Lange werkdagen, je hond die problemen heeft met het alleen zijn... een dagopvang voor honden lijkt dan een ideale oplossing!
Je hond kan lekker spelen met andere honden in plaats van alleen thuis op jou te wachten. Met een dagopvang kan toch niks mis zijn?
Voordelen van een dagopvang
Als je hond naar de dagopvang gaat, hoeft hij niet alleen thuis te zitten. Je voorkomt probleemgedrag dat hij kan laten zien als hij alleen thuis is, zoals blaffen, slopen, binnen plassen.
En je hond is veilig. Sommige honden raken namelijk wel eens in de problemen als ze alleen thuis zijn. Met de tandjes vast komen te zitten in een bench of een speeltje of kluifje dat vast in hun keel blijft zitten, je moet er niet aan denken dat je dan niet thuis bent.
Ook met gevaren zoals brand, de grootste nachtmerrie van elke hondenbezitter, is je hond dan niet alleen thuis. En je hond kan lekker rustig in huis zijn na een dag spelen en ravotten met andere honden.
Nadelen van een dagopvang
Niet elke hond voelt zich prettig in een groep vreemde honden. Als je hond juist een grote persoonlijke zone heeft, of als hij van rust houdt, dan is niet elke dagopvang even geschikt.
Er zijn honden die in een dagopvang heel erg overprikkeld raken en dan in huis ook erg rusteloos zijn. Of je hond houdt misschien niet van een verblijf in een kennel, dit geldt uiteraard niet voor dagopvang-adressen waar je hond in een huiselijke omgeving verblijft.
Vanaf welke leeftijd kan mijn hond naar de dagopvang?
Sommige dagopvang-adressen nemen ook puppy's aan. Bij puppy's is het natuurlijk extra belangrijk om goed te kijken naar de opvang. Is de opvang die jij op het oog hebt ook geschikt voor puppy's?
Hebben ze regelmatig rustmomenten, is er continu begeleiding bij de honden? Sommige puppy's kunnen er niet goed mee omgaan als ze zoveel heen en weer 'verhuizen', andere puppy's vinden het helemaal prima.
Is een dagopvang altijd leuk?
Nee. Zoals al gezegd, als je hond geen fan is van andere honden en hij moet in een dagopvang wel in een groep, dan is het voor hem niet zo fijn.
Tref je een opvang aan waar de begeleiding de groepsdynamiek niet herkent en jouw hond wordt continu gepest, dan is het voor hem ook geen plezierige plaats.
Wat kost een dagopvang?
De kosten voor een dagopvang variëren enorm, van 10 tot 50 Euro per dag. Dit hangt af van verschillende factoren; doet iemand dit als broodwinning of kleinschalig erbij, is voer inbegrepen of neem je dat zelf mee als je hond tijdens zijn verblijf moet eten, hoe is de locatie in het algemeen?
Een gewoon huis waar de honden aangelijnd worden uitgelaten, heeft een ander prijskaartje dan een aanbouw met een veilig omheind, groot terrein met verschillende speeltoestellen.
Ook de opleiding van het personeel kost geld, en als je met meerdere mensen werkt om de honden continu te kunnen observeren en begeleiden, of misschien zelfs te voorzien van training, dan kost dat uiteraard geld.
Hoe ervaart een hond de dagopvang?
Dat ligt echt aan je hond. De ene hond geniet ervan, een andere hond ondergaat zijn verblijf, en een derde wil niet uit de auto op de parkeerplaats. Dit zegt dus niet altijd iets over de dagopvang.
Er zijn nu eenmaal honden die liever in hun eigen thuis verblijven, hoe goed een dagopvang ook is. Sommige honden ervaren erg veel stress in een grote groep, en daar is dus de deskundigheid van de oppas van belang. Kan hij of zij goed inschatten welke honden bij elkaar passen, of worden alle honden maar gewoon bij elkaar 'gekwakt'?
Hier moet je op letten bij een dagopvang
- Is het veilig? Zijn en geen ontsnappingsmogelijkheden?
- Hoe zit het met de deskundigheid van de medewerkers?
- Groepsgrootte
- Worden de honden die bij elkaar komen goed stapsgewijs 'gematcht'?
- Hoe gaat de introductie? Jouw hond aan een riem de groep in 'sleuren', is een NO-GO!
- Hoe zit het met de begeleiding van de groepen? Is er toezicht?
- Krijgt je hond ook rust tijdens de dag?
- Hoe wordt er ingegrepen als de honden ruzie hebben?
- Is er kennis aanwezig van EHBO en contact met een dierenarts indien nodig?
Ga altijd eerst op kennismaking, voordat je je hond er heen brengt. Vallen er woorden zoals 'roedeltherapie' of 'ze moeten het zelf uitzoeken' of 'met de gevechten kan een hond zijn rangorde bepalen'... wegwezen. Hier wil je je hond NIET heen brengen.
Gedrag na de dagopvang
Zoals gezegd raken sommige honden enorm overprikkeld bij een dagopvang. In dat geval bespreek je dit met je opvang adres. Is er een mogelijkheid om je hond meer rustmomenten aan te bieden? Zijn er verschillende groepen, zou je hond in een kleinere en rustigere groep kunnen?
Hetzelfde geldt als je hond echt heel moe is na een dagje bij de opvang. Bespreek dit, en als de dagopvang er niets aan wil doen... zoek dan een andere opvang of kies voor een oppas thuis.
Je hond is ziek na de dagopvang
Dit kan, en dit hoeft echt geen nalatigheid van een opvang te betekenen. Een hond kan ergens anders een virus hebben opgelopen, hij gaat vervolgens naar de opvang, komt thuis, raakt aan de diarree en dan wordt er snel met de vinger gewezen naar de opvang.
Nu is het zo dat een opvang een hond die ziek is echt wel zou weigeren, maar dit zie je dus soms pas later. Net zoals je hond iets kan oplopen bij het snuffelen of spelen met andere honden in een speeltuin, kan hij natuurlijk ook iets oplopen bij de opvang.
100% voorkomen is gewoon niet mogelijk, tenzij je je hond in een glazen kooi gaat houden...
Wanneer kan je hond niet naar de dagopvang?
Zoals al eerder aangegeven: als je hond ziek is, moet hij thuis blijven. Dus diarree, hoesten, vlooien... dan is je hond uiteraard even niet welkom bij een opvang.
Een andere reden kan zijn dat een opvang een aantal honden heeft die er dagelijks zijn, en dat jouw hond geen match is in dat groepje. Dit wil niet zeggen dat jouw hond 'fout' is, maar het betekent alleen maar dat hij gewoon niet in dit groepje past.
Een opvang die eerder zegt 'oh ja, maar ze moeten maar aan elkaar wennen' is dus minder goed! Het welzijn van alle honden moet natuurlijk wel op de eerste plaats staan.
Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming