Afscheid nemen van je hond is absoluut geen leuk onderwerp voor een blog. Maar elke hond overlijdt en we krijgen er (helaas) allemaal mee te maken. We willen er niet eens aan denken en toch weet je dat het ooit zover komt. En hoe gaat het dan? Heb je daar al eens bij stilgestaan?
Hij was nog maar een pup…
Ooit kwam je oude, wijze, lieve hond bij je als jonge, onnozele en ondeugende pup. De eerste dagen of weken waren misschien niet eens leuk. Je moest dweilen, opruimen, goed op hem letten, 10 keer per dag met hem naar buiten, overal waren er haren en soms modder van buiten of van je kamerplanten en er werd wel eens wat gesloopt… maar goed, dat vergeet je in de loop van de tijd.
Voor het eerst samen naar de puppycursus, alles samen ontdekken. Elkaar leren kennen! En net toen je dacht dat jij je hond goed kende en begreep…. toen kwam de puberteit!
Je hond in de puberteit
In de puberteit was je vaak de wanhoop nabij. De oren van je lieverd lijken dan ineens compleet niet meer te werken. De oefeningen die hij altijd netjes uitvoerde, lijken opeens totaal onbegrijpelijk. Vooral de woorden ‘Hier’ en ‘Nee’ zijn totaal onbekend… zucht.
Was deze fase maar alvast voorbij… kunnen we de tijd niet vooruit spoelen? Gelukkig is de puberteit niet blijvend! Waar sommige mensen wel jaren over doen, duurt bij de meeste honden maximaal anderhalf jaar (oké, het voelt als een eeuwigheid…).
Eindelijk is je hond volwassen!
En dan… dan breekt die heerlijke tijd aan. Je hond is prima opgevoed, je kunt met hem lezen en schrijven. Je onderneemt leuke dingen samen, je maakt lange wandelingen en het is echt genieten. Je kunt op je hond vertrouwen en omgekeerd geldt hetzelfde. Jullie zijn een team, een eenheid. Gewoon genieten! Geen zorgen meer, alles loopt min of meer op rolletjes en jullie band wordt steeds sterker.
Grijze haren en rustiger lopen
Dan komt er een moment dat je kijkt naar je hond en je zijn grijze haren ziet. Je beseft dat je hond ook wat rustiger is geworden. Zonder dat je er bij stil stond, zijn de jaren voorbij gevlogen. Jaren van wandelen in weer en wind en jaren waarbij je hond er gewoon altijd voor je was. De wandelingen gaan rustiger, hij schiet niet meer zo snel achter vogels aan. Jullie hebben steeds meer hetzelfde looptempo.
Voor de eerste keer komt ook het besef dat je vriend er niet voor altijd zal zijn. De gedachte alleen al, dat je hem moet gaan missen… je wilt zelfs zijn haren, de modder, zijn pootafdrukjes op de vloer en zijn neusvlekken op de ramen niet missen. Nee, ook je hond heeft niet het eeuwige leven.
Met pensioen
Als je met je hond sport of werkt, dan bouw je dit langzaam af of je kiest voor een andere vorm van sport. Doe je nog aan wedstrijden, dan schrijf jij je hond in voor een veteranenklasse. Waar is de tijd gebleven….
Je hond slaapt meer en dieper. Je ziet dat zijn ogen een lichte waas krijgen en het geluid van de koelkastdeur op vijf meter afstand is niet meer hoorbaar voor hem. Maar je wilt er nog niet aan denken, dat je ooit afscheid van je hond moet nemen.
Kwaaltjes van senioren
Ouderdom op zich is geen ziekte en het hoeft bijvoorbeeld ook geen excuus te zijn voor overgewicht bij je hond. Je hond wordt sneller dik doordat hij uit zichzelf minder actief is. Aan jou is dus de taak om ervoor te zorgen dat hij wel zijn gezonde gewicht kan behouden.
Je hond zal wat stijfjes worden door slijtage in zijn gewrichten. Je kunt hem helpen met goede supplementen, gezonde voeding en gepaste beweging zoals zwemmen en wandelen.
En elk jaar een senioren-check bij de dierenarts is zeker geen overbodige luxe.
Het is niet zo dat als je oudere hond lusteloos is en dik en stijf wordt, je daar niets aan kunt doen en dat het zo hoort. Je kunt er dus wel wat aan doen en daardoor je hond een leukere oude dag geven en zelfs toch nog misschien iets langer van hem genieten.
Wanneer is het genoeg?
Voor ons is het nooit genoeg. Ik zou er alles voor geven om voor altijd met mijn honden samen te kunnen zijn. Voor mij is de grootste angst het wachten, ik ben bang dat mijn hond onnodig lijdt omdat ik hem niet kan missen.
Voor mij is het genoeg als er geen kans meer is op beter worden en pijn en ongemak wegen zwaarder dan de gelukkige momenten.
Ik wil mijn honden een waardig einde geven, zonder dat ze onnodig moeten lijden en wanneer er geen kans meer is op betere tijden. Het belang van de hond moet voorop staan.
Die keuze hebben wij als baasjes, maar de keuze is echt niet makkelijk. Afscheid nemen van je hond is altijd moeilijk. Altijd!
Mijn ervaringen
Ik heb natuurlijk al tientallen jaren honden. En altijd vier of meer honden, dus afscheid nemen van mijn hond is dus iets waar ik heel vaak mee te maken heb gehad. En nee… het wordt niet makkelijker. In tegendeel. Het wordt steeds moeilijker. Elke hond neemt weer een stukje van me mee.
Ik heb oude honden gehad die echt op waren en zelfs dan was het vreselijk om de beslissing te nemen. Ik heb honden verloren als gevolg van vergiftiging, die te jong waren om ze al te moeten missen.
Met één van mijn honden heb ik een week de tijd genomen om afscheid te nemen, ik heb alles heel bewust voor de laatste keer gedaan. De laatste keer samen trainen, de laatste keer spelen en de laatste wandeling. Ze is een week lang echt schandalig verwend. Dat was een bizarre week, aan de ene kant zo mooi en waardevol en aan de andere kant zo pijnlijk.
Mijn laatste afscheid van een van mijn honden kwam deels onverwachts. Onze Dappie werd niet meer wakker en stierf op haar eigen kussen in haar slaap. Ja, heel mooi, maar het deed niet minder pijn. Ik weet niet wat erger is.
Afscheid nemen door je andere honden
Wat vaak wordt gevraagd is hoe belangrijk het is dat je andere honden in huis afscheid kunnen nemen. Dat ligt aan je honden en aan hun relatie. Ik denk dat de meeste honden wel weten wanneer het einde van hun oudere huisgenoot nadert. Voor honden is de dood gewoon een natuurlijk onderdeel van het leven.
Sommige honden zetten hun agressie in tegen een oude hond die zijn einde nadert. Voor ons lijkt dit heel erg gemeen en afschuwelijk, maar voor je hond is dat een praktische overweging. Ze hebben niets aan een zwakke huisgenoot. Mocht je dus een hond hebben die deze trekjes heeft, bescherm dan je ‘oudje’ in de laatste fase van zijn leven.
Mijn ervaringen met meerdere honden
Ik heb ooit onze Sam meegenomen naar huis nadat hij was overleden, om de andere honden afscheid te kunnen laten nemen. Ze roken aan hem en werden allemaal heel blij, gingen met elkaar spelen en vierden feest… terwijl ik alleen maar kon huilen. Maar eerlijk is eerlijk, Sam was allesbehalve leuk voor de andere honden om mee samen te leven. Hij was een oude, agressieve zuurpruim.
Met Chic, mijn allerliefste hondenvriendin, ging haar beste maat Dutch mee naar de dierenartspraktijk. Met hem had ik het gevoel dat hij afscheid van haar moest kunnen nemen. Dat was dan weer een heel mooi moment. Het ligt dus echt aan je honden en aan hun relatie met elkaar.
Het moment van afscheid nemen van je hond
Misschien komt een dierenarts bij je thuis of misschien ga je naar de dierenartspraktijk. Je weet dat dit het beste is en de enige juiste beslissing. En toch is het ondraaglijk pijnlijk. Elke cel in je lichaam schreeuwt ‘nee’. Je hebt je hond in je armen, je voelt aan zijn vacht, je kijkt hem nog in de ogen, terwijl je bijna niets meer ziet door de tranen.
De dierenarts vraagt of je er klaar voor bent en je kunt alleen ‘ja’ knikken. Nee, je bent er niet klaar voor, nu niet, nooit niet. Dan is het moment daar, je hond valt in slaap en je weet dat er geen weg meer terug is. Je voelt zijn ademhaling wegzakken, zijn hartslag onder je hand wordt steeds minder. En dan is hij er niet meer. Het is voorbij.
Na het afscheid nemen van je hond
Na het afscheid nemen van je hond is er niets, behalve de pijn. Je kunt echt niet meer helder denken, je stikt in je verdriet. Daarom is het verstandig om van tevoren te bedenken wat je doet na het overlijden van je hond. Cremeren, bij de dierenarts laten of laten begraven. Bespreek dit met je dierenarts, zodat hij op de hoogte is van wat je wilt doen.
Je komt thuis en het is leeg. Het voelt zo verkeerd, het gat in je hart is zo groot. De pijn is honderd keer erger dan je had verwacht. En het blijft bij je, nog heel lang. Mensen in je omgeving die geen hond hebben, begrijpen het vaak niet. Ze weten niet hoe zeer het doet.
Rouwproces
Dit is voor iedereen anders en met elke hond die je verliest is het weer anders. Er zijn geen regels voor. Er is geen ‘normaal’, er zijn geen regels voor hoe je het verlies moet verwerken. Soms vragen mensen ‘hoe lang heb je er verdriet van?’. Daar is geen antwoord op.
Als ik dit schrijf, is de pijn er ook. Het is er nog steeds, bij elke herinnering van het afscheid nemen van elke hond. Dan vraag ik me soms af waarom doe ik mezelf dit weer aan, want uiteraard heb ik nog steeds honden. En ik weet, dat ik ook met hen dat moment mee moet maken. Maar daar wil ik niet over nadenken… nog lang niet.
Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming
Irma
op 12 Jun 2021