Hoe til je je hond veilig op?
02 augustus 2022 
6 min. leestijd

Hoe til je je hond veilig op?

Je hond optillen kan nodig zijn in verschillende situaties, zoals bij een dierenarts of in gevaarlijke situaties. Het is wel belangrijk dat dit op een veilige manier gebeurt. Hoe kun je dan het beste je hond optillen?


Wat kan er fout gaan als je je hond optilt?

Allereerst, als je niet weet hoe je een hond moet optillen, kan je hond schrikken van je bedoelingen... en weglopen. Til je je hond verkeerd op, dan zou hij ook kunnen vallen.

Als je pup bijvoorbeeld bij je schouder zit, kan hij aanzetten en van je schouder afspringen. Dat kan leiden tot een botbreuk waar je hond jaren later misschien nog last van krijgt. Een ander risico is dat je hond jou kan bijten als je hem zomaar gaat optillen. En vaak is je gezicht dan ook vlakbij je hond!

hoe moet je een hond optillen

Zo moet je een hond dus NIET optillen! 


Wanneer moet je je hond optillen?

Je hond optillen kan nodig zijn bij een dierenarts en bij een trimsalon, waar je hond op tafel moet staan. Op hondenshows worden kleinere rassen ook vaak op tafel gekeurd (anders zou de keurmeester na een dag tandjes kijken en het betasten van de honden geen rug meer over hebben).

In noodsituaties kan het soms ook het beste zijn om je hond op te tillen.

Helaas worden eigenaren van puppy's of kleine honden vaak uitgescholden als ze hun hond optillen. Dus, nogmaals: ja, je mag je hondje of pup WEL optillen als je vraagtekens hebt bij de veiligheid!


Hoe wen je je hond aan het optillen?

Begin makkelijk. Je hond moet er eerst aan wennen dat je hem overal aan kunt raken. Start met je arm onder de buik door te steken, en beloon je hond elke keer.

Als je hond rustig blijft staan, dan kun je de tweede arm erbij doen. Die gaat van de voorkant door de voorpoten naar achteren. Je tilt dus nog niet, je oefent alleen de plaatsing van je armen. In kleine stapjes voer je de druk omhoog wat op. Beloon nog steeds elke keer!

Puppy veilig optillen

Begeleid kinderen altijd bij het optillen van honden! 


Optillen op commando

Als je hond dit allemaal prima kan, en hij blijft zelfs rustig wanneer je hem 5 centimeter omhoog tilt, dan mag je daar een commando aan koppelen. Dat maakt het voor je hond voorspelbaar wat er gaat gebeuren.

Hij leert als het ware dat als jij 'tillen' zegt (of 'lift' of 'pakken', of wat je dan ook wilt gaan gebruiken), je hem gaat optillen en dat hij daarna wordt beloond.


Je puppy optillen

Als het goed is, is je pup er bij de fokker al aan gewend geraakt om opgetild te worden. Goede fokkers controleren de pups regelmatig, tillen ze vanaf dag 1 op om ze op de weegschaal te zetten, en pups worden door bezoek ook opgetild om met ze te knuffelen.

Als jij een woning hebt waarbij je je pup moet optillen om naar buiten te gaan, til je hem ook 20 keer per dag op. Het enige wat je dus hoeft te doen, is na het optillen blijven belonen.

Komt je hond van een broodfokker die de pups niet zo vaak heeft opgetild, dan moet je dus het gewenningsproces helemaal vanuit nul gaan doen.

hoe mag je een hond niet optillen


Dit moet je niet doen:

  • Kinderen zonder begeleiding je hond laten optillen
  • Je hond onder de oksels optillen
  • Je puppy bij zijn nekvel optillen
  • Je hond bij zijn poten optillen
  • Je hond die aan het eten is, gaan optillen
  • Een hond die je niet kent zomaar optillen


Je kleine hond optillen

Een klein hondje (of pup) kun je anders optillen. Je arm gaat over je hondje en dan de hand onder de buik voor de achterpoten, en je andere hand ondersteunt de borstkas met je hand tussen de voorpoten. Je duim en wijsvinger zitten om een van de poten.

Houd altijd je hondje tegen je lichaam aan, zo voorkom je dat hij springt. De zijkant van je hondje zit dan tegen je borst aan.

hondje optillen op straat


Je grote hond optillen

Bij een iets grotere hond ga je met een arm onder de buik door, en niet over de hond heen. Je andere arm gaat dus door de voorpoten van voor naar achteren, zodat je handen naast elkaar komen. Je handpalmen tegen je hond en je pinkjes naar elkaar toe.

Op deze manier kan je hond niet voor- of achteruit vallen, en ook niet zijwaarts. Ook blijft de rug van je hond veel rechter dan wanneer je je armen voor de borst en achter de billen zou plaatsen. Daarmee druk je je hond als het ware in elkaar!


Je gewonde hond optillen

Een hond die zwaargewond is, bijvoorbeeld na een ongeluk, til je het liefst met een brancard. Die kun je makkelijk maken van bijvoorbeeld 2 lange stokken en een jas, trui of van een deken.

Het nadeel is dat je dan met twee personen moet zijn om je hond veilig op te tillen. Ben je alleen en je hond heeft bijvoorbeeld zijn poot gebroken? Dan til je zoals boven beschreven bij een grote hond, met het gewonde ledemaat van je af, zodat je er niet tegenaan kunt stoten met lopen.

Altijd eerst de bek van je gewonde hond fixeren met een snuitband voordat je hem aanraakt!


hond met pijn optillen


Je hond optillen over een obstakel

Als je je hond over een hek moet tillen (bijvoorbeeld over prikkeldraad), leg dan je jas of trui over het hek. Til je hond op zoals een grote hond, en steek dan je ellebogen naar voren. Daarmee komt je hond meer op zijn zij te liggen.

Als de poten over het hek heen zijn, laat je je ellebogen weer meer richting je lichaam komen en laat je je hond langzaam zakken. Kan je hond niet helemaal met zijn poten op de grond komen? Laat dan altijd eerst je hand bij de voorpoten los, dan landt je hond op zijn voorpoten. Landen op de achterpoten is gevaarlijk!


Mijn hond wil niet getild worden

Sommige honden vinden optillen echt vreselijk. Dit kan komen door een traumatische ervaring, door gebrek aan socialisatie of omdat je hond nooit is opgetild. Het kan ook zijn dat je hond pijn heeft en daarom het aanraken helemaal niet fijn vindt.

Het is belangrijk om altijd eerst pijn uit te sluiten door een dierenartsbezoek, en daarna in kleine stapjes te gaan trainen. Voor de veiligheid kun je je hond eerst trainen in het dragen van een muilkorf!

hond bijt met optillen


Meer weten over dit onderwerp of heb je wat hulp nodig?


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen