De Rhodesian ridgeback
08 november 2022 
6 min. leestijd

De Rhodesian ridgeback

De Rhodesian ridgeback, een ras dat tot de verbeelding spreekt. Een trotse, zelfstandige en moedige leeuwenjager met een prachtig uiterlijk. En dat prachtige, opvallende uiterlijk is zowel een zegen als een vloek.

In deze blog deel ik mijn ervaringen met dit ras, vooral op het gebied van trainen!


Oorsprong van de Rhodesian ridgeback

De ridgeback is van oorsprong een Afrikaanse hond, waarmee op onder andere leeuwen werd gejaagd. Nu is dit iets wat bij heel veel mensen geweldig overkomt... een ridgeback als trotse verdediger. Maar denk eens wat verder na.

Wat heeft een hond nodig om dit te kunnen doen? Moed, jazeker. Maar ook zelfstandigheid, kracht, doorzettingsvermogen en een zekere laagdrempeligheid tot het uiten van agressie indien nodig.

Vertaald naar de alledaagse Nederlandse situatie: je ridgeback reu van 50 kg wordt geprovoceerd door een reu aan de overkant van de straat. Hij is moedig genoeg om die hond even het zwijgen op te leggen, sterk genoeg om jou over de straat te trekken, en zelfstandig genoeg om zich weinig aan te trekken van jouw 'foei, niet doen'.

ridgeback training


Karakter van de Rhodesian ridgeback

De ridgeback hoort dus zelfstandig en moedig te zijn. Echte liefhebbers van het ras houden dan ook van dat stuk van hun karakter. Wil je een ridgeback, maar je wilt dat hij slaafs gehoorzaam is? Dan kun je misschien beter kiezen voor een ander ras.

Met andere woorden: zelfstandig klinkt heel positief, tot het moment dat je hond besluit dat een andere hond wegjagen een veel beter idee is dan luisteren naar jouw 'naast'.

Onderschat ook niet de passie voor jagen van ridgebacks. En nee, het is niet alleen maar 'het ligt er maar net aan hoe je ze opvoedt'. De genetische aanleg voor een bepaald karakter kun je niet veranderen. Het gedrag wat er uit voorkomt kun je wel enigszins sturen!


Ontwikkeling van het ras

Wat mij de meeste zorgen baart, is dat veel ridgebacks tegenwoordig juist heel erg afhankelijk zijn van de baas, timide, zacht en zelfs een beetje angstig. Fijn, denk je misschien wel, beter dan die zelfstandige jager met macho-neigingen. Nee! Elk ras heeft een ras-typisch karakter, en deze trekjes (onzekerheid, angst, afhankelijkheid) horen NIET bij dit ras.

Vind jij dat wel fijne eigenschappen? Dan kun je beter kiezen voor een ras waar dat wel bij hoort! Ik maak mij hier echt zorgen over, ook omdat angst en onzekerheid en vaak ook een overmaat aan afhankelijkheid geen pretje zijn voor de hond zelf. Een eigenaar heeft misschien meer 'last' van zelfstandigheid, maar de hond zelf heeft juist last van gebrek aan zelfvertrouwen.

gezondheid van een ridgeback


Opvoeding van een ridgeback

Dit ras heeft een consequente opvoeding nodig. Wat een dooddoener hè? Met elke hond moet je natuurlijk consequent zijn, met je timing, met management, met belonen...

Consequent wordt vaak verward met 'streng', of dat je er met een harde hand voor moet zorgen dat je hond weet wie de baas is. Deze aanpak past dus net zo min bij een ridgeback als bij elke andere hond.

Een ridgeback kun je het beste op een positieve manier opvoeden. Schreeuwen en slaan is een no-go. Daarmee bereik je óf een 'gebroken' hond, óf je wakkert agressie aan. Een ridgeback is echt een deel van je gezin, behandel hem dus met respect en liefde.


Trainen met een ridgeback

Ridgebacks zijn enorm intelligent. Koppig, eigenwijs en ongehoorzaam zijn daar andere benamingen voor, vaak gebruikt door mensen die zelf niet de juiste kwaliteiten als trainer beschikken om toch een samenwerkingsverband met hun ridgeback te ontwikkelen. Dwang werkt totaal niet bij een ridgeback.

Ridgebacks houden meestal van trainen, en bezigheden zoals speuren, zoeken, agility en andere sporten waarbij ze juist hun zelfvertrouwen en zelfstandigheid kunnen tonen en waar het wordt gewaardeerd.

Elke keer hetzelfde programma afwerken is te saai en niet uitdagend genoeg voor een ridgeback. En liggen in nat, koud gras... liever niet.

hoe verzorg ik een ridgeback


Verzorging van een ridgeback

Ridgebacks zijn van nature heel schoon. Waar sommige honden houden van in modderplassen rollen, ligt een ridgeback liever op een schoon kleed. Omdat ze maar een hele korte, dunne vacht hebben (gemaakt voor Afrikaanse temperaturen) is een goede winterjas geen overbodige luxe. En een goede regenjas... hoewel menig ridgeback het zelfs mét regenjas nog niet nodig vindt om naar buiten te gaan.

Verder volstaat af en toe borstelen prima als vachtverzorging, en natuurlijk heeft ook dit ras de basisverzorging nodig, zoals de oren schoon houden, nagels knippen en gebitscontrole.


Hoe sociaal zijn ridgebacks?

Ridgebacks zijn gereserveerd, oftewel terughoudend naar vreemden. Verwacht dus niet dat je ridgeback net zo blij wordt van allerlei bezoek als de labrador van je ouders.

Hetzelfde geldt voor de omgang met andere honden. Een ridgeback kiest zijn vrienden uit en kan daar best wel selectief in zijn. Vaak laten ze ook groot verschil zien tussen sociaal gedrag met honden uit het eigen gezin en vreemde honden. Hun eigen groep verdedigen tegen indringers hoort daar ook bij.

Ridgebacks vinden de loslopende projectielen die 'alleen maar willen spelen' vaak niet heel erg leuk. Reu-reu agressie komt ook behoorlijk vaak voor. Heel normaal, maar wel iets om over na te denken!

ridgeback pup kopen


Een Rhodesian ridgeback kopen?

Een goede fokker zal bij jou als pup-koper goed doorvragen naar je kennis en ervaring met honden. Een goede fokker zal nooit zomaar zeggen 'ja, kom maar kijken, dan betaal je en neem je meteen een pup mee'.

Verdiep je dus eerst in het ras, ga kijken bij verschillende fokkers, kijk naar verschillende honden, praat met eigenaren. Kies dan een goede fokker, en ga op de wachtlijst voor een puppy. Wil je niet per se een pup, dan heeft de rasvereniging vaak honden ter herplaatsing.


Problemen met een ridgeback?

Naast het feit dat het karakter soms net wat anders blijkt te zijn dan de baas had verwacht, wat tot problemen leidt (reu-reu agressie, angst, niet alleen kunnen zijn...), kan een ridgeback ook last hebben van een aantal fysieke afwijkingen.

Uiteraard doen de goede fokkers met liefde voor het ras er alles aan om deze te voorkomen door middel van het testen van de honden die gebruikt worden voor de fok.

Zoals bij de meeste grotere honden wordt er uiteraard gelet op HD en ED. Juveniele epilepsie, DM en dermoid sinus zijn andere, meer ras-specifieke afwijkingen die voorkomen.

Als je een pup koopt via een fokker die het niet zo nauw neemt met de gezondheidsonderzoeken... dan kun je dus te maken krijgen met deze (en nog meer) problemen...

past een ridgeback bij mij


Meer weten over andere hondenrassen?

Misschien twijfel je na het lezen van dit blog of een Rhodesian Ridgeback wel de juiste keuze is. Dat is niet erg, maar goed zelfs. Het is namelijk goed om onderzoek te doen naar wat de beste match qua hond is voor jou, zeker wanneer je op het punt staat een puppy of hond te gaan kopen. In het blog "hondenrassen die bij mij passen" kan je verder lezen over de voor- en nadelen van kleine, middelgrote en grote honden van verschillende rassen. Wie weet kies je uiteindelijk wel een Mechelse herder of een Golden retriever!


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen