Natuurlijk wil je niet dat je hond ooit geblesseerd raakt! Maar je wilt uiteraard wél dat je hond lekker kan rennen, spelen, sporten... kortom, je wilt dat hij gewoon lekker hond kan zijn!
Hoe voorkom je nu blessures, zonder je hond in een vitrinekast te stoppen?
Voorkomen is beter dan genezen
Het voorkomen van blessures wil niet zeggen dat je hond niks mag doen wat sport en bewegen betreft. Maar er zijn wat maatregelen die je kunt nemen om blessures bij je hond te voorkomen.
Ongeacht of je hond een echte sport-ster is, of gewoon een huis-tuin-en-keuken-hond... door blessures te voorkomen bespaar je je hond natuurlijk pijn en ongemak, maar je bespaart ook geld!
Het behandelen van blessures kan namelijk behoorlijk duur worden.
Basisconditie
Een goede basisconditie is een eerste stap in het voorkomen van blessures. Dat wil zeggen dat je hond een slank lijf heeft, en dus geen overgewicht heeft.
Ook niet een klein beetje!
Daarnaast zorg je voor een goede basisconditie door je hond genoeg beweging te geven. Wandelen in een flinke pas dus!
Dit zorgt voor sterke spieren, soepele gewrichten en een gezond hart en goede ademhaling. Laat je hond elke dag minstens een uur actief bewegen. Twee uur als hij alleen aangelijnd wandelt.
Krachttraining
Kracht en lenigheid zijn ook belangrijke punten in blessurepreventie. Krachttraining maakt de spieren sterker en helpt ook het hart en de longen sterker te worden.
Krachttraining doe je pas als je hond volwassen is, dus vanaf 18-24 maanden.
Krachttraining kan bestaan uit trekken, zoals bij canicross of bikejoring, of uit gewichten dragen (zoals een rugzak) tijdens het wandelen.
Lenigheid
Hoe leniger je hond is, en hoe beter zijn lichaamscoördinatie is, hoe beter!
Coördinatie en lenigheid kun je al vanaf puppy oefenen. Lopen op verschillende ondergronden is een simpele, maar doeltreffende oefening.
Door je benen slalommen, de pootjes op verhogingen, met 4 poten in een box stappen en massage zijn ook eenvoudige maar doeltreffende oefeningen.
Je kunt natuurlijk ook echt naar een 'balans en coördinatie' cursus gaan, altijd fijn voor je hond.
Bewegen
Bewegen is dus een heel belangrijk onderdeel van blessurepreventie. Maar kun je ook verkeerd of te veel beweging geven aan je hond? Jazeker!
Opeens bewegen met een hoge piekbelasting terwijl de basisconditie slecht is, kan heel erg verkeerd uitpakken.
Is je hond dus liever lui dan moe, en heeft hij een kilootje te veel spek op de ribben, dan is opeens een dagje naar het strand en bal gooien geen goed plan.
Jij gaat toch ook niet ongetraind een halve marathon lopen, of meedoen aan een zeskamp?
Ik wil sporten met mijn hond
Dat is op zich een prima idee, maar om verantwoord en gezond te kunnen sporten met je hond moet hij dus eerst een gezonde basisconditie hebben.
Droom je van over een agilitybaan crossen, of wil je je hond leren om frisbee's te vangen... zorg dan eerst voor een gezond gewicht en een basisconditie.
En niet geheel onbelangrijk: kies een cursus waar de trainer veel kennis heeft over het veilig aanleren van oefeningen.
Een agilitycursus waar je hond direct over een parcours mag rennen waar alle toestellen op maximale hoogte staan en waar niet eerst aandacht wordt besteed aan de techniek... snel wegwezen!
De meest voorkomende blessures
De meest voorkomende blessures bij honden zijn rug- en knieblessures. Dat kan variëren van een simpele spierscheuring tot gescheurde kruisbanden.
Nu is het zo dat honden er alles aan zullen doen om niet te laten zien dat ze ergens last van hebben. En als je niet zo goed op de beweging van je hond let, kan het zomaar zijn dat je de blessure pas veel te laat opmerkt.
Je hond gaat gewoon wat bedachtzamer naast je lopen, maar ja, zo loopt hij eigenlijk altijd.
Blessures bij huishonden
Bij huishonden is de oorzaak van blessures vaak een combinatie van overgewicht, een slechte basisconditie en opeens (bijvoorbeeld tijdens de vakantie) een piekbelasting in de beweging.
Spelen met een andere hond kan ook leiden tot blessures. Of slechte bewegingsgewoontes, zoals een bal gooien met een werpstok, of gooien op een nat en glad grasveld.
Ook wordt er vaak te weinig aandacht besteed aan de warming up en cooling down voor en na de fysieke belasting.
Blessures bij sporthonden
Bij sporthonden komen blessures vaker voor door sportspecifieke bewegingen.
Bij honden die pakwerk doen heb je meer risico op nek- en rugblessures, bij agilityhonden zijn blessures aan de voorhand of rug goed mogelijk.
Sporthonden hebben wel vaak een goede conditie, een gezond gewicht, en een eigenaar die sneller een probleem herkent. Ook helpt een goede conditie bij een snellere revalidatie!
Hoe zie je dat je hond ergens last van heeft?
Om te herkennen dat je hond ergens last van heeft, is het heel belangrijk om te weten hoe je hond beweegt wanneer hij nergens last van heeft.
Dit kun je doen door filmpjes te maken, en door dagelijks of wekelijks eenvoudige oefeningen te doen, zoals hem een rondje om zijn eigen as te laten draaien, een buiging maken, pootjes geven.
Als je dan opeens merkt dat je hond niet meer zo soepeltjes linksom kan draaien, of als de buiging niet meer zo lenig gaat... dan kan het verstandig zijn om je hond na te laten kijken!
Wat te doen als je denkt aan een blessure?
Je kunt langs gaan bij een fysiotherapeut voor dieren, of een afspraak maken bij een osteopaat als je merkt dat je hond minder soepel beweegt, of dat een bepaalde beweging niet meer lukt.
Laat je hond echt tekenen van pijn zien, zoals hijgen, zichtbaar kreupel lopen of niet zo graag willen lopen? Maak dan direct een afspraak bij een dierenarts. Deze kan je weer doorverwijzen naar een specialist.
Revalidatie
Sommige blessures herstellen met rust (lijnrust, rechtlijnige beweging) eventueel gecombineerd met pijnstillers of ontstekingsremmers.
Bij andere blessures kan een operatie nodig zijn, en die wordt dan gevolgd door soms maandenlange revalidatie.
De revalidatie kan bestaan uit rust, fysiotherapie, aquatherapie, lasertherapie en massage. Dat kost uiteraard veel tijd en geld... altijd beter dus om de simpele voorzorgsmaatregelen te nemen om blessures te voorkomen!
Is jouw hond fit en slank? Of kan het iets beter? Start dan met een lekkere up-tempo wandeling. Daar word je zelf ook fitter van!
Verschil in rassen en blessures
Sommige rassen hebben door hun bouw meer kans op blessures. Bij boxers en rottweilers zijn knieblessures een veel voorkomend probleem. Bij o.a. Duitse herders zie je veel meer rugproblemen. Dit geldt ook voor teckels.
Verdiep je dus in de 'zwakke plekken' van jouw ras, en zorg ervoor dat je juist die lichaamsdelen sterker maakt, en alert bent op eventuele blessures.
En, als je een hond wilt aanschaffen, vermijd dan de blessuregevoelige rassen of bepaalde lijnen.
Meer weten over dit onderwerp of heb je wat hulp nodig?
Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming