Mijn hond kan niet met andere honden
01 juli 2022 
5 min. leestijd

Mijn hond kan niet met andere honden

Met je hond lekker op het hondenstrand en in de hondenspeeltuin, samen met je vrienden en vriendinnen wandelen, want zij hebben ook honden. Dat was het beeld dat je in je hoofd had toen je een hond nam.

Maar... je hond maakt helemaal geen contact met andere honden. Of hij is er bang voor, of hij wil ze iets aan doen. Hoe kan dat? Jij hebt hem toch niet geleerd om andere honden stom te vinden...


Mijn hond wil geen contact met andere honden

Dat kan. Sommige honden hebben liever contact met mensen. Of misschien alleen met hun eigen mensen. Dat is helemaal prima! Er is niks mis met je hond. Niet elke hond houdt van alle andere honden.

Herders kunnen soms behoorlijk eenkennig zijn, en terriërs zijn ook niet altijd even geweldig gezelschap voor vreemde honden. Geen contact willen met vreemde honden is voor je hond normaal sociaal gedrag. Dat jij dat misschien minder gezellig vindt... jammer.

mijn hond maakt geen contact met andere honden


Mijn hond valt andere honden aan

Dit is natuurlijk echt ongewenst, maar ook niet altijd abnormaal. Wij mensen wonen met z'n duizenden op een postzegel, en wij nemen onze honden aangelijnd mee, heel erg dicht langs andere honden.

Dit is in de ogen van de meeste honden erg raar gedrag van ons. En ja, sommige honden passen zich makkelijk aan, andere honden vinden het allemaal prima en gezellig... maar sommige honden vinden dit echt heel lastig. En ze laten het ook weten, door uit te vallen.


Mijn hond is bang voor andere honden

Angst voor andere honden kan komen door slechte ervaringen (die wij baasjes vaak laten gebeuren onder het mom van socialiseren) of door geen ervaringen, dus geen socialisatie. En soms is het aanleg.

Bedenk dus hoe jouw hond interacties heeft ervaren met andere honden.

Een pup die enthousiast wordt begroet door drie grote, drukke honden kan daar al een trauma aan overhouden. Vooral tijdens de eerste 3 maanden zijn fijne, rustige ervaringen met andere honden (het liefst sociale, volwassen exemplaren) echt onmisbaar!

hond valt uit tegen andere honden


Mijn hond kan niet bij andere honden

Heb je een hond die eigenlijk bij geen enkele andere hond kan? Gaat hij meteen vechten, ongeacht wie de andere hond is en wat deze doet? Dat is echt heel erg vervelend, vooral voor jou, als baas.

En voor je hond? Niet echt. Hij wil gewoon geen contact met andere honden. Dat is zijn keuze. Het is uiteraard wel belangrijk om zó te gaan trainen dat je hond andere honden dan wel kan negeren, zodat je tenminste wel normaal over straat kunt met je hond. Dit betekent niet dat je hond het maar moet toelaten dat andere honden aan hem komen snuffelen.


Ik durf mijn hond niet bij andere honden te laten

Ben je een beetje voorzichtig geworden om je hond contact te laten maken met andere honden? Misschien laat je hem helemaal niet meer bij andere honden na een aantal rot-ervaringen.

Dat is niet altijd helemaal terecht. Het kan bijvoorbeeld zomaar zo zijn dat je hond niet van bepaalde andere honden houdt. Vaak komt het voor dat reuen andere reuen geen leuk gezelschap vinden, maar ze kunnen wel samen met teefjes. Of je teef houdt alleen van grote reuen, of je kleine boomertje houdt alleen van andere kleine honden als vriendjes.

hond uitvallen afleren


Kan ik mijn hond leren omgaan met andere honden?

Je kunt je hond leren om andere honden met rust te laten en deze te negeren zolang ze hem niet lastig vallen. Als je hond angstig is naar andere honden vanwege geen socialisatie of slechte ervaringen, kun je ook vaak ver komen met training en (her)socialisatie.

Een aanpak waarbij je hond zomaar in een grote groep honden wordt gezet en 'ze het zelf wel uitzoeken' is de norm... daar zou je ver van weg moeten blijven. Begin met een of twee sociale, stabiele honden die jouw hond min of meer met rust laten, en ga vanuit daar opbouwen.


Waarom is mijn hond niet sociaal?

Vaak is je hond wel sociaal, maar niet op de manier die jij graag zou willen. In principe is het sociale instinct van een hond om vriendelijk te zijn naar zijn sociale partners en nakomelingen en leden van zijn eigen groep. Het is dus helemaal niet 'normaal' om met alle vreemde honden maar vriendjes te zijn en met iedereen te gaan spelen.

Bij sommige rassen is wel gefokt op enorme tolerantie, ook naar wildvreemde honden. Zo zie je dat de meeste meute-honden zonder problemen omgaan met alle andere honden.

hond kan niet met andere honden


Uitvallen afleren

Uitvallen afleren als zijnde je hond dwingen in situaties waarbij hij uitvalt en hem vervolgens corrigeren, is niet eerlijk en op lange termijn ook gevaarlijk.

Het kan dus zijn dat je hond dan uit angst voor je correctie 'niks doet', maar dan komt het punt dat je hond zichzelf niet meer kan inhouden en krijg je als het ware een explosie van alle ingehouden agressie.

Het is dus geen goed plan om je hond strak aan te lijnen en andere honden op hem af te laten komen en vervolgens op hem te gaan mopperen!


TIPS

  • Zorg voor een veilige afstand als je hond moeite heeft met andere honden
  • Spreek eigenaren met loslopende honden op tijd aan zodat ze hun hond bij zich kunnen houden
  • Bescherm je hond tegen naderende soortgenoten
  • Beloon je hond op momenten dat hij andere honden ziet, hoort of ruikt
  • Oefen sociale skills met rustige, stabiele, volwassen honden
  • Accepteer je hond zoals hij is en respecteer zijn voorkeuren

mijn hond is niet sociaal


Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming




Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen