Lijnvoering, wat doe je met je riem
06 september 2024 
5 min. leestijd

Lijnvoering, wat doe je met je riem

Wat doe je eigenlijk met je lijn?
Als je dat vraagt, hebben de meeste eigenaren er niet echt een antwoord op. Denk er maar eens over na: hoe bewust ben jij van wat je met de riem doet? Gebruik je die om je hond te stoppen of te sturen? Of gebruik je die juist bijna niet, zodat je hond aan het einde van de lijn zijn eigen ding doet? Hoe lang is je lijn? Hoe houd je die vast? En... wat maakt dat nou uit?

Waar hoort een hond te lopen?
Vroeger (en sommige trainers denken dat nu nog) moest een hond de hele tijd naast of achter je lopen, en dan alleen aan je linkerkant. Een ander diepgeworteld misverstand is dat als je hond voor je uit loopt, hij de leiding neemt en jou niet ziet als de baas. De meeste honden lopen voor je omdat ze nu eenmaal sneller voortbewegen dan wij mensen.


Hoe lang moet je lijn zijn?
Hoe langer je lijn, hoe verder je hond van jou kan lopen als je de lijn geeft. Dit is superhandig wanneer je hond in de bosjes wil poepen, die 3 meter verderop staan, en daar zak je tot je enkels in de modder. Met een wat langere lijn kun je ook wandelen zonder trekken makkelijker aanleren. En nee, dat betekent niet dat je hond de hele tijd de volle lengte mag gebruiken en de straat over kan steken, met het risico onder een auto te belanden.

Wat doet lijnspanning?
Druk geeft tegendruk. Daarnaast is lijnspanning vaak juist de trigger die de "explosie" veroorzaakt, zoals het uitvallen naar een andere hond. Daarbij zorgt een strakstaande lijn, die de halsband aantrekt, voor ongemak of pijn. Hetzelfde geldt natuurlijk voor slecht zittende tuigen. Met een goed tuig, dat een fijne pasvorm heeft, is het fysieke ongemak minder. Maar lijndruk kan toch uitvallen of trekken, of ander ongewenst gedrag stimuleren.


Hoe lang moet je lijn zijn?
Ik wandel (of train) liever niet met een lijn die korter is dan 3 meter. Liefst loop ik op wat drukkere plekken met een 3-meterlijn, en in het bos, op het strand, of op soortgelijke plekken met een 10-meterlijn. Maar dat is geen must! Net zoals ik geen fan ben van flexilijnen, maar toch vind ik ze soms handig. Mijn oudere dames zijn 11 en 12 jaar. Met hen wandelen aan flexilijnen gaat prima, want de lijn zit er eigenlijk alleen voor de sier aan. Voor baasjes in bijvoorbeeld een scootmobiel is een 3-meterlijn vaak prima om mee te beginnen.

Lijn veilig vasthouden
Veiligheid is natuurlijk een belangrijk aspect, dus voor mij begint het vasthouden van de lijn met een techniek die voorkomt dat je hond loskomt. Dit kan een polslus zijn bij kleinere honden, of bij honden die "vluchtgevaarlijk" zijn. Je kunt de lijn ook vastmaken aan een goede heupgordel. Dit is ook fijn als je bijvoorbeeld problemen hebt met je handen, zoals reuma.


Lijnvoering tijdens wandelen
Ik vind het soms fijn om de lijn in twee handen te hebben, waarbij één hand het handvat vasthoudt en de andere ervoor zorgt dat de hond genoeg lijn krijgt, zonder dat de lijn tussen zijn poten komt. Soms vind ik het juist fijn om de lijn met maar één hand te voeren. Ik probeer te allen tijde geen druk op de lijn te zetten, dus er niet aan te trekken. Natuurlijk is dat anders in een noodsituatie: stel dat je hond onverwachts de weg oploopt omdat er een kat rent, dan trek je hem natuurlijk snel weg om een botsing te voorkomen.

Lijnvoering tijdens trainen
Het liefst train ik zonder een riem, maar dat is natuurlijk niet altijd mogelijk, vooral niet in groepsverband. Bij het aanleren van volgen en wachten aan de voet heb ik de lijn het liefst achter mijn rug langs naar mijn rechterhand. Zo heb ik de linkerhand vrij naast de hond voor het belonen en eventueel sturen. Bij oefeningen op afstand houd ik de lange lijn alleen bij het uiteinde vast.


Kort houden
De meest gemaakte fout door baasjes is het kort houden van de lijn, waardoor de hond juist meer frustratie ervaart. Maar ja, soms moet je je hond kort houden, zoals in het openbaar vervoer of bij het passeren van een groep rennende kinderen, enzovoort. Het probleem is dat wij dit gewoon doen, zonder erbij stil te staan of zonder het eerst te oefenen. Als je hond begrijpt dat hij op commando zo dicht mogelijk bij jou moet blijven, kun je de lijn kort houden zonder dat er spanning op komt.

Je hond sturen
Als je de lijn niet moet gebruiken om te sturen, waarmee stuur je dan wel? Dat kan met een handgebaar en je stem. Wanneer je hond bijvoorbeeld woorden zoals "stop", "links", "rechts" en "tussen" kent, hoef je hem niet met de lijn naar je toe te trekken. Als je hond de handtouch goed beheerst, kun je hem nog veel nauwkeuriger sturen dan met de riem.

Kijk dus naar je eigen lijnvoering. Trek jij wel eens aan de lijn? Gebruik je de lijn soms als een stuur? Zet je snel spanning op de lijn?



Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen