Je hond springt tegen iedereen op. Kinderen vallen om, bezoek komt onder de krassen en haren te zitten, in het bos trakteert je hond iedereen op modderpoten op hun kleding. Als jij thuis komt, lijkt de deur open doen en binnenkomen een hele klus. Dat moet toch anders kunnen?
Waarom springen honden op?
Honden bedoelen opspringen vaak heel goed. Het is een vorm van begroeten, en honden willen ons het liefst in onze gezichten likken. Maar omdat onze neusjes aardig hoog staan voor de gemiddeld hond, moeten ze wel springen om onze neus te kunnen bereiken.
Honden blijven opspringen omdat dit meestal wordt beloond met aandacht... en ja, wegduwen, aan de hond zitten, druk doen.... dat is ook allemaal aandacht. Opspringen kan ook omdat je hond de situatie of de persoon spannend vindt en deze weg wil duwen/beuken.
Een opspringende puppy
Puppy's zijn uiteraard nog kleiner dan volwassen honden, dus de noodzaak om te springen is nog groter. Maar bij een puppy is het het makkelijkste om dit gedrag te veranderen!
Ga zelf zoveel mogelijk omlaag, zodat je pup contact met je kan maken zonder te springen. Als je thuis komt, beloon je pup dan op een vaste plek met aandacht en lekkers. De kans is groot dat hij straks in plaats van springen naar die plek gaat rennen als de deur open gaat!
Leer je pup bijvoorbeeld liggen, en ga dan zelf erbij zitten of liggen, kriebel hem onder zijn buikje. Zo kan het zijn dat je hond straks gaat liggen bij bezoek in plaats van in hun nek te springen!
Je hond springt op naar voorbijgangers
Dit gedrag wordt vaak erg effectief beloond door voorbijgangers. Of doordat ze reageren met 'ooooh, geeft niet, ik vind honden zooooo leuk', óf doordat ze met een verschrokken gezicht opzij springen, hun handen omhoog trekkend.
En nee... nu mag je niet denken 'oh ja, zie je wel, het is hun eigen schuld dat mijn hond springt'. Vergeet niet, het is nog altijd JOUW hond. Jouw verantwoordelijkheid. Je kunt je hond zo trainen dat hij ondanks vriendelijk babbelende of boos en geschrokken reagerende mensen, naast jou komt lopen.
Opspringen bij bezoek
Tegen bezoek opspringen is vaak spanning en soms zelfs een poging om de persoon weg te duwen. Soms is het ook opwinding omdat je hond helemaal dol is op de bezoekende persoon.
Is het spanning en gaat dat gepaard met grommen of happen of laat je hond hierbij een stijve lichaamshouding zien? Zet je hond dan even in een andere ruimte wanneer je bezoek binnenkomt. Veiligheid voor alles, en in deze situatie zit een ongeluk in een heel klein hoekje.
Heb je een heel klein hondje? Til hem dan even op. Is je hond gewoon dolenthousiast? Strooi dan op het moment dat je de deur open doet een hele handvol superlekkere beloninkjes over de vloer. Of lijn je hond aan en beloon hem voor al het rustige gedrag dat hij laat zien.
Je hond springt op tegen het aanrecht en tegen tafels
Tja... dat heeft vaak een reden. Daar ligt vaak wat lekkers op. Let er dus tijdelijk op dat er geen aanlokkelijke spulletjes liggen, doe je hond in een andere ruimte of in de bench (als hij dat kent) wanneer je kookt of eet.
Klimt je hond op tafels als je niet thuis bent? Voorkom dit dan door stoelen onder de tafel te schuiven, of je hond in een ren of in een andere kamer te doen. Soms kan het werken om aluminium folie op het tafelblad en op het aanrecht te doen, sommige honden vinden het geknisper namelijk niet zo fijn.
Hoe kan ik opspringen afleren?
In principe kun je een hond weinig afleren, maar wat je wel kunt doen, is vervangend gedrag aanleren. Je moet dus bedenken 'wat wil ik dan wel'? Hoe ziet een gewenste begroeting er uit?
'Gewoon niet springen' is niet iets dat je makkelijk aanleert. Liggen op een matje wel! Op een matje liggen, met de voorpootjes op een krukje staan of zitten en pootje geven, zijn allemaal prima oefeningen om aan te leren in plaats van opspringen.
Opspringen bestraffen
Voor opspringen geldt eigenlijk hetzelfde als voor alle gedrag: je kunt het pas bestraffen als je hond begrijpt hoe het wel moet, en het woord 'nee' begrijpt. Als je hond het dan 1000 keer goed heeft gedaan (dus met vier poten op de vloer) en hij springt dan één keer wel... en jij geeft 'nee' aan en hij gaat door, ja, dan mag je straf toepassen.
Hoe je je hond kunt straffen ligt helemaal aan je hond. Bij de ene hond kan een strenge blik al meer dan genoeg zijn, en bij een andere hond kun je kiezen voor een time-out. Knietjes, 'porren' en op hun kop, slaan doen we natuurlijk echt niet. Waarom niet? Omdat dit angst of agressie kan veroorzaken, en zo ga je niet met een dier om.
Laag aanleren bij hond
Zorg dat je je handen en zakken vol heb met lekkere beloninkjes. Meteen als de deur open gaat, gooi je een stuk of vier voertjes naar de grond. Als je hond deze op heeft, en hij kijkt op maar springt nog niet, (ja, je moet snel zijn...) dan geef je je beloningssignaal en strooi je weer een stuk of vijf voertjes over de grond.
Je hond heeft ze op, kijkt richting jou (maar springt nog niet), dan weer het beloningssignaal en opnieuw een stuk of wat lekkers. Wanneer je merkt dat je hond echt wacht totdat er iets op de grond gaat vallen, dan is dat het moment dat je het woord 'laag' gaat introduceren!
Dus, je hond kijkt naar jou met 4 poten op de grond, je roept 'laag', geeft je beloningssignaal en gooit een stuk of vijf voertjes op de vloer.
Wat als mijn hond dan alsnog springt?
Tja. dan was je óf te laat, óf je beloning is niet erg interessant, óf je hond zag de beloninkjes niet vallen. Nu is het dus super belangrijk dat je niet 'laag' gaat roepen wanneer je hond springt.
Als het kan, wacht, en beloon je hond niet door te praten, te duwen of hem naar beneden te lokken. Staat hij dan weer met vier poten op de grond, dan begin je opnieuw, en nu ben je wel snel genoeg! Of je gaat andere beloninkjes pakken als het aan de kwaliteit van je 'salaris' lag.
Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming