Mijn hond wil niet spelen
28 juni 2022 
5 min. leestijd

Mijn hond wil niet spelen

Spelen met je hond, dat wil maar niet lukken. Hij speelt wel met andere honden, maar niet met speelgoed. En al helemaal niet met jou. Moet je dat maar gewoon accepteren, of er echt aandacht aan besteden?

Waarom wil mijn hond niet spelen?

Vaak zijn we als baasje zelf een beetje de oorzaak van dit probleem. Want wij focussen wel erg op zindelijkheid en onze puppy leren zitten, maar spelen met onze hond? Hmmm... minder.

Wat we wel doen, is onze puppy in een groep andere puppy's zetten om te spelen. En als onze hond dan in de puberteit komt en te pas en te onpas naar alle andere honden toe trekt, raken wij gefrustreerd, want hij moet met ons mee wandelen. En soms veroorzaakt dit ook uitvalgedrag. Je hond raakt gefrustreerd omdat hij niet meer naar andere honden toe mag.

waarom hond niet spelen bal


Mijn hond pakt spullen die niet mogen

Een andere oorzaak waarom honden soms niet met ons willen spelen, is omdat wij alles van hen afpakken. Je hond heeft een leuk speeltje (lees: je nieuwe BH uit de wasmand) gejat en rent er zo trots als een pauw mee rond. Jij bent daar niet zo blij mee, en je gaat je hond straffen en zijn trofee afpakken.

Dit gebeurt ook met een sok, met een zakdoek, met een onderzetter, met een kussentje... en dan wil jij dat je hond iets pakt om leuk met jou te spelen? Ja doei. denkt je hond... je wordt weer boos en je pakt toch alles af!


Waarom zou ik met mijn hond moeten spelen?

Ja... waarom. Hij kan toch ook leuk spelen met de teckel van drie deuren verder? Of met de labrador in het park. Waarom zou jij nou ook nog met hem moeten spelen? Hij kan zichzelf toch ook vermaken met zijn balletje en flostouwtje?

Spelen met je hond zorgt voor een betere (ja, nóg betere!) relatie met je hond. Spel kun je inzetten als beloning. Spelen met jou kan je hond helpen als hij iets spannend vindt.

waarom spelen met hond als baasje


Is het nodig dat mijn hond leert spelen?

Ik vind dus van wel. Spelen is één van de 5 basisoefeningen die in mijn optiek echt onmisbaar zijn voor elke hond en baas. Als je deze 5 basisoefeningen echt goed kunt uitvoeren, kun je alles met je hond. Ik heb het over spelen, het beloningssignaal, hierkomen, de handtouch en aandacht.

Bij 99% van alle probleemgevallen, of het nu een heel klein probleem is of een heel groot probleem, ontbreekt de perfecte beheersing van deze 5 skills. Spelen vind ik dus 100x belangrijker dan bijvoorbeeld de oefening 'zit'.


Kun je een hond leren spelen?

Ja. Elke hond kan leren spelen. Maar, niet elke hond wil dezelfde spelletjes spelen. Kijk eens naar welke spelletjes jouw hond leuk vindt om samen met zijn soortgenoten te doen.

Doet hij het liefst mee met renspelletjes, of gaat hij liever samen met een andere hond snuffelen en gaten graven? Zie je hem vaak speels achter een voorbij fladderende vlinder aan huppelen, of hapt hij graag naar een blaadje dat door de wind wordt meegevoerd?

hond leren spelen ring


Hoe leer ik mijn hond spelen?

Je leert je hond om te spelen in kleine stapjes. Als je er achter bent wat de voorkeur van je hond is, dan kun je gaan denken over hoe je daarin mee kunt gaan.

Stel dat je hond vaak achter vlinders of vogeltjes aan huppelt. Dan zou je een heel klein, licht speeltje aan een heel dun touwtje en een hengel kunnen bevestigen en daarmee het bewegen van een vlindertje nabootsen.

Is je hond meer van het snuffelen en gaten graven, verstop dan wat lekkers in een zandbak en ga dat samen met je hond opgraven. Ja, hij kan het ook prima zelf, maar het doel was nu net om iets samen te doen!


Gebruik voerspeeltjes voor je hond

Er zijn veel verschillende speeltjes op de markt waarin je voer in het speeltje kunt verstoppen voor je hond. En wat de meeste baasjes doen, is een voerspeeltje, zoals een snackbal of tuimelaar vullen met brokjes, die voor de neus van hun hond neerzetten en zelf lekker met een bakje koffie op de bank gaan zitten.

Als jij je hond wilt leren spelen, moet dat kopje koffie even wachten. Je mag koffie drinken na het spelen. Ga samen met je hond de snackbal door de kamer heen rollen. Geef om de beurt een tikje tegen de tuimelaar (jouw hond mag dan wel alle snoepjes van de vloer eten).

voerspeeltjes hond gebruiken


Wees creatief met speeltjes

Zelf speelgoed maken voor je hond is super leuk, en dan kun je precies de materialen uitzoeken die jouw hond leuk vindt. Wat dacht je van een etui vol met snoepjes, gemaakt van zacht, fluffy nepbont? Die bind je aan een touwtje en je hebt een mooie prooi om met je hond te spelen.

Een derdehands pluche beest waarvan je de vulling eruit haalt en het overgebleven pluche velletje een heerlijke geur geeft door het in een bakje met lekker hondenvoer te leggen, is voor sommige honden onweerstaanbaar!


In kleine stapjes je hond leren spelen

Ook met het leren spelen van je hond geldt dat je beter kleine stapjes kunt belonen in plaats van direct grote wonderen te verwachten. Wees oprecht blij met elk mini-stapje dat je hond maakt.

Verwacht niet dat je hond, die nooit heeft gespeeld, en misschien als puppy nooit speelgoed heeft gehad, binnen een week een bal gaat apporteren. Maar misschien kan hij met zijn neus een bal aantikken omdat jij een paar keer een piepklein plakje worst onder de bal hebt gelegd.

hond leren spelen bal berner sennen


Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen