Honden hebben grote oren, kleine oren, staande oren, hangoren... maar hoe goed kunnen ze er mee horen?
Soms heb je misschien het idee dat je hond je niet hoort, al sta je op maar 10 meter afstand te roepen.
En op andere momenten is hij 100 meter verder weg, maar kun je niet stiekem een boterham uit een zakje halen, want zodra je hond het geritsel hoort, staat hij al naast je.
Hoe goed hoort jouw hond?
Het gehoor van je hond
Met horen kun je geluiden waarnemen, horen wat het geluid is, en waar het vandaan komt. Gehoor speelt een belangrijke rol in het vinden van prooi, herkennen van gevaar en onderlinge communicatie.
Kan je hond geluiden van veel verder weg horen dan wij mensen?
Ja! Gemiddeld horen honden een geluid van vier keer verder weg dan wij mensen dat kunnen horen.
Een opmerkelijk verschil is ook dat honden grotere oorschelpen hebben dan mensen. De oorschelp kan als het ware het geluid verzamelen en naar de gehoorgang sturen.
Omdat het gehoor van honden over het algemeen veel beter is dan dat van mensen, is het eigenlijk onbegrijpelijk dat mensen vaak echt schreeuwend hun hond commanderen om te gaan zitten of liggen.
Hij hoort je ook als je heel zachtjes fluistert!
De ontwikkeling van het gehoor bij puppy's
Wat hoort je puppy bij de geboorte? Nog niks.
Wanneer puppy's worden geboren, zijn ze naast dat ze blind zijn, ook doof. De gehoorgang zit nog dicht. Deze begint open te gaan met 10-14 dagen, en met 20 dagen kan de pup al gewoon goed horen.
Vanaf dat moment is het ook belangrijk dat de fokker verschillende geluidsprikkels gaat introduceren.
Puppy's die bijvoorbeeld nooit een TV of een stofzuiger hebben gehoord in de eerste maanden, kunnen er echt gigantisch van schrikken als ze eenmaal bij de nieuwe baas zijn.
Hoe werkt het oor van je hond?
Honden hebben vanwege hun geschiedenis als jager een goed gehoor nodig. Vooral met kleine prooidieren, zoals muisjes en konijntjes, is het wel handig als je het geritsel in het gras of onder de sneeuw goed kunt horen.
Honden hebben 15 verschillende goed ontwikkelde spieren waarmee ze hun oren nauwkeurig kunnen bewegen.
Zo kunnen ze hun oorschelpen draaien om zo goed mogelijk het geluid op te vangen zonder dat ze ook hun kop hoeven te draaien.
Ze kunnen dan ook één oor naar achteren richten en het andere naar voren, om zo geluiden van zowel achter als voor zich waar te nemen en te analyseren.
Vaak zie je wel dat honden dan alsnog hun kop gaan kantelen en draaien (dat ziet er heel leuk uit) om nog beter te kunnen bepalen waar het geluid nu echt vandaan komt.
Hoe je hond geluid waarneemt
Honden horen geluiden die wij mensen niet kunnen horen, vooral het horen van hele hoge geluiden is verschillend bij mensen en honden. Het geluid van een hondenfluit is hier op gebaseerd.
Een hondenfluit produceert een geluid tussen de 16.000 en 22.000 hertz, voor mensen is dit niet hoorbaar.
Nu zijn er veel eigenaren die zo'n fluit kopen omdat hun hond niet komt als ze 'hier' roepen. En dan vervolgens teleurgesteld zijn als hun hond ook niet komt wanneer ze fluiten.
Dat een hond iets hoort, wil nog niet zeggen dat hij daar iets mee doet. Je moet de fluit net zo aanleren als het woord 'hier'. Dat moet door trainen een betekenis krijgen. Bijvoorbeeld: fluit = bal gooien, of fluit = plakje heerlijke worst.
Hoe honden elkaar verstaan
Om elkaar goed te kunnen verstaan, is het vaak ook belangrijk om goed te kunnen horen.
Honden kunnen enorm veel verschillende geluiden produceren. Blaffen, janken, huilen, joelen, piepen, grommen en dat met allerlei verschillende tonen en betekenissen.
Wanneer een hond minder goed kan horen, kan hij dus ook zijn soortgenoten minder goed verstaan. Dit kan leiden tot misverstanden, waardoor de honden ruzie kunnen krijgen.
Als jouw hond bijvoorbeeld een grom van een andere hond niet hoort, kan hij er onbedoeld voor zorgen dat de andere hond overgaat tot een aanval.
Reden genoeg om je hond goed in de gaten te houden qua gehoor!
Waarom neemt het gehoor van mijn hond af?
Wanneer honden ouder worden, kan hun gehoor achteruit gaan.
Honden kunnen ook minder gaan horen na oorontstekingen. En soms wordt bij een chronische oorontsteking ook operatief de gehoorgang verwijderd en hoort je hond dus niet meer.
Ook het model van de oren heeft effect op het gehoor.
Een zware flap die tegen de opening van het oor ligt, of een staande oorschelp, dat maakt het horen heel anders.
Slechte verzorging (een vies oor met veel haar en oorsmeer) werkt ook niet bevorderlijk om goed te kunnen horen.
Heeft een slechter gehoor invloed op het gedrag van mijn hond?
Hoort je honder minder goed? Dan kan dat gevaarlijk zijn. Zo kan je hond een weg op lopen en zowel de naderende auto als jouw roepen niet horen.
En hij kan sneller schrikken bij prikkels.
Normaal hoort hij iemand aan komen lopen... en nu is diegene er opeens. Hij kan er dus van schrikken, en uit schrik kan hij vluchten of happen!
Ook kan je hond je gesproken woorden minder goed horen, en dus minder accuraat luisteren.
Als je dus het idee hebt dat je hond minder goed naar je luistert, hoeft dat geen ongehoorzaamheid te zijn, maar misschien afnemend gehoor.
Als je dan onterecht een beetje boos of gefrustreerd raakt... dan kan je hond daar behoorlijk onzeker van worden.
Het gehoor: dove honden
Met dove honden moet je dus extra goed opletten. Dus van de voorkant benaderen zodat je hond je ziet aankomen, en niet opeens van achteren benaderen of aanraken.
Maar met dove honden kun je net zo goed trainen als met horende honden, alleen moet je nu denken aan gebarentaal.
Ik heb vaak getraind met dove honden en het leuke is dat je gewoon tegen ze blijft praten. En je ziet ook, dat omdat je tegen de honden praat, ze wel je gezichtsuitdrukkingen kunnen 'lezen'.
Doofheid is dus wel iets waar je rekening mee moet houden, maar zeker geen onoverkomelijk probleem!
Risico rassen met doofheid
Bij sommige rassen en sommige kleuren heb je meer kans op doofheid.
Ben je van plan om een pup aan te schaffen?
Is je keuze gevallen op een dalmatiër, cattle dog, bull terriër, parson jack russel terriër, Engelse setter of een Australian shepherd? Dan is het verplicht dat de fokdieren en/of de puppy's een BAER test hebben ondergaan. (Brainstem Auditory Evoked Response)
Is dit niet het geval, koop dan bij deze fokker GEEN pup. Ook niet als je wel kunt zien dat de moeder en de pups kunnen horen. Deze fokker neemt zijn taak dan niet serieus.
Zijn witte honden vaker doof?
Bij sommige andere rassen komt doofheid vooral voor bij honden die teveel wit hebben. Opvallend is dat border collies met een overwegend witte kop ook vaak doof zijn.
Bij Duitse doggen zien we doofheid bij de zwart-wit gevlekte honden met veel wit. Bij bulldoggen en dogo argentino's komen we ook geregeld dove honden tegen.
De kleur wit (met of zonder merle of piebold kleur) gaat dus gepaard met een groter risico op doofheid.
In de broodfok worden er zo goed als geen gehoortesten uitgevoerd, dus ook vanwege het gehoor (net als het zicht) kun je beter een pup kopen bij een goede fokker dan bij een handelaar of uit een 'gelegenheidsnest'.
Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming