Wandelen met een puppy
19 juli 2024 
in Puppy
5 min. leestijd

Wandelen met een puppy

Hoe vaak en hoe lang mag je wandelen met een pup?

Puppy's moeten natuurlijk vaak naar buiten om te plassen, maar hoe vaak en hoe lang mag je nou wandelen met een pup? Daar zijn de meningen nogal over verdeeld. De meeste meningen zijn gebaseerd op "ik heb gehoord dat," "mijn buurman heeft al heel lang honden en hij zegt...," "ik heb gelezen dat...". Er zijn ook speciale schema's per leeftijd waarbij je de duur per minuut opbouwt. Maar hoe werkt het nou echt, wandelen met je pup?

Hoe lang mag een puppy wandelen?

Hoe lang mag een pup wandelen? Dat hangt af van het ras, de leeftijd, de leefomgeving en de manier van wandelen. Genoeg wandelen zorgt ervoor dat je puppy fysiek beter ontwikkelt, hij komt met wandelingen prikkels tegen die hem helpen op te groeien tot een stabiele hond, wandelen is goed voor de band tussen jou en je pup, en een pup die genoeg beweging heeft gehad, zal minder snel probleemgedrag ontwikkelen.


Waarom niet te lang wandelen met een pup?

Alles waar "te" voor staat is niet zo goed. Als je te lang loopt met een pup, kan hij op een bepaald moment niet meer alle prikkels goed verwerken. Te lang wandelen is ook te veel voor de spieren van je puppy. Wil je wel langer wandelen omdat je bijvoorbeeld ook een volwassen hond hebt die veel beweging nodig heeft? Kijk dan of een draagzak, tas, fietskar of buggy een optie is waardoor je verder kunt zonder dat je pup oververmoeid raakt.

Vanaf welke leeftijd mag een puppy wandelen?

Puppies beginnen als het goed is al bij de fokker met kleine stukjes wandelen. Zo kunnen ze in hun vertrouwde omgeving wennen aan het wandelen met een riempje. Vaak loopt de moederteef dan ook mee om het nog makkelijker te maken. Wanneer je pup dus bij jou komt met 7-8 weken, mag hij natuurlijk gelijk mee naar buiten. Probeer wel de uitlaatplekken te vermijden waar iedereen de honden laat poepen en niet opruimt.


Hoe wandel je met een pup?

Puppies hebben natuurlijk nog niet geoefend met wandelen zonder trekken, dus de kans dat een pup aan het einde van de lijn terechtkomt is groot. Daarom zou ik zeker met puppies gebruikmaken van een tuig en een 3-5 meter lijn. Pas je tempo aan aan het tempo van de pup en let goed op zijn lichaamstaal. Gaat je pup ergens snuffelen, laat hem dan ook gerust snuffelen, mits het natuurlijk veilig is. Gaat je pup uitgebreid snuffelen bij het oversteken, dan mag je hem natuurlijk wel op de arm pakken of meelokken.

Waarom gaat een pup zitten of liggen tijdens het wandelen?

Dat kan een teken zijn van vermoeidheid, en dan mag je je pup even op de arm meenemen. Maar het kan ook zijn dat je pup gaat zitten om rustig de omgeving te observeren. Wanneer je pup dus "staakt," laat hem even met rust, ga er gewoon bij zitten. Grote kans dat hij na 5 minuutjes weer in beweging komt. Valt hij bijna in slaap of wil hij niet meer lopen, dan is je puppy moe en mag je hem lekker meenemen naar huis.


Puppy wil niet wandelen, wat moet ik doen?

Puppies kunnen wandelen nog spannend vinden, vooral in de eerste weken, en vooral als de fokker niet alvast heeft geoefend met wandelen. Is de omgeving vrij druk? Dan kan het zijn dat je pup een beetje onder de indruk is van alle geuren en geluiden. Neem hem mee (op de arm, in de auto, in de buggy) naar een rustigere omgeving en kijk of het wandelen daar wel lukt. Is je pup sowieso niet zo beweeglijk? Laat hem dan goed nakijken door een dierenarts zodat je zeker weet dat hij nergens pijn heeft.

Mag een puppy rennen?

Ja, een puppy mag rennen, net zoals menselijke peuters en kleuters ook mogen bewegen en sporten. Maar je mag een pup niet gedwongen zo hard mogelijk laten rennen, dat is niet handig. Spieren, banden en pezen van een puppy zijn daar niet op gemaakt. Als je te veel krachttraining doet met een pup, kan je een serieus groeiprobleem krijgen. Dus even lekker rennen bij het spelen of trainen van "hierkomen" is helemaal prima, maar niet gaan hardlopen met je pup.


Bewegingsschema voor een puppy

Een basisschema voor puppies is 10 minuten per maand leeftijd per wandeling. Dus een puppy van 3 maanden zou 30 minuten mogen lopen per wandeling. In dit schema wordt uitgegaan van 4-5 keer per dag wandelen. In totaal zou de puppy dus 2,5 uur per dag mogen wandelen. Dit is een prima basisschema... maar:

Individuele behoefte aan wandelen

Een pup groeit op op een boerenerf waar hij vrij mag bewegen de hele dag door. Een andere pup groeit op in een flat, waar minder ruimte is. Een pup verblijft veel in een bench of kennel, terwijl een andere dat helemaal niet heeft. Een pup heeft een atletische bouw, een andere is een dikkertje met korte poten. Een herder of een husky heeft meer beweging nodig dan een pekinees of een bulldog.


Hoe en waar wandel je met een pup?

Het weer, wat je pup doet tijdens het wandelen en de omgeving waar je loopt hebben ook invloed op je bewegingsschema. Wandel je op een rustig bospad, met een fijne temperatuur, en mag je pup zelf zijn tempo bepalen en snuffelen, dan kan je gewoon het schema aanhouden of zelfs ruim nemen. Is het warm, en loopt je pup op een harde ondergrond en gaat hij tussendoor rennen en spelen met andere honden, dan zou ik de tijd inkorten. Ook wanneer het erg koud is en de ondergrond erg glad door bijvoorbeeld ijs, kan je korter wandelen.

Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen