Een halsband of een tuig, wat is nou de beste keuze? Halsbanden en tuigen heb je in honderden verschillende soorten. Gladde halsbanden, sliphalsbanden, halfcheck, dik, dun, met gesp of met een kliksluiting… de een zegt dat een dunne sliphalsband het beste is, de ander adviseert juist een dikke gladde halsband. Met tuigen is het niet veel makkelijker kiezen. Een borsttuig, Y-tuig, anti-trektuig of verstelbaar, wel of niet gevoerd.
Duizelt het je nu al? Begrijpelijk! Wat is nou wijsheid? Je wilt natuurlijk iets dat goed is voor je hond, iets van goede kwaliteit dat er ook nog een beetje leuk uit ziet.
In deze blog gaan we kijken naar alle accessoires die je voor je hond kunt aanschaffen, wat je beter in de winkel kunt laten liggen en wat onmisbaar is voor je hond.
In deze blog
- Is een halsband of een tuig beter voor je hond?
- Welke is makkelijker voor de baas?
- Gebruik je altijd hetzelfde?
- Wat als mijn hond heel erg trekt?
- Hoe werken halsbanden en tuigen?
- Ik heb een puppy, wat is dan beter?
- Onderhoud van halsband en tuig.
- Welke hondenriem neem ik er bij?
Een tuig
Een goed tuig is er een die prettig zit, veilig is en past bij de activiteit die je met je hond doet. Een tuig waarmee je hond jou vooruit trekt op de fiets (bikejoring) heeft andere eisen dan een tuig waarmee je gewoon in de wijk gaat wandelen.
Een goede pasvorm is echt heel belangrijk. Een tuig dat niet prettig voelt, is niet fijn voor je hond om om te hebben. Vaak horen we mensen zeggen: ‘mijn hond vindt een tuig verschrikkelijk’. Het kan dan zijn dat je hond een ander tuig dan juist wel prettig vindt. Dat ligt aan de pasvorm en het materiaal!
Een goed tuig herkennen
- Het tuig heeft een V-hals, het is dus een zogenaamd Y-tuig. Dit model laat ruimte vrij voor de schouders. Dit is vooral belangrijk als je hond regelmatig beweegt met het tuig aan. Voor een kort, vijf-minuten-blokje-om terwijl je hond verder nooit een tuig draagt, maakt het uiteraard niet zoveel uit.
- Er drukt niks tegen zijn keel, de voorkant van het tuig zit dus laag genoeg. Als je aan de borst van je hond voelt, voel je een vooruitstekend bot. Ongeveer daar zou de V-hals van het tuig moeten zitten.
- Het tuig zit niet bij de oksels van je hond. Als je je hand vlak achter de elleboog van je hond legt, is er minstens zoveel ruimte voordat je de buikband van het tuig tegen komt.
- Het tuig is licht van gewicht, ook wanneer het nat wordt.
- Een zachte binnenkant is belangrijk zodat het tuig niet schuurt. Bij kortharige honden kan het anders zorgen voor huidirritatie. Bij langharige honden kan de vacht juist gaan afbreken.
- Het tuig is op meerdere plekken verstelbaar.
- De sluitingen op het tuig zijn sterk genoeg voor jouw type hond. Bij een shih-tzu is een dunne, kleine kunststof kliksluiting prima. Maar voor een flinke labrador is een gesp of een dikke, sterke kliksluiting echt een noodzaak.
Een goede halsband herkennen
- De halsband is breed genoeg (de vuistregel bij hele kleine hondjes is twee vingers breed en bij grote honden drie vingers breed). Een dunne halsband lijkt fijner (lichter), maar bij druk is een dunne halsband juist gevaarlijker.
- De binnenkant en de randen van de halsband voelen zacht aan. De halsband mag niet schuren.
- De ring waar je de riem aan bevestigt, is sterk genoeg, zonder scheurtjes en van metaal.
- De ring zit ook stevig vast aan de halsband en niet met een genaaid stukje stof aan de buitenkant.
- Je hand past onder de halsband door (je kunt de halsband makkelijk vastpakken met minimaal 2 vingers er onderdoor).
- De halsband kan niet makkelijk over de kop van je hond wanneer hij achteruit zal trekken. Dit is vooral een punt bij o.a. bulldogs met een dikke nek!
Wat is beter voor mijn hond, een tuig of een halsband?
In de meeste gevallen is een tuig een betere optie. Een tuig drukt niet op de hals van je hond, waar behoorlijk wat kwetsbare structuren liggen. Mocht je hond echt nooit trekken aan de lijn, of eigenlijk altijd loslopen… dat verandert de zaak uiteraard. Of stel dat je hond huidproblemen heeft waardoor zijn huid enorm gevoelig is geworden. Dan kan een halsband een betere optie zijn.
Maar loopt je hond regelmatig lange stukken aan de lijn? Heb je een jonge hond? Heb je een hond die probeert te ontsnappen? Dan zou ik zeker kiezen voor een tuig. Heb je een hond die aan de lijn trekt of reactief gedrag laat zien? Dan zou ik kiezen voor een combinatie van een halsband en een tuig.
Ben je al lid van LOCA club? In onze bioscoop kun je een video bekijken waar we verschillende halsbanden, tuigen en riemen vergelijken!
Welke is makkelijker voor de baas?
Tja, als we naar het gemak voor de baas kijken, dan zou een sliplijn het allermakkelijkste zijn. Je doet een lusje over de kop van je hond en klaar. Helaas is dit type lijn niet altijd de beste keuze voor je hond.
Een rustige hond even aanlijnen tijdens een wandeling wanneer je iemand tegen komt, of je hond even verplaatsen van de voordeur naar de auto die vijf meter verderop staat, ja, daar is zo’n luslijn enigszins wel goed voor. In asielen worden ze vaak gebruikt om een hond van een kennel naar het veld te verplaatsen. Daar heeft zo’n lijn dus een functie, snel aan kunnen lijnen zonder teveel met je handen aan je hond te zitten.
Bij extreem angstige of agressieve honden kan dit dus een eerste hulpmiddel zijn voor aanlijnen. Er is wel een maar: zorg altijd dat er een ‘stop’ op zit, zodat het lusje niet kleiner kan worden dan de nekomvang van je hond. Anders knijp je zijn keel dicht en dat voelt niet fijn!
Een halsband kun je vaak de hele dag door om laten, waardoor je minder met gespen en sluitingen hoeft te sjouwen. Een goede optie voor baasjes met gewrichtsproblemen in de handen, is een halsband met een makkelijke sluiting of een halfcheck die je over de kop van je hond kunt doen.
Gebruik je altijd hetzelfde tuig of dezelfde halsband?
Nee, je kunt prima in een bepaalde situatie een halsband gebruiken en in de andere een tuig. Zo kan je hond met agilitytraining ‘naakt’ zijn, bij dogdance een halsband om hebben en met speurtraining een tuig dragen.
Of je kunt een tuig gebruiken tijdens het wandelen wanneer je hond is aangelijnd en een halsband wanneer hij losloopt. Een combinatie van een halsband en een tuig kan ook, vooral bij honden waarover je net wat extra controle wilt hebben, bijvoorbeeld bij honden met reactief gedrag.
In sommige situaties kun je kiezen voor een Gentle Leader of Canny Collar (hoofdhalster). Die moet je wel zorgvuldig aanleren en je moet goed weten wat je wel en niet moet doen wanneer je hond deze draagt.
Trekken aan de lijn, wat helpt daar tegen?
Dit is een vraag die ik zeker 10 keer per week krijg te horen. Mijn hond trekt… welke halsband of riem kan ik dan het beste gebruiken? Mijn antwoord is: trainen met goede beloningen. Is je hond een extreme trekker, dan is de beste optie meestal een combinatie van een halsband en een tuig. Een tuig met een bevestiging voor de borst kan een hulpmiddel zijn en bij hele serieuze situaties een Gentle Leader of Canny Collar halsband.
Maar is het trainen wel het belangrijkste ingrediënt? Vaak zeggen mensen ‘mijn hond reageert dan niet op koekjes’, dat kan. Denk dan verder, wat kun je nog meer inzetten als beloning? Een bal? Worst? Geitenkaas? Rennen of snuffelen? Salami? Verse pens? Er is altijd wel iets waar je hond voor ‘gaat’.
Wist je, dat we een specifieke training voor trekken aan de lijn hebben die jou en je hond helpt om wandelen zonder trekken goed onder de knie te krijgen?
Met sommige riemen stopt het trekken toch?
Ja, er zijn allerlei anti-trek middelen op de markt. Een van de meest effectieve is de sliplijn, die vaak hoog achter de oren wordt geplaatst. En ja, dan stopt je hond met trekken. Geweldig, of niet? NIET. Want waarom werkt dit zo snel en effectief? Omdat het erg veel pijn doet bij je hond! In de keel van je hond zitten net zoveel gevoelige plekken als bij jezelf.
Druk maar eens bij jezelf net onder je keel met 1 vinger, met een touw, of met een pen. Sommige mensen krijgen heel snel een erg onprettig gevoel, voor anderen duurt het iets langer of voelt het anders. Het kan ook snel een gevoel van paniek geven. Uiteraard geen sjaal of kraag er tussen doen hè! Bij honden zit er ook alleen maar huid tussen de zenuwen, halsaders, klieren, strot, luchtpijp, slokdarm enzovoort.
Halsband of tuig voor een puppy?
Met een puppy zou ik zeker wanneer deze aan de lijn loopt, kiezen voor een tuig.
Allereerst, omdat puppy’s het wandelen zonder trekken nog niet zo goed beheersen. Ten tweede, omdat een puppyhals extra kwetsbaar is. En ten derde, omdat als jij je hond al vanaf puppy laat wennen aan een tuig, je niet met een niet-meewerkende puber hoeft te gaan worstelen met het omdoen van een tuig.
Het enige nadeel is dat je misschien drie tuigen moet kopen tijdens de groeiperiode. Maar dat is ook niet zo erg, waar jouw hond is uitgegroeid, daar kun je weer een ander baasje blij mee maken!
Wat je pup ook draagt, ga je pup niet vooruit sleuren. Als hij niet durft te lopen of als hij moe is, draag hem dan een stukje. Als hij stil staat, komt dat vaak omdat we dan met een snoepje de pup gaan lokken om wel te lopen. Wat denkt je pup? ‘Als ik stil sta/zit, dan pakt baasje een snoepje’. Het is dus beter om regelmatig te belonen wanneer je pup wel loopt en niet wachten totdat hij ‘staakt’.
Onderhoud
Check regelmatig de sluitingen van een halsband, een tuig en ook de musketons van je lijn! Zeewater en fijne zand zorgen voor extra snelle slijtage. Veelvuldig gebruik en trekken zorgen er ook voor dat je materiaal gewoon wat sneller slijt.
Ik heb ooit een musketon aan een lijn gehad waar zand in zat. Hierdoor bleef de musketonhaak open staan en stond ik met alleen de lijn in mijn hand en zo kwam mijn hond onder een auto. Hij overleefde het gelukkig wel, maar je spullen regelmatig checken is dus geen overbodige luxe! Bij twijfel, niet gebruiken.
Heb je nou een lijn, tuig of halsband waar je echt gek op bent, maar waar iets aan mankeert? Vaak kun je bij een schoenmaker een nieuwe sluiting laten maken!
Welke hondenriem neem ik er bij?
Sowieso een die lang genoeg is! Ik vind 2,5 meter goed als minimale lengte voor een lijn. Op plaatsen waar je hond kan snuffelen en plassen/poepen en waar het veilig is, geef je de hele lengte van de lijn. Waar het niet kan, vraag jij je hond naast je te lopen.
Een collega van mij zei het heel mooi: ‘een lijn is je veiligheidsgordel, niet je stuur’. Je probeert het sturen dus te voorkomen door niet aan de riem te trekken of de lijn kort te pakken. Je vraagt eerst je hond om dichterbij te komen, beloont hem ervoor en uiteraard kun je dan de lijn iets korter pakken. Maar je stuurt dus in principe niet met je lijn.
Een noodsituatie is uiteraard anders. Stel, je hond ziet een kat en rent de straat over voor een auto, dan mag je hem uiteraard terug trekken. Een lijn met aan twee kanten een musketon is ideaal wanneer je loopt met een trekkende of reactieve hond. Eén van de sluitingen maak je dan vast aan de halsband en de andere aan het tuig.
Welke andere hulpmiddelen zijn er voor (het trainen van) je hond?
Naast verschillende riemen en lijntjes zijn er natuurlijk ook andere hulpmiddelen voor hondentraining. Dat zijn er best veel zelfs, zoals: anti-trektuigen, muilkorven, targets, clickers, benches en kennels. Stuk voor stuk hulpmiddelen, net zoals voertjes en speeltjes een hulpmiddel kunnen zijn... Maar welke wil je gebruiken en welke juist niet? In dit blog lees je meer over hulpmiddelen bij hondentraining.
Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming