Hoe verwijder je een teek bij je hond?
31 maart 2023 
7 min. leestijd

Hoe verwijder je een teek bij je hond?

Een teek verwijderen bij je hond is iets wat je als eigenaar echt moet kunnen.

Geef jij je hond anti-teken middelen zoals sprays of pipetjes? Dat helpt, maar meestal niet 100%.

Draagt jouw hond een tekenband en controleer je hem echt heel goed na elke wandeling? Top, maar dan nog kan je hond wel eens een teek hebben.

Hoe verwijder je die dan? Lees snel verder.


Hoe kun je een teek verwijderen bij je hond?

Dat kan op verschillende manieren, namelijk met een tekentang, pincet, of met je nagels. Wat je ook gebruikt, pak de teek altijd zo dicht mogelijk bij de huid, waar zijn kop zit. Als de teek al vol en bol is, probeer dan niet te hard te knijpen.

Probeer de haren van je hond opzij te leggen zodat je alleen de teek eruit haalt, en niet ook nog eens een plukje haar. Druk aan weerskanten van de teek tegen de huid. Zorg dat er spanning op de huid staat.

teek verwijderen zonder tekentang foto vanmaanenloca


Verschillende soorten tekentangen

Een teek verwijderen met een tekentang is vaak makkelijker dan zonder. Er zijn verschillende tekentangen op de markt. De ene tang lijkt op een kleine koevoet, de andere op een bankpasje met een inkeping.

Ook zijn er tekentangen die lijken op een pincet of op een lasso. Als je hond een beetje beweeglijk is, is het 'pasje' of de lasso het makkelijkste in het gebruik.


Een teek verwijderen zonder tekentang 

Je kunt een teek ook verwijderen zonder tang, met je blote handen.

Je kunt je nagels gebruiken als pincet, of de teek met je vingertoppen voorzichtig vasthouden. Soms worden er ook wel eens andere tips gegeven om een teek bij je hond te verwijderen.


Weet jij wat je in ieder geval NIET moet doen?

  • Boter of vaseline op de teek smeren
  • Met een doekje met alcohol over de teek wrijven
  • De teek kapot knijpen

koevoet tekentang afbeelding


Welke kant op draaien bij het verwijderen van de teek?

Dat maakt niets uit. Je moet een vloeiende, draaiende beweging maken totdat je voelt dat de teek loslaat. 

Recht eruit trekken kan ook, mits je goede grip op de teek kunt krijgen zonder hem kapot te knijpen. 

Kijk altijd goed dat de hele teek eruit is en ontsmet de beetplek.


Wat moet je niet doen als je hond een teek heeft?

Laten zitten. Hoe langer een teek blijft vastzitten, hoe groter de kans op het overbrengen van ziektes en huidirritatie. Verwijder de teek dus zo snel mogelijk.

Wat je ook niet moet doen is compleet in paniek raken, daar wordt je hond waarschijnlijk ook erg nerveus van.

Maak ook zeker geen gebruik van onveilige manieren om de teek weg te halen zoals allerlei middelen op de teek smeren (dat is gevaarlijk omdat de teek dan juist zijn inhoud eruit gaat spugen in de bloedbaan), of de teek gaan verbranden of eruit knippen.

Wist je dat je jouw hond kon voorbereiden op een teek verwijderen?

Veel mensen weten niet dat je een hond kan voorbereiden op een teek verwijderen. Dus wordt het ook zelden geoefend. Op het moment dat je dan een teek gaat verwijderen voelt dat extra onwennig, zowel voor jou als je trouwe viervoeter vriend. Je hond voelt dan aan alles 'hee, dit is iets wat mijn baasje normaal niet doet'.

Zijn alarmstand schiet dan meteen aan, hij gaat bewegen of wil ontsnappen. Dat maakt het voor jou extra moeilijk om te helpen. Dus.. Hoe bereid je jouw hond goed voor?

Door tijdens het aaien van je hond regelmatig de bewegingen die je zou moeten maken bij het verwijderen van een teek of splinter na te doen. Super simpel en handig!

Bekijk snel deze  video over hoe je je hond kunt voorbereiden op handelingen zoals een teek verwijderen (of bijvoorbeeld een splinter!).


Hoe snel moet je een teek verwijderen?

Het liefst zo snel mogelijk, maar zeker binnen 12 uur nadat de teek zich heeft vastgebeten. Het beste is natuurlijk om ervoor te zorgen dat je de teek/teken weghaalt voordat deze vast zit.

Een handige tip: zorg dat je een zachte handveger in je auto hebt. Zo kun je wanneer je van het bos/de heide de auto in gaat je hond 'vegen' en zo de losse teken lekker laten waar ze zijn in plaats van ze mee naar huis te nemen.

Controleer je hond wel alsnog ook thuis!


Je hond heeft een teek: wat zijn de symptomen?


Hoe weet ik of mijn hond een teek heeft?

Bij honden met een hele korte vacht kun je de teek met het blote oog zien. Maar dan moet je wel overal kijken!

Teken houden ervan om zich in oksels, liezen of andere huidplooien (bijvoorbeeld achter de oren) te nestelen. Daar zie je ze dus niet zomaar. Check deze plekken dus handmatig en extra goed.

Heeft je hond een dikke of lange vacht, dan zie je ze niet, ook al zitten ze op de schouder of nek.

Soms begint je hond te krabben of te bijten naar een plek met een teek. Maar meestal kun je een teek alleen ontdekken door je hond te controleren!


De teek bewaren? 

Teken kunnen ziektes overdragen.

Daarom wordt er ook onderzoek gedaan naar teken. Als je de teek wilt bewaren, doe hem dan na het weghalen in een minigrip zakje waar je de datum en locatie (bijvoorbeeld Oosterbos, of Ginkelse Heide) op schrijft.

Mocht je hond erg ziek worden (je ziet bijvoorbeeld echt een rode kring om de beet opkomen, of je hond vertoont tekenen van ziektes die door teken verspreid worden), dan kun je de teek laten onderzoeken.


De plek rond de beet is geïrriteerd

Op de plek waar de teek heeft gezeten kan een beetje zwelling optreden, dat is normaal. Dat kun je vergelijken met een muggenbult.

Is de zwelling erger, of zie je dat de huid rood wordt, of zie je iets anders dat afwijkt? Neem dan contact op met de dierenarts.

De jeuk of het branderige gevoel verlichten kun je het beste doen met honingzalf of Groene Leem.

ingegroeide teek verwijderen


Het lukt niet om de teek op mijn hond te verwijderen


Wat gebeurt er als een teek op je hond blijft zitten?

Hoe langer een teek vast blijft zitten op je hond, hoe groter de kans op huidirritaties en ziektes. 

Als je een teek niet verwijdert, zal deze zich helemaal vol zuigen met bloed, en als ze helemaal vol zit, laat de teek zich vallen.

Soms bijten honden zelf op een teek die vastzit. Dan kan het zijn dat de teek er helemaal uit komt, maar het kan ook zo zijn dat een deel in de huid blijft zitten.


Wat gebeurt er als je een teek er niet helemaal uit gehaald hebt bij je hond? 

Zoals gezegd kan de kop van de teek in de huid blijven zitten als jij of je hond een teek niet helemaal handig verwijdert.

Dit kan al snel een behoorlijke huidirritatie of zelfs een serieuze huidontsteking worden. Het kan zich ontwikkelen tot een abces. 

Als deze ook nog eens op een gevoelige plek zit (zoals vlakbij het oog, de geslachtsdelen of de bek), kunnen de gevolgen serieus zijn.


Een ingegroeide teek bij je hond verwijderen

Als een deel van een teek in de huid gegroeid is, kun je dit vaak oplossen door er Groene Leem (Vertagil) dik op te smeren. Dit werkt als trekzalf en zal de kop er als het ware uit trekken.

Een andere 'tip van oma' is bakkersgist (van zo'n blok, uit de koeling) mengen met water totdat er een dikke pap ontstaat, en deze op de plek smeren.

En uiteraard kun je de kop ook laten verwijderen bij de dierenarts, die met een kleine snee de kop eruit haalt.

naar dierenarts als je hond een teek heeft


Een teek verwijderen bij de dierenarts, wat zijn de kosten?

Wat kost dat nou om een teek bij de dierenarts weg te laten halen? Natuurlijk betaal je de kosten voor een consult, daarnaast betaal je een klein behandelbedrag.

Het totaalbedrag kan al snel oplopen tot tussen de 50 en 100 euro! Een tekentang kost een paar euro, en je hond leren om onderzoek en teek verwijderen te accepteren misschien een paar uur van je tijd.



Kan je hond ziek worden van een teek?

Ja, dat kan zeker, hoewel gezonde honden met een goede weerstand daar niet zo snel last van zullen hebben. 

In Nederland kan je hond wel de ziekte van Lyme oplopen door een tekenbeet.

De laatste jaren zijn er steeds meer ziektes die langzaam maar zeker ook in Nederland voorkomen, terwijl je ze vroeger alleen in de warmere landen kon oplopen.

Dit zijn ziektes zoals Babesiose, Ehrlichiose en Anaplasme. Ernstige ziektes! Daarom is het erg belangrijk om je hond te beschermen!


Wil je meer lezen over juiste verzorging voor jouw hond? Lees dan ook:

Alles over teken, wormen en vlooien

Tips om je hond gezond te houden


Meer weten over teken verwijderen of heb je wat hulp nodig?

Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen