Honden aangelijnd kennis laten maken met elkaar
19 april 2022 
5 min. leestijd

Honden aangelijnd kennis laten maken met elkaar

Je loopt met je hond op straat en je ziet dat iemand je tegemoet loopt, ook met de hond aan de lijn. Jouw hond gaat lekker kwispelen en piepen, de hond die je tegemoet komt, gaat liggen. Jullie komen bij elkaar, beide honden snuffelen even aan elkaar en jullie vervolgen beiden jullie eigen weg.

Of... jouw hond snuffelt aan de liggende hond. De hond die jullie tegenkwamen, staat op, ze draaien even om elkaar heen, en BAM! Dikke ruzie, snauwen, grauwen, blikkerende tanden, riemen in de knoop.


Kennismaken aan de lijn

Kennismaken aan de lijn kan dus prima verlopen, maar het kan ook heel erg fout gaan. Aan de lijn hebben honden sowieso het gevoel dat ze minder keuze hebben in de afstand vergroten en hoe ze een andere hond benaderen.

Wanneer honden om elkaar heen gaan draaien en dansen, kunnen de lijnen aan elkaar vast komen te zitten, en daardoor kan een van de honden erg schrikken. Dit gedrag kan er dan weer toe leiden dat de andere partij gaat aanvallen.

hond naar aangelijnde hond toe laten gaan


Nadelen van aangelijnd andere honden begroeten

  • Later meer kans op uitvalgedrag aan de lijn
  • De riemen kunnen in de knoop raken
  • De honden kunnen niet zelf hun afstand bepalen
  • Lijnspanning kan zorgen voor een dreigende houding
  • De honden kunnen gaan vechten
  • Op de training kan je hond daardoor minder aandacht voor jou hebben
  • Je hond kan hierdoor meer moeite hebben met wandelen zonder te trekken


Honden aangelijnd contact laten maken met andere honden


Dit heeft ook gevolgen voor ander gedrag wat betreft het aan de lijn lopen. Een van de meest voorkomende problemen die eigenaren hebben met hun hond is... juist ja, trekken aan de lijn! En dan vooral als ze andere honden tegenkomen.

Want óf hun hond valt uit naar de andere hond, óf hij wil er perse heen om te spelen, of om even kennis te maken. Je hond heeft geleerd om naar andere honden toe te trekken... van jou!

andere honden passeren aangelijnd


Honden aangelijnd laten kennismaken

De lijn waar je hond aan vast zit, kan ook het gedrag van je hond, of de houding van je hond veranderen. Kijk maar eens naar de foto bovenaan deze blog. De blonde hond wordt omhoog getrokken aan de riem. De hond rechts (de zwart-zilver-kleurige) kan dit opvatten als dreiging en de aanval inzetten. Jouw lijn kan dus onbedoeld de trigger zijn om ruzie te veroorzaken.


Laat je hond NOOIT zomaar naar een andere hond toe gaan, of dat nu aangelijnd of los is!


Aan de lijn lopen en bij andere honden laten

Een ander probleem dat je kunt hebben met een aangelijnde hond is de manier van benaderen.

Stel dat je hond eigenlijk een hond, die jullie tegenkomen, op een beleefde manier wil benaderen... door een bocht te maken, eerst even te plassen, op afstand naar elkaar te kijken en dan met wederzijdse toestemming snuffelen.

Maar jij, als eigenaar, gaat regelrecht frontaal op de andere hond af. Dit kan angst of uitvalgedrag uitlokken bij een of beide honden!

aangelijnd begroeten


Maakt het uit welke lijn mijn hond om heeft?

Jazeker! Pijnprikkels zijn agressie verhogend. Sowieso zou ik adviseren om geen halsband of tuig te gebruiken die pijn veroorzaken (zoals het touw hoog achter de oren, een prikband, slipketting of anti-trektuig met touwtjes onder de oksels door), maar al helemaal niet om ze te gebruiken in combinatie met kennismaken met andere dieren of kinderen!

Dit zijn de situaties waar je geen agressie wilt opwekken. Stel dat er een kind wordt gebeten omdat jij je hond een ruk aan de lijn geeft...


Je hond vasthouden zodat een andere hond kan snuffelen

Dit is iets dat ik heb gezien in een aantal video's. Een hond wordt vastgehouden met zijn achterkant richting een andere hond. Vervolgens wordt de hond in de houdgreep gehouden terwijl de andere hond aan zijn achterwerk snuffelt.

Het idee hierachter is dat de hond die besnuffeld wordt, de andere hond dan niet kan aanvallen en de honden zouden hier sociaal van worden.


Stel dat jij het niet fijn vindt dat vreemde mensen jou knuffelen of aanraken, en je wordt vastgehouden door mensen die je zou moeten vertrouwen, zodat vreemden aan je kunnen zitten. Dit is dus een no-go!

aangelijnd begroeten van andere honden


Je puppy of kleine hond op schoot houden om kennis te maken

Dit is dus iets heel anders dan de situatie hierboven. Je mag echt je pup of kleine hond oppakken als hij het te spannend vindt op de grond. Je kunt daarbij zelf op je hurken gaan zitten, en kijken of de andere hond dan rustig kennis kan maken met je pup.

Vindt jouw hondje het nog steeds te spannend, of is de grote hond heel druk, dan kun je gewoon op een afstandje van een paar meter naar elkaar kijken, en mogen de baasjes hun honden daarbij belonen.


Je hond aan de lijn niet laten snuffelen aan andere honden

Maar wat als je dit nou toch wilt doen, omdat er geen enkele andere manier is om je hond in contact te brengen met andere honden? Hoe kun je dit dan zo goed mogelijk doen?

  • Zorg voor een tuig of een brede, zachte halsband
  • Doe dit alleen in overleg met de andere eigenaar
  • Houd de lijn omlaag, in het verlengde van de rug, of omhoog zonder spanning
  • Niet doen in een omgeving waar je de aandacht van je hond wilt hebben, zoals op een trainingsveld
  • Laat je hond niet naar de andere hond toe gaan wanneer hij er naartoe trekt (want dan beloon je het trekken)
  • Kijk goed naar de lichaamstaal van de honden. Bij spanning, opwinding of angst; de kennismaking afbreken

hond leren sociaal zijn


Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen