Je gaat met je hond wandelen, vooral om je hond een plezier te doen, want honden houden van wandelingen maken! Maar jouw (bange) hond? Die sluipt met zijn staart tussen de poten over de stoep. Hij schrikt van alles en je bent echt bang dat hij een keer onder een auto komt als hij in paniek gaat trekken.
Waarom is je hond bang?
Het is erg belangrijk om te begrijpen waar je hond bang voor is en waarom. Waar zijn honden dan vaak bang voor? Dit is waar honden vaak bang voor zijn:
- Vreemde mensen
- Onbekende honden
- Auto's of andere voertuigen
- Geluiden zoals knallen
- Kinderen
Waarom is je hond bang voor een of meerdere van deze dingen? Dat kan komen door slechte ervaringen (zoals aangereden zijn door een auto, aangevallen zijn door een andere hond, aangeboren geluidsangst, of gebrek aan / slechte socialisatie met mensen). Maar angst is niet altijd rationeel; soms is een hond ook ergens bang voor en hebben we geen idee waarom. Gelukkig kan je je hond helpen door te oefenen.
Waar kan je het beste je bange hond uitlaten?
Het kan verstandig zijn om de prikkels waar je hond bang voor is in het begin zoveel mogelijk te vermijden. Stel dat je hond erg bang is voor auto's, dan is het het beste om tijdelijk vooral te wandelen in natuurgebieden. Je moet eerst de basisvaardigheden onder de knie krijgen zonder al die lastige prikkels. Daarna kun je deze gedoseerd gaan oefenen.
Hoe oefen je om je hond minder bang te laten zijn tijdens het wandelen?
Door te oefenen kun je in eerste instantie een positieve associatie creëren met datgene waar je hond bang voor is. Door er steeds op te oefenen, neemt de angst telkens een beetje af. Het tempo waarin de angst afneemt verschilt echter per hond. Sommige honden die erg bang zijn voor kinderen kunnen binnen een maand al probleemloos kinderen op straat passeren, terwijl het bij andere honden wel een jaar kan duren.
Hoe krijgt je hond meer zelfvertrouwen?
Honden met weinig zelfvertrouwen zijn vaak angstiger dan honden die barsten van het zelfvertrouwen. De mate van zelfvertrouwen is afhankelijk van de persoonlijkheid van de hond, dus echt van het karakter. Maar het is ook afhankelijk van zijn ervaringen.
Correcties kunnen het zelfvertrouwen van een hond ernstig schaden, terwijl trainingen waarbij je hond zelfstandig mag werken en veel beloond wordt voor goed gedrag, juist het tegenovergestelde effect hebben. Activiteiten zoals speuren / zoeken en lichaamsbewustzijn-oefeningen (Body Awareness) geven honden een boost in hun zelfvertrouwen!
Hoe moet je een bange hond veilig aanlijnen?
Veiligheid is natuurlijk echt belangrijk, maar het welzijn van je hond is dat ook. Vaak wordt bij angstige honden een jachtlijn geadviseerd die steeds strakker trekt als je hond weg wil. Nou, als je hond al bang was, ga je door het beperken van de zuurstoftoevoer al snel van angst naar paniek.
Maar je wilt natuurlijk ook niet het risico lopen dat je hond achteruit uit zijn halsband of tuig glipt. Investeer daarom in een goed anti-ontsnappingstuig en een lijn met dubbele musketon. Let er wel op dat de totale lengte deze lijn minimaal vier meter moet zijn, omdat deze als het ware dubbel ligt. Een musketon maak je vast aan het tuig, de andere aan de halsband.
Mag je een bange hond troosten en steunen?
Ja, je mag je hond steunen als hij bang is. Je mag rustig tegen hem praten, je hond aanraken (zoals een arm om hem heen slaan, aaien... Niet tikken of "porren") en je mag hem ook optillen als dat mogelijk is qua formaat van je hond en als hij zich daardoor veiliger voelt. Het is echter belangrijk dat jij daarbij rustig blijft en jezelf niet angstig gedraagt!
Hoe help je een bange hond te ontspannen? (Snoepjes en speeltjes tijdens uitlaten)
Wanneer je hond echt heel erg bang is, kan het zijn dat hij geen voer wil aannemen en ook niet kan spelen. Als je hond wel in staat is om te eten en te spelen, dan is het helemaal prima om voer en spel te gebruiken om hem te helpen ontspannen.
Je kunt het beste voer en/of spel aanbieden op momenten dat je hond wel de prikkel ziet, hoort of ruikt waar hij bang voor is, maar nog wel bereikbaar is. Op deze manier wordt het "enge ding" een voorspeller van iets leuks!
Heb je al een pup of (bange) hond? Kijk hier voor de leukste en handigste hondentrainingen..
In de training sectie van onze online hondenschool vind je elke hondentraining die je je maar kan wensen; van puppycursus, opvoeding & gehoorzaamheid trainingen tot gedragscursussen, maar natuurlijk ook een heleboel fun oefeningen voor je hond :)
Meer lezen over trekken aan de lijn afleren?
Voor trekken aan de lijn worden vaak verschillende middelen ingezet, maar zijn die nou nodig? Of juist gevaarlijk. In dit blog ga ik nog dieper in op de do's en dont's qua trekken aan de lijn afleren.
Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming