Bench; Mijn hond wil er niet in, wat nu?

Een bench kan een handig hulpmiddel zijn of de favoriete plaats van je hond. Soms is het een bron van ergernis.

In deze blog kijken we naar:

  • Welke bench past bij mijn hond? 
  • In de bench gaan, hoe leer ik mijn hond dat? 
  • Hoe leer ik mijn hond om in zijn bench te blijven?
  • Wat als mijn hond al een hekel heeft aan een bench? 
  • Mijn hond blaft en piept in de bench, wat doe ik dan?

Omdat voorkomen beter is dan genezen, is het handig om de bench vanaf het begin goed aan te leren en leuk te maken. Als je erop gokt dat het goed gaat zonder het te leren, is er toch nog een kans dat je hond uitbreekt, in paniek raakt of een hekel krijgt aan de bench. En misschien krijgt hij hierdoor ook een hekel aan jou.

Moet ik een bench aanschaffen voor mijn hond?

Moeten is natuurlijk een groot woord, maar het kan wel een enorm handig hulpmiddel zijn. En al zou je in huis geen bench gebruiken, kan het echt handig zijn als je hond bekend is met de bench.

In je auto is het wel de veiligste manier om je hond te vervoeren. In sommige landen is het zelfs verplicht, net zoals een veiligheidsgordel verplicht is voor mensen. Stel je hond zit los in de auto en je krijgt een aanrijding. Je hond kan dwars door de voorruit naar buiten vliegen. Ook kan hij het werk van medisch personeel ernstig verhinderen als hij in paniek los door je auto loopt. Een kunststof Varikennel of een speciale autokennel is écht het allerbeste om je viervoeter veilig te houden.

En wat als je ooit op vakantie gaat met het vliegtuig en je hond gaat mee?

Is het goed om mijn hond in de bench te doen? 

Ja, het is goed om je hond sowieso aan een bench te laten wennen. Je kunt een hond in de bench plaatsen voor zijn eigen veiligheid, voor de veiligheid van je spullen of van mensen in je omgeving. Je kunt je hond ook in een bench plaatsen omdat hij anders niet tot rust kan komen. Op die manier voorkom je dat je hond overprikkeld raakt en daardoor erg druk en onbereikbaar wordt. Het is echter niet goed om je hond in de bench te doen als straf of omdat je geen tijd hebt voor je hond.

Waarom moet ik mijn hond in een bench doen?

Een bench is voor je hond een eigen en vooral veilige plek. Bijvoorbeeld tijdens vakanties, bezoek of bij wedstrijden en trainingen. Met een bench kan je ongewenst gedrag voorkomen zoals slopen of opspringen bij visite. Een bench kan ook een prima hulpmiddel zijn als je een puppy hebt en zindelijkheidstraining doet.

Uiteraard is een bench soms ook onmisbaar na een operatie of blessure. Dan moet je hond dus benchrust houden. Stel je voor dat hij dat helemaal niet kent. Hij heeft pijn, stress, en moet ook omgaan met opgesloten worden. Dat is niet echt een ideale situatie.


Is een bench echt nodig?

Een bench kan écht een noodzaak zijn, dat weet je soms wel en soms niet van tevoren. Maar als je ervan uitgaat dat de kans groot is dat je hond ooit een operatie (zoals castratie) moet ondergaan, mee op reis gaat, of als je ermee naar evenementen wilt gaan, dan zou ik zeker aandacht besteden aan het aanleren van de bench. Het is ook afhankelijk van je woonsituatie hoe noodzakelijk een bench is. Kun je je pup op een andere manier veilig stellen als je gaat douchen? Kun je je puber die naar bezoek hapt in de tuin of bijkeuken plaatsen? Het voorkomen van gedrag dat je niet wilt zien, is beter dan het achteraf te moeten "fixen".

Bench voor de veiligheid!

Het kan ook zorgen voor veiligheid. Als je hond bijvoorbeeld agressief is tegen vreemden of tegen andere honden en je wilt graag dat je vriend met een hond op bezoek komt. Of je hebt een kat en je hond wil er achteraan. Dan kan je de bench gebruiken om je kat en je hond aan elkaar te laten wennen.

Het kan ook zorgen voor veiligheid voor de omgeving. Honden met angst voor vuurwerk of onweer kiezen er vaak voor om in hun bench te gaan liggen. Vooral als er een deken over de bench ligt. Dat is dan echt hun “nest” waar ze zich veilig voelen.

Een bench kopen: welke kies je?

Er zijn benches van verschillende materialen:

  • Plastic/kunststof
  • Stof
  • Metaal

Een metalen of kunststof bench, de Varikennel, is natuurlijk sterker dan een die van stof is gemaakt. Een bench van stof weegt lekker weinig maar je hond kan hem vrij gemakkelijk kapot maken. Dan kan hij dus ontsnappen. Uiteraard willen we graag dat je hond zich zo prettig voelt in de bench dat hij niet wil uitbreken. Er is altijd wel een kans dat dit gebeurt. Bijvoorbeeld als je een reu hebt die eruit wil om bij een loopse teef te kunnen.

Een bench moet zo groot zijn dat je hond erin kan staan en er comfortabel in kan liggen. Voor het vervoeren in de auto kan je een iets kleinere maat nemen dan die om ’s nachts in te slapen.

Met een pup is het extra belangrijk dat de bench zo groot is dat hij niet in zijn eigen urine hoeft te liggen!!!

Waar moet ik op letten als ik een bench gebruik?

  • Let erop dat de deur open blijft staan, en ook niet per ongeluk dicht kan klappen in de aanleerfase!
  • Stoor je hond nooit in als hij in zijn bench is. Let er vooral op dat je kinderen niet langs de bench rennen. Voorkom dat zij frontaal naar de bench lopen en hun vingers erin stoppen. Hou ook in de gaten dat ze er niet vlakbij gaan staan met een koekje of speeltje. Het is de plek van je hond, niet van je kinderen!
  • Zorg ervoor dat de bench groot genoeg is zodat je hond er ook op z’n zij in kan liggen.
  • Leg een fijn kleed of kussen in de bench. Behalve als je hond sloopt. Let er wel op dat het niet te warm is!
  • Controleer de bench vaak op beschadigingen en check de sluiting regelmatig op veiligheid!
  • Denk goed na waar je de bench in huis plaatst. Vlakbij de voordeur is niet handig met honden die waaks reageren of bij honden die heel druk worden als er visite binnen komt. Ver weg van de woonkamer geeft je hond weer het gevoel van buitengesloten zijn. Ken je hond en speel erop in!
  • Plaats de bench niet bij een raam waar fel zonlicht op de bench komt. Voorkom dat het te warm wordt.
  • Zorg ervoor dat de bench op een tochtvrije plaats staat!

Hoelang moet ik een bench gebruiken?

Dat ligt echt aan je hond. Bij sommige honden heb je hem amper nodig in de puppytijd. Je pup is snel zindelijk en sloopt echt niets. Wat fijn! En dan komt de puberteit. Je kleine engeltje verandert in een slopend monster die ook nog eens in huis gaat plassen. Dan wordt de bench weer van de zolder gehaald. Je kan weer boodschappen doen zonder dat je bij de kassa staat met het beeld van een versnipperd bankstel in je gedachten… om maar te zwijgen van de plasjes tegen je planten.

Heb je een hond die zich agressief gedraagt tegen bezoek? Dan kan het echt heel fijn zijn dat hij altijd veilig naar zijn eigen bench kan voordat de deur open gaat en je bezoek binnenkomt.
Sommige honden vinden het hoe dan ook echt hun favoriete plek. Waarom zou je dat dan weghalen?


Hoe lang mag een hond in een bench?

Dit ligt aan de situatie, het type en formaat van de bench, je hond en nog een heleboel andere factoren. Bij een pup die nog niet volledig getraind is, kun je uitgaan van een paar uurtjes als hij slaapt.

Een kleine volwassen hond in een grote bench, waarbij de bench voldoende bewegingsvrijheid biedt en de hond kan wisselen van ondergrond als hij het te warm of te koud heeft, kan wel een werkdag in de bench doorbrengen, mits de hond daar geen moeite mee heeft en zowel voor als na de tijd in de bench voldoende mentale en fysieke bezigheden heeft gehad. De duur van het verblijf in de bench is ook gekoppeld aan de frequentie ervan. Als je hond goed getraind is en slechts één dag per week wat langer in de bench moet verblijven, terwijl op andere dagen dat niet het geval is, is dat een heel andere situatie dan elke dag 7 uur in de bench. Als je hond ook 's nachts in de bench slaapt, kun je overdag maximaal 4-5 uur aanhouden. Dit geldt uiteraard NIET wanneer je hond na een operatie benchrust nodig heeft.

Mijn puppy wil niet in de bench, waarom? 

Bij de meeste puppy’s komt dit omdat ze het niet kennen. Soms is het omdat je pup het liefst de hele tijd bij jou is. Juist voor zo’n “klittenband-pup” is het erg belangrijk dat je hem ook even van je los kan maken.
Net als bij kleine kinderen krijgen puppy’s ook een “ik-wil-niet-naar-bed-fase”. Maar als ze er eenmaal 5 minuten in liggen, vallen ze in diepe slaap.

Als je pup overprikkeld is, wil hij er niet in terwijl hij het dan juist nodig heeft. Maak het dus makkelijk en leuk voor je pup. Ga met hem spelen, maak daarna een wandeling en geef hem een lekker kluifje in de bench. Ga er gezellig bij zitten met een kop koffie en een goed boek. Je pup wordt extra blij als je er dan ook nog een gedragen trui bij legt en je hand in de bench steekt.

Waarom moet mijn pup in de bench? 

Moeten is wel heel stellig maar een bench kan een goed hulpmiddel zijn om je pup te managen. Het kan een veilige slaapplaats zijn. Een plek waar je je pup in kan zetten als je niet op hem kan letten zoals bijvoorbeeld tijdens het douchen, het voeren van een telefoongesprek of als je eten staat te koken.

Het kan ook een prima hulpmiddel zijn tijdens de zindelijkheidstraining.

Voor sommige puppy’s is het echt een noodzaak om ze genoeg rust en slaap te kunnen geven. Dit geldt vooral in een druk gezin met kinderen. Voor je kinderen is het ook makkelijker om te begrijpen dat ze je pup met rust moeten laten als deze in zijn “eigen bed” slaapt.

Kan ik mijn puppy in de bench laten slapen?

Dat kan inderdaad. Het is een fijne slaapplaats voor je puppy. Het is niet zo dat je een pup de eerste avond dat je hem hebt in de bijkeuken in een bench doet en zelf boven gaat slapen. Bij sommige puppy’s, die bij de fokker al bench-training hebben gehad en die zich snel op hun gemak voelen bij je thuis, lukt het. Bij de meeste pups lukt het niet. Ik adviseer je het stappenplan van hieronder te volgen in een aantal sessies.

De eerste nacht(en) is het verstandig om dicht bij je pup te slapen. Je kan dan de bench naast je bed zetten. Als je pup wat gaat piepen, kan je hem geruststellen of even kijken of hij toch even een plasje moet doen.

Verplaats de bench na de eerste paar nachten steeds iets verder van je bed af. De bench is nog steeds in je slaapkamer. Bij de volgende stap zet je de bench net iets buiten je slaapkamer. Als dat goed gaat, verplaats je de bench verder naar de ruimte waar je wilt dat je hond gaat overnachten.

Wij zijn heel benieuwd naar jouw ervaringen. Gebruik jij een bench? Hoe heb je je hond dit geleerd?  Als je dit met ons wilt delen, plaats je reactie dan onderaan deze blog.


Waarom een deken over de bench?

Vaak wordt geadviseerd om een deken over de bench te leggen. Waarom is dat?

Door een deken over de bench te leggen, creëer je een "hol" voor de hond. Het is dan iets donkerder, wat helpt bij het tot rust komen. Je hond ziet niet elke beweging meer in zijn omgeving en zal sneller gaan slapen.

Een deken kan ook geluidsprikkels enigszins dempen. Honden kunnen verschillend reageren op een deken. Als jouw hond juist onrustiger wordt en deken door de bench heen trekt of sloopt...dan is dit niet de juiste tip voor jouw hond!

Mijn puppy piept en jankt in de bench

Je pup laten huilen en janken en dat negeren is echt achterhaald. Het wekt alleen maar weerstand op tegen de bench. Om maar te zwijgen van het feit dat jij je pup in de steek laat. Dat is geen goede start!
Begin opnieuw met de training. De stapjes voor het aanleren vind je verderop in deze blog.

Zorg voor een veilige ruimte. Bijvoorbeeld een afgezet stuk in de keuken/gang/bijkeuken waar je pup veilig kan blijven als je bijvoorbeeld naar je werk moet zolang hij nog niet zonder piepen in zijn bench kan. Een puppy-ren kan een mooie tussenoplossing zijn!

En ’s nachts in de bench én ook nog een werkdag er in is te veel! Je moet hier keuzes maken. Wanneer mag je pup los en wanneer kies je voor de bench?

Je hond opsluiten in de bench, is dat niet zielig?

Nee, dat is het zeker niet. Het is wel zielig als je hond het niet kent en je stopt hem erin zonder training. Of als je hond er te veel in moet zitten.
Een uitzondering is de situatie dat je hond verplicht rust moet hebben na een operatie.

Wat wel zielig is, is een hond die uit een auto wordt geslingerd bij een ongeluk. Of een hond die in een vreemde omgeving geen eigen plek heeft en daardoor stress ervaart. Bezoek dat gebeten wordt omdat het baasje het zielig vindt om zijn hond te begrenzen vind ik ook zielig.


Bedenk wel dat een bench geen vervanging is van het trainen. Het is een toevoeging, een hulpmiddel waarmee je problemen kan voorkomen.
Maar je moet wel aan de slag met de oorzaak van het probleemgedrag!

Mijn hond blijft janken in de bench

Dit zou echt nooit moeten kunnen gebeuren. Als je hond een uur lang aan het janken is, dan is het je niet gelukt om je hond er sneller uit te halen. Je bent gelijk weer 10 stappen achteruitgegaan.

  • Begin bij het begin. Als je hond in de buurt van de bench komt, betekent dat een beloning voor je hond. Probeer je hond niet de bench in te lokken door voer voor zijn neus te houden en dat richting de bench te bewegen.
  • Leg lekkers of de maaltijd van je hond in de bench en laat je hond zelf kiezen of hij erin gaat. Het beste is als je de voerbak of het lekkers in de bench doet wanneer je hond dat niet ziet. Hij vindt dan “toevallig” altijd iets lekkers in zijn bench.
    Probeer nooit om je hond op die manier zijn bench in te krijgen om vervolgens de deur snel dicht te doen! Dit zorgt ervoor dat je hond de bench nog meer gaat wantrouwen en zijn vertrouwen in jou gaat ook in een snel tempo achteruit…
  • Sommige honden vinden het fijner als de bench meer een soort “hol” is. Kijk maar eens hoe je hond reageert als je een deken over de bench doet.
  • Doe je hond niet in de bench als hij barst van de energie, maar als hij fysiek en mentaal moe is!
  • Als je hond ooit in een draad-bench in paniek is geraakt, probeer dan eens een Varikennel.
  • Leg iets van jezelf bij je hond in de bench zoals een gedragen trui, T-shirt of gedragen sokken. Doe dit uiteraard alleen als je hond geen kleding gaat versnipperen en/of opeten.
  • Als je hond begint te piepen of te janken dan ben je te snel en te ver gegaan. Ga dan rustig naar de bench toe en ga naast de bench zitten.
    Wacht totdat je hond rustig is en beloon hem een aantal keren in de bench. Doe de deur open. Komt je hond eruit, wacht dan tot hij er weer in gaat en beloon dat. Einde oefening.

Als je hond echt in paniek is, dus echt gillen/ krijsen/ krabben, dan moet je gewoon zo snel mogelijk naar je hond toe.
De bench open maken zodat je hond eruit kan!


Hoe lang blijft een pup janken in de bench?

Nou, als jij het een beetje netjes doet, helemaal niet. Pups kunnen urenlang janken als ze in paniek zijn. Dat wil je je pup toch niet aandoen? Dit is wel een van de meest gemaakte fouten: de pup maar laten janken. Daardoor krijg je straks een volwassen hond die een hekel heeft aan de bench en zich niet veilig voelt.

Even mopperen is natuurlijk iets anders, en dan kun je ook kijken naar de omgeving. Heb je bijvoorbeeld kinderen? Vraag ze dan om even rustig te zijn. Anders wil je pup uit de bench om met de kinderen te spelen.

Welke fouten kan je beter niet maken?

Sluit je hond nooit op in de bench zonder dit aan te leren. Dit kan leiden tot paniekaanvallen, echte angst voor de bench of zelfs voor het alleen zijn, uitlokken! Of nog erger hij kan zelfs angst voor jou krijgen.
Als je al tien keer je hond bij zijn halsband de bench in hebt getrokken, kan het zelfs zijn dat hij bij de elfde keer zijn tanden in je hand zet.

Het is niet verstandig om je hond te straffen in de bench. Ook niet als hij piept, blaft of iets dergelijks. Geef hem in dat geval, mits hij al helemaal gewend is aan de bench, rustig het commando “af” of “zit”.  Als hij rustig is, geef je hem wat lekkers en doe je de deur open.

Gebruik de bench nooit als strafhokje. Wil je je hond een time-out geven, doe hem dan in de gang of naar buiten maar liever NIET in de bench.
De bench moet altijd een prettige en veilige plaats zijn!

Een uitzondering hierop is een overprikkelde pup of puber die druk en vervelend is, die zijn rust echt nodig heeft en de bench al helemaal gewend is.
Sommige honden kunnen extreem territoriaal worden in de bench. Zij vallen uit naar andere honden die erlangs lopen op bijvoorbeeld wedstrijden of in huis als je meerdere honden hebt. Zoek een rustig hoekje waar je de bench neer kan zetten en leg er een kleed over.

Wil je je puppy vanaf 1e nacht in een bench? Vraag dan aan de fokker of je pup dat wel gewend is. Zet in ieder geval de bench NAAST JE BED, en dan iedere nacht iets verder weg. Denk aan halve meters per nacht.

Benchtraining: zo doe je het!

Het doel van bench-training is dat je hond met plezier in zijn bench gaat en er rustig in blijft. Tijdens het trainen kan je het beste de bench op een plek plaatsen waar je zelf graag bent. Naast je bank of luie stoel. Je gaat echt niet een uur lang in de koude garage zitten om te oefenen.

Belangrijk:
Bouw de training stap voor stap op zoals bij elke oefening!

  • Zorg er voor dat alle leuke dingen plaatsvinden in de bench zoals eten, speciale traktaties etc.
  • Als je hond vanzelf de bench in gaat, beloon hem IN de bench. Ga zelf bij de open deur van de bench zitten zonder de uitgang te blokkeren en voer je hond stukjes lekkers als hij erin blijft.
  • Blijft hij in de bench ga dan door met belonen terwijl je zelf rustig in de buurt van de bench blijft. Later kan je de tijd tussen de beloningen uitbreiden! De deur is nog steeds open. Als je hond eruit komt, ga je niet mopperen. Je zegt niets. Je wacht gewoon tot hij vanzelf weer in zijn  bench gaat. Als hij dat doet, beloon je hem!
  • Ga heel langzaam de tijd opbouwen (denk in halve minuten) en zorg er altijd voor dat je hond goed is uitgelaten en dat hij genoeg beweging en mentale uitdagingen heeft gehad.
  • Gebruik onder andere kauwspullen om de tijd in de bench prettig te maken. Lekkere snacks, een gevulde Kong, kauwspeelgoed van Nylabone etc.
  • Als je hond met de deur open een aantal minuten rustig in de bench blijft, doe dan de deur dicht. Beloon je hond en doe de deur weer open.
    De deur is dus maar heel even dicht, een paar seconden. Ook hier geldt dat je hond goed uitgelaten moet zijn. Ook is het fijn als hij dan ook een beetje moe is.
  • Laat de deur iets langer dicht, maar blijf dichtbij zodat je nog regelmatig kan belonen.
  • Ga eventjes uit het zicht, bijvoorbeeld naar een andere kamer. Kom direct terug en geef een beloning.
  • Verleng de tijd dat je hond in de dichte bench zit. Werk in kleine stapjes en afwisselend. Dus 10 seconden, 1 minuut, 2 minuten, 30 seconden, 3 minuten, 5 minuten, 1 minuut

DE BENCH IS DE EIGEN, FIJNE EN VEILIGE PLAATS VOOR JE HOND DIE JE OVERAL MEE NAARTOE KAN NEMEN!


Kiezen voor een hondenbench of transportkooi?

De keuze voor een draadbench of een varikennel wordt grotendeels bepaald door waarvoor je de bench gebruikt. Wil je hem snel en makkelijk kunnen inklappen, dan is een draadbench handig. In een draadbench is er ook meer ventilatie, dus in een warme woning is dat handig. Daarentegen is een transportkennel veiliger om je hond in te vervoeren.

Kiezen voor een hondenbench of hondenmand?

Je hoeft hierbij geen keuze te maken, je kunt beide kiezen. Het is fijn voor een hond om meerdere ligplekken in huis te hebben, ongeveer 3-6 stuks. Een mand kan ook in een bench geplaatst worden. Veel voordelen die je met een bench hebt, zoals het voorkomen van ongewenst gedrag en veiligheid, gelden niet voor een mandje. Voor tijdens een autorit biedt een mand natuurlijk geen enkele bescherming, maar een goede transportkennel wel.

Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming