Waarom hondentraining? (En hoe?)
29 juni 2021 
11 min. leestijd

Waarom hondentraining? (En hoe?)

Is hondentraining nou echt nodig voor elke hond? En zo ja, waarom dan? Heeft elke hond baat bij training, of is dat echt iets voor probleemgevallen of mensen die wedstrijden en examens willen doen? Wat zijn de verschillen in trainingen, hoe vind je een goede trainer en wat zijn de meest gemaakte fouten in hondentraining? Kun je zelf je hond trainen? 

Allemaal vragen die vaak worden gesteld. De antwoorden op deze vragen over hondentrainingen vind je in deze blog!

Wat is hondentraining?

Hondentraining is een basisbehoefte voor alle honden, naast; voedsel, water, medische verzorging en basisverzorging (vacht, oren, ogen, nagels, etc.). Wat valt dan eigenlijk onder 'trainen'? In het algemeen is hondentraining: het bewust vormen van hondengedrag door de mens en dit door aanwijzingen van mensen laten plaatsvinden.

Dit kan zijn: het aanleren van gewenst gedrag, of verminderen van ongewenst gedrag. Hier valt alles onder, zowel bij opvoeding als sport. Hoewel wij mensen heel graag in hokjes denken (opvoeding is apart, training is apart, sport is apart, kunstjes zijn apart…) is het voor je hond echt allemaal hetzelfde: prikkel, motivatie, gedrag en gevolg.

voor wie is trainen nodig

waarom hondentraining belangrijk


Waarom is hondentraining belangrijk voor je hond? 

Een getrainde hond is een gelukkige hond. Door met je hond te trainen, wordt hij zelfstandiger, hij krijgt meer zelfvertrouwen, zo voorkom je stress en gedragsproblemen bij je hond. 

Zoals je weet is voorkomen beter dan genezen. Het welzijn van je hond wordt dus verbeterd als je met hem gaat trainen. Voor sommige hondenrassen is een bepaald type hondentraining echt noodzakelijk om ze zo gelukkig mogelijk te maken. 

Denk aan: apporteren met retrievers, speuren met beagles, bassets en vergelijkbare rassen of het drijven van vee of hondensporten met border collies. Een hond van een bepaald hondenras kan dus specifieke uitdaging nodig hebben. Het gebrek aan die uitdaging, is één van de oorzaken van probleemgedrag.

Ook moet je niet vergeten dat we leven in een mensenmaatschappij. Gedrag dat volkomen normaal is voor een hond, past niet altijd binnen onze menselijke / maatschappelijke normen.

Blaffen, tegen dingen aan plassen, grommen, bijten, opspringen, jagen; allemaal heel normaal, maar niet gewenst. En ja, natuurlijk maakt hondentraining het leven van de baas ook een stuk makkelijker.


Wanneer begin ik met het trainen van mijn hond? 

Hoe eerder hoe beter uiteraard, maar het is echt nooit te laat. Je kunt met je hond altijd met trainingen beginnen.

De meest voorkomende vraag is 'wanneer kan ik met mijn puppy naar een cursus?'.

Wanneer begin je met een puppy training?

Het meest voorkomende antwoord is 'een week nadat je de pup in huis hebt gehaald'. Dat wil niet zeggen dat je thuis nog niks kunt trainen met je puppy. 

Het belangrijkste is dat jij en je puppy (of herplaatser) elkaar leren kennen en met elkaar leren samenwerken. Eigenlijk vindt leren plaats op elk moment van de dag. Het doel van een hondencursus is dus ook dat je wat je leert, thuis gaat oefenen en toepassen. 

1 uur per week iets oefenen met je hond en de rest van de week het tegenovergestelde doen, zet geen zoden aan de dijk.

training is basisbehoefte

wanneer puppy training beginnen


Kan ik mijn hond zelf trainen? 

Ja, dat kan echt heel zeker! Dat is meestal ook de beste optie. Waarom dan? Omdat trainen de band tussen jou en je hond versterkt. 

Jij wilt uiteindelijk dat je hond naar jou luistert, met jou samenwerkt. Een ander persoon kan je hond wel de trainingsoefeningen aanleren (dat is vaak ook gebeurd met herplaatsers), maar jij zou dan de training als het ware 'over moeten doen' om ervoor te zorgen dat jouw hond begrijpt wat je bedoelt. Interne training of een gasttrainer zijn wel (gedeeltelijke) alternatieven van zelf met je hond trainen.

Interne hondentraining

Interne hondentrainingen worden ook vaak aangeboden, vooral als je hond wat probleemgedrag laat zien. Vaak is dit enorm duur en vaak gaat het bij de interne training goed, maar gaat het na een aantal weken thuis weer mis. Ook is er geen controle; er zijn trainers die voor extreem hoge prijzen interne training aanbieden. En sommige 'hondentrainers' hebben geen enkele vorm van opleiding voor het trainen van honden.

Gasttrainer

Een hondentrainer thuis laten komen om je hond te trainen en om jou te laten zien hoe het moet? Dit gebeurt ook vaak. Zo'n gasttrainer voor je hond uitnodigen kan in principe een goed idee zijn. Je leert hoe je jouw hond iets moet aanleren, net zoals op een hondencursus. 

Dit kan een prima idee zijn als je bijvoorbeeld moeite hebt met vervoer naar een hondentraining, of als jij of je hond beter leert in je eigen omgeving. Een gasttrainer kan ook een prima idee zijn als je hond bepaald gedrag heeft dat alleen thuis plaatsvindt, zoals slopen of blaffen aan het raam. 

En ook met trainers die thuis komen, opletten! Vraag van tevoren naar hun opleidingen, bijscholingen en werkwijze. Iedere 'gek' kan en mag zichzelf bijvoorbeeld 'gedragstherapeut' noemen.

hoe leren honden

hond zelf trainen tuin


Honden trainen begint bij het "waarom?"

Belangrijk om te begrijpen is "waarom je hond bepaald gedrag laat" zien (of juist niet). Je kunt het gedrag van je hond bekrachtigen (dat wil zeggen dat het gedrag dat je bekrachtigt, toeneemt) of bestraffen (datgene wat je bestraft, neemt af).

Klinkt heel makkelijk en dat is het eigenlijk ook, maar er zijn een aantal valkuilen.

De basis van leerprincipes bij honden is;

  • Positieve bekrachtiging; je voegt iets aangenaams toe
  • Negatieve bekrachtiging; je neemt iets onprettigs weg
  • Positieve bestraffing; je voegt iets onprettigs toe
  • Negatieve bestraffing; je neemt iets aangenaams weg


Voorbeelden van bekrachtigers en bestraffingen in hondentraining

Positieve bekrachtigers: een koekje geven, een stukje worst geven, een bal geven, vrij geven, rennen met je hond, spelen met je hond, een stukje kaas geven, met je stem prijzen.

Negatieve bekrachtigers: stoppen met fysieke druk (bijvoorbeeld als je je hond tegen de grond aan drukt en dan loslaat), stoppen met mopperen tegen je hond, stoppen met rukjes aan de riem geven.

Positieve bestraffing: je geeft een ruk aan de riem, je hond slaan, tegen je hond schreeuwen, je hond schoppen, druk op de halsband zetten of het nekvel van je hond vastpakken.

Negatieve bestraffing: stoppen met aandacht geven, het voer weghalen, je hond in time-out zetten (isoleren), het beloningsvoertje niet geven

Het is belangrijk om te begrijpen dat wat voor de ene hond een bekrachtiger is, dat niet voor een andere hond hoeft te zijn. En wat voor de ene hond een straf is, hoeft dat niet voor de andere hond te zijn. Als je hond bijvoorbeeld geen kaas lust, dan is een stukje kaas geven geen bekrachtiger.

hoe kan ik iets aanleren

hond trainen fouten maken


Voorbeeld van je hond trainen (en veelgemaakte fout)

Stel je voor dat je een hond hebt die tegen mensen opspringt.
Dat is voor jou ongewenst gedrag. In jouw beleving bestraf je het gedrag van je hond door 'foei, laag' te roepen, of je hond weg te duwen, of (in het ergste geval) je knie op te trekken. 

In jouw beleving ben je dus je hond aan het bestraffen voor het springen. Maar, als het niet helpt, wat dan? Waarom werkt het niet?

Je moet dan kijken naar de motivatie. Waarschijnlijk wil je hond graag aandacht en heeft hij geleerd dat tegen mensen opspringen aandacht oplevert. Je hond heeft ook geen andere mogelijkheden geleerd, dus blijft hij opspringen, omdat hij daardoor aandacht krijgt. 

Jij bedoelt het bestraffend, maar voor je hond is 'de straf' dus eigenlijk een bekrachtiging die zijn gedrag in stand houdt.

Hoe leer je jouw hond dan wel het gewenste gedrag aan?

Laten we nou zeggen dat je wilt dat je hond iets anders doet in plaats van opspringen. Zitten! Handig, want een hond kan natuurlijk niet zitten en springen tegelijk. Je leert je hond dus de zit-oefening aan en als er dan mensen in de buurt komen, vraag je jouw hond: "zit" en geef je houw hond iets lekkers en aandacht.

Zo makkelijk kan het zijn! Je hebt je hond getraind (gedrag aangeleerd) waardoor het gewenste gedrag toeneemt en het ongewenste gedrag afneemt.

hond zelf trainenfouten hond trainen voorkomen


Wat zijn de 5 meest gemaakte fouten bij hondentraining? 

Welke 5 fouten maken de meeste mensen in de hondentraining? En hoe komt dat?

Dit zijn 5 meest gemaakte fouten:


1. Rekening op rood

Huh? Kost hondentraining dan zoveel geld? Nee joh, dat bedoelen we niet. 

Wat we wel bedoelen is dat de mens teveel en te vaak corrigeert en te weinig of niet vaak genoeg beloont. 

Corrigeren is geld opnemen, belonen is geld storten. Wanneer je dus meer de focus legt op het corrigeren van ongewenst gedrag, dingen afleren, je hond bestraffen nadat hij iets 'stouts' heeft gedaan, dan zit je binnen de kortste keren diep in de schulden. En eruit komen is moeilijker dan erin komen. 

Je betaalt soms flink rente voordat je weer een positief saldo hebt en je hond weer met je samen wil werken en jou vertrouwt.


2. NIVEA 

Oftewel, Niet Invullen Voor Een ander! (Dus ook niet voor je hond)

Hoe vaak hoor ik van een eigenaar: 'Nou, dat kan hij echt wel', terwijl de hond op dat moment het gevraagde gedrag echt niet kan laten zien. Je hond gaat bijvoorbeeld niet zitten terwijl je al 10 keer 'zit' hebt gezegd in alle toonaarden, van zoetsappig tot superstreng. De frustratie bij jou als eigenaar neemt toe, want thuis doet je hond het wel. 

Het punt is dat je hond nu niet thuis is, zijn motivatie is misschien wat minder, of er zijn prikkels in de omgeving waardoor zo’n simpele 'zit' nu niet lukt.

Jij gaat aannames doen: hij is koppig, hij is eigenwijs, hij is moe, misschien heeft hij ergens last van.

 

3. Verkeerde motivatie

Oftewel, er is geen motivatie om datgene uit te voeren dat jij vraagt. 

Stel, je hond weet dat als jij 'zit' zegt en hij niet direct gaat zitten, jij een rukje aan de lijn geeft. Maar, nu is hij los. De motivatie om een pijnprikkel te vermijden is misschien minder, omdat je hond heeft geleerd dat die ruk niet plaats kan vinden zonder een riem om zijn nek.

Misschien train je juist beloningsgericht, maar lijkt de lekkerste snack niet opgewassen tegen het najagen van fietsers. De motivatie om bewegende objecten na te jagen is in dat geval groter dan de motivatie om te eten. 

Als je juist najagen als beloning gaat inzetten (niet het najagen van de onschuldige fietser uiteraard), heb je veel meer kans op succes!


4. Te weinig herhalen

Dit is natuurlijk echt een inkoppertje. Als je één keer per week 2 minuten lang gaat trainen om je hond netjes te laten wandelen aan de lijn, gaat het kwartje niet heel snel vallen. Train je nu elke dag een uurtje of 2 (dus de hele tijd dat je hond aangelijnd wandelt), dan heb je vele malen sneller resultaat. Oefening baart kunst. Dus het toverwoord is DOEN.

Er zijn geen sluiproutes, geen tovermiddelen, geen supersnelle oplossingen en er zijn al helemaal geen trainingen die je hond kan doen zonder jou 😊. Nou ja, er zijn natuurlijk wel de supersnelle 'quick fixjes' zoals een koord hoog achter de oren om de nek van je hond tegen het trekken… maar dat ga jij toch niet doen?

 

5. Geen basis

Geen goede basis wil zeggen dat je hond, de baas, of geen van beiden echt een goede basis heeft. En een goede basis is niet de basis gehoorzaamheid (zit, af, blijf, naast lopen) terwijl de meeste baasjes dat wel denken. 

Een goede basis betekent dat jullie beiden het beloningssignaal en het gebruik ervan echt begrijpen, dat je de TOP 5 van je hond kent en steeds opnieuw test. Dat je met je hond op verschillende manieren kunt spelen, dat jullie graag bij elkaar zijn. Elkaar begrijpen is meer dan commando’s opvolgen!

Wil je zelf aan de slag om hondentrainer te worden?

Hier kan je verder lezen over hoe je een hondentrainer wordt, waar je op moet letten, wat je moet kunnen, verschillende opleidingen en wat je zoals mag verwachten als hondentrainer in wording. 

Hondentraining volgen?

Wil je hulp in het herkennen van stress bij je hond, je hond beter leren begrijpen, hulp bij het opvoeden van je puppy, of met training van je puber of herplaatser? Kies voor een hondentraining bij LOCA, we hebben een ruime keuze in hondencursussen, van puppy cursus tot gevorderde training en van gedragstraining tot fun trainingen!

Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen