Jeuk bij honden is echt vreselijk. Vooral jeuk die constant een beetje komt en gaat. Jeuk die niet over gaat. Je wilt de jeuk bij je hond graag verlichten, maar hoe dan? En waarom heeft hij eigenlijk jeuk?
Wist je dat huidproblemen, zoals jeuk, het meest voorkomende medische probleem is waarmee baasjes met hun hond naar de dierenarts gaan?
Jeuk bij je hond... waarom?
Je hond heeft jeuk, maar waarom eigenlijk? Als je de oorzaak niet kunt vinden, is het erg lastig om van de jeuk af te komen.
Je hond kan jeuk hebben door een allergische reactie, door parasieten, of door huidaandoeningen. Jeuk moet je wel behandelen, want jeuk kan wel onschuldig lijken, maar kan de oorzaak zijn voor gedragsproblemen zoals agressie. Ook kan een hond zichzelf gaan verwonden door de jeuk. Neem jeuk dus serieus!
Mijn hond heeft jeuk aan zijn poten
Als je hond jeuk heeft aan zijn poten, wijst dit vaak op een contactallergie. Je hond kan bijvoorbeeld reageren op bepaalde grassoorten of op een schoonmaakmiddel in huis.
Maar het kan ook zijn dat jeuk aan de poten door iets heel anders wordt veroorzaakt, namelijk stress! Honden die veel stress ervaren, gaan vaak aan hun poten likken. Dat werkt rustgevend voor je hond. Door het likken raakt de huid geïrriteerd en vormt zich vaak natte eczeem tussen de voetzolen. Dat jeukt, dus je hond blijft likken en knabbelen aan zijn poten.
Mijn hond heeft jeuk aan zijn oren
Jeuk aan de oren kan te maken hebben met een oorontsteking of oormijt. Maar jeukende oren kunnen ook een indicatie zijn voor een voedselallergie. Of voor teveel overtollige gifstoffen in het lichaam.
Bepaalde rassen zijn gevoeliger voor oorontstekingen, bijvoorbeeld Duitse herders, spaniëls en retrievers. De huid aan de oren is vaak dun, dus als je hond echt gaat krabben, kan dat wondjes aan zijn oren veroorzaken.
Vachtverzorging
Gebrek aan vachtverzorging kan ook de oorzaak zijn van jeuk. Een hond van een trim-ras die niet (op tijd) naar de hondenkapster gaat, kan jeuk hebben door de dode vacht die niet wordt verwijderd.
Een vacht vol met klitten trekt aan de huid, en kan kleine wondjes veroorzaken. Dat gaat jeuken, je hond gaat krabben, waardoor hij nog meer huidbeschadigingen oploopt. Daar komen ook weer korsten op, en dat jeukt dan weer verder.
Te vaak wassen of met een verkeerde shampoo wassen, kan ook jeuk veroorzaken. Informeer bij een goede trimsalon of bij een dierenarts welke shampoo je kunt gebruiken en hoe vaak je je hond mag wassen.
Parasieten
Vlooien zijn een veelvuldig voorkomende oorzaak van jeuk bij honden! En die zijn erg lastig op afstand te houden. Voor een hond met een vlooienallergie kan één vlooienbeet al enorme huidschade veroorzaken. Heeft je hond een vlooienallergie, dan moet je zowel je hond als de omgeving zo goed mogelijk vlo-vrij houden.
Naast vlooien kunnen ook mijten jeuk veroorzaken. Deze kun je helemaal niet zien, maar kunnen bij de dierenarts, door middel van een huidschraapsel, geconstateerd worden.
Allergie
Honden kunnen allergisch zijn voor voedsel, schoonmaakmiddelen, grassen, andere dieren, mijten, vlooien... het is een hele puzzel om uit te vinden waar je hond eigenlijk allergisch voor is.
Bij het vermoeden van een voedselallergie is een eliminatiedieet eigenlijk de enige optie om uit te zoeken waar je hond allergisch voor is. Dan voer je één soort eiwit dat je hond nog nooit heeft gehad, en dat 6-8 weken lang. Ook alle beloninkjes en tussendoortjes moeten uitsluitend van deze diersoort zijn. Ook kun je een allergietest laten doen bij een dermatoloog.
Stress
Zoals al gezegd... je hond kan ook jeuk hebben vanwege stress. En van de jeuk krijgt hij dan ook weer stress. Waardoor je hond weer meer gaat krabben en likken. Ernstige stress kan als resultaat hebben dat je hond over gaat tot zichzelf echt verwonden.
Het bestraffen van bijvoorbeeld blaffen, of het slopen van spullen, wanneer je hond dit doet vanwege ongezonde stress, kan als gevolg hebben dat je hond in plaats daarvan zichzelf gaat likken of bijten.
Jeuk bij honden
Door jeuk kan je hond prikkelbaar zijn. Jeuk stoort je hond vooral op momenten dat hij tot rust komt. Activiteiten samen doen is dus een prima advies, maar dat kun je niet te veel doen, want je hond heeft ook zijn slaap nodig. En dat valt dus tegen als je jeuk hebt!
Probeer zelf maar eens rustig te gaan slapen als je overal jeuk hebt. Door het slaapgebrek kan je hond dus ook minder hebben en zal hij sneller reageren met agressie. Aaien en borstelen kan ook een reactie uitlokken als de huid door het krabben pijnlijk of gevoelig is. Alle reden dus om de oorzaak van de jeuk te achterhalen!
Jeuk bij je hond verlichten
Je kunt je hond proberen te helpen door een bad met lauw water te vullen met groene leem poeder. In een kinderbadje doe je 1-2 kopjes leempoeder. Dat kun je kopen bij o.a. ruitersportzaken.
Een andere optie is een bad met lauw water en havermout. Je kunt havermoutmeel gebruiken (dat vind je bij de babyvoeding) of je kunt zelf haverzemelen fijnmalen in een blender. 2 kopjes in een kinderbadje, en je hond in het badje doen.
Jeuk stoppen met medicatie
Een andere optie om je hond van de jeuk af te krijgen, is medicatie. Natuurlijk is het prima dat je de jeuk verlicht door medicatie, zoals Apoquel en Cytopoint, maar daarnaast moet je wel gaan uitzoeken waar de jeuk vandaan komt. Want de jeuk is een symptoom, niet de oorzaak. Als je de oorzaak kunt vinden en wegnemen, heeft je hond geen medicatie meer nodig.
Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming