Hulpmiddelen bij hondentraining: riemen, targets en meer

Hulpmiddelen voor hondentraining, die zijn niet op twee handen te tellen. Van verschillende lijntjes en halsbandjes tot targets en clickers. Muilkorven, antitrektuigen, benches en kennels zijn ook hulpmiddelen, net zoals voertjes en speeltjes een hulpmiddel kunnen zijn. 

Maar welke hulpmiddelen zijn prima te gebruiken en waar blijf je het liefst zo ver mogelijk vandaan (of zijn zelfs verboden)?  Laten we beginnen bij de verschillende soorten hondenriemen.



Gebruik van een hondenriem (tijdens een hondentraining)

Een riem is iets dat de meeste baasjes gebruiken. Een riem wordt niet alleen gebruikt bij het trainen van je hond, maar ook bij het uitlaten. Met een lijn zorg je er als baasje voor dat je hond niet zomaar de weg over kan rennen. Een lijn zorgt voor de veiligheid van je hond, maar ook voor je omgeving is het fijn om te zien dat je hond aangelijnd is.

Bij sommige hondentrainingen wordt een riem gebruikt om rukjes (of een mega klapper van een ruk) aan de riem te geven. Ook om je hond met de lijn ergens naar toe te trekken, of de lijn zo kort te houden dat de hond niet van plaats kan veranderen. Dit is niet de bedoeling! Een lijn moet je meer zien als een veiligheidsriem, niet als een stuur! 

Door lijncorrecties kun je je hond fysiek beschadigen. Ja, ook honden met een dikke nek hebben geen spieren aan de voorkant van hun hals. Juist alle kwetsbare constructies zoals; de luchtpijp, het tongbeen, de zenuwen en aders, enzovoort lopen in het nek.gebied



Lange lijn: over de vaste lijn en rollijn

Een lange lijn kun je eigenlijk onderverdelen in: 1. een vaste lijn en 2. een rollijn. Een rollijn kan een prima optie zijn als je hond wel wat extra bewegingsvrijheid kan gebruiken, goed luistert, maar op bepaalde plekken niet los mag.

Luistert je hond nog niet helemaal zoals het hoort? Dan kan je beter kiezen voor een vaste lijn. Met een vaste lijn die lang is (10-30 meter) kun je jouw hond ook extra bewegingsvrijheid geven. Me een vaste lijn kan je oefenen met "hier komen" en luisteren op afstand, zonder het risico dat je hond wegloopt en overlast veroorzaakt.

Voor het wandelen in een stad of dorp en tijdens de lessen op een hondenschool is een 2-3 meter lijn prima. Je kunt ook kiezen voor een riem die je op verschillende lengtes kunt maken door extra ringen.



Welke halsband kies je?

Wat halsbanden betreft heb je gigantisch veel keuze. Een vaste halsband heeft een gesp- of kliksluiting, en blijft dus op één lengte om de nek van je hond zitten. Het is verstandig om altijd te kiezen voor een bredere halsband. Mocht je hond dan een keer trekken aan de lijn, dan wordt de druk verdeeld over een groter oppervlak. 

Een halsband moet niet te strak zitten, je moet wel met gemak twee vingers tussen de halsband en de nek kunnen plaatsen. Vaste halsbanden zijn meestal van leer, stof of paracord gemaakt. Bij kortharige honden zou ik een halsband met een extra zachte voering nemen (zoals neopreen). 



Een slipketting gebruiken om je hond te corrigeren is achterhaald

Vroeger was de slipketting het meest gebruikte hulpmiddel voor tijdens de trainingen. Met korte, felle rukjes moest je dan het bijten door de moederhond nabootsen, en zo leerde je hond dan zitten, liggen of volgen, afhankelijk van naar welke kant je de rukjes aan de ketting gaf. 

Tegenwoordig weten we gelukkig beter. Het gedrag van een moederhond imiteren met een ruk in de nek slaat natuurlijk helemaal nergens op. Een moederhond pakt met haar tanden de puppy's in de nek om ze te verplaatsen als ze pasgeboren zijn en nog niet zelf kunnen lopen. En een moederhond doet sowieso geen volg-, af-, of zit-oefeningen met haar pups. 

Een slipketting gebruiken als correctiemiddel is dus achterhaald. Bij sommige examens moet een hond wel nog een slipketting dragen, maar deze mag dus niet op 'slip' staan. De riem wordt dan dus bevestigd aan het 'blinde oog'. 

Maar waarom dan nog steeds de slipketting-plicht en geen brede halsband? Omdat er mensen zijn die dan o.a. spijkers in een vaste halsband plakken (aan de binnenkant). Met een ketting kan de keurmeester van een afstandje zien dat dat niet aan de orde is. Een andere optie zou zijn je hond helemaal 'bloot' te laten. 



Een prikband is verboden in Nederland

In Nederland zijn deze gelukkig verboden. Ook de zelfgemaakte prikbanden met spijkers aan de binnenkant van een leren halsband zijn verboden. En ook de prikbanden met niet aangescherpte punten. Dat mag gewoon NIET meer. Gelukkig maar! Nederland was hiermee wel aan de late kant, in andere landen zoals Oostenrijk en de Scandinavische landen was het verbod er al veel eerder.

Het idee van een prikband is dat wanneer je een correctie geeft (of de hond trekt aan de lijn) de punten in zijn nek en hals knijpen. Dat is uiteraard een pijnprikkel, dus zal je hond dit gaan vermijden en daardoor 'luisteren'. De prikband wordt vaak ook op het meest kwetsbare deel van de hals geplaatst (zo hoog mogelijk richting de oren). 



Ook een stroomband is verboden in Nederland

Ook eindelijk verboden is een stroomband voor honden. Ook het gebruik van een stroomband zoals bij een onzichtbare omheining is verboden, en ook de blafband met stroom valt onder dezelfde wetgeving.

Een stroomband werd op verschillende manieren gebruikt tijdens hondentrainingen. Als correctie (een stroomstoot wanneer je hond een commando niet opvolgde) en ook door een hond constant stroom te geven, maar als hij dan een oefening heel goed uitvoerde, dan stopte de stroom. Door dit soort praktijken die alles behalve diervriendelijk zijn, is het gebruik van de stroomband (ook wel 'trainingshalsband' genoemd) verboden. 

LET OP! Soms draagt een hond een soort 'kastje' om zijn nek dat je misschien aan ziet voor een stroomband, maar dit kan ook een GPS tracker zijn. 



Is een sliplijn of jachtlijn slecht voor je hond?

Dit hulpmiddel ziet er erg onschuldig uit. Je kunt ze kopen in leuke kleurtjes en ze zijn echt heel licht, passen makkelijk in je jaszak, dus ja... zo'n leuk lijntje kan toch geen kwaad? Dat ligt er maar net aan! 

Een wat dikkere sliplijn (jachtlijn) met een stop aan de binnenkant van het lusje, dat kan weinig kwaad, mits je hond niet aan de lijn trekt. Ideaal voor losloopwandelingen, want je kunt dan makkelijk je hond even aanlijnen bij het passeren van andere honden. 

Maar het wordt erg link wanneer deze lijn wordt gebruikt om je hond te sturen, en de lijn hoog in de nek (in het kwetsbaarste deel, net achter de oren) wordt geplaatst! Want dan kan het juist heel makkelijk flinke schade (lichamelijk,  maar ook mentaal) toebrengen. 

Deze lijntjes worden soms met een soort kraag op die plek gehouden om er zeker van te zijn dat je met zo'n klein mogelijk beweging zoveel mogelijk pijn en ongemak toedient. Je hond zal dus heel snel bang worden om te stikken, en 'netjes' luisteren. 



En een wurgkoord?

De sliplijnen, wurgkoorden en slipkettingen zijn helaas niet verboden als je ze als trainingshulpmiddel gebruikt.

Bij de africhting wordt vaak een extra halsband gebruikt. Dit is eigenlijk precies hetzelfde als de sliplijn, alleen wordt het een wurgkoord genoemd. Dat is tenminste eerlijk, want dat is precies wat de sliplijn en een wurgkoord doen... De lucht- en bloedtoevoer stoppen, zodat je hond doet wat jij wilt. 

Bij de africhting wordt deze meestal ingezet bij honden die niet los willen laten. Door de druk op het wurgkoord gaat je hond zijn bek verder open maken en zo laat hij dus los.




Hoofdhalster als hulpmiddel bij trekken

Een hulpmiddel dat, mits goed aangeleerd, effectief is, maar geen pijn veroorzaakt? Dat is een goed zittend hoofdhalster. Het is een hulpmiddel dat vaak ingezet wordt bij grote, sterke honden die aan de lijn trekken bij eigenaren die fysiek wat minder sterk zijn. 

Wanneer je hond gaat trekken, lukt dat niet omdat hij met zijn neus minder kracht kan zetten. Wanneer hij niet trekt, is er geen druk of spanning. Uiteraard is het halster een hulpmiddel en is het daarnaast enorm belangrijk om het gewenste gedrag ook te belonen met voer of spel, mits de hond er voor open staat. 

De belangrijkste regel met een hoofdhalster is dat je als eigenaar absoluut geen rukjes of lijncorrecties mag toevoegen. Verschillende merken hoofdhalsters zijn: Gentle Leader, Canny Collar en een Halti. 



Wanneer gebruik je een muilkorf voor je hond?

Een muilkorf is ook een hulpmiddel dat vanwege verschillende redenen wordt ingezet. Een veelvoorkomende reden is om bijtincidenten te voorkomen. Een ander gebruiksdoel voor een muilkorf is om te voorkomen dat je hond bijvoorbeeld poep of niet-eetbare, gevaarlijke dingen tijdens het uitlaten eet. Ook kan een muilkorf een hulpmiddel zijn wanneer je hond een verwonding heeft waar hij niet aan mag likken en bijten. 

Er is ook een verkeerde manier van een muilkorf gebruiken, en dat is om je hond, die andere honden of mensen bijt, een muilkorf om te doen en dan maar te laten gaan omdat hij toch niet kan bijten. En... er is een groot verschil tussen een muilkorf en een snuitje! 



Wat is een snuitje voor je hond?

Een snuitje voor je hond is een stoffen muilband, die de bek van je hond dicht houdt. Een snuitje is iets dat je om kunt doen voor een paar minuten, bijvoorbeeld om snel een nageltje te knippen, een hond na een ongeval in een auto te tillen, of bij de dierenarts om snel een injectie toe te dienen als je hond wil bijten. 

Een snuitje geeft je hond geen mogelijkheid om zijn bek open te doen, je hond kan dus ook niet hijgen. Daarom mag een snuitje nooit om tijdens de training. Dan kies je voor een muilkorf met hijgruimte!


Waar gebruk je een tuig voor je hond voor?

Een tuig is gewoon een hulpmiddel om je hond uit te kunnen laten. Ook zijn er speciale tuigen die als hulpmiddel dienen bij sommige vormen van sport. 

Honden bij Canicross, bikejoring en skijoring trekken hun baasje vooruit aan een speciaal tuig. Sledehonden dragen een trektuig. Bij Weight pulling zie je hele brede tuigen waar de hond goed kracht op kan zetten. 

Vaak wordt er geroepen dat een tuig je hond leert om te trekken aan de lijn, maar dit is niet helemaal waar. De beloning voor het trekken leert een hond te trekken aan de lijn. Een tuig zorgt er gewoon voor dat je hond geen pijn of ongemak ervaart van het trekken. 

Maar je kunt ook prima (juist heel goed zelfs) je hond leren wandelen zonder te trekken met een tuig aan. De beste keuze voor het uitlaten en wandelen is een goed passend Y tuig. 



Wat is het verschil tussen een tuig en een anti-trektuig? 

Bij een anti-trektuig is het doel juist wel dat het pijn of ongemak veroorzaakt bij je hond als hij aan de lijn trekt. Er zijn anti-trektuigen waarbij de bevestiging van de riem voor aan de borst zit. Als je hond dan trekt, trekt hij zichzelf scheef en uit balans. Hiermee moet je wel echt oppassen, vooral met jonge honden en honden die opeens naar voren schieten. Hierdoor kan je hond namelijk last krijgen van zijn schouders, ellebogen en rug.

Een ander populair anti-trektuig-model heeft koorden die onder de oksels door lopen. Als je hond trekt, trekken de koorden strak en knijpen ze in de oksels. Dit is echt pijnlijk, en vaak raakt de huid ook echt geïrriteerd. 



Wat is een target bij hondentraining? 

Een target (een doel) is een handig trainingshulpmiddel, het kan echt van alles zijn. Je hond kan leren targetten met zijn neus tegen je hand aan, met zijn schouder tegen je been aan, met zijn neus tegen een paaltje, met zijn poot op een matje... De mogelijkheden zijn eindeloos. 

Als je hond het target eenmaal goed begrijpt, kun je dit als hulpmiddel gebruiken bij trainingsoefeningen. De neus tegen je hand is een hulpmiddel om je hond te leren ergens op (weegschaal, loopplank) te gaan. Het kan ook gebruikt worden om juist ergens van af te gaan (van de bank bijvoorbeeld). Een target is dus je stuur! Een target kun je ook gebruiken om je hond te leren naast je te lopen en voor de oefening "hier komen". 

Een target zelf leer je aan door te belonen, en wanneer je het gaat gebruiken voor de oefening, ga je uiteraard de oefening belonen. 



Wat is een clicker?

Een clicker is een superhandig hulpmiddel waarmee je je hond echt alles (ja, ECHT alles) kunt aanleren. Een clicker op zich is niets bijzonders. Het is een zogenaamde "marker", die als doel heeft duidelijker te communiceren met je hond. Met de clicker zeg je als ware tegen je hond: "Juist" of "Goed zo!". Je zegt daarmee tegen je hond: "Wat je nu doet, precies op die halve seconde dat je de click hoort, daar krijg je straks een beloning voor!"

De voordelen van een clicker zijn dat je hond veel sneller leert. Je kunt de clicker gebruiken op afstand, je hoeft je hond niet te lokken met beloningen. Eerst moet je hond leren dat de click betekent dat hij iets krijgt wat hij graag wil (iets lekkers, een speeltje, de deur gaat open...). Daarna leer je hem dat hij met zijn gedrag de click kan veroorzaken. 

Er is wel één regel: na de click komt ALTIJD een beloning.

Sommige mensen gebruiken de clicker om de aandacht van hun hond te trekken. Dit is absoluut niet waar het voor bedoeld is. Dan zet je de clicker niet in als marker, maar als het commando 'let op'. En dan kun je de clicker dus bij niets anders gebruiken. Dat is erg jammer! Als je graag effectief je hond wilt trainen met een clicker, check dan snel de magische marker hondentraining.



Wat is een platform voor je hond?

Een platform is een speciale verhoging waarmee je hond kan leren 'als ik hier op sta, dan gebeuren de meest geweldige dingen'. Een platform is een geweldig hulpmiddel bij het aanleren van gewenst gedrag bij bezoek ontvangen. Maar ook bij het aanleren van oefeningen op afstand, het aanleren van blijf, het aanleren van je hond sturen, zelfbeheersing en ga zo maar door, is een platform echt een prima hulpmiddel! 



Is voer voor je hond een goed hulpmiddel?

Voer, en dan vooral iets extra lekkers, is ook een hulpmiddel om je hond te trainen. Het gekke is dat mensen het vaak zielig vinden dat de hond mag werken voor zijn eten, terwijl ze bijvoorbeeld een wurgkoord niet zielig vinden. 

Voer gebruiken tijdens een hondencursus wil niet zeggen dat je hond geen eten krijgt, hij krijgt net zoveel als anders, alleen geef je het op een ander moment en op een andere manier. Voer is de eerste levensbehoefte bij alle dieren, het is dus erg belangrijk. Daarom werkt het vaak ook zo goed. 

Er zijn ook trainingsmethodes waarbij een hond eerst een week of zelfs twee weken geen eten krijgt, om ervoor te zorgen dat hij echt alles zal doen voor een brokje. Dit is natuurlijk echt extreem en niet goed te praten! 



Is speelgoed voor je hond een goede beloning tijdens een cursus? 

Voor speelgoed geldt dat het ook als hulpmiddel gebruikt kan worden in de training van je hond. Er zijn honden die speelgoed een leukere beloning vinden dan voer. Dan is het prima om het te gebruiken! 

Speelgoed kun je op verschillende manieren inzetten als beloning. Het is wel belangrijk dat je hond ook buiten de training toegang heeft tot speelgoed, maar dat kunnen dan het beste andere speeltjes zijn dan tijdens de training, 

Meestal wordt het favoriete speeltje alleen gebruikt tijdens de training, en ander speelgoed ligt in en om het huis, zodat de hond er zelf mee kan spelen. 


Hulpmiddelen zijn belangrijk, maar de training van je hond is natuurlijk het belangrijkst

Wil je je hond beter leren begrijpen, hulp bij het opvoeden van je puppy, of met training van je puber of herplaatser.
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of wil je leren hoe je samen met je hond veel meer plezier kunt hebben?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in online hondencursussen, bekijk snel al onze hondentrainingen hier.


Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming