Help, mijn hond loopt weg!
22 februari 2022 
7 min. leestijd

Help, mijn hond loopt weg!

Waarom lopen sommige honden weg zodra ze de kans krijgen? Terwijl andere honden zonder probleem op hun eigen erf blijven, zelfs als er geen omheining is. 

Hoe kun je ervoor zorgen dat je hond niet meer wegloopt? Of kun je er niks aan doen en moet je je hond maar altijd opgesloten of aan de lijn houden? 


Waar en wanneer loopt je hond weg?

Je hebt van die honden die er altijd op uit trekken. Vanuit je huis, wanneer je een deur op een kiertje laat, over het hek van je tuin vliegen om op avontuur te gaan, tijdens het wandelen is los laten geen optie want dan moet je je hond weer als vermist opgeven. 

Om te weten hoe je dit probleem op kunt lossen, is het heel belangrijk om te weten of je hond dit altijd en overal doet, of alleen in bepaalde situaties. 

hond ontsnapt


Weglopen tijdens het wandelen

Als je hond nou alleen wegloopt tijdens het loslopen, doet hij dat dan altijd? Of gaat hij er vandoor wanneer hij wild ziet of ruikt? Misschien loopt hij alleen weg als hij denkt dat er een kans bestaat dat hij een andere hond kan vinden om mee te spelen? 

En natuurlijk kan het ook zo zijn dat jij geen idee hebt waarom je hond er vandoor gaat. Je weet niet wat hij allemaal doet als hij eenmaal uit het zicht is... dat is dus de eerste vraag waar je een antwoord op moet vinden. 


Waar is jouw hond voor bedoeld?

Vaak ligt de oorzaak van het weglopen bij het genenpakket van je hond. Een beagle zal sneller vergeten om naar jou te luisteren wanneer hij een konijnenspoor ruikt dan dat een bulldog dat zou doen. Een grote Zwitserse sennenhond zal er sneller voor kiezen om op het eigen erf te blijven dan een gemiddelde terriër. 

Is loslopen of op het erf blijven, zonder een super veilige omheining, voor jou heel belangrijk, kijk dan naar je hond. Heb je misschien een zelfstandige jager, of een hond die niet gefokt is als erfhond? 

hond leren in de tuin te blijven


De erfhond

Niet elke hond is dus geschikt als erfhond. Als je hond niet op je eigen terrein blijft, kun je daar natuurlijk wel wat aan doen, Dan moet je er ook wat aan doen, want weglopen kan erg gevaarlijk zijn als je hond daarbij andere dieren gaat benaderen of wegen oversteekt. 

Een veilige omheining is uiteraard erg belangrijk. Maar ook het werken aan de oorzaak van het weglopen mag je niet vergeten! 


Territorium

Allereerst wil je natuurlijk dat je hond gelukkig en tevreden is op zijn eigen terrein. Als er weinig te beleven valt op je erf, maar je hond kan er buiten jagen, andere honden ontmoeten, spelen, ontdekken, snuffelen... ja, dan is de keuze snel gemaakt. 

Maak dus het eigen terrein leuker en aantrekkelijker voor je hond! Dit kan door het voer van je hond over het terrein te verstoppen, waardoor je hond meer gaat 'scharrelen'. Vergeet niet om aandacht te geven aan je hond in de vorm van spelen en trainen. 

hond loopt weg om te jagen


Jagen

Wanneer je hond wegloopt omdat hij een fanatieke jager is, wordt het iets ingewikkelder, omdat jagen ontzettend zelfbelonend is. Ja, ook als je hond nooit iets te pakken krijgt. Jaagt je hond wanneer je hem los laat lopen, doe hem dan tijdelijk aan een lange lijn. 

Als je zelf je hond activiteiten gaat aanbieden die het jagen deels vervangen (zoals speuren, apporteersport, agility, coursing, flirt pole training) en in combinatie daarmee je 'hier' gaat trainen, dan is het mogelijk dat je hond later wel weer los mee kan. 


Voortplanten

En daar is die andere ontzettend sterke motivatie om weg te lopen... naast jagen is de kans om nakomelingen op de wereld te zetten een enorm sterke motivatie om er even tussenuit te glippen. Vooral jonge reutjes gaan heel graag op zoek naar vriendinnetjes. 

Gebeurt dit tijdens het wandelen, gebruik dan een lange lijn. Glipt je hond regelmatig van je erf af? Plaats dan een betere omheining. 

Uiteraard is castratie ook een optie, mits je hond volwassen is en geen probleemgedrag heeft dat door castratie kan verergeren (onzekerheid, reactief gedrag). Tijdelijke castratie met een chip is soms ook het proberen waard om het gedrag te stoppen. 

weglopen naar andere honden


Verveling

Als je hond zonder hormonale oorzaak of hormonale toestanden wegloopt, dan is de kans groot dat hij zich een beetje verveelt met jou. Hoeveel doe je met je hond? Echt samen? 

Hiermee bedoelen we dus trainen, spelen, verrijking aanbieden en echt samen dingen ondernemen. Als jij tijdens de wandelingen alleen op je telefoon zit te turen, is dat niet echt 'leuk iets samen ondernemen' met je hond. 

En uiteraard is je prioriteit wel om het hier komen te oefenen, zodat dat de favoriete oefening wordt voor je hond (en jou!). 



Een veilige omheining

Loopt je hond weg bij huis, uit je tuin of van je erf? Zorg dan voor een veilige omheining! Een goede omheining is hoog genoeg en heeft geen mogelijkheden om er overheen te klimmen. 

Bij een grote hond zou je bijvoorbeeld kiezen voor een schutting met verticale planken in plaats van horizontale. Sommige honden graven onder een omheining door, bij deze Houdini's is het ingraven van het hekwerk dus extra belangrijk. 

LET OP! De zogenaamde 'invisible fence', waarbij je hond een halsband draagt die je hond door middel van stroom corrigeert als hij van het erf af wil, mag niet meer gebruikt worden. 

veilige omheining hond


Een lange lijn gebruiken

Als je hond wegloopt tijdens het wandelen (of hij loopt eens niet weg, maar hij komt niet wanneer je hem roept) dan mag je hond dus niet los. Het goede nieuws is dat een lange lijn (afhankelijk van je hond en de situatie zo'n 10-50 meter) je hond echt wel genoeg vrijheid geeft om te snuffelen en te lopen. 

In het bos kun je beter kiezen voor een 10 meter lijn en bijvoorbeeld op het strand, waar je lijn niet ergens achter kan blijven hangen, is zelfs een 50 meter lijn prima te doen. 


Weglopen voorkomen en genezen

Met een goede omheining, een lange lijn en uiteraard ook door goed op te letten, voorkom je het ongewenste gedrag, namelijk het weglopen. Dit is wel extreem belangrijk, want als je dit niet doet, is de kans groot dat je niet meer van dit probleem af komt. 

Maar alleen dit is geen oplossing om je hond later wel los te kunnen laten. Je zult ook hard moeten werken om te zorgen dat je hond zich meer op jou richt, of zijn eigen terrein meer leert te waarderen. 

hond kan niet loslopen


Je hond niet los laten lopen

Mocht je hond nou een extreme jager zijn, dan is het wel jouw verantwoordelijkheid om hem aangelijnd te houden. En nee, dat is NIET zielig. Je hond kan ook aan de lange lijn genoeg beweging krijgen. Daarnaast kun je altijd kiezen voor fietsen, een loopband of regelmatig naar een omheind veld gaan voor extra beweging. 

Ook snuffelen kan net zo goed aan een lange lijn als los. Spelen met andere honden is de enige beperking. Dat zul je dan binnen een veilige omheining moeten doen om te voorkomen dat de lijn in de knoop raakt met andere honden. 


Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen