Hond vermist!
17 augustus 2021 
9 min. leestijd

Hond vermist!


Misschien wel de ergste nachtmerrie van elke hondenbezitter... je hond is opeens weg. Meestal is het even schrikken, maar is je hond snel weer terug. Hij was gewoon even een spoor aan het volgen, of achter een konijn aan. Gelukkig! Maar... soms gebeurt het dat je hond niet terugkomt. Hij is weg. Je roept, je zoekt... en dan? Wat moet je nou wel en niet doen als je hond vermist raakt?


Hoe is je hond vermist geraakt?

Je hond kan op verschillende manieren vermist raken.

  • Hij kan op jacht gaan, dus achter wild aan rennen tijdens een wandeling
  • Je hond kan schrikken van vuurwerk of onweer tijdens een wandeling
  • Intacte reuen kunnen soms weglopen omdat ze de geur van loopse teven in de neus krijgen
  • Je hond kan uit je huis of tuin zijn verdwenen
  • Er zijn honden die willen vluchten omdat ze in een onbekende omgeving of situatie komen

hond weggelopen


Je hond is achter wild aan gegaan

Meestal kan een hond de weg terug vinden. Zie je dus dat je hond op jacht gaat, dan kun je het beste wachten op de plek waar je op dat moment was. In de meeste gevallen komt je hond terug nadat hij erachter komt dat hij de prooi niet te pakken kan krijgen.

Dit is natuurlijk anders als dat wel lukt. Dan kan het zijn dat je hond zijn prooi gaat opeten en komt hij dus niet (snel) terug bij jou. De gevaren bij jagen zijn natuurlijk wegen (honden letten niet op verkeer als er een haas voor hun neus wegrent) en als je hond zich heeft losgerukt met de lijn nog aan hem vast, dan kan hij vast komen te zitten. Terriërs en teckels komen soms vast te zitten onder de grond.


Je hond is ergens van geschrokken

Een hond die in paniek wegrent, is een heel veel voorkomende situatie. Tijdens oud en nieuw raken elk jaar weer veel honden vermist omdat ze schrikken van de vuurwerk-knallen.

Een andere situatie die ik heel vaak tegen ben gekomen, zijn honden die in paniek wegrennen nadat ze achterna gezeten zijn door andere honden. Honden die bij een auto-ongeluk betrokken zijn geweest en uit de auto kunnen komen, gaan er ook vaak in paniek vandoor. Deze situaties zijn vaak echt noodgevallen! Soms rent een hond in paniek naar huis als hij in de buurt is.

hond van schrik weggelopen


Reuen op verleidingsmissie

Reuen kunnen een loopse teef op grote afstand ruiken en kunnen besluiten om de dame te gaan verleiden. En dan kunnen sommige reutjes echt Oost-Indisch doof zijn. Het voordeel is wel dat wanneer een reu zonder eigenaar bij een teef komt, de eigenaar van de teef erachter komt dat er geen baas aanwezig is. Dit zijn dus vaak kortstondige vermissingen.


Je hond is uit je huis of tuin verdwenen

Als je per ongeluk de deur hebt open gelaten, kan het zomaar zijn dat je hond op ontdekkingsreis gaat, of hij doet een poging om jou te vinden. Honden op hoge leeftijd lopen soms bewust weg van huis als het einde nadert. Bij honden komt natuurlijk ook dementie voor, dan is je hond echt letterlijk de weg kwijt.

Het kan ook zijn dat je hond is meegenomen. Deze situaties, waarbij je hond opeens uit huis is verdwenen, zijn bijzonder lastig omdat je niet weet of je hond ergens van geschrokken is, op ontdekkingsreis is gegaan, of meegenomen is.

reu gaat naar loopse teef


Je hond loopt weg uit een onbekende situatie

In deze categorie vallen onder andere de buitenlandse honden die proberen te ontsnappen omdat ze heel angstig zijn of enorm gesteld zijn op hun vrijheid. Ondanks de anti-escape tuigen en alle adviezen om de hond voorlopig niet los te laten, gebeurt het toch regelmatig dat een hond weet te ontsnappen.

Honden kunnen dan enorme afstanden afleggen. En de angstige honden, die weinig ervaring hebben met mensen en gewend zijn om voor zichzelf te zorgen, zijn echt moeilijk te vinden en weer te vangen.


Wanneer moet je je zorgen maken?

Als je hond is weggelopen om te jagen en hij komt niet binnen een aantal uren terug (en vooral als er een lijn aan hem vast zit!), dan mag je wel maatregelen gaan nemen. Bij honden die in paniek weggaan, is het eigenlijk wel logisch dat je je meteen zorgen maakt. Bij reuen die achter de dames aan gaan, moet je er natuurlijk snel achteraan, ook om ongewenste nakomelingen te voorkomen. Bij bejaarde honden en jonge puppy's is een vermissing altijd een zorgelijke situatie.

hond vermist wat moet ik doen


Wat zijn de gevaren?

Een hond die weggelopen is, kan aangereden worden. Iemand kan je hond meenemen en niet altijd met goede bedoelingen. Als je hond bij het weglopen een lijn achter zich aan heeft, kan die ergens aan vast komen te zitten.

Als je hond in een kanaal valt waar hij niet uit kan komen... honden kunnen vaak goed zwemmen, maar verdrinken omdat ze in paniek zijn en ergens niet uit kunnen door steile wanden. Dat is dus wel een risico.

Weersomstandigheden kunnen ook een gevaar zijn. Bij extreme hitte kan de temperatuur fataal worden, vooral wanneer de vermissing gepaard gaat met extreme fysieke inspanning (jagen of wegrennen in paniek). Uitdroging gaat vooral bij jonge honden heel snel.


Hoe ga je zoeken?

Zorg er altijd voor dat iemand die je hond goed kent en vertrouwt op de plek blijft waar je hond vermist is geraakt. In de meeste gevallen komt je hond terug op deze plaats. Op die plek kun je ook posten met een andere hond van het gezin als die er is, of een hondenvriend waar je hond het heel goed mee kan vinden.

Is dit geen optie, maak hier dan een 'voerplek', met een kleedje van je hond, een bak water en een bak lekker voer. Ga zoeken in de richting waarin je hond is verdwenen en praat of roep in rustige, neutrale toon. Paniekerig schreeuwen zorgt er alleen voor dat je hond jou gaat vermijden.

hond vermist waar melden


De vermissing melden

Meld de vermiste hond meteen bij AmiVedi, de dierenambulance, dierenartsen in de omgeving en dierenasielen. Geef een duidelijke beschrijving van je hond; ras, geslacht, leeftijd, formaat, kleur, vachttype en eventuele andere kenmerken zoals aftekeningen van de vacht, halsband, littekens, alles wat typerend is voor jouw hond. Ook het chipnummer!

Check nog even dat je gegevens kloppen, vooral je telefoonnummer. Maak ook melding bij de boswachters (als je hond in de natuur is verdwenen) en bij wijkagenten/politie in de omgeving.


Flyers maken en ophangen

Hoe sneller je flyers in de omgeving, waaruit je hond is vermist, kan ophangen, hoe beter. Zorg voor een duidelijke foto van je hond waarop hij zo goed mogelijk te herkennen is. Is je hond net bij de trimmer geweest en heeft hij nu een kort kapsel, zet dan geen foto van zijn langharige verschijning op de flyer.

Vermeld duidelijk of je hond wel of niet te benaderen is, de naam van je hond en je telefoonnummer. Hang de flyers op in een straal van 5 kilometer, op plekken waar wandelaars en fietsers voorbij komen. Doe de flyers in plastic hoesjes, anders zijn alle gegevens bij de eerste regenbui weggespoeld.

speurhonden voor vermiste hond


Hulp bij het zoeken naar je vermiste hond

Social media kan een krachtig hulpmiddel zijn! Plaats dus een bericht op Facebook/Instagram op je tijdlijn, in de weggeefhoekjes, op zoveel mogelijk plekken met de vraag om het bericht te delen. Waarschijnlijk heb je binnen de kortste keren ook mensen die willen helpen zoeken.

Vraag één iemand om overzicht te houden; wie zoekt waar, lopend of met de fiets of auto, wie hangt flyers op. Een app-groep aanmaken is heel handig, want daarin kan erg snel en handig de locatie van een zichtmelding worden gedeeld. Diegene kan de mensen die mee helpen zoeken ook instructies geven, zoals niet hard gaan roepen en de hond niet gaan opjagen.


Een hond zoekt je vermiste hond

Er zijn ook speurhonden die speciaal zijn opgeleid om een vermiste hond op te sporen. Hiervoor heb je iets nodig dat ruikt naar je vermiste hond; zijn kussen of kleedje, een jasje of een halsband of tuig. Doe dit in een afgesloten plastic tasje en zorg dat dit beschikbaar is bij de plek waar je hond voor het laatst met zekerheid is gezien.

Een vangkooi plaatsen mag niet zomaar in het bos; informeer bij de boswachters als dit nodig lijkt te zijn!


hond terug vinden


Je ziet je vermiste hond!

Als je dan je hond ziet, probeer dan rustig te blijven en niet in al je opluchting achter hem aan te gaan rennen. Honden kunnen snel in een overlevingsstandje gaan, waardoor ze erg angstig zijn en zelfs vluchten voor bekende mensen. Praat rustig en probeer je hond te benaderen zodat jouw geur naar hem toe gaat. Met andere woorden, wind in je rug.

Stop als je ziet dat je hond nerveus is. Ga eventueel zitten en praat met woorden die betekenis hebben voor jouw hond. Zoals commando's die hij leuk vindt om uit te voeren, zinnetjes zoals 'ga je mee?' en hoe moeilijk het ook is, hou je stem rustig en neutraal of vrolijk. Als je bij je hond bent, lijn hem dan rustig aan.


Wat doe je nadat je hond weer terecht is?

Als je hond weer terug is, check hem op wonden, teken en andere beschadigingen. Als het nodig is, ga je naar de dierenarts. Is hij echt lang weggeweest, dan is hij misschien hongerig en dorstig. Geef hem water en voer in kleine beetjes, niet teveel in een keer.

Meld bij alle instanties dat je hond terecht is, ook in de berichten op social media. Haal alle flyers weg en ruim de voerplek(ken) op. Bedank alle hulptroepen! En... geef je hond rust. Zelfs een korte vermissing kan erg zwaar zijn voor een hond.

je hond is vermist geweest


Problemen voorkomen

Laat je hond niet loslopen als hij geen betrouwbaar hierkomen heeft geleerd.
Draagt je hond een halsband of tuig? Bevestig er dan een tag met telefoonnummer aan, of naai een strookje stof eraan waarop je telefoonnummer geprint is. Zorg voor een halsband of tuig die niet makkelijk afgaat als je hond ergens van schrikt.

Is de omheining van je tuin veilig? Zorg ervoor dat je hond gechipt is en je gegevens up-to-date zijn!



Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen