Hondenbezoek
05 oktober 2021 
7 min. leestijd

Hondenbezoek

Jij hebt een hond, je vriend, moeder, oom, zus of vriendin heeft ook een hond, hartstikke leuk. En nu wil jij daar gezellig op bezoek met je hond (of zij bij jou)! Maar hoe voorkom je nu dat jullie honden ruzie krijgen met elkaar? Waar moet je op letten en waarom gaat het soms wel heel goed en soms ook helemaal mis. Lees dat allemaal in deze blog!


Territorium

Honden hebben hun eigen territorium. In het terrein van anderen 'binnendringen' zonder toestemming, is heel erg a-sociaal. Honden gaan niet snel bij elkaar 'op bezoek' omdat dat geen toegevoegde waarde heeft. Een uitzondering hierop zijn reuen die een loopse teef opzoeken.

Vooral als het terrein toebehoort aan een hele groep honden, dan is in je eentje daar binnen lopen niet altijd even verstandig. Dat je hond zich misschien heel ongemakkelijk voelt bij andere honden thuis, is dus normaal!

hond komt op visite


Kan ik dan wel op bezoek met mijn hond?

Maar dit wil natuurlijk niet zeggen dat je nooit op bezoek moet gaan met je hond als bij het bezoekadres ook een of meerdere honden aanwezig zijn. Je kunt de meeste honden echt wel aan elkaar laten wennen en er zo alsnog een leuk bezoekje van maken.

Zorg wel dat je altijd ook een plan B hebt als blijkt dat deze twee honden elkaar echt niet mogen. Dit kan zijn het apart houden op het logeeradres, of toch een bed & breakfast of een hotelletje opzoeken als je gaat overnachten.




Hoe laat ik twee honden kennismaken met elkaar?

Maak eerst een inschatting van de honden. Zijn ze vriendelijk en makkelijk met andere honden? Of zijn er wat problemen? Een reu en een teef gaan vaak beter samen dan 2 reuen of 2 teven. Hebben jullie allebei een puppy en ze zijn ongeveer even oud en even groot? Grote kans dat dit probleemloos verloopt.

Spreek sowieso af op neutraal terrein (dus op een plek die voor geen van beide honden bekend is). Ga eerst samen wandelen, aangelijnd als je twijfelt, en los als beide honden altijd prima met alle honden los kunnen lopen.

hond komt op bezoek


Niet forceren

Als de honden naar elkaar blaffen en grommen, probeer dan de afstand te vergroten. Beloon de honden wanneer ze rustig zijn. Niet stilstaan om lekker te kletsen, want meestal bouwt de spanning juist op bij het stilstaan.

En, niet boos worden en gaan corrigeren, want je wilt graag dat de honden straks wel enigszins met elkaar kunnen opschieten. Als ze de tegenpartij al koppelen aan correcties... tja, dan wordt het steeds iets moeilijker om de honden bij elkaar in de buurt te hebben. Het zogenaamde parallel-wandelen (ieder aan zijn kant van een rustige weg, naast elkaar maar met ruimte er tussen) is een erg fijne methode om toe te passen!




Wat doe ik als ik met mijn hond op visite ga?

Besef dat jij en je hond op bezoek gaan bij je vrienden en hun hond. Neem voor je hond zijn eigen kleedje of bench met kleed mee. Ook zijn eigen voerbak, eigen snackjes en speeltjes. Na het samen wandelen op neutraal terrein (en alleen als jullie allebei denken dat deze 2 honden wel goed samen kunnen) gaan jullie naar het huis waar de honden samen moeten zijn.

Soms kun je ze gewoon beiden loslaten en alles gaat perfect. Soms is het handiger om allebei de honden eerst aangelijnd te hebben, of om de beurt in een bench te doen. Beide honden in een eigen ruimte met een traphek er tussen, is ook een optie.



kennismaken met andere hond


Nog een belangrijk punt: zijn er ook andere huisdieren aanwezig? Katten, een konijn of een papegaai?


Hoe ga ik het doen als vrienden met hun hond bij mij op bezoek komen?

Uiteraard ga je dan ook eerst op neutraal terrein wandelen. Ruim thuis vantevoren alle speeltjes en kluifjes op. Vaak ontstaan ruzies omdat de vreemde hond aan het speelgoed of de kluifjes van jouw hond wil zitten.

Uiteraard laat je de honden niet zonder toezicht bij elkaar. Als je hond moet eten, zorg dan dat je dat in een andere, rustige ruimte doet. Ruzie bij een voerbak is ook niet zeldzaam! En... niet teveel aandacht geven aan de bezoek-hond. Want dat kan ook een reden zijn voor bezitterigheid!



Wat als de honden elkaar niet leuk vinden?

Bespreek dit vantevoren met je logees, of je gastvrouw. Het is echt makkelijker als jullie de opties vantevoren bekijken, dan wanneer jullie honden lelijk doen tegen elkaar en jullie daar misschien emotioneel over zijn en dan moeten bedenken: wat nu?

Bespreek dus hoeveel ruimte is er, kunnen de honden apart gehouden worden, zijn ze gewend aan een bench, of is dat gewoon niet te doen? Heb je misschien een oppas beschikbaar voor één van de twee?

bezoek heeft hond mee


Heb je hulp nodig?

Wil je hulp in het herkennen van stress bij je hond? Je hond beter leren begrijpen? Hulp bij het opvoeden van je puppy? Of met de training van je puber of herplaatser?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in cursussen en een mega gezellige community met veel leerzame video’s en artikelen en de mogelijkheid tot het krijgen van individuele begeleiding bij echt alle hondenproblemen!


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.

Wij vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande buttons.

Kopiëren en plakken van deze blog of gedeeltes ervan mag niet zonder toestemming.

Over de schrijver
Minna is kynologisch instructeur en begeleidt wekelijks diverse mensen met hun honden. Geen probleem is haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles (van pakwerk tot "aaihond") Ze is daarnaast speur- en reddingshondengeleider, loopt op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van Van Maanen LOCA en geeft bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding. Ook kun je haar kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Hondentraining bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen