Ik ben bang voor mijn eigen hond
23 november 2021 
9 min. leestijd

Ik ben bang voor mijn eigen hond

Nou ja, denk je, dat kan toch niet? Je eigen hond vertrouw je toch? Of misschien denk je wel 'ja... dat heb ik wel eens'.

Schaam je je ervoor, voelt het alsof je misschien gefaald hebt in zijn opvoeding? Of heb je een hond die je hebt overgenomen van andere mensen en laat hij opeens heel bedreigend gedrag zien?

Wat nu?


Waarom ben je bang voor je hond?

Hoe komt het dat je bang bent voor je hond? Waar ben je precies bang voor? Deze vraag is een belangrijke stap om van je angst af te komen.

Dit zijn vaak voorkomende oorzaken van angst voor je eigen hond:

  • Je hond heeft tegen je gegromd of gehapt
  • Misschien heeft je hond iemand anders bedreigd of gebeten
  • Als je hond een kluif, voer of een speeltje heeft, kun je niet in de buurt komen
  • Je hebt een valpartij meegemaakt omdat je hond tegen je opsprong
  • Je hond heeft iemand anders omver gesprongen
  • Als de deurbel gaat, is je hond totaal niet meer bereikbaar
  • Wanneer je een andere hond tegenkomt, wil je hond wel eens naar je happen
  • Het verzorgen van je hond, zoals zijn nagels knippen, is een probleem
  • Spelen met je hond is bijna onmogelijk, want hij wordt dan helemaal wild

is mijn hond agressief


Bang voor je eigen puppy

Ja, je kunt ook bang zijn voor een puppy. En nee, dat is niet raar of belachelijk! Puppytanden zijn net scheermessen en als een pup echt doorbijt, gaat je huid nog sneller stuk dan bij 'gewone' hondentandjes.

Sommige puppy's happen naar je gezicht en een scherpe tand in je oog kan ook echt schade aanrichten. Daarnaast hebben puppy's vaak nog niet helemaal door wat wel en niet kan en mag.

Vooral bij kinderen zie je vaak dat ze bang zijn voor de puppytanden en daarom wegrennen of hun handen wegtrekken... en dat stimuleert een puppy om te happen!


Je herplaatser is agressief

Misschien heb je een herplaatser? Soms krijg je meteen vanaf het begin te maken met agressieve gedragingen, zoals grommen en happen, omdat je hond jou nog niet kent en hij de nieuwe omgeving nog niet helemaal vertrouwt...

Soms komt het ongewenste gedrag pas na een paar weken te voorschijn. De eerste paar weken is je nieuwe huisgenoot nog in de fase van 'logeergedrag'. Gedragsproblemen worden vaak verzwegen bij herplaatsing, of het wordt wat milder beschreven dan wat het daadwerkelijk is.

bang voor je herplaatser



Je hond laat zijn tanden zien

De tanden laten zien is een vorm van waarschuwing en bedreiging. Een hond laat als het ware zijn wapenarsenaal zien en dit is vaak bedoeld om de tegenpartij nog een kans te geven om zonder gevecht weg te komen.

Je hond laat zien dat hij tanden heeft en dat hij jou daarmee zou kunnen verwonden. Dit betekent niet dat je hond vals of agressief is. Hij laat wel agressief gedrag zien, om te vertellen dat hij wil dat jij afstand neemt of stopt waar je mee bezig bent.


Je hond gromt naar de baas

Grommen is ook een waarschuwingssignaal in hondentaal. Grommen heeft als hele belangrijke functie om de onprettige situatie te stoppen en dus om te proberen een ruzie te vermijden.

Als je hond dus gromt, doet hij een poging om geen gevecht aan te hoeven gaan. Je hond kan alleen door te grommen en zijn tanden te laten zien, vertellen dat hij iets echt niet aan kan en dat hij eigenlijk niet wil happen of bijten... maar hij voelt zich gedwongen om dat te doen als de situatie niet verandert.

hond laat tanden zien


Je hond valt zijn baas aan

Meestal is hier al een heel scala aan waarschuwingen (zijn blik afwenden, zijn oogwit laten zien, of juist staren, misschien zijn haren omhoog zetten, verstarren, zijn lip optrekken, grommen, zijn tanden laten zien) aan vooraf gegaan.

Soms heeft de mens deze signalen gemist, omdat ze soms ook erg snel achter elkaar plaats vinden. Maar vaak ziet de baas de signalen wel, maar gaat hij juist het gevecht aan. Je hond heeft dan drie keuzes, vluchten, bevriezen of vechten.

Maar als jij, als baas, je hond na het bevriezen alsnog bestraft, of hem achtervolgt als hij vlucht... dan zal hij de volgende keer de optie 'vechten' uitproberen.

Ik ben gebeten door mijn eigen hond

Gebeten worden is een heftige ervaring voor elke persoon. Dat is niet eens altijd afhankelijk van de schade, hoewel een hondenbeet ook erg pijnlijk kan zijn. Maar als je eigen hond jou bijt, dan voelt het nog erger.

Je eigen hond, waar je samen mee leeft. Je voelt je verraden en verdrietig, kwaad en gekwetst. Maar wist je dat 80% van alle bijtincidenten gebeurt met een eigen hond of een hond van familie? Dus juist met een bekende hond?

bijtincident thuis


Hoe komt dat?

Er zijn een heleboel redenen waarom een hond kan bijten. Maar wat maakt het risico zoveel groter om door je eigen hond gebeten te worden?

Je zou toch juist verwachten dat je eigen hond zijn baas of een andere persoon binnen de familie niet aanvalt?

  • Je bent vaker in de buurt van je eigen hond, dan in de buurt van vreemde honden
  • Als je iemand goed kent, ben je minder op je hoede bij diegene
  • In huis heb je meer dingen die je hond kan bewaken en bezitten
  • Misschien ga je ervanuit dat een hond zijn baas niet bijt en ga je dus over bepaalde grenzen heen...
  • De baas kan kiezen voor het fysiek bestraffen van zijn hond, wat agressie oproept bij de hond
  • Als je hond reageert op het passeren van andere honden of verkeer door om zich heen te happen, dan ben jij als baas vaak binnen tandbereik


Schade bij bijtwonden

De schade die je hond aanricht met bijten, zegt veel over het gedrag en de bedoelingen van je hond. Een hapbeweging met 'putjes' van zijn tanden zonder dat je huid is gebroken, is anders dan gapende wonden met tientallen hechtingen.

De schade zegt trouwens niets over de angst bij de eigenaar. Je kunt als eigenaar meer angst hebben voor een hond die alleen zijn tanden heeft laten zien, dan voor een hond die ernstige bijtwonden heeft veroorzaakt. Dat is sterk afhankelijk van de situatie en je persoonlijkheid.

Als je niet begrijpt waarom je bent gebeten, is het heel anders dan wanneer je hond bijvoorbeeld met zijn poot ergens tussen geklemd zit en hij is in paniek en heeft extreme pijn en hij bijt jou omdat je hem bevrijdt.

hond verwondt baas


Is mijn hond dominant?

Dominantie is geen eigenschap, maar een relatiebegrip. De juiste vraag is dus: laat mijn hond bepaald gedrag zien omdat hij in de relatie met zijn baas op dat moment een dominante positie heeft, of die positie probeert te bereiken.

Als je hond gromt wanneer hij een kluif of voer heeft, of hij hapt naar je benen wanneer je een andere hond passeert, of je bent bang om te vallen omdat hij opspringt en trekt aan de lijn... dan is er waarschijnlijk geen sprake van een probleem met dominantie. Wel van bezitsagressie, of gebrek aan de juiste training.


Hoe word ik de baas over mijn hond?

Is er echt wel sprake van een relatieprobleem? Als dit het geval is en je gaat er tegenin met de intentie 'ik zal je even laten zien dat IK de baas ben', dan is het risico op een bijtincident erg groot.

Je kunt beter vanuit trainen en management het onderliggende probleem, je relatie dus, gaan verbeteren. Je relatie zal slechter worden van fysieke straffen, je hond op de rug leggen, voer of kluifjes afpakken.

Het baas zijn draait erom dat je eerlijk bent tegen je hond, je geeft hem het gevoel van veiligheid, en als leidinggevende zorg je ervoor dat je hond heeft wat hij nodig heeft, qua aandacht, verzorging en training.

is mijn hond vals


Kan ik mijn hond nog wel vertrouwen?

Vertrouwen is een kwestie van gevoel, maar het helpt wel om te begrijpen waarom je hond iets heeft gedaan waardoor jij nu aan hem twijfelt.

Wat ik echt heel vaak tegenkom, is een situatie waarbij een hond heeft gehapt naar een kind. Dat veroorzaakt vaak een enorme deuk in het vertrouwen. Probeer dus eerlijk naar de situatie te kijken.

Kon je hond iets anders? Ik had laatst een casus met een hond die had gehapt naar het gezicht van een kind. De hond lag in zijn bench met een kluif, en het kind kroop erbij. De schade was een blauwe plek, geen huid kapot.

Dit is iets heel anders dan een kind dat op de bank TV zit te kijken... de hond springt op de bank en grijpt het kind in het been en schudt, met misschien wel huidtransplantaties als gevolg.


Je angst om je hond kwijt raken


Natuurlijk is de angst om je hond kwijt te raken echt maatwerk en wanneer je bang voor je hond blijft, is herplaatsen een betere optie dan in angst leven!

Maar hier toch een aantal punten die kunnen helpen om de situatie in te schatten. Bij bijtincidenten neem je altijd contact op met een goed opgeleide professional!

  • Is er een duidelijke oorzaak voor je angst?
  • Heeft je hond agressie laten zien, en zo ja, wat?
  • In welke situaties ben je bang voor je hond?
  • Kun je situaties waarbij je hond agressie toont, vermijden?
  • Is je hond grondig medisch onderzocht? (Heel vaak is probleemgedrag een gevolg van pijn!)
  • Volg je trainingen met je hond? Hoe gaat dat?
  • Zijn andere gezinsleden, of mensen die contact hebben met je hond, ook bang voor hem?

Het belangrijkste is dat je dit probleem gaat oplossen, want bang zijn voor je eigen hond is echt niet fijn. Schaam je niet om hulp te zoeken, want deze problemen komen veel meer voor dan je denkt.

Een professional zal je nooit uitlachen, je probleem wegwuiven of zomaar adviseren om je hond weg te doen. Mocht herplaatsen wel de beste keuze zijn, dan kan een professional ook daarin hulp en advies bieden!

je hond weer vertrouwen



Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen