Hoe je hond is, ligt aan zijn baas
28 januari 2022 
5 min. leestijd

Hoe je hond is, ligt aan zijn baas

'Ja, het komt door je eigen houding'

'Jij bent de oorzaak van waarom je hond zo doet'

'Zo hond, zo baas'

'Het ligt aan de opvoeding' 

En zo zijn er nog een heleboel oneliners die jou duidelijk moeten maken dat JIJ de oorzaak bent van het gedrag van je hond. Hij valt uit? Jouw schuld. Je hond is angstig? Ja, dat komt omdat jij hem verwent. Je hond kan niet met kinderen overweg? Tja, slechte opvoeding zeker. 

ben ik een goede baas voor mijn hond


Oorzaken van probleemgedrag

De meest voorkomende oorzaken voor probleemgedrag zijn:

 • Pijn bij je hond (bijvoorbeeld als je hond niet graag aangeraakt wil worden)
 • Erfelijke aanleg (zoals geluidsangst)
 • Ras-eigenschappen (denk aan niet zo'n fan zijn van bezoek of andere honden) 
 • Normaal hondengedrag (grommen als iemand je eten af wil pakken is normaal gedrag)
 • Een trauma dat je hond heeft meegemaakt (bijvoorbeeld bij alleen thuis zijn)
 • Aangeleerd gedrag (je hond heeft iets geleerd door middel van beloningen of corrigeren)

  En uiteraard speelt het karakter van je hond een hele grote rol. Is hij onzeker, heeft hij aanleg voor agressie, of is hij juist het stabiele, sociaal begaafde en zelfverzekerde type? Het erfelijk bepaalde stuk en het stuk socialisatie bij de fokker, bepalen al een heleboel... en daar kun jij als eigenaar niets meer aan veranderen! 

ben jij oorzaak van problemen bij je hond


Jij voelt je schuldig

Doordat sommige 'trainers' er erg van houden om uit te leggen dat jij de oorzaak bent van het uitvallen, de verlatingsangst, de geluidsangst en welk probleem dan ook, voel je je soms echt rot als baas van een hond met probleemgedrag. 

Je voelt je schuldig, terwijl je je al schaamt voor het gedrag van je hond. Je raakt gefrustreerd want ja... als het jouw schuld is, ben je dan misschien geen goede baas voor je hond? 


Ligt het aan de opvoeding?

Heel kort door de bocht... als het echt alleen aan de opvoeding zou liggen, zouden alle honden met dezelfde opvoeding hetzelfde zijn. Hoe kan het dan dat de 20 honden die ik heb opgevoed allemaal ander gedrag laten zien? 


Natuurlijk spelen socialisatie en opvoeding wel een rol. Maar daarmee verander je niet het eigen karakter van een hond. Elke hond is anders, elke hond is een eigen persoonlijkheid met eigen voorkeuren. 

is het gedrag van mijn hond mijn schuld


Ben jij de oorzaak?

Dus nee, jij bent meestal niet de oorzaak van het gedrag van je hond. Behalve dan van het gedrag dat je hebt aangeleerd (bewust of onbewust) of wat je altijd hebt toegelaten. 

Bijvoorbeeld, als je hond aan de riem trekt, is de oorzaak daarvan misschien dat je hond graag snel beweegt. Dat jij dan niet wist hoe je je hond moet leren wandelen zonder trekken, is dus niet de oorzaak. Dat je hond uitvalt aan de lijn naar andere honden, ligt aan de motivatie en het karakter van je hond. Niet aan jouw energie of opvoeding. Is het jouw energie?

Nee dus. Jouw 'energie', 'houding' of 'vibe', of hoe je het ook noemt, is lang niet zo belangrijk als vaak wordt geroepen. Wat wel belangrijk is, is je gedrag, dus wat doe je precies. En zelfs dat is niet altijd wat het gedrag van je hond beter of slechter maakt. 

Om het uitvallen weer als voorbeeld te nemen; jij kunt alles perfect doen, maar als je hond constant wordt aangeblaft en bedreigd door andere honden op straat, zorgt dit ervoor dat het gedrag kan verergeren. 

kan ik het gedrag van mijn hond veranderen


Maak jij het erger? 

Ja, je kunt uiteraard gedrag verergeren door je hond continu in situaties te brengen waar hij zich geen raad mee weet. Zoals een hond die aan de lijn uitvalt, dwingen om elke keer andere honden te passeren met te weinig ruimte.

Of door je hond te corrigeren voor in huis plassen als gevolg van zijn verlatingsangst. Door je handelingen als gevolg van het gedrag van je hond, kun je dingen erger maken... en dit is goed nieuws! Want dat betekent dat door de gevolgen te veranderen, jij het gedrag ook weer beter kunt maken. 


Wat moet ik doen om mijn hond te helpen?

 • Stop met jezelf overal de schuld van te geven
 • Probeer de echte oorzaak van het ongewenste gedrag te achterhalen 
 • Voorkom situaties waarbij je niet weet wat je moet doen
 • Zoek hulp bij een gediplomeerde instructeur of gedragstherapeut 
 • Start met trainen in een veilige omgeving waar jij niet wordt beschuldigd 

gedragstraining hond


Maar bij iemand anders doet hij het niet...

Er zijn trainers die heel graag je hond even 'overnemen' om te laten zien dat hij zich dan anders gedraagt. En dan zou dat dus een bewijs moeten zijn dat het toch echt aan jou ligt. 

Nee!

Je hond doet het beter met de trainer, omdat hij (of zij) meer ervaring heeft, betere timing met belonen heeft, meer ervaring in het lezen van je hond heeft en dus sneller kan anticiperen en problemen kan voorkomen. Dat bewijst dus alleen dat de trainer handiger is dan jij. En dat is logisch! 


Meer weten over dit onderwerp of heb je wat hulp nodig?

Sluit je gezellig aan bij onze online LOCA Club.
Dé plek om alles te leren over honden, om onbeperkt persoonlijke begeleiding te krijgen bij problemen/vragen/opvoeding van je hond, wandel/trainingsmaatjes te ontmoeten en nog véél meer!

Profiteer hier van onze super aanbieding; normaal 24,95 p/m maar hier slechts 17,95 p/m en maandelijks opzegbaar.


Heb je hulp nodig?

Wil je je hond beter leren begrijpen, hulp bij het opvoeden van je puppy, of met training van je puber of herplaatser.
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of wil je leren hoe je samen met je hond veel meer plezier kunt hebben?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in online hondencursussen. Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.

Wij vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande buttons.

Kopiëren en plakken van deze blog of gedeeltes ervan mag niet zonder toestemming.

Over de schrijver
Minna is kynologisch instructeur en begeleidt wekelijks diverse mensen met hun honden. Geen probleem is haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles (van pakwerk tot "aaihond") Ze is daarnaast speur- en reddingshondengeleider, loopt op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van Van Maanen LOCA en geeft bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding. Ook kun je haar kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Hondentraining bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen