bloed, worden bloedplasma en bloedcellen gescheiden. Dat wordt allemaal gekoeld bewaard, en zo kan het bloed vervoerd worden naar een dierenarts in Nederland, België of Duitsland.

De bloedcellen zijn maar 42 dagen houdbaar... er is dus een constante vraag naar donaties. Het bevroren bloedplasma kun je wel enkele jaren bewaren. Dankzij het donorbloed zijn duizenden honden in leven gebleven die anders deze kans niet hadden gekregen.

donorbloed voor honden


Rekening houden met je hond

Ik vond de omgang met mijn hond bij de bloedafname echt heel erg prettig. Naksu kreeg echt alle aandacht, handenvol lekkers en veel knuffels. Na de bloedafname mag de hond ook altijd een kluifje en mag hij iets lekkers uitzoeken, snacks of worst.

Naksu heeft een lekkere worst mee gekregen, en op haar eerste afspraak een leuke rode riem met de tekst 'ik ben bloeddonor'. Op de terugweg hebben we een leuke boswandeling gemaakt!


Hoe vaak kun je bloed geven?

Als donateur-hond krijgt Naksu 4-6 keer per jaar een uitnodiging om te komen doneren. Een keer per jaar wordt er een uitgebreid bloedonderzoek gedaan.

Omdat je hond gewoon mag eten en drinken en niet onder narcose gaat of een roesje krijgt, en na het doneren ook gewoon mag doen wat ze anders ook doet, kan dit dus gewoon eens in de twee of drie maanden. De donorhond heeft zijn bloedvoorraad binnen 5 dagen weer helemaal aangevuld.

hoeveel bloed geeft een hond


Wanneer heeft een hond bloed nodig?

Honden kunnen bloed nodig hebben omdat ze veel bloedverlies hebben, bijvoorbeeld na een verwonding. Bloedcellen zijn heel belangrijk voor honden met bloedarmoede. Een hond kan bloedarmoede krijgen van bloedverlies als gevolg van verschillende ziektes of parasieten, of door verkeerde (of geen) voeding. Of na een vergiftiging.

Met het bloedplasma kun je een hond helpen die bijvoorbeeld een stollingsprobleem heeft, of waarvan de lever of alvleesklier niet goed werkt.



Waar doe je dit?

Mijn Naksu is dus donor bij EVBN, dit is een bloedbank voor honden en katten. De afkorting staat voor Eerste Veterinaire Bloedbank Nederland. Vroeger moest een dierenarts bij nood een donor zoeken. Dat is natuurlijk een hoop gedoe en er is vaak haast bij.

Het donorbloed moet eerst onderzocht worden om er zeker van te zijn dat er geen ziektes zijn, en ook om de bloedgroep te bepalen. Nu kan een dierenarts gewoon bloed (cellen of plasma) aanvragen bij de bloedbank!

bloedplasma voor hond



Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen