Angst voor vuurwerk (en andere harde geluiden) is een veel voorkomende probleem bij honden. Vuurwerkangst kan zich ook uitbreiden naar angst voor onweer, en uiteindelijk voor alle harde geluiden.
Voor je hond is het uiteraard niet fijn om bang te zijn, maar voor een eigenaar is het ook een hele beproeving om je hond nerveus zien worden, wegkruipen, of juist constant horen blaffen. Sommige honden uiten hun angst door niet meer eten, anderen eten het halve huis op.
Angst heeft dus veel gezichten, en veel vormen.
Mijn hond is bang voor knallen, moet ik hem negeren?
Zeer zeker niet! Het idee achter het ouderwetse advies “je moet je hond negeren, anders beloon je de angst” was gebaseerd op het idee dat angst een bewuste keuze is. Angst is geen gedrag; angst is een emotie. Emoties kan je niet belonen of corrigeren.
Als je hond dus schrikt en bij je komt; mag je hem gerust steunen! Je mag je arm om hem heen slaan, je mag met hem spelen, je mag hem voeren, masseren, wat het ook is wat hij nodig heeft om zich minder ellendig te voelen.
Uiteraard moet je niet zelf nerveus en angstig gaan doen, want dan ben je niet tot steun. Blijf rustig, kijk goed naar je hond.
Van schrik tot paniek
De meeste honden schrikken van onverwachtse harde knallen. Ze kijken even op, de staart gaat laag, de oren naar achteren, maar ze zijn snel weer hersteld en gaan door met de orde van de dag. Met deze honden kan je even een geruststellend woordje doen, gevolgd door wat lekkers of spel.
Let er op als je hond bij knal 3 meer of minder schrikt dan bij de eerste knal; dit zegt veel over zijn herstelvermogen. Dit is heel belangrijk, mocht je vuurwerktraining willen proberen met je hond.
Als je hond niet meer kan eten of spelen, en herstelt niet, wil vluchten of blijft hyper alert op zijn omgeving, misschien blaft of piept, het oogwit kan zichtbaar zijn; dan praat je echt over een angstige hond. In echte paniek sluit een hond zich helemaal af. Hij eet niet meer, hijgt, kwijlt, het oogwit is goed zichtbaar, je hond kan blindelings vluchten. Sommige honden piepen of gillen, en soms zie je zelfs dat een hond echt plat gaat liggen en verkrampt of schokt. Bij honden die echt in paniek raken is medisch advies echt noodzakelijk.
Wist je dit? Veel honden gaan rijgedrag laten zien als ze angstig zijn, en dit wordt meestal aangezien voor “dominantie” of “uitdagen”.
Wat kan ik doen tegen vuurwerkangst?
Er zijn heel veel verschillende dingen die je kunt doen om je hond beter met harde geluiden om te leren gaan. Maar…angst voor harde geluiden is wel sterk erfelijk, en vaak gaat de angst dan niet helemaal weg. Het wordt iets waar jij en je hond mee leren leven.
Je kunt vuurwerktraining gaan doen, je kan medicatie of andere middelen gebruiken.
Je huis “bomproof” maken is ook belangrijk. Dikke gordijnen, de televisie wat harder aan, en een “safe space” bouwen voor je hond. Een “safe space” (zoals een bench met dikke kleden er over heen) maken voor je hond is een prima idee. Een safe space wordt pas echt safe als hij al ruim voor het geknal door je hond is goedgekeurd. Zorg er dus ruim op tijd voor dat je hond deze plek als veilige ruimte ziet. Dan kan hij erin kruipen als het hem te veel wordt. Je kan oorbeschermers voor honden proberen, je kan je hond afleiding geven in de vorm van spelletjes of trainingen, soms heeft je hond genoeg aan een dik kauwkluif. Denk ook aan bezoek in huis. Is je hond daar sowieso niet zo dol op, vier dan Oud en Nieuw gewoon thuis met je hond.
Waarom is mijn hond bang voor vuurwerk?
Dit kan door erfelijke aanleg zijn (angst voor harde knallen is enorm erfelijk!), bepaalde rassen zijn erg geluidsgevoelig, het kan door een trauma zijn gekomen waarbij de hond echt gewond is geraakt door of tijdens vuurwerk. Vuurwerkangst kan ook door een verkeerde aanpak van de baas erger en erger worden. Ik had ooit een klant die graag vuurwerktraining wilde doen. Nu gaf hij elke keer dat zijn hond schrok, een flinke ruk aan de slipketting, maar zijn hond bleef maar schrikken. Deze man zorgde er (uit onwetendheid!) voor dat de vuurwerkangst steeds erger werd.
Sommige honden worden ook pas op oudere leeftijd bang voor vuurwerk. Dit heeft vaak te maken met slechter wordende zintuigen, of met pijn of ongemak die je hond dan koppelt aan harde knallen.
Vuurwerktraining
Kan je vuurwerkangst dan verminderen met training?
Ja en nee. Het kan zeker helpen en de angst verminderen. Maar met training die niet bij je hond past, of waarbij de stapjes te snel worden genomen of waarbij de leerprincipes niet worden begrepen, kan vuurwerkangst ook verergeren.
Vuurwerktraining gebeurt meestal individueel omdat je onder de grens wilt blijven dat je hond angstig reageert.
Het doel is om iets prettigs te kunnen koppelen aan het geluid van vuurwerk. Dit kan bijvoorbeeld thuis met behulp van een vuurwerk-cd.
Het geluid moet net te horen zijn voor je hond, je kan je hond dan belonen met lekkers of spel.
Medicatie voor een angstige hond
Er zijn verschillende soorten van medicatie die aan honden wordt gegeven tijdens het vuurwerk. Sommige medicatie verlamt de hond, maar hij kan nog steeds alles horen. Hij is dus net zo angstig als altijd, alleen hij kan niet bewegen. Lijkt mij duidelijk dat je dit soort medicatie niet moet geven!
Inmiddels is er een gel op de markt, Sileo. Deze zorgt ervoor dat harde geluiden minder “binnenkomen” in het angstcentrum in de hersenen. Je hond wordt niet suf en hij kan verder gewoon alles doen. Deze gel geef je in de lip plooi van je hond, is makkelijk te doseren, en kan meerdere keren achterelkaar gegeven worden.
Sommige medicijnen moet je ver van tevoren gaan opbouwen. Gebruik hoe dan ook alleen medicatie in overleg met je dierenarts, ga nooit zelf doktertje spelen met postorder-pilletjes!
Je hond kan buiten zo bang zijn, dat hij zijn behoefte binnen doet. Dit kan je dan natuurlijk niet bestraffen!
Andere soorten van hulpmiddelen
Er zijn ook andere middelen die hulp kunnen bieden bij vuurwerkangst. Etherische oliën, homeopathische middelen, Bach remedies zijn middelen die je hond kunnen kalmeren en hem helpen om te gaan met zijn angst. Adaptil is een product wat feromonen-geur (geur van moeder in het nest) afgeeft in de omgeving.
Relaxopet is een vrij nieuw apparaat dat rustgevende geluiden afspeelt, en die moet je echt aanleren. Een Thundershirt of Body Wrap kan een angstige hond steun geven. Maar ook hier moet je hond wel even aan wennen. Oorbeschermers voor honden zijn nog vrij onbekend, maar het lijkt er op dat ze heel goed werken.
Er zijn ook speciale kauwkluiven op de markt die rustgevende kruiden bevatten, zoals valeriaan.
6 tips voor tijdens vuurwerk
- Laat je hond niet alleen tijdens vuurwerk, blijf in huis bij je hond
- Zorg voor een veilige schuilplaats met geluidsdemping en geen zicht op de lichtflitsen
- Geef je hond iets om op te kauwen
- Hou je hond aangelijnd
- Als je hond het wil, ga met hem spelen, trainen of geef hem een massage
- Dwing je hond niet naar buiten tijdens vuurwerk
Mijn hond is niet bang voor vuurwerk!
Dat is erg fijn. Maar, het wil niet zeggen dat hij dat niet gaat worden. Neem dus geen risico’s, neem je hond niet mee naar buiten met vuurwerk afsteken. Een stuk vuurwerk dat tegen je hond aan vliegt of in zijn bek explodeert is een ramp dat je makkelijk kan voorkomen. Maak het vuurwerk dus ook voor je hond die geen last heeft van vuurwerkangst, zo prettig mogelijk met samen leuke dingen doen.
Let ook op met honden die er niet bang voor zijn, maar er juist heen willen. Wij hebben een aantal herders die dan gelijk bij een knal denken dat het training is en dat ze mogen bijten. Sommige honden zien alleen dat er iets wordt weggegooid, en willen dat gelijk gaan apporteren. Niet zo’n goed idee met vuurwerk!
Zorg er dus altijd voor dat je hond veilig blijft en geen vuurwerkangst ontwikkelt!
Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming