Het socialiseren van je pup is belangrijk, dat weet bijna iedereen. Wat lang niet iedereen weet, is dat puppy's soms worden getraumatiseerd onder het mom van socialisatie. En soms wordt er te voorzichtig met een pup omgegaan, en veroorzaakt dat problemen met het sociale stuk.
Maar wat is een goede socialisatie? En is het nou echt zo erg als je je pup niet gaat socialiseren?
Wat is socialisatie?
Socialisatie betekent dat je puppy leert hoe hij om moet gaan met andere levende wezens, zoals mensen en andere honden. Dat je puppy prettige ervaringen opdoet met kinderen, mensen met fysieke beperkingen, schapen, paarden, katten... wat er maar voor jou als eigenaar belangrijk is.
Omdat onze honden in een mensenmaatschappij leven, is socialisatie met mensen prioriteit nummer één. Op de tweede plaats staat socialisatie met andere honden, en daarna andere dieren (met uitzondering van honden die werken met andere dieren, zoals kuddebewakers en herders).
Wat is habituatie?
Habituatie is een pup laten wennen aan dingen in de omgeving waar hij geen sociaal contact mee hoeft te hebben. Dit betreft dus levenloze dingen, zoals verkeer, geluiden, verschillende ondergronden, die de hond later gewoon zou moeten kunnen negeren.
Door goede habituatie geef je je pup de skills om om te kunnen gaan met verschillende omgevingen en dagelijkse prikkels, en daardoor ervaart je pup ook minder stress en spanning. Hij ontwikkelt als het ware een filter van waarop hij wel of niet zal reageren.
Wanneer komt je pup thuis?
Er is momenteel veel discussie gaande over de leeftijd waarop je pup thuis mag komen. Waar de een het jammer vindt dat het niet meer op 6 weken mag zoals 'vroeger', pleit weer een ander voor minimaal 12 weken in plaats van de wettelijke 7-8 weken minimum leeftijd.
De leeftijd van 7-8 weken is niet zomaar bedacht, dit heeft te maken met het feit dat een pup op dat moment mentaal het makkelijkste zich kan aanpassen aan een nieuwe omgeving. Wat heeft dit dan te maken met socialisatie?
Socialisatiefase van pups
De eerste (en de allerbelangrijkste!) socialisatiefase van puppy's loopt van 5 tot 12 weken. In deze tijd moet je puppy dus socialiseren (en habitueren) met datgene wat belangrijk is voor de rest van zijn leven.
Is het bijvoorbeeld belangrijk dat je hond kan omgaan met paarden en schapen? Komt je pup van een fokker die in hartje stad woont, en heeft hij nog nooit een paard of een hond gezien? Dan is het wel belangrijk dat je de pup krijgt zodat je op tijd (voor de 12 weken!) de socialisatie met paarden en schapen op orde hebt.
Wat heeft de fokker gedaan?
Dit is dus echt belangrijk. Als de fokker al met 5 weken begint met het socialiseren met kinderen en andere dieren, dan geeft dat jou straks iets meer 'lucht'. Want leren omgaan met verschillende mensen en dieren in 7 weken tijd is al een drukke bedoening, laat staan dat jij je pup zou krijgen met 9 weken en de fokker heeft weinig tot niks gedaan qua socialisatie.
Dat is voor jou als eigenaar bijna onbegonnen werk. Een basis als in socialiseren met een aantal verschillende honden en mensen, waaronder kinderen, is eigenlijk onmisbaar, en een pup kopen bij een fokker die dit niet heeft gedaan, is niet aan te raden als jij een sociale huishond wilt.
Nadelen van een broodfok pup
Een nadeel van een broodfok puppy is dat deze vaak niet of weinig gesocialiseerd zijn. En ook niet uitgebreid gehabitueerd.
Er komen geen mensen bij de pups, behalve misschien de fokker om wat eten te geven, ze blijven vaak in een bepaalde omgeving, gaan nergens mee naartoe. Ze zien vaak alleen hun eigen nestgenoten en de moeder.
In sommige gevallen horen ze wel tientallen andere honden blaffen en piepen, ze ruiken wel andere honden, maar hebben daar geen contact mee. Zowel socialisatie als habituatie zijn dus afwezig of zeer gebrekkig!
Hoe belangrijk is socialisatie?
Socialisatie is extreem belangrijk, omdat je de eerste levensfase nooit opnieuw over kunt doen. Een slechte socialisatie zet je pup dus gewoon met 3-0 achter in zijn ontwikkeling.
Nu is het wel zo dat als je een puppy hebt die erfelijk al belast is met een ontzettend labiel of angstig, of zelfs agressief karakter, je dan kunt socialiseren wat je wilt... maar je hond zal dan niet opgroeien tot een vrije, sociale hond.
Een hond die in aanleg wel een prima karakter heeft, kan door het ontbreken van socialisatie wel levenslang angstig blijven.
Je pup socialiseren met andere honden
Dit wil niet zeggen dat je pup zoveel mogelijk moet spelen met alle andere honden en zoveel mogelijk ervaringen op moet doen. Wat is dan wel de juiste socialisatie met andere honden?
Zoveel mogelijk goede ervaringen opdoen met verschillende sociale, stabiele honden. En met een goede ervaring bedoel ik ervaringen die je pup als prettig ervaart. En dat wil dan weer niet zeggen dat een oudere hond nooit geen grenzen aan mag geven.
Het is het mooiste als je je pup kunt laten kennismaken met sociale, stabiele, volwassen honden, een of twee honden tegelijk. Gedoseerd dus, niet je pup in een grote groep honden zetten en denken 'dat zoeken ze zelf wel uit'.
Je pup socialiseren met kinderen
Kinderen zijn voor een hond anders dan grote mensen. Kinderen hebben een andere stem, andere bewegingen en motoriek, kinderen zijn onvoorspelbaar in hun gedrag.
Wanneer je hond vanaf pup leert dat deze gillende en rennende, drukke kleine wezens betekenen dat er leuke dingen gebeuren met je hond, loop je minder kans op een hond die angstig of agressief reageert op kinderen.
Begin niet met kinderen die gillen en rennen (dus... ga niet naar het schoolplein in de pauze) maar met een of twee rustige kinderen. Steun je pup, hij mag eventueel op de arm. Laat hem kijken naar de kinderen. Geef hem wat lekkers en als het goed gaat, kun je je pup rustig laten aaien door een kind.
Puppy-socialisatie checklist
Er zit een soort van checklist voor socialiseren bij bijna elke puppygids, opvoedingsboek en cursus. Kijk even rustig naar je eigen omgeving. Wat is voor jou van belang? Woon je in een omgeving met veel oudere mensen, of juist met veel kinderen? Kom je vaak paarden tegen? Hoe belangrijk is het voor jou dat je hond straks sociaal is met andere honden?
In sommige lijsten staat zoveel dat je vaak snel totaal de kluts kwijt bent en misschien ga je dan je pup socialiseren met struisvogels en rolstoelen en vergeet je de socialisatie met kleine hondjes en kinderen, terwijl dat in jouw situatie veel belangrijker is....
Ik heb een pup die niet is gesocialiseerd
Terug in de tijd gaan is natuurlijk geen optie, het is wat het is en je moet redden wat er te redden valt. Als je pup ouder dan 12 weken is, gaat hij een angstfase in. Je moet dus je pup aan vreemde mensen en honden laten wennen, maar nu is het tempo van je pup nog meer van belang.
Dus... rustig aan doen, en er extra op letten dat je pup alle socialisatiesessies als prettig ervaart! Zie je uitwijken, grommen, blaffen, de staart tussen de poten of ander alarmerend gedrag, steun je pup dan en maak de stappen kleiner.
De-socialisatie van je hond
Een hond die lijdt aan de-socialisatie is een hond die wel als pup goed gesocialiseerd is, maar daarna een periode meemaakt waarbij hij geen sociale contacten heeft.
Soms komt dit omdat een eigenaar er niet over nadenkt en niets onderneemt met de hond, en soms gebeurt dit na een ernstige medische ingreep, zoals een bekkenkanteling of revalidatie na een ongeluk.
Je hond verliest dan zijn sociale vaardigheden. Het goede nieuws is dat dit vaak met het opfrissen van de socialisatie goed te herstellen is, terwijl niet gesocialiseerde honden eerder angstig blijven.
Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming