Hondenmand: vragen en antwoorden over de mand van je hond
30 juni 2023 
11 min. leestijd

Hondenmand: vragen en antwoorden over de mand van je hond

Je wilt een lekkere mand voor je hond, eentje waar hij graag in ligt. Maar de keuze is echt ontzettend groot, en iedereen vindt natuurlijk zijn eigen mand het allerbeste. Maar niet elke mand is de beste keuze voor elke hond. Hoe kies je dan het mandje dat het beste bij je hond past? Dat lees je in deze blog!

Wat is de juiste mand voor je hond?

Welke hondenmand de juiste is voor jouw hond? Dat hangt af van het type hond dat je hebt. Voor een puppy of puber kies je vaak een ander soort mand dan voor een hond die al 10+ jaar oud is. Je kiest vooral een mand voor je hond, en ja, natuurlijk heb jij qua uiterlijk ook zo je voorkeuren... Maar je hebt niets aan een hele mooie mand als je hond er niet in wil liggen, of als de mand binnen 10 minuten gesloopt is...

beste hondenmand hond ligt

Wat is de beste hondenmand?

Bij de keuze van een mand is het natuurlijk het belangrijkste dat je hond er een fijne ligplaats in vindt, dat het veilig is en makkelijk schoon te maken. Voor een puppy kan je dus een andere type mand nodig hebben dan voor een oude hond. Voor een hond die nooit iets kapot maakt ben je minder beperkt in je keuzes dan bij eentje die overal zijn tanden in zet. Ook het plek waar je een mand neer zet is belangrijk.

Hoe kies je een hondenmand voor je hond?

Bij de keuze van een mand let je op de volgende dingen:

  • Materiaal van de mand (i.v.m. slopen en schoonmaken)
  • Grootte van de mand
  • Vorm van de hondenmand
  • Hoe makkelijk is het schoon te houden
  • Leeftijd van je hond
  • Standplaats van de mand (binnen/ buiten/ stal/ garage...)

hondenmand kiezen dalmatiër hout

Wat is de beste mand voor puppy's?

Een mand voor een puppy kan het beste een mand zijn met een lage instap (pups hebben nog korte pootjes), en een die makkelijk schoon te houden is. En, niet geheel onbelangrijk, eentje die je makkelijk kunt schoonmaken. Pups kunnen wel eens een ongelukje hebben, en als je dan elke dag je mand moet wassen, is het wel een pluspunt als dat snel en makkelijk gaat.

Ook houden puppies ervan om alles met hun bek te onderzoeken, dus een fluffy mand waar je pup makkelijk een gat in kan bijten en alle vulling opeet... nee, daar zit je zeker niet op te wachten. Riet nodigt echt uit om eraan te kluiven, dus die optie is ook niet de meest praktische keuze met een pup. Persoonlijk vind ik een stevige kunststof mand voor pups echt de beste keuze. Een kleedje erin, die je makkelijk in de was kunt doen, en de mand is in een oogwenk schoon met een sopje en een doekje!

Wat is de beste mand voor een oudere hond?

Ook voor een oudere hond is een mand met lage instap wel zo fijn. Maar een ouder lijf heeft meestal last van artrose, en daardoor kan het lijf wel wat extra hulp gebruiken. Voor een oudere hond kun je dus het beste een mand van orthopedische kwaliteit kiezen, zoals manden van Knuffelwuff en Scruffs. Heb je een oudere hond die sloopt, dan is het uiteraard een ander verhaal!

beste mand hond ouder

Hoe groot moet een hondenmand zijn?

Dat hangt een beetje af van hoeveel verschillende ligplaatsen je hond heeft en wat de favoriete slaapstijl van je hond is. Sommige honden krullen zich altijd helemaal op als een vosje, en voor deze honden is een wat kleinere mand vaak favoriet. Andere honden strekken zich helemaal uit tijdens het slapen, en dan kan juist een grote, vierkante mand het beste zijn.

Wat leg je in de mand van je hond?

Als je een harde mand kiest, wil je er uiteraard iets in leggen om het comfortabel te maken voor je viervoeter. Maar wat leg je erin? Een kussen, een deken, een dekbed, een vetbed... Deze keuze wordt bepaald door wat jouw hond prettig vindt, of je hond hetgeen wat je erin legt sloopt, en de temperatuur. Voor een pup zou ik kiezen voor een deken zonder vulling; ik vind een vetbed echt ideaal voor pups. Voor een oudere hond zou ik juist kiezen voor een zacht kussen of een dikkere deken. In de winter zijn wollen dekens en vetbedden vaak fijner, terwijl in de zomer een opgevouwen dekbedhoes voldoende kan zijn. En hier geldt ook weer: honden hebben hun eigen voorkeur. Als je hond altijd het liefst op de plavuizen ligt terwijl hij ook op een kussen of deken kan liggen, is dat waarschijnlijk wat hij fijn vindt.

hond mand kussens roze

Hoe houd je een hondenmand schoon?

Een kunststof mand is echt het makkelijkst schoon te houden. Bij een zachte mand kun je vaak kiezen voor een volledig afneembaar hoesje dat in de wasmachine kan. Maar als dit hoesje niet vuilafstotend of vochtbestendig is, kan de binnenkant snel vies worden. Vooral als je pup een keer een ongelukje heeft of wanneer je oudere hond misschien incontinent wordt. Ook modder en nattigheid na het zwemmen kunnen in de mand trekken. Hout en riet zijn lastiger schoon te houden. In de zomer kun je ze goed schoonmaken met sop en in de zon laten drogen. Maar vuil kan snel in de kiertjes komen, en soms biedt dat ook een prima schuilplaats voor vlooien.

5 soorten hondenmanden

Je hebt hondenmanden van: kunststof, schuim, een zachte donut-mand, rieten hondenmand en houten manden. Hier zetten we alle soorten hondenmanden en de voor- en nadelen van de materialen waar ze van gemaakt zijn voor jou op een rijtje:

1. Harde mand van kunststof:

  • Makkelijk schoon te maken
  • Veel keuze in kleuren
  • Je kunt elk gewenst kleed of kussen erin leggen
  • Biedt veel steun voor de hond door de stijve randen
  • Hond kan niet over de randen heen liggen
  • Honden kunnen wel aan de randen kauwen, maar het gaat niet snel kapot

2. Zachte mand van schuim:

  • Fijne ondersteuning, vooral als het een orthopedisch schuimkussen is.
  • Honden vinden het vaak heel fijn om hun kop op de rand te leggen.
  • Meer keuzevrijheid in slaappositie.
  • Als je het hoesje eraf kunt halen, kan deze in de wasmachine.
  • Als het hoesje niet vuil- en waterafstotend is, kan de mand snel vies worden.
  • Slopers vinden het vaak fijn om de mand kapot te maken.

3. Zachte donut-mand:

  • Favoriet bij veel honden vanwege de zachte ronde vorm en hogere randen.
  • Qua slaappositie tussen een harde en zachte mand in.
  • Moeilijker schoon te houden, wordt sneller vies.
  • Snel kapot als je hond zijn tanden erin zet.
  • Leuke kleurtjes, mooi om te zien.

4. Rieten mand:

  • Verschillende vormen en hoogtes.
  • Vaak op poten waardoor de hond hoger ligt.
  • Moeilijker schoon te houden.
  • Je kunt er elk gewenst kussen of kleedje in/op leggen.
  • Riet nodigt uit om aan te kauwen.
  • Snel kapot, en hond kan harde stukjes doorslikken.
  • Mooi om te zien.

5. Houten mand:

  • Verschillende vormen, hoogtes en kleurtjes.
  • Makkelijk uiterlijk aan te passen voor elk interieur.
  • Elke gewenste kussen of deken kan erin.
  • Moeilijk schoon te houden.
  • Schuilplaats voor vlooien en andere insecten.
  • Kan door kauwen snel stukgaan, honden vinden hout fijn om op te knabbelen.

hond wil niet in mand liggen

Waarom wil mijn hond niet in zijn mand liggen?

Daar staat je dure orthopedische hondenmand en je hond wil er NIET in. Dit kan verschillende redenen hebben. Misschien staat de mand op een plek waar je hond niet graag ligt. Probeer altijd goed te bekijken wat zijn favoriete ligplekken zijn en zet de mand daar.

Het kan ook zijn dat de mand te ver weg is van waar de baasjes zijn. Plaats de mand dichterbij en kijk wat er dan gebeurt.

Soms wil een hond niet in een mand liggen omdat deze is gebruikt als strafmiddel. Dit is dus niet verstandig. Wil je je hond een time-out geven omdat hij ongewenst gedrag vertoont, zet hem dan op een plek die niet zijn eigen veilige bed moet zijn.

Hoe kun je de mand leuker maken voor je hond?

Dit zijn 8 dingen die je kan doen om in de mand liggen aantrekkelijker te maken:

1. Geef elke kluifje in de mand.
2. Geef eten in de mand.
3. Trainen! In de mand = beloning.
4. Laat de hond met rust als hij slaapt in zijn mand (dus ook niet gaan aaien en knuffelen).
5. Zet de mand op een andere plek.
6. Leg een ander soort kleed of kussen in de mand.
7. Kies een ander type mand.
8. Zorg er voor dat het mand of kleedje niet statisch is (fleece wordt vaak snel statisch!)

mand leuker maken hond langharig

Is een hondenmand nodig? (Moet mijn hond een mand hebben?)

Nee, 'moeten' is wel een hele strenge eis. De meeste honden vinden een eigen mand wel fijn. Het is ook prettig als je hond meerdere plekken heeft waardoor hij kan kiezen waar hij wil liggen. Misschien mag je hond op de bank, naast de bank een mand, in de keuken een kussen, in de gang een kleedje en voor 's nachts een bench. Maar een mand is geen 'must'.

Wat zijn alternatieven voor een hondenmand?

Dit zijn 6 alternatieven voor een hondenmand:

1. Een deken of kussen: 

Een deken of kussen zonder mand eromheen kan natuurlijk ook prima. Het nadeel hiervan is dat het sneller alle kanten op schuift en het iets lastiger aan te leren is wanneer je wilt dat je hond erop blijft liggen. Een mand met duidelijkere "grenzen" maakt dit net iets makkelijker.

2. Een (puppy)ren in huis: 

Een ren is ideaal als je bijvoorbeeld twee honden hebt die je gescheiden wilt houden, of met een pup die misschien aan je planten gaat knabbelen als je even niet oplet. Een ren kan zowel laag als hoog zijn. Het nadeel is dat je de ren vaak moet vastmaken zodat deze niet alle kanten op schuift, en je hebt er iets meer ruimte voor nodig. In de ren kun je dan een mand en andere spullen van je hond plaatsen.

3. Een kamer, gang of bijkeuken als eigen plek: 

Als je de ruimte hebt, is dit ook een prima optie. Je kunt de deur dichtdoen of een traphek gebruiken. In de ruimte zelf kun je dan een mand, kussen, kleed of bench plaatsen. Sommige honden vinden een eigen ruimte minder fijn als jij in een andere ruimte bent.

4. Bank of stoel: 

Je kunt ook je eigen bank of stoel gebruiken! Dit neemt natuurlijk meer ruimte in dan alleen een mand, en de opstap is veel hoger. Dit is dus lastiger voor een pup of oudere hond. Dit probleem kun je oplossen door een anti-slip trapje voor honden te gebruiken. Schoonhouden kan ook een uitdaging zijn, dus ik zou de voorkeur geven aan een stoel of bank van dik leer.

5. Een buitenren of kennel

Vaak wordt er wat negatief gereageerd op een buitenren en buitenkennel. Maar ook hier geldt: kijk naar je hond! Sommige honden zitten liever buiten dan binnen en hebben liever een kennel dan een plek binnenshuis. Een ruime buitenren en een binnenkennel die voldoet aan alle eisen (tochtvrij, boven de grond, schoon, goed geïsoleerd) zijn voor sommige honden echt de beste keuze.

6. Een bench

Naast een mand en kussen kun je ook een bench nemen als een van de eigen plekken. Een bench neemt niet meer vloerruimte in dan een mand, en het voordeel is dat je de deur kunt sluiten als je de hond even niet los wilt laten lopen. Als je een commando zoals "blijf" in het mandje gebruikt, moet je toch blijven opletten en belonen. Met een bench kun je gemakkelijker bijvoorbeeld naar de deur lopen wanneer je hond bezoek een beetje overenthousiast begroet.

bench puppy mand labrador pup

Je hond aanleren in de bench te gaan

Maar vindt een hond een bench dan net zo fijn als een mand? Dat kan zeker, en de meeste honden die een goede benchtraining hebben gehad, vinden de bench de allerfijnste plek in huis en gaan daar vaak vanzelf in liggen. Een bench is ook heel handig om mee te nemen op reis (dat is met een grote houten of rieten mand bijna niet te doen), je kunt hem inklappen en klaar! Hoe zorg je er dan voor dat je hond de bench op een goede manier aanleert en niet in de bench gaat janken, piepen en blaffen? Daar hebben we een supergoede cursus voor!

Waarom een bench training voor je hond of puppy?

Met een bench training leer je jouw puppy of hond dat zijn bench een fijne plek is. Heb je nu een bench waar je hond niet ingaat? Of is het steeds een 'gedoe' of strijd om hem erin te krijgen? Dan is de benchtraining een perfecte oplossing. Na deze hondencursus gaat je hond of pup met gemak in zijn bench.

Let op, wil je juist jouw hond of puppy leren om alleen thuis te zijn? Maar... Blaft, piept of jankt je hond steeds? Dan is de hondentraining tegen verlatingsangst ('vaarwel verlatingsangst') de beste oplossing. Deze hondencursussen worden daarom vaak gecombineerd door baasjes. Volg je de bench training? Dan krijg je daarom ook korting op de training tegen verlatingsangst.


Een andere handige en leuke hondentraining volgen?

Op zoek naar een andere handige of leuke hondentraining? Kijk dan voor de leukste en handigste hondentrainingen in de trainingssectie van onze online hondenschool. Je vindt hier alles, van puppycursus tot gehoorzaamheid- en opvoeding cursus, maar ook hondencursussen over (specifiek) hondengedrag en natuurlijk heel veel fun oefeningen met je hond


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming


Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen