Hondentaal - hoe toont je hond liefde
09 februari 2024 
4 min. leestijd

Hondentaal - hoe toont je hond liefde

Ik hou van je! Ik vind je lief. Ik mag je graag. Ik ben verliefd op je. Ik heb je lief. Love you!

Wij mensen hebben verschillende manieren om te zeggen dat we van iemand houden. Maar hoe zegt een hond dat hij van iemand houdt? En op welke manier houdt een hond van een andere hond, van een kind, van zijn baas?

Emotie liefde

Honden hebben verschillende emoties. Wat wij als "liefde" beschrijven, zou bij honden onder twee verschillende emotiesystemen vallen, namelijk "Care" (zorg) en "Lust" (lust).

Het emotie "liefde" heeft dus een heleboel verschillende gezichten. Zo houden wij ook van onze honden, maar dat is andere liefde dan de liefde voor onze partner. Wij houden van een idool, maar ook weer heel anders dan van onze kinderen.


Moederliefde

Het moederliefde wat een hond voelt naar zijn puppies, valt in het zorg-systeem. Maar hoe uit een hond dan het moederliefde? Dat doet een teef onder andere door verzorgingshandelingen, zoals wassen en warm houden. Ook het stuk van puppies voorzien van voedsel zoals zogen en voorverteerd voedsel regurgiteren (eruit kotsen) is een vorm van liefde tonen. En vergeet het beschermen niet...moeders kunnen grote risico's nemen om hun net met puppies te beschermen!

Later als puppies wat groter zijn, zal de moederhond ook spelen met de puppies, dit valt dan onder het gedragssysteem "play" (spel).

Liefde voor het andere geslacht

Honden doen natuurlijk ook aan voortplanting. Dit heeft dan weer te maken met het "lust" systeem. Dat is ook een emotie, maar niet specifiek wat wij onder "liefde" verstaan.

Gedragingen die je ziet bij een "verliefde" (lees; opgewonden) hond zijn:

 • Stijve poten
 • Snelle bewegingen maken
 • Oren strak omhoog en naar achteren getrokken (dit wordt ook wel "konijnenoren" genoemd)
 • Vocalisatie (piepen)
 • Likken
 • Kwispelen  Liefde voor de baas

Maar hoe toont een hond dan zijn liefde voor mensen? Zoals voor zijn baas? Deze liefde valt ook onder het genegenheid tonen, dus in het "care" systeem. Wat doet een hond dan om te laten zien dat hij van iemand houdt?

 • Oren neutraal of naar achteren doen
 • Brede, ontspannen kwispel
 • Tegen je aan liggen of zitten
 • Jou volgen
 • Likken aan je handen of gezicht
 • Wegkijken of met ontspannen oogopslag naar je kijken
 • Sommige honden doen pootje geven. Dit kan natuurlijk een aangeleerd trucje zijn, maar het kan ook gedrag zijn waarmee je hond genegenheid toont!

Onderdanigheid naar de baas

Liefde wordt soms verward met onderdanigheid of angst. Genegenheid is toch iets anders dan op je hoede zijn bij iemand! Soms is onderdanigheid een teken dat een baas iets te strak de hand heeft op de opvoeding. Maar sommige honden zijn al uit zichzelf gewoon gevoeliger en onderdaniger! Deze honden kunnen de volgende gedragingen laten zien:

 • Oren naar achteren
 • Beklikken
 • Op de rug gaan liggen en hun buik ontbloten
 • Plasje doen
 • Kwispelen met staart laag
 • Likken naar handen of gezicht
 • Wegkijken
 • Piepen
 • Door hun poten zakken en kruiperig lopen


Wat doen honden niet uit liefde?

Wij mensen verwachten soms erg onlogisch gedrag van honden. Als een hond zich dan gedraagt als een hond, zijn wij verbaasd en vaak voelen we ons ook gekwetst.

Een goed voorbeeld hiervan is dat een hond gromt tegen de baas. Bijvoorbeeld wanneer deze een kluif wil wegnemen van de hond. Dat doe je toch niet als hond, wanneer je van je baas houdt?

Juist wel! Want door te grommen zegt je hond als het ware "ik wil jou niet bijten, dus dwing mij ook niet om dat te doen".

Ook luisteren naar commando's doen honden niet puur uit liefde. Als je hond niet luistert, wil dit niet zeggen dat hij niet van je houdt. Dat zegt wel dat jij er nog aan moet werken om die commando's aan te leren!


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen