Mijn puppy bijt! De beste tips voor een bijtende pup

Je pup bijt veel, en je pup bijt werkelijk overal in.

Hij bijt in handen, broekspijpen, meubels, kinderen, zijn riem… Je wordt er helemaal gek van. De vlijmscherpe tanden doen echt pijn in je huid.

  • Waarom bijt je pup zoveel en wanneer stopt hij er mee?
  • Kan je je pup het bijten afleren, en zo ja, hoe dan?
  • Wat moet je doen wanneer je pup in je handen bijt?
  • Hoe los je het op als je puppy in je meubels gaat bijten?
  • Wat moet je absoluut niet doen?In deze blog alle top-tips voor bijtende puppy’s!

Mijn puppy bijt veel…echt heel veel

Alle puppy’s bijten. Hoeveel hij bijt, is afhankelijk van het ras en de motivatie om te bijten. Herders, veedrijvers en terriërs zijn als puppy vaak net piranha’s. Deze rassen zijn erop gefokt dat ze graag, veel en hard bijten. Hun bijtkracht is ook veel groter dan bij een maltezer of een cavalier king charles spaniël.

Puppy’s verkennen de wereld met hun neus en met hun bek. Als iets dus interessant ruikt, is de volgende stap om het in de bek te pakken en erop te kauwen. Overal in bijten is dus normaal puppygedrag.

Bijtrem bij een puppy

In het nest leert je puppy een bijtrem aan. Tenminste….daar gaan wij vanuit. Als een pup zijn moeder, broer of zusje te hard bijt, gaat deze piepen.
Dan stopt de bijtende pup met bijten.

Helaas is dit niet bij elk ras of elk nest wat er gebeurt. Sommige terriër-puppies moet je als fokker al uit elkaar halen omdat ze elkaar serieus verwonden. Herders uit werklijnen stoppen ook niet altijd met bijten als de tegenpartij gaat piepen. Het bijten is in dat geval belangrijker dan de sociale relatie met een andere hond of mens.

Overprikkelde pup

Als je pup te veel indrukken heeft opgedaan in een kort tijdsbestek raakt hij overprikkeld. Vergelijk dat met een kleuter waarmee je naar een pretpark bent geweest. Grote kans dat je kleuter druk en vervelend is en moeite heeft om naar bed te gaan en in slaap te vallen.
Een pup die op een dag een drietal wandelingen met veel prikkels heeft meegemaakt, bezoek in huis heeft gehad, en ook nog naar puppycursus is geweest, kan echt overprikkeld zijn. Daarom kan hij snel geïrriteerd zijn, en minder bereikbaar.

Puppy die niet genoeg uitdaging heeft

Wat voor een pup meer dan genoeg is, is voor een andere echt te weinig. Verveling en gebrek aan mentale uitdagingen kan net zo goed een reden zijn voor overmatig bijtgedrag als overprikkeling en vermoeidheid.

Heb je een pup uit een werkhondenras en/of werklijn? Dan is verveling vaak een reden waarom je pup extreem kan bijten. Een extra uitdaging in de vorm van speuren, zoeken, oefeningen aanleren en genoeg beweging is hier de oplossing!

Pup valt aan en bijt, is dat wel normaal?

Als je pup echt gericht jou, een van je gezinsleden, of een ander dier aanvalt en bijt, kan dit volkomen normaal zijn. Leuk is het natuurlijk niet.

Het kan spelgedrag zijn. Je pup wil jou of een andere hond uitnodigen tot spel. Vaak begint dit met een soort van “verstoppen”. Je hond gaat liggen of “buigen” met de ellebogen aan de grond en kont in de lucht. Dan komt hij aan rennen met een hoop kabaal en hup dan bijt hij in je broekspijp. Dat is natuurlijk leuk bedoeld maar kan erg zeer doen.

Misschien valt je pup aan uit angst of onzekerheid. Je pup laat dan ook andere signalen van stress zien. Dit kan zijn achteruitdeinzen, dan weer vooruit uitvallen, dan weer achteruitgaan. Lip optrekken, oren naar achteren, haren omhoog, hoog geluid maken, oogwit zichtbaar en bek wijd opensperren zijn signalen van uitvallen omdat je pup angstig of onzeker is.



Pup bijt uit zelfverdediging

Meestal is dit het geval als je pup echt aanvalt en bijt. Dit gebeurt vaak als je pup iets heeft gedaan wat niet mag en je gaat je pup bestraffen op een manier die hij niet begrijpt. Als voorbeeld; je pup heeft een schoen van je te pakken. Je loopt naar de pup. Al mopperend grijp je  de schoen uit zijn bek en geeft hem een tik op zijn snuit. Je pup heeft geen idee waarom jij hem opeens een tik verkoopt en zal uit zelfverdediging gaan grommen of happen. Als jij dan nog bozer tegen je pup gaat doen, zal hij zich nog fanatieker gaan verdedigen.
Dit kan ook gelden als je pup een andere hond of een kat gaat aanvallen en bijten.

Wanneer stopt een puppy met bijten?

Als je er niets aan doet, stoppen sommige honden er helemaal niet mee. Ergens in bijten is enorm zelf belonend gedrag.

Vaak belonen wij baasjes dat ook nog. Huh? Hoe dan?

Denk eens na. Wat doe je als je pup in je broekspijp bijt? Of in je kamerplant? In je mooie schoenen? Je geeft hem aandacht. Ja, negatieve aandacht is ook aandacht. Wat doe je als je pup heel braaf in zijn mand ligt te kauwen op zijn eigen puppy-kong? Negeren. Zie je welk gedrag meer oplevert voor je pupje?
Wanneer je pup dus stopt met bijten, ligt aan het karakter van je pup, aan zijn motivatie, maar vooral ook aan de training. Hoeveel ben jij er mee bezig, hoe begeleid je je pup en hoe goed ben jij in het managen van de omgeving?

Je pup blijft bijten

De ergste bijtperiode is bij meeste pups tussen 12 weken en 6 maanden. In deze periode is je pup tandjes aan het wisselen en komt het begin van de puberteit om de hoek kijken. Blijf consequent, voorkom bijten in meubels en oefen op de “nee”.
Nieuw kauwmateriaal en speelgoed aanschaffen om het bijten in gewenste dingen te stimuleren is een goed idee! Check het volgende:

  • Krijgt je pup genoeg beweging?
  • Hoe zit het met de mentale uitdaging bij je pup?
  • Wissel je vaak van speelgoed en kluifjes?
  • Hoe vaak train je met je pup?
  • Is er genoeg rust voor je pup?
  • Slaapt je puppy genoeg?

Puppy bijt in handen, dat is erg pijnlijk

Mensenhanden en scherpe puppytandjes gaan niet zo goed samen.
Een pup hoeft niet eens echt hard te bijten en je huid ligt al open. Vooral met kinderen is het bijten in handen een probleem, omdat kinderen bij een pijnprikkel hun handen wegtrekken. Je pup ziet dit als spelletje.

Het allerbelangrijkste is dat je je pup leert wat hij dan wel met handen mag doen. Speel altijd met een speeltje dat lang genoeg is zodat je handen niet in de gevarenzone komen.
Wanneer je pup zachtjes aan je hand likt, beloon hem. Leer je pup de hand-touch aan. Bij de hand-touch raakt je pup je hand aan met zijn neus. Dit helpt tegen bijten.

Een veel voorkomend advies is “AU!!!” roepen als je pup met zijn tanden aan je handen zit. Bij veel pups veroorzaakt dit inderdaad een schrikreactie en begint je pup je handen te likken. Als dit werkt top!

Maar…dan heb je de honden die het alleen maar grappig vinden dat als ze in je handen bijten je ook nog geluid gaat maken! Net een piepspeeltje!

Als dit type pup dus in je handen bijt, kan je het beste je hand stilhouden en de “nee” gebruiken als je hond dat al heeft geleerd. Stopt je pup: belonen. Stopt hij niet, dan stop jij het gedrag door je pup in de puppy-ren te zetten. In de ren heeft hij uiteraard genoeg kauwdingen en speelgoed. Ook kan je zelf uit de ruimte te gaan.

Pup bijt in meubels, wat kan ik daaraan doen?


Rieten mandjes, kussens, houten stoelpoten. Het zijn allemaal fijne kauwspeeltjes in de ogen van je puppy. Je pup heeft echt geen idee waar hij wel en niet in mag bijten. Hoe vaker je hond in een stoelpoot bijt en erachter komt hoe fijn dat voelt, hoe lastiger het wordt om het af te leren.
Maak sowieso voordat je een pup in huis haalt je huis puppy-proof!



Zorg voor een veilige plek voor je pup, zoals een puppyren of een ruime bench. Hier doe je je pup in als je niet op je pup kan letten zoals tijdens het douchen, telefoneren of koken. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Er zijn speciale middelen op de markt om knagen aan je meubels te voorkomen. Let op dat deze wel veilig zijn en bedoeld zijn voor honden. Sambal, tijgerbalsem en andere bijtende middelen kunnen echt gevaarlijk zijn voor je pup.

Met je pup op visite

Ga je met je pup op bezoek bij iemand? Grote kans dat hun huis vol ligt met dingen waar je pup al te graag in wil bijten. Hou je pup aan de lijn, neem een bench mee of blijf echt opletten. Neem voor je pup ook een kluifje en zijn leukste speeltjes mee. Dan heeft hij iets waar hij in mag bijten. Je bent waarschijnlijk niet meer welkom als je schatje een lader van een Ipad en dure schoenen op heeft voordat jullie aan het tweede kopje koffie beginnen.

Dezelfde regels gelden wanneer je naar een hotel of restaurant gaat. Al zou je het thuis niet zo’n punt vinden dat je hond aan je stoelpoten knabbelt dat kan echt niet in een restaurant.

Tandjes wisselen bij puppy’s

Rond de 5 maanden begint je pup met tandjes wisselen. De vlijmscherpe melktandjes maken dan plaats voor het blijvende gebit. Voordat alle gebitselementen echt goed verankerd zijn en je echt trekspelletjes kan gaan doen met je hond ben je echt wel aantal maanden verder. Tot een maand of 9 moet je daar dus een beetje mee oppassen. Tijdens de wisselperiode heeft je pup een verhoogde kauwbehoefte.
Wat kan je aan je pup geven om in te knagen? Hieronder een aantal suggesties!

  • Kong vullen met voer. Deze zijn er in alle soorten en maten.
  • Nylabone.
  • Petstages puppy-kauwspeeltjes.
  • Yakka- yakmelk snacks.
  • Pensstaafjes.
  • Gedroogde runderoren, lamsoren of konijnenoren.
  • Speeltjes die je in de vriezer kan leggen. Doorkomende tandjes zorgen voor pijnlijk tandvlees. Deze speeltjes zorgen voor verkoeling

TIP: het kan zijn dat je hond tijdelijk moeite heeft met eten van hard voedsel. Als dat bij jouw pup het geval is, geef hem dan tijdelijk gemalen vlees, KVV. Je kan ook kiezen voor gestoomde maaltijden. Of als je brokjes geeft, laat deze eerst even weken in water. Wisselen kan naast dat het pijnlijk is, ook diarree veroorzaken.

Puppy bijt in de riem tijdens het uitlaten

Je gaat wandelen met je pup en hap hij heeft de riem tussen zijn tanden. Hij trekt eraan. Jij probeert hem los te krijgen, dat lukt met moeite, en hap hij heeft weer wat anders vast of hij pakt de riem weer in zijn bek. Je komt zo niet echt vooruit met wandelen. Wat moet je doen?

Hoe meer je aan de riem blijft trekken hoe meer je je pup stimuleert om het riempje vast te houden. Je kan natuurlijk ook niet zomaar de riem uit je handen laten vallen omdat dit niet veilig is. Je kan wat lekkers voor de neus van je pup houden, zodat hij de riem loslaat. Hier schuilt wel een gevaar dat je pup kan gaan denken dat hij juist de riem vast moet pakken om de beloning te verdienen.

Je puppy belonen!

Het belangrijkste is eigenlijk dat je je pup beloont voordat hij in de riem gaat happen. Dus, je pup loopt mee zonder de riem in zijn bek, en je beloont hem. Vaak. Echt vaak. Maar, misschien slikt je pup het voertje door en grijpt dan gelijk de riem in zijn bek.
Beloon hem dan met een speeltje! Neem een kleine dummy, bijt-rol, miniknuffeltje, balletje etc, en knoop daar een licht lijntje aan. Moedig je pup aan om die vast te pakken en te dragen. Tegelijkertijd houd jij de lijn die je eraan vastgemaakt hebt in je hand. Zo kan je af en toe spelen.

Hoe kan ik mijn pup bijten afleren

Eigenlijk leer je bijten niet af. Je leert je pup waar hij wel en niet in mag bijten. Het aller-allerbelangrijkste is dat je pup meer dan genoeg dingen heeft waar hij in mag bijten. En natuurlijk moeten dat dingen zijn die een pup juist leuk vindt om in te bijten.
Verschillende materialen, speeltjes, kauwkluiven en snacks. Terwijl je pup heerlijk zit te kluiven op zijn speeltje, vertel jij je pup dat hij echt een superknappe hond is en dat je echt trots op hem bent!


Bijten in verboden dingen

Bijt je pup in iets waar hij niet in mag bijten, dat gebeurt, want je kan niet alles voorkomen. Zeg dan rustig en zakelijk maar duidelijk “Nee”. Dit woord heb je natuurlijk eerst aangeleerd. Je pakt rustig je pup op en zet hem weer neer op afstand van het verboden voorwerp. Pak een speeltje of kauwkluif en moedig je pup aan om die te pakken. Als je pup daarmee gaat spelen; top!

BELANGRIJK: Ga niet met een speeltje of lekkers je pup afleiden als hij knaagt aan je plantjes of bankstel. Een beetje slimme pup maakt dan snel de link tussen bijten aan ongewenste dingen en het tevoorschijn halen van beloningen. Dus eerst “nee”, dan oppakken, op afstand neer zetten, en dan pas afleiden.

Puppy bestraffen voor bijten

Moet je of mag je je pup straffen als hij bijt? En als je dat doet, hoe kan je dat het beste aanpakken?
Je mag, ik zou zelfs zeggen, je moet, je pup een woord aanleren dat betekent “stop waar je mee bezig bent en ga wat anders doen”. Bij mij is dat “Nee!” of “Eh-Eh”.

Dit woord leer je je pup gewoon aan door middel van belonen. Je houdt wat lekkers in je hand en als je pup het wil pakken zeg je rustig en zakelijk maar wel duidelijk “Nee” of het woord dat je hiervoor wilt gebruiken. Dan je sluit je je hand zonder hem ook maar een centimeter weg te trekken. Je pup knabbelt eraan, krabt eraan, bijt er aan (AU…), je wacht. Niet je “nee” gaan herhalen, gewoon wachten. Wanneer je pup het opgeeft en van je hand met het lekkers wegloopt, mag je hem belonen door het lekkers of met spel.

Later als je pup dit begrijpt en je vraagt met de “Nee” hem ergens mee op te houden ga je hem uiteraard goed belonen. Gaat hij door met je het knagen aan je bankstel dan pak je je pup op en zet hem even op de veilige puppy-proof plek.

Wat als mijn pup gromt?

Grommen is normaal gedrag. Door te grommen probeert je pup te zeggen “dit vind ik niet fijn” of “dit begrijp ik niet”. Door te grommen probeert je pup dus ruzie te voorkomen. Als je het grommen gaat bestraffen, verbied je hem dus om te communiceren. Dit kan er later voor zorgen dat je hond niet meer gromt, maar direct bijt.

Wat moet je NIET doen als je pup bijt

  • Als je pup in je handen bijt, je handen wegtrekken.
  • Je pup bij zijn nekvel grijpen.
  • Een tik op zijn neus geven
  • Iets zomaar afpakken van je pup.
  • Sambal of iets vergelijkbaars op je meubels smeren. Dit kan erg schadelijk zijn voor de neus/ keel/ slokdarm van je pup!!!

Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming