Hond naar de dierenarts: Wanneer is een bezoek nodig?
21 februari 2025 
8 min. leestijd

Hond naar de dierenarts: Wanneer is een bezoek nodig?

Hoe vaak ga jij met je hond naar de dierenarts? Alleen voor een controle, of helaas vaker omdat er iets mis is? Soms zijn de signalen subtiel en merk je pas later dat je hond ergens last van heeft. Iedere hond beleeft een dierenartsbezoek anders: voor de één is het spannend, voor de ander een routineklus. In deze blog lees je het verhaal van Esther en haar hond Zoë, en ontdek je hoe zij omgaan met dierenartsbezoeken.

Zoë's bezoek aan de dierenarts

Onlangs was het weer zover: ik moest met Zoë naar de dierenarts. Ze heeft al een poosje last van haar achterpoten. Dat ontdekte ik doordat ze aan het begin van iedere wandeling even richting haar achterpoot in het luchtledige hapt. De dierenarts heeft me doorverwezen naar de dierenfysiotherapeut, waar Zoë gemasseerd wordt, hydrotherapie krijgt (therapie met gebruik van water), samen met een behandeling met een laserapparaat. Omdat ik overloop van liefde voor Zoë, worden kosten noch moeite gespaard om haar leven en gezondheid zo perfect mogelijk te houden.


Waarom een dierenartsbezoek essentieel is voor je hond

Als hondenbezitter wil je natuurlijk het allerbeste voor je hond. Dat betekent dus ook dat je af en toe een bezoekje aan de dierenarts moet brengen. Maar wanneer doe je dat nou eigenlijk? Uiteraard ga je naar de dierenarts voor de jaarlijkse controle of de benodigde inentingen (of misschien kies je ervoor om je hond te laten titeren), of wanneer je hond zichtbaar iets mankeert. Bijvoorbeeld als je hond mank loopt, een wond heeft of blijft braken.

Gedragsverandering bij je hond

Mensen weten heel vaak niet dat plotselinge gedragsverandering van je hond ook een teken kan zijn, dat je even contact zou moeten opnemen met je dierenarts. Dit betreft niet alleen verandering in eetgedrag of minder actief zijn, maar ook plotseling bijten, angstig zijn, blaffen of zelfs het inzetten van agressie.



Honden verbergen vaak pijn: let op kleine signalen

Honden hebben namelijk een enorm talent in het verbergen van pijn. Dat zit in hun genen ingeprent, zodat ze niet als zwak worden gezien, wat hen in potentieel gevaar zou kunnen brengen. Dus wanneer je hond chronisch pijn heeft, zal je dat niet zo snel merken. Soms zijn er echter hele kleine subtiele signalen te zien: een andere manier van lopen, een andere houding, of zoals Zoë, een snelle hap in het luchtledige naar de pijnlijke plek toe. Hou dus altijd veranderingen van je hond in de gaten, zowel fysieke veranderingen als veranderingen in gedrag.

Honden beschermen tegen vlooien en teken

Je gaat ook naar de dierenarts voor bijvoorbeeld vlooien en tekenpreventie. Er zijn verschillende soorten preventie, pillen, druppels voor in de nek, of een halsband. Tegenwoordig kun je ook middelen vinden in de alternatieve sector, zoals etherische oliën, natuurlijke sprays, of gevlochten tekenbandjes met kralen erin verwerkt. Zoë heeft zo’n bandje om, maar deze gebruiken we meer als decoratie. Ik denk dat iedereen met een huisdier wel weet dat vlooien en teken vervelende ziektes kunnen overbrengen en dat een vlooienplaag in huis echt geen pretje is.


Honden op gewicht houden: zo herken je een gezond lijf

Ook kan je hond ongemak ervaren door overgewicht. Van sommige honden zie je dat ze wel wat pondjes kunnen missen, of juist een pondje extra mogen wegen, maar hoe weet je nou of je hond perfect op gewicht is? Een handigheidje daarin is om bij je hond even je twee handen links en rechts op zijn ribbenkast te leggen. Als je ze niet ziet, maar wel voelt, zonder dat je de ribben precies kan tellen, is je hond prima op gewicht. Ook heeft iedere hond met een gezond gewicht een taille.

Gewichtsverlies bij honden

Houdt het gewicht van je hond altijd goed in de gaten. Als je hond goed eet, maar toch afvalt, zou het zomaar kunnen dat je hond een parasiet zoals Giardia onder de leden heeft. Giardia is een besmettelijk veelvoorkomend hardnekkig beestje die het leven van je hond behoorlijk zuur kan maken. Meestal zie je de aanwezigheid ervan aan de diarree-achtige ontlasting van je hond, maar soms ook niet. In het geval van Giardia merk je wel altijd verandering in het gedrag van je hond. Als je twijfelt, kun je het testen d.m.v. een giardiatest die je gewoon op internet kan kopen. Dat scheelt weer een extra bezoekje aan de dierenarts.


Gebitsverzorging bij honden

De dierenarts is ook de tandarts voor je hond. Het is tegenwoordig vrij normaal om het gebit van je hond af en toe te laten controleren. Je kunt zelf aan het tandvlees van een hond zien en ruiken hoe gezond hij is. Gezond tandvlees stinkt niet, is glad, stevig, glanzend en is meestal roze. Het is aan te raden om je hond te trainen dat je regelmatig even zijn bek controleert. Dit bouw je in stapjes op. Een hond vindt het over het algemeen niet geweldig als je uit het niets aan zijn bek zit te rommelen.

Honden en tandverzorging

Zijn bek bevat gereedschap (tanden) waarmee hij eet, zich onderhoudt en waarmee hij communiceert of zich verdedigt. Als je je hond hebt laten wennen dat je zijn bek aanraakt en bekijkt, kun je regelmatig zijn bek controleren. Zo kun je ervoor zorgen dat je weet hoe deze eruit ziet en direct actie ondernemen wanneer je een verandering ziet. Moet je de tanden van je hond poetsen? Dat is bij iedere hond anders. Je kunt je hond zijn tanden preventief regelmatig poetsen. Soms is het echter genoeg om je hond dagelijks te laten kluiven op van die natuurlijke gedroogde kluiven zoals bijvoorbeeld runderkophuid om zijn tanden gezond te houden.


Zoë bij de dierenarts

Ik kom met Zoë regelmatig bij de dierenarts. Als pup deed ze al veel dingen die niet handig waren: ergens tegenaan botsen, over een (te) hoge struik springen, een plastic kerstbal opeten, light ontbijtkoek opeten (xylitol is een giftig goedje voor je hond), een gebroken tand door het kauwen op een steen en zo heeft ze haar dossier redelijk opgebouwd tot een klein boekwerk. Zoë heeft gemengde gevoelens bij zo’n bezoekje. Ze wil altijd graag naar binnen, maar wanneer ze binnen is, wil ze eigenlijk graag weer naar buiten.

Zoë routine

Ik gebruik altijd dezelfde routine: eerst gaan we wegen. Daarna leg ik haar kleedje neer in de wachtkamer, waar ze op gaat liggen. Dit heb ik haar thuis aangeleerd en in verschillende situaties geoefend. Dan meld ik ons aan, terwijl Zoë vanaf haar kleedje mij goed in de gaten houdt. Wanneer de deur van de praktijkruimte opengaat, rent Zoë de praktijkruimte in, terwijl ze mij meesleurt. De dierenarts krijgt een enthousiaste begroeting. De deur gaat gauw dicht, want direct daarna bedenkt ze zich en wil ze weer uit de praktijkruimte weg.


Zoë’s ervaring bij de dierenarts

Luid piepend loopt ze om de behandeltafel heen, terwijl ik uitleg waarom ik een afspraak heb gemaakt. De behandeltafel gaat omlaag, Zoë stapt alsof het de gewoonste zaak van de wereld is de behandeltafel op. Dan wordt ze gecontroleerd, terwijl ik haar rustig toespreek en haar op haar favoriete plekjes kriebel. Zolang er geen thermometer in zicht komt, laat Zoë het allemaal gebeuren. Is er een thermometer, dan is het gedaan met de rust en breekt ze de tent af. Gelukkig weet de dierenarts dat, dus de thermometer blijft altijd ver weg.

Na de controle

Na de controle, gaat de behandeltafel omlaag, springt Zoë ervan af, krijgt ze complimenten, een kriebel en twee snoepjes van de dierenarts. Terwijl de dierenarts mij de aanvullende informatie geeft, drentelt Zoë luid piepend door de behandelruimte, totdat de deur weer opengaat. Terug in de wachtkamer drinkt ze wat en gaat ze weer op haar kleed liggen, terwijl ik de medicatie en betaling afhandel.


De dierenfysiotherapie

Nu is er dus een regelmatig bezoek aan de dierenfysio bijgekomen, omdat Zoë daar duidelijk baat bij heeft. Ook daar volg ik dezelfde routine, zodat ze precies weet wat er gaat gebeuren. Ondanks haar grote hekel aan water, stapt ze altijd met veel enthousiasme het lege bad in. Wanneer het water erin loopt, zie je haar oren naar achteren gaan. Wanneer ze moet gaan lopen, zijn er heel af en toe korte momenten van haar aller-aller- aller- zieligste gepiep.

Zoë’s behandeling in de fysiotherapie

Zo maakt ze even goed duidelijk dat dit echt niet haar favoriete bezigheid is: lopen in een waterbad. Het is zo’n dramaqueen-achtig klinkend geluid, dat ik het niet kan laten om er stiekem om te lachen. Natuurlijk doe ik mijn uiterste best om haar dat niet te laten merken; ik blijf haar enthousiast aanmoedigen en vertel haar hoe ontzettend knap ze is, dat ze deze 'ontbering' zo goed doorstaat. En natuurlijk mag ze tijdens de behandeling haar favoriete bal vasthouden.


Zoë en ik als team in goede en slechte tijden

Na elk bezoek maak ik het bovendien goed met haar, door samen iets leuks te doen. Soms een hersenwerksessie, soms een spel, soms een wandeling op een plek waar ze lekker kan snuffelen en haar gang kan gaan. Ik hoop dat ik haar zo duidelijk maak dat we een team zijn, in goede tijden en slechte tijden!


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming



Over de schrijver
Esher vindt het leuk om verhalen en blogs te schrijven. Het liefste doet ze dat over de belevenissen die ze samen met haar Mechelse herder Zoë beleeft. Van huis uit opgegroeid met voornamelijk Duitse herders, maar ze is dol op alle honden. Ze is ze kynologisch instructeur en geeft met veel plezier les op een KC aan puppy- en puberklasjes.
Reactie plaatsen