Wandelen met je hond NOG leuker maken!
16 september 2022 
7 min. leestijd

Wandelen met je hond NOG leuker maken!

Alle honden (nou ja, de meeste honden) houden van wandelen! De ene hond houdt van korte wandelingen, de andere van lange tochten. 

Misschien vindt jouw hond wandelen wel leuk als de zon schijnt, maar wil hij met regen niet de deur uit. Of heb je een hond die juist dol is op regen en modderplassen? Wandelen is leuk, maar weet je dat het nóg leuker kan worden? 


Waar wandel je?

Nou zullen de meeste mensen denken 'ja, inkoppertje... buiten natuurlijk'! Dat klopt. Buiten kan natuurlijk wel overal zijn. In het bos, op de heide, het strand, in de wijk of in de stad, op het industrieterrein, in het park, door weilanden. En overal heb je weer andere mogelijkheden om leuk bezig te zijn met je hond. 

Afwisseling is al een oefening op zich. Loop je meestal in het bos, ga dan maar eens een wandeling maken in de stad of op het strand.

En heb je nou een hond met wie wandelen niet zo leuk is omdat hij constant trekt... heb je er wel eens aan gedacht om in je huis te gaan wandelen? 

trainingswandelingen nog leuker

Tijdens een LOCA trainingswandeling leren honden leuk bezig te zijn met hun baasjes!


De wandeling met je hond nóg leuker maken

Is het dan wel leuk voor een hond als je ook nog van alles aan hem gaat vragen tijdens het wandelen? Is dat nou niet net een moment om je hond met rust te laten, hem gewoon te laten lopen en snuffelen?

Ja, natuurlijk laat je je hond ook gewoon lopen en snuffelen en plassen en poepen. En het kan zeker ook leuk zijn om hem met andere honden te laten spelen. Maar hoe kom je bij het idee dat je hond het niet nog leuker zou vinden om samen met jou iets te doen? Jij bent toch zijn beste vriend? 


Zo kun je de wandelingen met je hond nóg leuker maken

  • Oefeningen doen tijdens het wandelen, zoals hierkomen, donuts, achteruit lopen, draaien...
  • Samen nieuwe omgevingen ontdekken
  • Zoekspelletjes doen tijdens het wandelen
  • Het eten van je hond meenemen en hem voeren tijdens een wandeling
  • Je omgeving gebruiken als hindernissen om oefeningen te doen
  • Zijn favoriete speeltje meenemen tijdens wandelingen en met hem spelen

leuke oefeningen met je hond

Kan je hond de bekende oefeningen ook op een steen? Hier de 'donut'! 


De voordelen van samen bezig zijn

Door tijdens de wandelingen bezig te zijn met je hond, wordt de band tussen jou en je hond nog beter. Je voorkomt veel voorkomende problemen, zoals trekken aan de lijn of uitvallen naar andere honden. De gehoorzaamheid wordt spelenderwijs beter, en je hond krijgt ook veel meer zelfvertrouwen. 

Ook op het fysieke vlak kan je hond er veel aan hebben. Doordat hij meer afwisseling heeft in zijn beweging blijft hij fitter en gezonder! 


Zorg altijd voor veiligheid, laat je hond niet ergens af vallen en let op scherpe randjes! 


Parcours met je hond

Ga maar eens anders kijken naar je omgeving. Wat kun je doen met een ANWB- paddenstoel? Welke oefeningen zijn er allemaal mogelijk met een bankje in het park? Hoe kun je gebruik maken van een berg straatstenen? 

Kun je je hond er overheen laten lopen, of er onderdoor laten kruipen? Kan je hond er omheen, of kan je hond erop of er overheen springen? Misschien kan je hond zijn voorpootjes of juist achterpootjes op een verhoging zetten. Kun je ergens 'De vloer is lava' met hem spelen? 

Ga nooit je hond dwingen door hem te duwen of te trekken aan de riem. Begeleid hem met wat lekkers of zijn speeltje, beloon veel, en als hij iets niet durft, geef hem even de tijd en probeer het later nog eens! 

voordelen van samen bezig zijn tijdens wandelingen

Samen met je hond bezig zijn versterkt de band tussen hond en baas! 


Op avontuur 

Honden houden van onderzoeken en nieuwe uitdagingen. Elke dag gewoon over een fietspad lopen, misschien zelfs vaak hetzelfde rondje op hetzelfde tijdstip... daar is weinig avontuurlijk aan.

Soms kunnen kleine veranderingen in je wandelingen al een groot effect hebben. In plaats van een uur lang de lijn vasthouden en op je telefoon kijken, kun je de helft van de tijd tijdens je wandeling investeren in oefeningen doen.

Aandachtsoefeningen, handtouch, spelen, hierkomen, links, rechts, tussen, achter... bedenk maar eens welke oefeningen je misschien nog nooit hebt gedaan tijdens een wandeling. 


Wandelen in je eigen tuin

Ja, ook dat kan. En ook als je maar een kleine rijtjeswoning-tuin hebt. Ook dan kun je samen met je hond naar buiten, en samenwerken met je hond. 

Vooral als je een hond hebt die angstig of agressief is buiten. Juist dan kan een mini-wandeling van een half uurtje in je eigen tuin, met tig leuke oefeningen, er juist voor zorgen dat je vanuit daar een half uurtje echt buiten kunt wandelen zonder al te veel problemen. 

genieten van wandelen met je hond

Door eerst te wandelen in je eigen huis en tuin, zijn jij en je hond minder gespannen op straat! 


Picknicken

Samen met je hond picknicken, dat maakt een wandeling zeker leuker! Je kunt een rustige plek uitzoeken waar je met je hond gaat zitten en genieten van lekkere hapjes. 

Dit is vaak een super goede oefening voor honden die de omgeving al snel spannend vinden. Lekker eten verlaagt de stress en je hond kan rustig rondkijken en wennen aan allerlei prikkels op afstand. 


Bosfun

Wandel je vaak in het bos? Daar kun je allerlei leuke spelletjes doen met je hond. Worstenboom, snoepjesstruik en marshmallow zijn leuke spelletjes die je doet met lekkere stukjes hondenworst of kaas! Verstop dat in een boom, prik dat in takjes van een struik of spies het aan een lange dunne stok. 

Het bevordert de oog/neus/bek coördinatie van je hond, en door dit soort spelletjes heeft hij ook meer aandacht voor jou! Gevallen bomen bieden ook veel mogelijkheden om je hond een leuke workout te geven... er op, er onderdoor, er omheen, klimmen en springen. 

balans in bos

Voorpootjes op een boom, en om de beurt 'zwaaien'; goed voor de balans!


Cityfun

In de stad kun je trappen op en af, en niet alleen maar vooruit... nee, de trap op en af kan ook zijwaarts of achteruit. Bankjes in het park zijn leuke puzzels en klim- en kruiptoestellen. Muurtjes zijn leuk om overheen te lopen, maar ook om lekkers te verstoppen in de kiertjes. 

In de stad kom je ook paaltjes, rolstoelhellingen, hekjes en blokjes tegen waar je echt van alles mee kunt doen! Dit helpt ook onzekere honden om zich minder zorgen te maken over hun omgeving, en je zult merken dat je hond, die anders misschien uitvalt en blaft, dit steeds minder zal doen, omdat hij nu iets anders te doen heeft. 


Anders kijken naar je omgeving

Het enige dat je moet leren, is anders kijken naar je omgeving. Een stukje gras wordt in je ogen een snuffelmat, een trap een trainingstoestel, een hekje een mogelijkheid om je hond iets nieuws te leren. 

Je hond gaat anders naar jou kijken, hij gaat je zien als iemand die met hem bezig is, iemand die hem uitdagingen geeft en echt samen met hem wandelt. Een waarschuwling is wel op zijn plaats: nóg leuker wandelen betekent dat je langer gaat wandelen en het kan erg verslavend zijn! 

leuke oefeningen met je hond tijdens wandelen

Dit vindt hij veel leuker dan gewoon langs het bankje lopen! 


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen